Situácia po novele zákona o zbraniach

Používateľov profilový obrázok
TURBIAK
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 4 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TURBIAK »

Pocitam, ze 70% polovnikov ma aj tak "A"
To si dost mimo z tymto cislom , moj odhad je tak 25-30% mozno ani tolko nie
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Turbi, niežeby bol chlieb preto lacnejší, ale musím ti jednoznačne dať za pravdu. Moja nie tak dávna skúsenosť z poľovníckeho kurzu je, že so zbrojákom som tam bol za exota (z tých, čo sa zúčasťňovali teoretickej výučby, sme mali ZP možno 3 z 30) a ani pri skúškach nikto - okrem jedného skína a jedného trulka - nijako nehorel túžbou ísť si v dohľadnej dobe rozšíriť ZP o ďalšie skupiny. Medzi staršími poľovníkmi, ktorých poznám, je to percento o čosi vyššie, lebo viacerí z nich sú bývalí alebo súčasní policajti, alebo patria ku skupinám ľudí, pre ktorých je bežné mať ZP. Ale stále sa to podľa mňa nešplhá cez tých 30 percent, ktoré spomínaš.
pif paf
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 2 months

Príspevok od používateľa pif paf »

Ďalšia reportáž na JOJke. Kto nevidel tak pretiahnite na 12:32
http://www.joj.sk/relacia-noviny/noviny ... v-joj.html
Vaquero
moderátor
Registered for: 15 years

Príspevok od používateľa Vaquero »

Neviem, prečo sa tam rozčuľujú nad tými inzerátmi. Veď od začiatku bolo jasné, že pôjde hlavne o lukratívny biznis pre psychológov, a k biznisu predsa patrí reklama, zľavy, nadštandardné služby. Je jasné, že časom sa vyprofilujú psychológovia, ktorí budú pragmatickejší a zarobia lepšie ako tí ostatní. Keďže sú to zrejme jediní podnikatelia, ktorí za svoj produkt právne nezodpovedajú, môžu poskytovať svoje služby v kvalite, akú uznajú za vhodnú.
Navyše, pri takej pavede, ako je psychológia, nie je možné určiť jasné štandardy testov, no najmä nie tej druhej časti - rozhovoru. Ak by sa totiž testy opakovali v nejakej štandardizovanej forme, výsledky budú obdobné ako pri iných obdobných testovaniach - zajtra budú na internete. Ak sa opakovať nebudú, musí pri 100.000 skúmaných osobách vzniknúť toľko variánt testov a logicky aj toľko možností hodnotenia, že ich nebude možné vyhodnotiť štandardizovane, t.j. ani plošne spätne prekontrolovať. Je zrejmé, že podrobnejšia spätná kontrola zo strany ministerstva (či už vnútra alebo zdravotníctva) by musela pri takom objeme údajov trvať roky.
Je tiež jasné, že nikto z klinických psychológov si nedá ujsť takú ryžu, čiže bude brať klientov na nohy - na rohy, na nejaké hlbokomyseľné rozhovory a odhaľovanie skrytých zákutí duše platiaceho diváka nebude mať čas.
Je jasné, že keď sa táto slávna akcia skončí, v jej sieťach uviazne len málo ľudí, no o to viac sa ich nabalí. Aj preto toľko trvá tvorba vykonávacieho predpisu - veľmi by chceli vytvoriť bič na strelcov, ale nie je to také jednoduché, ako si mysleli, keď schvaľovali novelu. Nemôžu držiteľom zbraní zabrániť slobodnému výberu psychológa, nemôžu zvýhodniť len časť klinických psychológov formou nejakej exkluzivity, nemôžu prosto ignorovať predpisy o poskytovaní zdravotnej starostlivosti a nechtiac musia ponechať ďalší priebeh udalostí trhovému prostrediu.
Miro389
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 8 months

Príspevok od používateľa Miro389 »

Vaquero, ešte raz pre nechápavých/nečítajúcich: zdravotnú starostlivosť tu nepleť. Psychológ nie je absolvent lekárskej fakulty. Ani keď má "názov" klinický :wink:
Vaquero
moderátor

Miro389
Ak niečomu nerozumieš, láskavo sa zdrž urážlivých komentárov. Podľa § 27 písm. i) zák. č. 578/2004 Z.z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, psychológ je zdravotníckym pracovníkom, vykonávajúcim zdravotnícke povolanie. Ak si medzi nemiestnymi narážkami na druhých prečítaš aj zvyšok zákona, kde je upravené postavenie poskytovateľov zdravotníckej starostlivosti a povoľovací proces, možno Ťa osvieti a prestaneš rýpať. Lekár je len jedným z možných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, v mnohých prípadoch na to netreba ani vysokú školu.
Pena
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 1 month

Príspevok od používateľa Pena »

Za celými psychotestami stoja tri veci:
1. peniaze
2. peníze
3. peneži.
No a Hlava XXII bude vykonávacou vyhláškou ...
gewehr
expert
Registered for: 21 years 3 months

Príspevok od používateľa gewehr »

Ja chapem preco im to bude trvat tak dlho. Donedavna by to rychlo spiskali a bolo by vymalovane. Dnes su si ale isti, ze to po nich bude citat niekto, kto vyuzije vetky prostriedky dostupne v pravnom poriadku SR, aby im to otrieskal o hlavu v pripade, ze tam bude akykolvek naznak blbosti. Tiez by som si na ich mieste na tom dal zalezazat.

