Potraviny

...alebo tiež rady ako na to, keď sa všetko poser..
Fatto
občasný prispievateľ
Príspevky: 84
Registered for: 13 years 2 months

Príspevok od používateľa Fatto »

Hod do googla "long term food storage" a "dlhodobé uloženie jedla" a poznas rozdiel.
Používateľov profilový obrázok
Venet
prispievateľ
Príspevky: 279
Registered for: 17 years 2 months

Príspevok od používateľa Venet »

prepáč za ot, ale spravil som jak si povedal a toto mi to vyhodilo:
http://foodstoragemadeeasy.net/babystep ... -planning/
Toto si myslel?
Používateľov profilový obrázok
Kapo
častý prispievateľ
Príspevky: 1434
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa Kapo »

Okrem tých cudzích jazykov sa mi moc nepáči ani longové skladovanie foodov v plastikovejch láhvích. :roll:

Má to sice výhodu, pri transporte. Ale pre domáce potreby by som radšej sklo. Dehyvysušené otraviny ideálne dať do zaváraninových pohárov, a vývevou odsať vzduch.

A ak už vo flašiach, tak by som ich naplnil, fúkol do nich CO2, a zavrel. Dodatočne netreba utesnovať. Len treba vybrať dobré vrchnáky. S pivových 1,5l petflašiek sú fajn.
R
častý prispievateľ
Príspevky: 3090
Registered for: 15 years 11 months

Príspevok od používateľa R »

Na skladovanie sú tiež dobré sklenené laboratórne prachovnice so zábrusom, držíme v tom sušené ovocie, huby, múky atď. Bez známok vlhnutia, v prípade potreby sa dá ľahko naplniť inertným plynom a zaizolovať zavoskovaním, prelepením izolačkou alebo zmršťovacou bužírkou. http://www.fisherww.sk/index.php?page=s ... &Itemid=13
Používateľov profilový obrázok
Vaquero
moderátor
Príspevky: 771
Registered for: 12 years 11 months

Príspevok od používateľa Vaquero »

R má pravdu, aj mne sa zábrusové fľaše osvedčili, ale musí ísť skutočne o laboratórne, nie tie, čo sa predávajú bežne v obchodoch.
Používateľov profilový obrázok
peterson
expert
Príspevky: 7848
Registered for: 14 years

Príspevok od používateľa peterson »

možno sa bude hodiť pri posudzovaní kvality potravín:

rozhovor s prof.A.Struneckou :

http://www.cestyksobe.cz/anna-strunecka ... ou-ad3058/
friendly_noyce

Príspevok od používateľa friendly_noyce »

Keď sme už pri tom dlhodobom skladovaní potravín premýšľam že si do "špajzy" namontujem ešte nejaké UV-C svetlo napr.:
http://www.tntrade.sk/ziarivka-11w-uv-c ... 85795.html
http://www.planetaziaroviek.sk/ziarivka ... dna-895mm/
http://www.planetaziaroviek.sk/ziarivka ... dna-893mm/

Len neviem či je to úplne super nápad alebo nie to v mojej neprítomnosti na pár hodín raz za čas zapnúť??
slimaaak
prispievateľ
Príspevky: 122
Registered for: 12 years

Príspevok od používateľa slimaaak »

Citacia " Je veľmi nebezpečné pre živé organizmy a je dokázané, že je karcinogénne a vyvoláva nádorové ochorenia. Preto je dôležité aby sa v dosahu žiarenia nezdržiavali žiadne osoby, alebo iné živé organizmy"....

To myslis vazne? Urcite existuje aj bezpecnejsie riesenie dezinfekcie...
Používateľov profilový obrázok
Igrlik
častý prispievateľ
Príspevky: 3094
Registered for: 20 years 6 months

Príspevok od používateľa Igrlik »

...myslíš napríklad chlór, ozón alebo kyanovodík? :twisted:
Zlomizub
častý prispievateľ
Príspevky: 878
Registered for: 10 years 6 months

Príspevok od používateľa Zlomizub »

Mali sme doma nieco podobne a pouzivali sme to ked sme boli marod.
Zavrela sa izba, 10-15 minut a potom sa to vyplo a sup do dalsej izby (ci to pomahalo ale netusim :D).
Riziko je asi take ako horuca platna sporaka :) Ked tam nelezies neni problem.
Používateľov profilový obrázok
autogen
občasný prispievateľ
Príspevky: 89
Registered for: 11 years 4 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa autogen »

Nahodou celkom zaujimava info.Absolutne som netusil, ze nieco podoben existuje....
slimaaak
prispievateľ
Príspevky: 122
Registered for: 12 years

Príspevok od používateľa slimaaak »

Zlomizub napísal:Mali sme doma nieco podobne a pouzivali sme to ked sme boli marod.
Zavrela sa izba, 10-15 minut a potom sa to vyplo a sup do dalsej izby (ci to pomahalo ale netusim :D).
Riziko je asi take ako horuca platna sporaka :) Ked tam nelezies neni problem.
autogen napísal:Nahodou celkom zaujimava info.Absolutne som netusil, ze nieco podoben existuje....
Nemylis si to s UV A alebo B ziaricom? Toto je C a prave v tom je rozdiel ze C je karcinogenne, kto chce vediet viac mame tu Wiki :)

http://cs.wikipedia.org/wiki/Ultrafialo ... 99en%C3%AD
friendly_noyce

Príspevok od používateľa friendly_noyce »

Karcinogénne ale len pre živé organizmy. Teda ak sa nemýlim zabije to kadečo a teda myslím že v potrave by nemalo byť toho živého veľa alebo lepšie nič. Jasné že sa pri tom nebudem opaľovať a radšej to dám na časový spínač keď nebudem doma :D A aspoň ma zas v múke neprekvapia mole..... Len snáď to aj to tej múke nič nespraví. Ale pokiaľ viem tak sa to používa aj v potr. priemysle na dezinfekciu.
Zlomizub
častý prispievateľ
Príspevky: 878
Registered for: 10 years 6 months

Príspevok od používateľa Zlomizub »

To prve je horske slnko a to druhe germicidny ziaric. UV-C sa bezne pouziva aj na dezinfekciu vody v akvariach.
Muke by to nemalo skodit, akurat to ziarenie asi nebude mat velku penetraciu.
To uz horsie cudo je sterilizacia gama ziarenim, ale to doma asi nikto nebude mat :)
Používateľov profilový obrázok
Igrlik
častý prispievateľ
Príspevky: 3094
Registered for: 20 years 6 months

Príspevok od používateľa Igrlik »

peto1227 napísal:...Ale pokiaľ viem tak sa to používa aj v potr. priemysle na dezinfekciu.
Používa sa v zdravotníctve, napríklad na dezinfekciou operačných sál a ambulancií - známa na kožnom to má a denne používa.
Určite bezpečnejšie a prijateľnejšie ako vytierať denne všetky kúty nejakým chemickým smradom!!! :evil:
Napísať odpoveď

Návrat na "When the shit hits the fan"