Policajtom chcú kúpiť 26-tisíc nových pištolí za 8,5mililóna
Omluvam sa za odbocenie od temy ale doplnim svoj predchadzajuci prisvevok k Haagskej konferencii :
Zabudol som na to najdolezitejsie - tie obmedzenia sa tykaju len streliva ktore je pouzivane vo vojnovom konflikte stranami konfliktu. Cize jednotlivymi armadami. Preto sa to netyka policajnych zloziek..
Zabudol som na to najdolezitejsie - tie obmedzenia sa tykaju len streliva ktore je pouzivane vo vojnovom konflikte stranami konfliktu. Cize jednotlivymi armadami. Preto sa to netyka policajnych zloziek..
-
inspiring_kepler
podarilo sa mi nájsť ten príspevok, nakoniec 21 odrazov, ale či to bolo ozaj tak, to si nedovolím tvrdiť na 100%
http://www.webforum.sk/viewtopic.php?p= ... b908#73957igoros napísal:mestská zbran - projektily zo spekaneho karbidu, ktorý sa odraza od tvrdej prekazky ako pinpongova lopticka je naozaj vhodna do mesta. Pripad, ked projektil z 82jky vystreleny v miestnosti sa odrazil 21xteda je to vlastne mestska zbran a zastavovaci ucinok sa mi pri 15-20 m javi lepsi nez 9 x 19od stien, kym sa zastavil, naozaj svedci o jej vhodnosti do mesta
zastavovaci ucinok - lepsi ako LUGER? staci si porovnat energiu striel a je vymalovane a trochuprebehnut forum, kde sa pise o stopefekte roznych kalibrov
-
inspiring_kepler
9mm Luger je podla mna vyborny takticky kaliber, nie je ale vhodny ani na obranu do pistoli ani do utocnych pusiek. Je to taky mix vlastnosti relativne dobrej prieraznosti a zaroven slusneho stop efektu pre zive ciele bez prestrelenia dalsich dvoch stien.
Ja vidim jeho idealne pouzitie u nasich OZ v kombinacii G17 + HK MP5. Proste ani policajt ani vojak, na to je Luger uplne idealny.
Ak by spolocny kaliber nehral ziadnu ulohu tak urcite do pistole by som volil nejaky typ HPointu v 40SW, 45ACP a do utocnej pusky priebojny 5.56x45mm NATO.
A ked volba Luger alebo Makarov, tak na ulici medzi ludmi radsej Makarov.
Ja vidim jeho idealne pouzitie u nasich OZ v kombinacii G17 + HK MP5. Proste ani policajt ani vojak, na to je Luger uplne idealny.
Ak by spolocny kaliber nehral ziadnu ulohu tak urcite do pistole by som volil nejaky typ HPointu v 40SW, 45ACP a do utocnej pusky priebojny 5.56x45mm NATO.
A ked volba Luger alebo Makarov, tak na ulici medzi ludmi radsej Makarov.
BKSL, Panzer:
Veľkú časť problému, ktorý spomínate, by imho úplne elegantne vyriešilo zavedenie expanzného streliva v PZ.
Bez prezbrojenia na nový kaliber/zbraň, za relatívne smiešne peniaze. Cena za náboj pri veľkej objednávke by mohla byť rozumná, navyše tréningové strelivo by nemuselo mať (drahé) expanzné strely.
Veľkú časť problému, ktorý spomínate, by imho úplne elegantne vyriešilo zavedenie expanzného streliva v PZ.
Bez prezbrojenia na nový kaliber/zbraň, za relatívne smiešne peniaze. Cena za náboj pri veľkej objednávke by mohla byť rozumná, navyše tréningové strelivo by nemuselo mať (drahé) expanzné strely.