To ze motivacia toho celeho je zvrhla (konieckoncov ako mnohych inych veci ktore opustili hradny vrch) nezmenime, mozme ostrazit aby neuleteli uplne a pracovat na tom, aby sa to v dlhsom casovom horizonte upratalo.
lubor
prispievateľ
Registered for: 16 years 8 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa lubor »

Este by som dufal v aky taky vyznam a doveryhodnost testu ak by bol bezplatny ale inak je to len zarobkova cinnost. Ked nechce psycholog zarobit len raz nemoze robit unahlene zavery lebo na nete bude hned oznaceny za zaujateho a nik iny tam nepojde.

Na tej JOJ to domotali ako keby sme museli na test vsetci do konca aprila 2012 niet nad overene a pravdive informacie.
lz
občasný prispievateľ
Registered for: 14 years 11 months

Príspevok od používateľa lz »

inšpiratívne...aký požičaj, taký vráť. nepochybujem o tom, že je tlak zhora na to aby nás preriedili, a keď sa psychológovia ochotne podujali byť účastní, možno by sme na oplátku mohli byť tiež viac organizovaní. Vďaka LT za všetko čo doteraz vykonali. Čo sa konkrétne psychotestov týka, resp.samotných psychológov a vo svetle aktuálnej štatistickej akcie: nikto a nič nikomu nezakazuje viesť si vlastnú štatistiku (anonymnú) - tak prečo nie štatistika koľko ľudí ako dopadlo u konkrétneho vykonávateľa psychotestov. mohlo by to pomôcť vytvoriť protitlak aby sa samotný absolventi FF trošklu posnažili. síce to bude tiež znamenať že budú inkasovať viac než raz, ale čo už, nezávidím... podujme sa na to niekto?
vigorous_shockley

Príspevok od používateľa vigorous_shockley »

Zdravim som tu novy a mam stoho gulas dako.... tie psychotesti su uz plate a tyka sa to vsetkych ozbrojenich zloziek ?? ci ako to je lebo ako rozmyslam nad tim ale taky bordel je vtom alebo aspon ja mam ze neviem ci sa nato nevykasme a budem mat na cierno :P nie to bol vtip :D
luke
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa luke »

zakon o zbraniach sa na ozbrojene zlozky nevztahuje.

je to tu uz dost raz prebrate, citaj.
Vaquero
moderátor

lz napísal:inšpiratívne...aký požičaj, taký vráť. nepochybujem o tom, že je tlak zhora na to aby nás preriedili, a keď sa psychológovia ochotne podujali byť účastní, možno by sme na oplátku mohli byť tiež viac organizovaní. Vďaka LT za všetko čo doteraz vykonali. Čo sa konkrétne psychotestov týka, resp.samotných psychológov a vo svetle aktuálnej štatistickej akcie: nikto a nič nikomu nezakazuje viesť si vlastnú štatistiku (anonymnú) - tak prečo nie štatistika koľko ľudí ako dopadlo u konkrétneho vykonávateľa psychotestov. mohlo by to pomôcť vytvoriť protitlak aby sa samotný absolventi FF trošklu posnažili. síce to bude tiež znamenať že budú inkasovať viac než raz, ale čo už, nezávidím... podujme sa na to niekto?
Sme tu z rôznych končín Slovenska, čiže naše skúsenosti nebudú rovnaké. Preto navrhujem, po vydaní vykonávacieho predpisu, založiť novú zložku fóra, kde sa podľa regiónov (najlepšie okresov) budú zhromažďovať informácie o jednotlivých klinických psychológoch.
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Vaquero, to určite áno. Chcelo by to novú sekciu a vlákna napríklad podľa krajov, Určite sa to bude riešiť, ale zatiaľ ešte máme čas.
:wink:
inspiring_tharp

Príspevok od používateľa inspiring_tharp »

Viem, že bola reč o tom, že to chvíľu trvá kým sa novela zapracuje do zákona na JASPI, ale trvá to už nejak dlho. :evil: Novela nadobudla účinnosť 1. mája, dnes je 29. mája a na JASPI ešte nie je k dispozícii aktualizované znenie.

A mám jednu zákernú otázku. :twisted: Počas akého obdobia sú účinné prechodné ustanovenia v § 72d?

Pýtam sa preto, lebo mám síce ZP sk. E, ale nemám zbraň, ktorá by spadala pod § 5 ods. 1 písm. f), takže podľa § 72d ods. 1 nemusím absolvovať psychologické vyšetrenie do 30. 4. 2012, a ak sa prechodné ustanovenia vzťahujú iba na držiteľov ZP ktorí spĺňajú určité podmienky v deň nadobudnutia účinnosti novely, tak si teraz veselo môžem kúpiť SAvz58 a nikto odo mňa nebude môcť pýtať psychologický posudok.
Napísať odpoveď

Návrat na "Zákon o zbraniach"