Epidémie - karantény

...alebo tiež rady ako na to, keď sa všetko poser..
Ubik
častý prispievateľ
Príspevky: 561
Registered for: 9 years 3 months

Príspevok od používateľa Ubik »

Google translate zdrojoveho clanku z holandska tvrdi ze masky dobre nesedeli, a oznacenie ffp2 neodpovedalo realite. Typovali to tak na Ffp0.8. No proste smejd.
Používateľov profilový obrázok
arminius
častý prispievateľ
Príspevky: 3902
Registered for: 16 years 3 months

Príspevok od používateľa arminius »

Originál zdroj
https://nos.nl/artikel/2328673-honderdd ... uizen.html

Google preklad

Veľká časť ústnych masiek, ktoré holandská vláda doviezla z Číny, nie je zdravá. Pretože masky už boli distribuované do nemocníc, ministerstvo zdravotníctva sa odvolalo.

Týka sa to takmer polovice dávky 1,3 milióna takzvaných masiek FFP2, 600 000 kusov. Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti ho používajú na liečbu kriticky chorých pacientov s infekciou Covid. Chybné masky ohrozujú lekárov a zdravotné sestry.

Masky boli zamietnuté, pretože nespĺňajú bezpečnostné požiadavky. Nepasujú dobre na tvár alebo nemajú membrány, ktoré nefungujú správne, veľmi jemné filtre, ktoré musia zastaviť častice vírusu.

„Ústne masky, ktoré nie sú uspokojivé, boli stiahnuté,“ oznámilo ministerstvo zdravotníctva NOS. „Nemáme prehľad o tom, či sa poškodené ústne masky používajú aj v nemocniciach.“
Z vlastnej iniciatívy nemocníc

Viaceré nemocnice nechali masky testovať z vlastnej iniciatívy. Dávka masiek bola distribuovaná v nemocniciach bez toho, aby sa testovalo, či spĺňajú požiadavky na kvalitu.

„Keď boli doručené do našej nemocnice, okamžite som tieto masky odmietol,“ povedala osoba z nemocnice, ktorá dostala dávku chybných masiek. „Ak sa tieto masky nezatvoria správne, vírusové častice môžu jednoducho prejsť. Nepoužívame ich. To je pre našich ľudí nebezpečné.“

TNO nesmie poskytovať informácie o výsledkoch a výsledkoch skúšok. „Je to zmluvne stanovené,“ uviedol hovorca.
Depresívna kvalita

O odmietnutých ústnych maskách sa hovorí, že majú nešťastnú kvalitu. Nejde o kvalitu FFP2 ani o nižšiu úroveň bezpečnosti FFP1. „Nejaký druh FFP0,8,“ povedal tento zdroj.

„Dostali sme 2400 týchto masiek. Stále sú v sklade, jeden sme nepoužili,“ hovorí hovorca spoločnosti Radboud umc. Tam bolo vidieť, že čiapky nezapadajú dobre na tvár.

Hovorkyňa katarínskej nemocnice v Eindhovene hovorí, že zásielka bola okamžite zamietnutá. „Nie je to samo o sebe, na trhu je veľa nezmyslov. Existujú ľudia, ktorí sa snažia využiť súčasnú krízu za vysoké ceny.“
Sterilizácia ako artifica

Zdroj hovorí, že stiahnutie bolo spustené po pätách, aby sa nebezpečné masky dostali z obehu čo najskôr. Niekoľko ďalších lekárov, ktorí sa úzko podieľajú na boji proti prepuknutiu koróny, sa obáva šírenia nebezpečných ochranných pomôcok po celej krajine.

Už nejaký čas existuje nedostatok dobrých ústnych masiek. Preto sa nemocnice uchyľujú k núdzovým riešeniam. Sterilizujú už použité masky a potom ich znova nasadia.
Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Príspevky: 2433
Registered for: 16 years

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Mno, v suvislosti s cinou ma to vobec neprekvapuje. Vid napriklad tie ich KN95 masky (ktore ale s N95 ucinnostou nemaju okrem zavadzajuceho oznacenia a podobneho vyzoru nic spolocne...).

theplaky: Neviem o ziadnej inej takej vlade (co by davala taketo na hlavu postavene nariadenie), aj ked je vela takych (vratane nasej byvalej SMERackej) co zanedbala pripravu a teraz by najradsej obcanom (ktori sa predvidavo a na vlastne naklady pripravili) zkonfiskovala ochranu co maju lebo 'su ludia - napriklad zdravotnici - ktori ju potrebuju viac' (co je sice pravda, lenze je dost pokrytecke nespomenut ze sami na nich az donedavna kaslali a aj ked to mali v 'naplni prace' nepripravili pre nich ochranne prostriedky tak a natolko ako mali).

