V Dúbravke postrelení dvaja ľudia, jeden z nich policajt

správy o útoku alebo obrane so zbraňou
Používateľov profilový obrázok
yarco
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

Jack:
Empatia mi nevadí, ale ten zvláštny dvojitý meter.
Jack napísal:musel prísť čo najtvrdší postih. :wink:
Ten smajlík dúfam znamená to, čo si myslím, že znamená :wink:
Strelec-civil by v podobnom prípade prišiel asi o zbroják, vodič pravdepodobne o vodičák, lekárnik alebo neviemkto o licenciu a pod.
Mladému skoropolicajtovi ukázali prstom no-no a vraj ho prepustia počas skúšobnej doby. No hrúúza des.

Aby nedošlo k omylu - neteším sa z tej nehody, nikomu nič podobné neželám a proti dotyčnému nemám nič osobné, možno je to fajn chalan. Ale jednoducho za činy treba znášať aj následky, a to pokiaľ možno podľa rovnakého metra. Toť vsjo.

Btw. aká reakcia zo strany PZ by bola vlastne primeraná? Niečo v štýle "našim chlapcom sa to občas (na verejnosti) stáva, ale inak sú fajn, strhneme mu teda 100e z platu"?
Jack
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Yarco, mne vadí ten dvojitý meter, ktorý som spomenul už skôr. Tiež som počul historky o tom, ako sa podobné nehody (ale zase bez zranení) prihodili viacerým príslušníkom v služobe i po nej a bez akéhokoľvek postihu. Ale all in all, tento chlapec mal skrátka dvojnásobnú smolu.
:roll:
A medzi nami, ja vôbec nespochybňujem oprávnenosť postihu, len hovorím o tom, že vzhľadom na okolnosti a pomery mi príde prísny. Na druhej strane, ak bol chlapčisko v skúšobnej lehote... Nuž, smola a zase raz smola.
DUSO
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 8 months

Príspevok od používateľa DUSO »

Podla mna by mali nahanat aj instruktora, co mladeho policajta naucil takto ovladat zbran. Ak mi zo skoly vyjde chlap co toto urobi, tak som ho bud nic nenaucil alebo nie je schopny nieco sa naucit a potom to dodrziavat. V oboch pripadoch je niekde chyba. Treba riesit aj pricinu, nie len nasledky.
peterson
expert
Dátum registrácie: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa peterson »

hmmm, Duso- naozaj trefné. Tak potom začneme nahánať všetkých inštruktorov z autoškol na základe dopr.nehôd ich absolventov???

Je to v princípe to isté, čo si napísal.
inspiring_tharp

Príspevok od používateľa inspiring_tharp »

Nie je to celkom to isté.

Pri dopravných nehodách je veľa faktorov, pri neskúsenom vodičovi je ďaľšia komplikácia, že ešte nie je zvyknutý sledovať celé dianie na ceste okolo seba, a to hlavne vo veľkomestách je značne stresové. No a keď si vodič potrebuje niečo premyslieť, tak si nemôže len tak zastaviť kde sa mu chce a porozmýšlať.

Pri manipulácii so zbraňou dávaš pozor na 4 veci (zásobník, komora, bezpečný smer, prst na spúšti) bez akejkoľvek časovej tiesni či stresu.
inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

Berserker: zvlásť v T&T kde polhodina stojí 6,5 eura určite nehrozí žiadny časový stres :D
peterson
expert

berserker: moc to rozmieňaš na drobné. Za volantom máš rovnakú zodpovednosť za dodržiavanie povinností, ktoré ukladá napr. zákon o Cestnej premávke a rovnako tak pri používaní a manipulácií so zbraňou si povinný dodržiavať podmienky uložené napr. zákonom o Zbraniach strelive.

Narážam hlavne nato, že porušenie tých povinností v oboch prípadoch môže mať za následok škodu či zranenie.
erebos
expert
Dátum registrácie: 15 years 3 months

Príspevok od používateľa erebos »

Ja myslim, ze Berseker ma ciastocne pravdu. Na vine je to ako sa skoli a pouziva "rana istoty". Tak ako som pisal v predchadzajucom prispevku z "rany istoty" sa stava zautomatizovana cinnost pri ktorej policajti /cest vinimkam/ nerozmyslaju. V praxi to znamena obtiahnutie po ktorom okamzite automaticky nasleduje stlacenie spuste. Oni to maju tak zautomatizovane, ze stlacenie spuste po obtiahnuti proste nedokaze zastavit. Neni to vina konkretneho instruktora ale je to vina metodiky vycviku, ktora na to nereaguje pricom tento problem pretrvava. Kto ste policajti tak sa na najblizsisch strelbach na ciare pozorne pozerajte na kolegov co spravia pri povele "zbran vybit - rana istoty"....
peterson
expert

no, ranu istoty sem nepleť. Na túto tému už bolo jedno vlákno- "nosiť s nábojom v komore či nie"

Ak sa vybíja zbraň a vypustí sa zásobník, pri obtiahnutí záveru a kontrole komory sa natiahne kladivo. Toto sa musí vypúšťať.
A či to urobím systémom rana istoty do bezpečného priestoru alebo vypustenie prstom- mi príde to isté.

Som zvedavý ako by si pri Glocku riešil vybíjanie? To akože pozreš do komory a necháš natiahnutý úderník?
DUSO
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 8 months

Príspevok od používateľa DUSO »

OK, opravujem. Ak instruktor uci to co ma v medodike a ta je nepostacujuca, treba upravit metodiku.
peterson
expert

Duso: súhlasím
inspiring_tharp

Príspevok od používateľa inspiring_tharp »

peterson napísal:Za volantom máš rovnakú zodpovednosť za dodržiavanie povinností, ktoré ukladá napr. zákon o Cestnej premávke a rovnako tak pri používaní a manipulácií so zbraňou si povinný dodržiavať podmienky uložené napr. zákonom o Zbraniach strelive.
V tom s tebou plne súhlasím, že človek má zodpovednosť v obidvoch prípadoch. Ja som reagoval len na to, že si naznačil že podľa logiky na základe ktorej by trestali aj inštruktora pri "náhodnom" výstrele policajta, by mali trestať aj inštruktorov v autoškole pri nehodách. Pri vybití zbrane je o dosť jednoduchšie dodržať bezpečnostné pravidlá, netreba ani nejak extra prax takže ak ten dotyčný je dobre vyškolený, nemal by robiť takú chybu. Pri autoškole to však neplatí, keďže novému šoférovi v prvom rade chýbajú skúsenosti, takže aj pri najlepšom inštruktorovi sa môže stať, že jeho žiak bude mať nehodu.

Ja nehovorím, že by sa teraz mali preverovať inštruktori streľby, len som chcel poukázať na to, že vyššie spomenuté dve situácie nie sú rovnocenné, takže podľa jednej sa nedá súdiť druhá.

Zoidberg37: Stalo sa to vonku, nie na strelnici, takže stres spôsobený časovou tiesňou tam určite nebol. :D
luke
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years

Príspevok od používateľa luke »

peterson napísal:Som zvedavý ako by si pri Glocku riešil vybíjanie? To akože pozreš do komory a necháš natiahnutý úderník?
co sa ti na tom zda divne?
tycho28
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 11 months

Príspevok od používateľa tycho28 »

..
Naposledy upravil/-a tycho28 v 19 Nov 2013, 20:17, upravené celkom 1 krát.
inspiring_kepler

Príspevok od používateľa inspiring_kepler »

Ak by si nahodou nevedel, tak to tam tak skaredo hrka udernik :lol: .
Napísať odpoveď

Návrat na "Udalosti"