Botanické minimum
Kápo, pána, to som nevedel. Vieš to isto? Fuj, blivajz, dávajme si to do záhradky aaaaaa
R - rašeliník na nížine nerastie. Jednak je mu tam teplo a jednak je voda neutrálna a plná živín a to mu nevyhovuje. Potrebuje minerálne chudobnú chladnú, kyslejšiu vodu. Preto máš na horách RAŠELiniská a na nížinách SLATIniská
R - rašeliník na nížine nerastie. Jednak je mu tam teplo a jednak je voda neutrálna a plná živín a to mu nevyhovuje. Potrebuje minerálne chudobnú chladnú, kyslejšiu vodu. Preto máš na horách RAŠELiniská a na nížinách SLATIniská
Viem to od šéfa čističky, že ten vyhnitý kal brali dlhé roky predovšetkým "výrobcovia" rašeliny. V podstate ten vyhnitý kal aj vyzerá, ako rašelina.
Samozrejme sa pridáva aj do substrátov a všelijakých hnojív.
Sranda, čó? Zaplatíme si za likvidáciu našich hovien, a nakoniec si ich ešte aj späť kúpime ...
Samozrejme sa pridáva aj do substrátov a všelijakých hnojív.
Sranda, čó? Zaplatíme si za likvidáciu našich hovien, a nakoniec si ich ešte aj späť kúpime ...
ja by som chcel raz skusit pestovat khat.co je asi v rovine sci-fi,lebo dostupnost a legalnost by asi bol v nasich podmienkach problem.obsahuje alkaloidy,ktore maju stredne silny psychostimulacny ucinok,preto sa mu hovori aj prirodny amfetamin.
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Catha_edulis.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Catha_edulis.jpg
Tintktura proti kliestom:
Zloženie:
1 vrecko rozmarínu, 1 lyžica bieleho vínneho octu,1 l vody
Postup prípravy:
1 l vody privedieme do varu Odstavíme a vložíme rozmarín, lúhujeme do vychladnutia Po vyluhovaní a vychladnutí prefiltrujeme a pridáme 1 lyžicu bieleho vínneho octu
Uchovávame v chladničke
Návod na používanie:
Tinkturu naplníme do prázdneho rozprašovača ( napr. po okene) Pred vychádzkou do prírody sa treba tinktúrou nastriekať Tento prípravok je na 100 % účinný.Žiadny kliešť sa na vás neprichytí.
Ak uz repelenty nebudu
Zloženie:
1 vrecko rozmarínu, 1 lyžica bieleho vínneho octu,1 l vody
Postup prípravy:
1 l vody privedieme do varu Odstavíme a vložíme rozmarín, lúhujeme do vychladnutia Po vyluhovaní a vychladnutí prefiltrujeme a pridáme 1 lyžicu bieleho vínneho octu
Uchovávame v chladničke
Návod na používanie:
Tinkturu naplníme do prázdneho rozprašovača ( napr. po okene) Pred vychádzkou do prírody sa treba tinktúrou nastriekať Tento prípravok je na 100 % účinný.Žiadny kliešť sa na vás neprichytí.
Ak uz repelenty nebudu
Učiť sa treba od starých ľudí... v meštianskych domoch napríklad v centre Prešova nájdeš aj tri podlažia pivníc pod sebou. Do tej najspodnejšej sa nanosila slama a v zime sa tam navozili nalámané kusy ľadu = ľadnička! Teplota stabilná ako v dnešnej chladničke (cca 5 stupňov) a uchováš tam hocočo.Panzer napísal: ...
Ak nebudú repelenty, nebudú ani chladničky .
- 2weird2die
- častý prispievateľ
- Príspevky: 741
- Registered for: 13 years 10 months
http://www.slovakia.travel/entitaview.a ... &idp=41106
naši predkovia mali veľa zaujímavých riešení, ktoré sme my moderní ľudia hodili za hlavu...
naši predkovia mali veľa zaujímavých riešení, ktoré sme my moderní ľudia hodili za hlavu...