To co sa u nas zatial uplne ignoruje (respektive sa boji povedat nahlas) je ze ruska neposkytuju ziadnu ochranu pred nakazenim sa COVIDom. Kvalitne usite rusko (alebo original chirurgicke rusko), sice ma cca 50%nu ucinnost v zachyteni kvapocok, ale ma 0% ucinnost v zachyteni aerosolizovaneho virusu, co znamena ze rusko ma primarny vyznam ak ho nosi COVIDom nakazeny clovek, pretoze zachyti aspon malu cast (od 3% do cca 50%) z toho co tento chory vykasle, vykychne, alebo vydychne. A samozrejme aj 3% su lepsie ako nic, plus je tam ten vedlajsi benefit ze ludia sa tak casto nedotykaju tvare, takze urcite ma vyznam nutit co najviac ludi aby ho nosili (tym skor, ze inkubacna doba COVIDu je taka dlha a vela ludi bud uz je, alebo onedlho bude asymptomatickych prenasacov nakazy). Problemom ale trochu je ze malokto ich nosi, ci nasadzuje a dava dolu tak ako by to spravne a bezpecne mal robit, a rovnako ich malokto sterilizuje tak casto ako by mal. A dychom navlhnute nedostatocne vysterilizovane rusko moze dokonca posobit kontraproduktivne a pravdepodobnost nakazy este zvysovat. Navyse tie percenta vyssie su z predchadzajucich studii rusok vs. respiratorov, lenze tieto studie sa robili zvycajne na virusoch chripky (ktore ale nie su az tak nakazlive ako COVID, nezostavaju v aerosolizovanej forme vo vzduchu tak dlho ako COVID, ani neprezivaju na povrchoch - vratane povrchu ruska - tak dlho ako COVID), takze realne sa da cakat ze ta ucinnost je este nizsia.

Preto ma naozaj velmi prekvapuje vidiet vysokych vladnych cinitelov (vratane samotnej prezidentky) nosit v televizii a pri vzajomnych stretnutiach neucinne ruska a nie ucinne respiratory. Mozno sa len snazia v telke ukazovat akusi falosnu solidaritu s 'Janom z Hornej Dolnej' a v sukromi nosia respiratory, ale vysledny efekt to ma velmi negativny. Ak by v televizii nosili respiratory, tak ten 'Jano' si povie 'no doslaka, pankovia maju jakesi paradne filtre, musim kdesi taky zohnat aj ja a dovtedy si davat pozor', zatial co teraz si ten Jano povie 'sak mne moja Mara usila esce krajsi nez ma prezidentka a dala mi tam dve vrstvy, takze som chraneny esce lepsie jak prezident, podme sa spacirovat do mesta'... Nehovoriac o tom ze takymto postupom uz o par tyzdnov budu miestnosti parlamentu a krizovych stabov dost vyprazdnene... :roll:

A k tomu zakazu predaja respiratorov s vydychovym ventilom, pripomina mi to 'ked zdochla koza mne, nech zdochne aj susedovi...' Proste ak ja nie som chraneny, tak nech neni nikto chraneny... :evil: Vydychove ventily sa ale na FFP3 masky davaju prave preto ze su tak ucinne, ze sa cez ne naozaj tazsie dycha a ventil preto pomaha pri vydychu. Cize ak to uplne zjednodusene poviem - ak sa stretne clovek A s FFP3 respiratorom s ventilom s clovekom B s ruskou, a obaja su bez symptomov, tak je povedzme rovnaka pravdepodobnost ze niektory z nich je nakazeny. V skutocnosti je daleko mensia pravdepodobnost ze sa nakazil ten co nosi FFP3 nez ten co nosi rusko, ale kludne to pre ilustraciu ignorujme a povedzme ze 'startovaciu ciaru' maju rovnaku. Ak je teda nakazeny A, tak B rusko neochrani (vid vyssie) a nakazi sa tiez. Vysledok: obaja nakazeni. Ak je chory B, tak A sa nenakazi lebo ho FFP3 ochrani. Vysledok: len jeden nakazeny. Ak donutime A aby FFP3 respiratory s ventilmi odovzdal a zacal nosit len ruska, pri stretnuti s nakazenym sa nakazi aj on. Preto taketo nariadenie povazujem za kontraproduktivne a pokrytecke.

