Vycistenie vreckoveho noza
- El Pistolero
- prispievateľ
- Príspevky: 272
- Registered for: 14 years
Tak toto je fakt napad za vsetky prachy ... aj ked je popustacia teplota podstatne vyssia, keby mi niekto akykolvek moj noz polieval vriacou vodou, rovno si ho moze nechat a do 3 dni mi prinesie novy...Jack napísal:Stačiť by mohla aj vriaca vodu. Tou by som asi začal. Samozrejme, neviem, z akého materiálu máš črienky, aby si ich vysokou teplotou nepoškodil. Ale inak ja vriacu vodu rád, dajú sa ňou odstrániť aj také sajrajty ako zbytky lepidla, o zbytkoch nejakého zvieracieho tuku ani nehovorím. A je to rýchlovka, uvaríš v rychlovarnej kanvici a posutpne leješ na zahumusené plochy, pričom zároveň zotieraš/zoškrabuješ humus. Vyskúšaj a uvidíš, či to bude mať dostatočný efekt. Chémiu možno ani nebude treba. Rozhodne by som ale neodporúčal ten nôž do vriacej vody ponoriť!
Lieh, jarova voda a finito....
cez vianoce som takto vycistil 3 Victorinoxy, ktore presli s nemeckymi vojakmi bohvie cim
Luke, každý nôž je zakalený, podľa určenia použitia na cca 56-63HRC (podľa Rockwella). Princíp je taký, že sa najprv zakalí na vyššiu tvrdosť a potom sa popúšťa až na požadovanú hodnotu. Toto prebieha pri teplote do cca 300st C, "domáci" kováči to robia v kuchynskej trúbe. 100st vriacej vody je síce stále ďaleko (ako píše El Pistolero) stále je riziko, že prebehne vnútorná kryštalizácia resp zmena mriežky. Tým môžeš popustiť nôž na trocha nižšiu hodnotu, čo ho môže viacmenej zničiť, lebo čepeľ (hlavne ostrie, ktoré je na výkyvy teplôt najcitlivejšie a stačí ho naozaj obliať) zmäkne a prestane držať ostrie. Preto som aj písal, že "teplá voda v ktorej udržíš ruku".
S El Pistoelrom mám úplne rovnaký postoj k niekomu, kto by mi nôž umyl v horúcej vode (alebo s ním krájal na porcelánovom tanieri
S El Pistoelrom mám úplne rovnaký postoj k niekomu, kto by mi nôž umyl v horúcej vode (alebo s ním krájal na porcelánovom tanieri
Pistolero, sego, and Co.: Tých 100 stupňov nemôže normálnemu solídnemu nožu ublížiť. Ako laik som tiež kedysi veril poverám o otupenom ostrí, tak som to konzultoval s kamarátom, ktorý je vzdelaný v príslušnom obore a ten sa mi zasmial, že sto stupňov je hodne pod hranicou, keď pri nožiarskych oceliach niečo riskujem. A... moja mnohoročná skúsenosť to dokazuje. Pritom tá voda (zväčša stačí horúca, ani netreba nechať zovrieť) mi naozaj príde ako veľmi účinné a šetrné riešenie proti rôznym nečistotám. Navyše bez použitia chémie. Čo pri noži, ktorým si o.i. zvyknem krájať slaninku a chleba na opekačke, tiež hrá svoju úlohu.
-
- častý prispievateľ
- Príspevky: 1514
- Registered for: 13 years 9 months
- Kontaktovať používateľa:
žiadnemu nožu horúca voda neuškodí... Na to ste prišli kde preboha? Tak ako bolo napísané - kaliace a popúšťacie hodnoty sú úplne niekde inde... Ostrie to neotupí, tvrdosť rozhodne neklesne. Akurát pri vyčistení uhlíkoviek treba železo niečím "neutralizovať", napríklad slaninou, alebo kuchynským olejom. Ja osobne pri výrobe nožov preferujem práškové nerezovky, ale proti gustu... Okrem toho horúca voda z točky nemá ani tých 100°, možno tak 90, aj to neviem...
No neviem na koľko je v tomto prípade od seba vzdialených tých 100 a 300...ale zrovna s Tebou sa o tomto hádať neidem Ja si proste svoje nože umývam len vo vlažnej vode...pre istotu, pre dobrý pocit, paranoja...ktovie
mototechna napísal:žiadnemu nožu horúca voda neuškodí... Na to ste prišli kde preboha? Tak ako bolo napísané - kaliace a popúšťacie hodnoty sú úplne niekde inde... Ostrie to neotupí, tvrdosť rozhodne neklesne. Akurát pri vyčistení uhlíkoviek treba železo niečím "neutralizovať", napríklad slaninou, alebo kuchynským olejom. Ja osobne pri výrobe nožov preferujem práškové nerezovky, ale proti gustu... Okrem toho horúca voda z točky nemá ani tých 100°, možno tak 90, aj to neviem...