Neviem prečo sa vzrušujete! Stanovovanie minimálneho obratu potenciálneho dodávateľa pre štátne zákazky je podmienka ktorá sa používa vo všetkých odvetviach a vo všetkých moderných krajinách.
Rovnako je tomu v branži v ktorej pracujem ja a nakoľko mám klientov vo viacerých krajinách, môžem potvrdiť, že je to tak všade. Požadované výšky minimálnych tržieb záujemcu o dodávky pre štát sú odvodzované od hodnoty tendra a sú prirodzenou garanciou pre štát.
Dokonca v Česku požadujú tieto veci aj väčšie bankové domy a poisťovne. Uvedomte si jednu vec, že ide zväčša o veľké projekty, kde druhá strana (kupujúci) potrebuje garancie pre záručný a hlavne pozáručný servis. To nie ako za Fica, že s emisiami mohla obchodovať garážová firma.
Momentálne riešim so zákazníkom tender pre maďarskú vládu, výška obratu firmy je prvou z podmienok a nikto sa nad tým nepozastavuje.
Prepáč, Ale to čo píšeš je hlúposť. ano , v každom tendri všade vo svete je tzv Bid Bond, sklada sa záruka nejakej finančnej čiastky, a predkladaju sa bankove zaruky prefinancovania zakázky. v našom prípade ide o zloženie tendrovej zábezpeky - Bid Bondu , vo výške 300 000 Eur. Bez problému, peniaze nam ležia na účte, zajtra ich možu mať. Ale obmedziť potencionálneho dodavatela obratom 13 000 000 Eur ? a napísať že može byť združený od viacerých osôb ? Ty kokso ! ved to napíšeme aj my, že spolu s Rusmi a s Američanmi mame obrat 30 000 000
NEMÁŠ pravdu Kuro, ale ja tu nie som na to aby som ti niečo dokazoval, vyplakávať môžeš ako ťa "odpinkali".
Ja ti vravím že je to bežné. Nehovorím o zábezpeke ako uvádzaš ty, ktorá sa veľakrát vráti dodávateľovi až po uplynutí záručnej doby (bohužiaľ aj také bývajú podmienky).
Výška obratu je úplne bežná. Robím s klientami na niekoľkých naozaj veľkých tendroch niekoľkokrát ročne. Ako príklad uvádzam aj Leed Gold certificate ktorý bol v prípade nedávno vyhratého tendra mojím klientom v Maďarsku stanovený na 800 km (znamená že dodávateľ nesmie byť vzdialený od miesta dodania viac ako 800 km). Akože sa to môže zdať ako primitivizmus, ale každá podmienka tendra s niečím súvisí.
Aby bolo jasné: ja sa nezastávam konkrétnych podmienok, len vravím že sú bežné
No su to obycajni politicky zapredani kocoti, lavica pravica, vsetko jedna prasiva nenazrana banda,co pozera ako si napchat vrecka. Zahranicnemu investorovy daju milionove dotacie na vytroverie miest za pasom a tu domaceho vyrobcu nepodporia hoc aj takym sposom, ze mu daju zakazku, politici a media su hnusnym hnisavym vredom nasej spolocnosti.
Toto statne gazdovanie ma dokaze neskutocne vytocit
Požadovaná výška obratu je nepomerná v objemu zakazky a ÚVO by poľa mojich skúseností mal tender pre túto podmienku zastaviť / zrušiť.
Kuro, ak sa do súťaže prihlásiš ako konzorcium GP + STI , splníš túto podmienku, ale pochybujem že do 30.6 pozháňaš všetky potrebné papiere z US aj s úradným prekladom. A s tým počítali. Vybraný víťaz má už papiere prichystané, veď ktorá SK firma v tomto obore mala obrat >13mio za 2008-2010 ? bude to konzorcium zložené z 2-3 firiem a tí už majú paperwork hotový.
Naserieme im.
Volal som s Nasťou, da mi potvrdenie že do toho pojdeme ako konzorcium Grand Power + AKBS, v pondelok pošlu Rusi DHLkou papiere o ich obrate
dám mu zopár hintov , na čo nesmieš zabudnúť. Napr, ak pôjdeš do súťaže v konzorciu, ponuku by mali podpísať konatelia oboch firiem atd... bacha na detaily
§ 9
Základné povinnosti verejného obstarávateľa a obstarávateľa
(4) Pri zadávaní zákaziek sa musí uplatňovať princíp rovnakého zaobchádzania, princíp nediskriminácie uchádzačov alebo záujemcov, princíp transparentnosti a princíp hospodárnosti a efektívnosti.