Celkovo sa mi nepaci tato pokrivena filozofia prezentovana mediami ze ak clovek ma na sebe nejake rusko tak kludne moze ist medzi ludi, alebo nakupovat do potravin ci lekarne, pripadne sa pretrcat do televiznych debat... Namiesto robenia skupinovych nakupov, alebo masoveho organizovania donaskovych sluzieb daleko viac vidim hrrr podme sit ruska. Lenze home-made bavlnene ruska su WHO povazovane za 'last resort', proste ta absolutne najhorsia mozna forma ochrany od ktorej je uz horsie len nenosit vobec nic. A aj ich nosenie sa odporuca v kombinacii s celotvarovym plexi-stitom, rukavicami a ochrannym oblekom...

Ak mam pouzit este jednu prehnanu analogiu, je to akoby general zabudol nakupit svojim vojakom balisticke vesty, tak im namiesto toho odporuci nosit paperove zimne bundy, lebo tie maju 50%nu ucinnost v zastaveni strely .22LR na 300metrovu vzdialenost, a este im povie aby utocili v dvojstupe lebo potom 50%+50% sa rovna 100%nej ochrane... :roll:

A k panovi profesorovi Krcmerymu, urcite je to odbornik (alebo to bol kedysi odbornik), ale faktom je ze COVID hlboko podcenil. Staci si vygooglit rozhovory s nim z januara a februara (v Slovenke, atd.) kde COVID prirovnava k silnejsej chripke alebo vravi ze s prichodom teplejsich mesiacov sa vytrati, alebo ze deti nim nie su ohrozene, a pod. A ano, aj ini svetovi odbornici (a este vacsie kapacity) COVID podcenili, okrem ineho aj preto ze takyto virus svet este nezazil (ak by sa objavil v 1918tom namiesto spanielskej chripky, vyhladil by daleko viac nez len 5% svetovej populacie), lenze to co mne prekaza je ze tie jeho tvrdenia v januari a februari prednasal s takou bohorovnou istotou ze vytvoril u mnozstva nasincov falosnu predstavu ze to nie je nic tak hrozne a vsetko sa to o chvilu prezenie. Prave on pritom mal byt ten co mal bit na poplach (a on by bol niekto koho by ludia - aj politici ci uradnici - pocuvli). A aj v poslednych rozhovoroch s nim stale vidiet ze nesleduje aktualne informacie a najnovsie poznatky o COVIDe, a nasledne sa to odraza aj v tych 'opatreniach' ktore sa na Slovensku prijimaju.

Polovica nakazenych pacientov v Holandsku v kritickom stave (v ktorom momentalne cca polovica ludi zomiera, a to je zatial este stale relativne dost ventilatorov a zdravotnickeho personalu) ma menej nez 50 rokov (a celkovo v Europe a USA predbezne vychadza ze cca 35-40% pacientov v kritickom stave je vo vekovej skupine 25-45), a na COVID uz zomrelo aj par deti vratane tych najmensich, ale u nas zriadujeme specialne nakupne hodiny pre seniorov a ideme otvarat zahradkarstva a x dalsich obchodov... Skoda hovorit... :evil:

Stay safe,


Gunslinger
pietro32i
častý prispievateľ
Príspevky: 814
Registered for: 11 years 10 months

Príspevok od používateľa pietro32i »