-
inspiring_panini
Nebol si to ty, čo tvrdil, že trénovať sa musí s tým čo nosíš? Jednak spoľahlivosť, jednak spätný ráz.yarco napísal:BKSL, Panzer:
Zoidberg: pre upresnenie- Na strelnici v Dúbravke policajt vystrelil z Glocka- teda Luger. Strela sa roztrieštila na drobné úlomky a spôsobila drobné zranenia.
Žandár: ak som ťa správne pochopil- 18 ročný žandár jest- prax 18rokov v službe- je to správne?
Neviem, na aké strelnice si za tie roky chodil, ale ak si si istý, že náboj vz.82 nikoho neohrozí pri náraze do tvrdej prekážky- ja tvrdím, že sa mýliš!
Bežne šlapeme po odrazených gulách na palebnej čiare na strelbách. A to sa striela oproti hlinenému valu. Ak neveríš- chod sa pozrieť na strelnicu MV SR pri Stupave(za závodom VW Bratislava) Klasický náboj Makarov- to je niečo iné. Ten je daleko bezpečnejší, lebo je menej výkonný oproti vz.82.
Mám skúsenosti, že som vystrelil do asfaltu či v budove a tá gula bola deformovaná na viacerých miestach- čo nasvedčuje viacerým odrazom.
Žandár: ak som ťa správne pochopil- 18 ročný žandár jest- prax 18rokov v službe- je to správne?
Neviem, na aké strelnice si za tie roky chodil, ale ak si si istý, že náboj vz.82 nikoho neohrozí pri náraze do tvrdej prekážky- ja tvrdím, že sa mýliš!
Bežne šlapeme po odrazených gulách na palebnej čiare na strelbách. A to sa striela oproti hlinenému valu. Ak neveríš- chod sa pozrieť na strelnicu MV SR pri Stupave(za závodom VW Bratislava) Klasický náboj Makarov- to je niečo iné. Ten je daleko bezpečnejší, lebo je menej výkonný oproti vz.82.
Mám skúsenosti, že som vystrelil do asfaltu či v budove a tá gula bola deformovaná na viacerých miestach- čo nasvedčuje viacerým odrazom.
- Michal1
- častý prispievateľ
- Registered for: 18 years 9 months
- Kontaktovať používateľa:
O vz.82 a municii sa docitate viac aj na http://forum.gunshop.cz/pistole-naboje- ... 14-15.html a je tam aj originalny popis k strelivu.
Nie takto dogmaticky.Zoidberg37 napísal:Nebol si to ty, čo tvrdil, že trénovať sa musí s tým čo nosíš? Jednak spoľahlivosť, jednak spätný ráz.
A/ Áno, preferujem prístup, že je rozumné mať strelivo na nosenie dostatočne vyskúšané v konkrétnej zbrani na nosenie. Či sa s tým niekto stotožní a čo si predstaví pod pojmom "dostatočne", to už je každého vlastná voľba, pre mňa sú to rádovo stovky nábojov;
B/ súčasne preferujem prístup, že (obrannú streľbu) je rozumné trénovať so strelivom, ktorého prejav (spätný ráz, hluk/svetlo, balistika) je pokiaľ možno totožný alebo blízky nosenému strelivu.
- ale oba body v podstate platia aj pri športovej streľbe, ak 'strelivo na nosenie' nahradím 'súťažným' strelivom.
Takto upresnené to myslím nie je v rozpore s tým, čo som písal:
"Cena za náboj pri veľkej objednávke by mohla byť rozumná, navyše tréningové strelivo by nemuselo mať (drahé) expanzné strely."
Pri objednávke v rádoch miliónov kusov by normálna munička asi nemala problém vyrobiť sadu parametrami takmer identických nábojov v pomere povedzme 10% expanzných a 90% celoplášťových striel. Dopad na cenu by bol pritom zásadný.
Pozn - že "sa niečo musí", to môžem hovoriť len sebe, mojim deťom a psovi. A nemám pocit, že by to nejako extra fungovalo v hociktorom z tých prípadov