§ 27
Finančné a ekonomické postavenie
(1) Finančné a ekonomické postavenie možno preukázať spravidla
a) vyjadrením banky alebo pobočky zahraničnej banky, ktorým môže byť prísľub banky alebo pobočky zahraničnej banky o poskytnutí úveru,
b) potvrdením o poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone povolania alebo potvrdením o poistení zodpovednosti za škodu podnikateľa, ak takéto poistenie vyžaduje osobitný zákon,
c) súvahou alebo výkazom o majetku a záväzkoch alebo údajmi z nich alebo
d) prehľadom o celkovom obrate alebo prehľadom o dosiahnutom obrate v oblasti, ktorej sa predmet zákazky týka, najviac za posledné tri hospodárske roky, za ktoré sú dostupné v závislosti od vzniku alebo začatia prevádzkovania činnosti.
(2) Uchádzač alebo záujemca môže na preukázanie finančného a ekonomického postavenia využiť finančné zdroje inej osoby, bez ohľadu na ich právny vzťah. V takomto prípade musí uchádzač alebo záujemca verejnému obstarávateľovi alebo obstarávateľovi preukázať, že pri plnení zmluvy bude môcť reálne disponovať so zdrojmi osoby, ktorej postavenie využíva na preukázanie finančného a ekonomického postavenia.
(3) Ak uchádzač alebo záujemca nedokáže z objektívnych dôvodov preukázať finančné a ekonomické postavenie určeným dokladom, verejný obstarávateľ a obstarávateľ môže uznať aj iný doklad, ktorým sa preukazuje finančné a ekonomické postavenie.
(1) Verejný obstarávateľ a obstarávateľ vyhodnocuje ponuky na základe kritérií na vyhodnotenie ponúk. Ponuky sa vyhodnocujú na základe
a) ekonomicky najvýhodnejšej ponuky alebo
b) najnižšej ceny.
(2) Kritériá na vyhodnotenie ponúk uvedie
a) verejný obstarávateľ v oznámení o vyhlásení verejného obstarávania,
b) obstarávateľ v oznámení použitom ako výzva na súťaž, vo výzve na potvrdenie opätovného záujmu podľa § 78 ods. 3, vo výzve na predloženie ponuky alebo vo výzve na rokovanie alebo v súťažných podkladoch.
(3) Ak sa ponuky vyhodnocujú na základe ekonomicky najvýhodnejšej ponuky, verejný obstarávateľ a obstarávateľ určí jednotlivé kritériá súvisiace s predmetom zákazky, ktorými sú napríklad kvalita, cena, technické vyhotovenie, estetické a funkčné charakteristiky, environmentálne charakteristiky, prevádzkové náklady, efektívnosť nákladov, pozáručný servis a technická pomoc, lehota dodania tovaru, lehota výstavby, lehota poskytnutia služieb. Verejný obstarávateľ a obstarávateľ okrem jednotlivých kritérií určí aj pravidlá uplatnenia kritérií, ktorými zabezpečí kvalitatívne rozlíšenie splnenia jednotlivých kritérií. Verejným obstarávateľom a obstarávateľom určené pravidlá uplatnenia kritérií musia byť nediskriminačné a musia podporovať čestnú hospodársku súťaž.
(4) Verejný obstarávateľ a obstarávateľ určí každému z kritérií podľa odseku 3 relatívnu váhu, ktorú možno vyjadriť určením intervalu s príslušným maximálnym rozpätím. Relatívnu váhu uvedie
a) verejný obstarávateľ v oznámení o vyhlásení verejného obstarávania, v súťažných podkladoch alebo vo výzve na predkladanie ponúk, alebo v informatívnom dokumente,
b) obstarávateľ v oznámení použitom ako výzva na súťaž, vo výzve na potvrdenie opätovného záujmu podľa § 78 ods. 3, vo výzve na predloženie ponuky, vo výzve na rokovanie alebo v súťažných podkladoch.
(5) Ak nemožno z preukázateľných dôvodov určiť relatívnu váhu jednotlivých kritérií, uvedú sa v zostupnom poradí dôležitosti.
(6) Kritériom na vyhodnotenie ponúk nesmie byť dĺžka záruky, podiel subdodávok a lehota splatnosti faktúr.
(7) Kritériom na vyhodnotenie ponúk nesmú byť ani požiadavky určené na preukázanie finančného a ekonomického postavenia a technickej alebo odbornej spôsobilosti uchádzača alebo záujemcu.