No, ja o (nielen) jednej takej krajine viem. Dnes na jojke v správach hovoril jeden lekár pôsobiaci vo Švédsku, že tam majú zdravotníci explicitný zákaz nosiť rúška (okrem tých, ktorí pracujú na covid oddeleniach) a zákaz sa nechať testovať. Pred časom Anglicko s nápadom vybudovať si kolektívnu imunitu tým, že necháme tomu voľný priebeh je tiež počin hodný IQ debila. Holandsko zo začiatku podobne ako Briti. Trumpík donedávna tiež zľahčoval situáciu. Sú to všetko kandidáti na darwinovú cenu za rok 2020 ex aequo. Takže by som bol opatrný v hodnotení na hlavu postavených opatrení. My do tej skupiny (zatiaľ) rozhodne nepatríme, súdruhovia.
Nemyslím, že by sa u nás úplne ignorovalo či hovorilo nahlas, že rúška neposkytujú žiadnu ochranu pred nakazením sa COVIDom. Prečo si vymýšľaš? Asi nepozeráme a nečítame rovnaké správy, ale aj moji rodičia dôchodcovia to vedia a nemusel som im o tom hovoriť ja. Vedia princíp, že moje rúško chráni teba, tvoje mňa.
A s tou susedovou kozou si úplne mimo misu. Tu predsa nejde o závisť, že niekto má možnosti zohnať si respirátory a iní nie. Tu ide o to, že tie respirátory potrebujú prioritne zdravotníci a ver, že ich nemajú všetci v požadovanom množstve doteraz. Máme prestarnutých lekárov (nepamätám si presný priemerný vek, ale je to hrozivo vysoké číslo), množia sa prípady, že aj oni sami zo strachu pred nákazou sa nechávajú vypísať na PNku. Ak odrátame isté percento zbabelcov, chytrolínov a ozaj chorých, tak nám zostane zvyšok tých, ktorí sa odmietajú podielať na záchrane iných, keď nie sú sami dobre chránení; zvlášť ak sú v rizikovej skupine starších. Sme na zbraňovom fóre a akosi všetci tu chápu, že policajti alebo vojaci sa nevrhnú po hlave do nepremyslenej akcie, kým nemajú zabezpečenú ochranu seba samých aspoň na minimálne prijateľnej úrovni, ale už keď ide o iné zložky, tak sme slepí. Ale my sa tu budeme pohoršovať nad zlým štátom, ktorý nám chce zakázať (dočasne) premávať sa v respirátoroch po vonku, lebo veď na to máme právo. A keď nás alebo našich blízkych nebude mať kto ošetriť, budeme dupať nožičkami, že aká zlá vláda, aký zlý štát, keď nám nevie zabezpečiť adekvátnu zdravotnú starostlivosť... S respirátorom na hube samozrejme.
Daj prosím nejaké linky k tým štatistikám z posledného odstavca
Používateľov profilový obrázok
paco
občasný prispievateľ
Príspevky: 22
Registered for: 9 years 3 months

Príspevok od používateľa paco »

pietro32i: dufam, ze v sulade s tym co pises, si uz respiratory, ktore si mal nakupene na ochranu seba a svojej rodiny odovzdal lekarom, zachranarom, policajtom... Kto iny ma byt zodpovedny ako stat? Tak ako iny zamestnavatelia su povinny vybavit svojich zamestnancov patricnymi OOPP, inak im zamestnanci mozu povedat, ze robit nebudu (v teoretickej rovine, kazdy vie, ako by jednali niektori zamestnavatelia v sukromnom sektore s takym zamestnancom)... Tak by aj stat mal zabezpecit OOPP pre policajtov, hasicov a zdravotnikov pracujucich v statnych zdravotnickych zariadeniach, statnych uradnikov, zelezniciarov,... V sukromnych zdravotnickych zariadeniach by mal samozrejme zabezpecit pomocky prevadzkovatel takeho zariadenia, sukromne ambulancie by si tiez mali podla mna zabezpecit taketo OOPP sami, aj ked tu je urcite namieste nejaka pomoc od statu, aby hufne ambulancie nepozatvarali, ale je to v prvom rade zodpovednost ich prevadzkovatelov. Vela lekarov a zdravotnickych zariadeni je sukromnych. Stali sa sukromnymi dobrovolne, pretoze chceli, najma chceli zvysit zisk. Takisto sa snazia "optimalizovat dane", aby zaplatili statu zo svojho zisku co najmenej. Potom pride situacia ako teraz a stat sa ma o nich starat? Ma im nieco dat a zabezpecit?

K tym ruskam... myslim, ze je to 100% tak, ako pise Gunslinger. Nikto nehovori nahlas, ze ruska neposkytuju prakticky ziadnu ochranu, skor opacne. Prezentuje sa to ako dostatocna ochrana a velky pocet ludi, si to zoberie za svoje, lebo to vidia nosit vsetkych, ktori sa objavuju na TV obrazovkach. Presne toto vytvara v tych ludoch pocit falosneho bezpecia a vystavuju sa zbytocne riziku, ktoremu by sa mozno inak nevystavovali v domneni, ze su chraneni...
Používateľov profilový obrázok
peterson
expert
Príspevky: 7848
Registered for: 14 years 2 months