Zásoba pre zelenú budúcnosť.
urobil som si doma zásobu semien rastlín pre prípad shtf pri ktorom dôjde k poškodeniu prírody a toho, čo na pôde rastie. Problémom tu však je udržateľnosť uspokojivej kličivosti. Chlad, sucho a zohľadnenie faktu, že i v ideálnych podmienkach skladovania rôzne rastlinné semena vydržia rôznu dobu, ale hlavne nie príliš dlho. Pre príklad uvádzam:
Klíčivost semen zeleniny
1-2 roky - pór, pažitka, čierný kořen, pasrnák
2-3 roky - cibula, zeler, hrách (až 5 let), fenykel, kukurica cukrová, petržlen, novozélandský špenát
3-4 roky - fazula, žerucha, hlávkový šalát, špenát, mrkva, bob zahradní, rajčiak (aj 6 rokov)
4-5 rokov - hluboviny, červená repa, redkev a reďkovka, čakanka
5-6 rokov - uhorka, melon, tekvica a melon
super je na tom plodová zelenina, ale nároky na pestovanie vyššie, no i hlúboviny. Napr taka kapusta hlavkova nie je prilis naročná a osivo je dlhšie skladovatelne. Super zdroj vitaminu C a predsa sa hovori "Od kapusty, chlap ma huste" Či ako to bolo..? Zeny potom riedke a kapustu nesmu? Fiiiha, to som si až teraz uvedomil.
Okrem toho vidim potencial v Kukurici, obilninach, strukoviny su velmi dolezite (fazula, nenáročný Bob, šošovica, hrach) a výhoda, že sa to dá aj priamo konzumovať, keď už nič iné nebude. Len teda každým zrnkom si znižuješ prosperitu ďalších rokov...
Pri rastlinách, kde je tou hodnotnou časťou plod, môže byť problem cudzoopelivosť a hlavne ak funguje na prenose pelu pomocou opelovačov - hmyz.
Vcielky tu sice skoro vsetci nejake mame, ale neviem, či sú schopne i opelovať... Ešte tak odpalovať asi hej, no...
urobil som si doma zásobu semien rastlín pre prípad shtf pri ktorom dôjde k poškodeniu prírody a toho, čo na pôde rastie. Problémom tu však je udržateľnosť uspokojivej kličivosti. Chlad, sucho a zohľadnenie faktu, že i v ideálnych podmienkach skladovania rôzne rastlinné semena vydržia rôznu dobu, ale hlavne nie príliš dlho. Pre príklad uvádzam:
Klíčivost semen zeleniny
1-2 roky - pór, pažitka, čierný kořen, pasrnák
2-3 roky - cibula, zeler, hrách (až 5 let), fenykel, kukurica cukrová, petržlen, novozélandský špenát
3-4 roky - fazula, žerucha, hlávkový šalát, špenát, mrkva, bob zahradní, rajčiak (aj 6 rokov)
4-5 rokov - hluboviny, červená repa, redkev a reďkovka, čakanka
5-6 rokov - uhorka, melon, tekvica a melon
super je na tom plodová zelenina, ale nároky na pestovanie vyššie, no i hlúboviny. Napr taka kapusta hlavkova nie je prilis naročná a osivo je dlhšie skladovatelne. Super zdroj vitaminu C a predsa sa hovori "Od kapusty, chlap ma huste" Či ako to bolo..? Zeny potom riedke a kapustu nesmu? Fiiiha, to som si až teraz uvedomil.
Okrem toho vidim potencial v Kukurici, obilninach, strukoviny su velmi dolezite (fazula, nenáročný Bob, šošovica, hrach) a výhoda, že sa to dá aj priamo konzumovať, keď už nič iné nebude. Len teda každým zrnkom si znižuješ prosperitu ďalších rokov...
Pri rastlinách, kde je tou hodnotnou časťou plod, môže byť problem cudzoopelivosť a hlavne ak funguje na prenose pelu pomocou opelovačov - hmyz.
Vcielky tu sice skoro vsetci nejake mame, ale neviem, či sú schopne i opelovať... Ešte tak odpalovať asi hej, no...
Pre záujemcov ktorý vedia po maďarsky, mám v digitálnej forme knižku o permakultúre (sebestačné bio-hospodárenie ), sú v nej okrem záhradkárskych postupov aj príklady zo sveta ako môžu fungovať na princípe sebestačnosti aj komunity (najviac sa mi páčilo ako dokázali za niekoľko mesiacov dnešných "sebeckých" obyvateľov dedinky zmeniť za občanov s citom pre spolupatričnosť). Je to vo formáte .doc