Príspevok od používateľa peterson »

zdržím sa hodnotenia jednotlivych osôb. Ja denne sledujem nárast počtu novych ochorení a tieto čísla sa snažím dostupnymi informaciami pochopiť. Naprv ochorenia pribudali po 10, neskor po 20. Uz som zachytil 40.
Je pravda, ze ochorenie u nas este nekulminovalo a ludia maju rezervy v discipline. Sme sami na chate a vcera počujem detský krik a pokrikovanie. Na jednej chate si stretli 3 rodiny aj s detmi a vsetci hromadne si tam víkendovali. U mnohych ste ani len rúško nevideli. Skrátka- nepochopenie vyznamu nariadenych obmedzení...
Takymto spôsobom si budeme predlzovat boj s pandemiou a empatické uvolňovanie reštrikcií postihne hlavne blbečkov a ich okolie.
Ak si to niekto nevšimol, u nas uz neni rizikom iba cestovatelska anamneza- u nas uz virus koluje medzi ludmi a porušovaním obmedzení plus slabou ochranou budeme kopírovať štaty, kde to poňali liberalne...
inspiring_cori

Príspevok od používateľa inspiring_cori »

Lebo to boli necertifikovane fejky
The problem with the masks was that they did not close over the face properly, or had defective filters, the station added.
https://www.straitstimes.com/world/euro ... from-china

Podobne ako tie nefungujuce testy v Spanielsku a CR (a doviezli to aj sem)
https://www.foxnews.com/world/china-lau ... d-to-spain

CR zakazala vyvoz aj predaj respiratorov uz pred viac ako 2 tyzdnami, je to logicke a spravne, zbytocne sa zavzdusnujete
https://refresher.sk/81434-Mimoriadne-o ... r-accept=1
Používateľov profilový obrázok
dirty harry
častý prispievateľ
Príspevky: 2389
Registered for: 15 years

Príspevok od používateľa dirty harry »

https://www.printwell.cz/respirator-rouska

Myslím že toto vysvetlenie a rozdelenie ochranných pomôcok by mohlo stačiť.
Používateľov profilový obrázok
ricinr
častý prispievateľ
Príspevky: 776
Registered for: 13 years 10 months

Príspevok od používateľa ricinr »

emkac napísal: b) ano, ffp3 su najlepsie... ale stat ich nema ako dat pre vsetkych. Na to nema ziaden stat sveta. Respiratory skratka nie su, a ak su, su drahe. Ale ak moc niekto chce par ks, daju sa zohnat. Ja som kupil pred z jedneho SK shopu tesne po vypuknuti paniky 2ks po 40E a pred par dnami po 30E vyse 10 ks pre svoje blizke okolie. Stacilo dat inzerat na bazar.

c) ffp2 su taktiez zohnatelne... z amazon.de som objednaval 5+20+20ks, zrychlene postovne, zatial mi 25 prislo, 20 ma prist v pondelok. Cena aj s zrychlenym postovnym 22E, 12E a 6,5E. Kedze to nemam na kseft, bral som len par ks, colnica mi nic nezastavila. Volal som ale s nejakym cez inzerat, on si objednal 150ks, to mu uz colnica stopla.
no s týmto sa ani nechváľ, lebo hneď máš doma NAKU a berú respirátori
Používateľov profilový obrázok
emkac
prispievateľ
Príspevky: 402
Registered for: 10 years 1 month

Príspevok od používateľa emkac »

Ako tu uz zaznelo, je jasne povedane, ze rusko nechrani mna ale druheho. Opakuje sa to v novinach, opakuje sa to vo vyhlaeniach, je to dohladatelne aj v rozhovoroch s Krcmerym, ktory (odkedy to sledujem) opakovane vyzyva na ruska. Cize tu nejde o falsone klamanie verejnosti, tu ide o prinutenie nosenie niecoho, co dostupne je, a co zmensuje riziko prenosu.

Vydanie zakazu predaja respiratorov je logicky krok, aby vlada tie respratory mohl z lekarni stiahnut pre tych zdravotnikov. Ved to je schiza, co pisete. Na jednej strane hanite stat, ze to on sa ma postarat o zdravotnikov (co samozrejme ma), na druhej ho hanite, ked urobi krok k tomu (takyto zakaz).

Nikto vam tu konfiskovat respiratory nejde. Len si ich stat uzurpuje od teraz kupit pre seba. Oficialnou cestou. Co je uplne OK.

Navyse chodte sa pozriet obcas do obchodu, cca polovica ten respirator aj tak nosi zle. Nema to dobre vytvarovane okolo nosa, nedolieha to na tvari, plni to rovnaku funkciu ako rusko. Akurat ten respirator ti ludia nedezinfikuju, takze pre nich je to mozno este vacsie riziko ako mat cosi ine.
erebos
expert
Príspevky: 2130
Registered for: 13 years 3 months

Príspevok od používateľa erebos »

Ta dogma otvorenych hranic je tak silna...
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/m ... ela-618710
Ubik
častý prispievateľ
Príspevky: 561
Registered for: 9 years 3 months

Príspevok od používateľa Ubik »

Zakaz sposobi nedostatok prave pre zdravotnikov. To zas pride logicke mne.
Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Príspevky: 2433
Registered for: 16 years

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Pietro32i: Prosim citat s porozumenim a az potom odpovedat. Bavime sa o vlade ktora na jednej strane chce zakazat ucinnu ochranu (respiratory) a na druhej strane nuti obcanov nosit tu neucinnu (ruska) - teda presnejsie neucinnu ak ide o ochranu seba a svojich blizkych. Ak svedska vlada a ini zakazuju niektorym lekarom nosit ruska ked najvacsou momentalnou hrozbou je virus, to teraz robia len rozumny krok, pretoze presne to je to o com pisem - ze ruska potom davaju ludom falosny pocit ze su chraneni. Radsej teda nech su lekari co na sebe nemaju respirator si vedomi rizika a davaju si pozor (co ale by u Jana z Marikovej moc dobre nefungovalo, takze ten nech radsej nosi aspon tu rusku lebo akakolvek bariera je lepsia ako nic).

A neviem ci citas to co ja, ale pozri napr. vyjadrenia nasho ministra zdravotnictva:

https://slovensko.hnonline.sk/2121287-s ... mil-krajci

"Ľudia sa podľa jeho slov dostatočne chránia, ak nosia štandardné ochranné rúško. Keď ho majú na sebe dvaja ľudia, ktorí sa stretnú, podľa ministra sa chránia takmer na sto percent."

Matematicka statistika, fyzika pohybu castic, alebo biologia v tej vete vyssie bohuzial uplne absentuju...

Vies, opat pouzijem utrhnutu analogiu - ak su airbagy napomocne pri havariach, co tak keby si odovzdal tie tvoje lebo zachranari, policia, a armada ich teraz budu potrebovat viac, suhlasis? Ved podla logiky tych hore: tebe, tvojim detom ci rodicom predsa musia stacit len pasy, a ak chces kludne si z balonikov alebo bavlny mozes nejake airbagy doma usit, nie?

Sme na zbranovom fore a toto mi presne priomina tu debatu ze naco su beznym ludom zbrane ked ich predsa ma mat policia a armada...

Co brani statu aby nejake respiratory nakupil? V nasich lekarnach ich veru tie desiatky milionov co pre zdravotnikov potrebujeme nekupi, v nasich lekarnach, obchodoch, ci skladoch bud uz nie su, alebo ich tam je za hrst, tak preco sa toto tu zrovna riesi ako palcivy problem?

A este ako tak chapem logiku toho vyzadovat u cloveka s respiratorom s vydychovym ventilom aby ho prekryl ruskou, ale nezda sa mi rozumne zakazovat predaj vsetkych respiratorov (vratane tych bez ventilu, ci napriklad FFP1/FFP2 ktore by zdravotnikov pri nakazenych pacientoch neochranili, ale toho Jana z Marikovej na ulici mozno ano...).

Stay safe,


Gunslinger
Ubik
častý prispievateľ
Príspevky: 561
Registered for: 9 years 3 months

Príspevok od používateľa Ubik »

Tak tyzden ci dva tu "ich" media riesili nakupne ceny Smerakov. Ukazuje sa, ze tak rychlo si lacnejsie nenakupia. No a zakaz siituaciu samozrejme zhorsi. A nrskutocne ma stve, ze respirator nijak inak nedefinuje. Nie vsetky maju predsa vydychove ventily.
Používateľov profilový obrázok
peterson
expert
Príspevky: 7848
Registered for: 14 years 2 months

Príspevok od používateľa peterson »

erebos napísal:Ta dogma otvorenych hranic je tak silna...
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/m ... ela-618710
pani Ursule by bodla domáca karanténa po vzore britskeho premiera. Vzhladom na jej tuposť neočakávam plné pochopenie vlastneho omylu...
Napísať odpoveď

Návrat na "When the shit hits the fan"