Zamerna osnova typu Mil-dot alebo Ball Mil-Dot
-
inspiring_sanderson
Zamerna osnova typu Mil-dot alebo Ball Mil-Dot
Zdravim chlapi.
Chcem sa opytat na pouzivanie zamernej osnovy typu Mil-Dot a zamernej osnovy typu Ball Mil-Dot od Burris. Zaujima ma ako to je s urcovanim resp. strelbou s tymito osnovami. Napr. Ball Mildot ma hornu zvislu a vodorovne ako Mil-Dot a spodnu zvislu ma rozdelenu tak ze kazda ciarka predstavuje 100 yardou. Je mozne to porovnast s krizom Mildot alebo tie bodky na Midote su inak vzdialene. Riesim vyber puskohladu, kde vyber som zuzil na dva modely Bushnell 6500 4.5-30x50(MilDot) alebo Burris Black Diamond 6-24x50(Ball MilDot). Na tychto modeloch su tie zamerne osnovy. Som polovnik a neviem kt. osnova je pre mna lepsia, niekedy vyskusam aj strelbu na daleko ak sa da. Neviem ako sa pouziva MilDot, myslim ze ten od burrisu je pre mna pohodlnejsi. Ale ak mozete poradit ohladom MilDot tak to uvitam. Vdaka. S pozdravom Rado
Chcem sa opytat na pouzivanie zamernej osnovy typu Mil-Dot a zamernej osnovy typu Ball Mil-Dot od Burris. Zaujima ma ako to je s urcovanim resp. strelbou s tymito osnovami. Napr. Ball Mildot ma hornu zvislu a vodorovne ako Mil-Dot a spodnu zvislu ma rozdelenu tak ze kazda ciarka predstavuje 100 yardou. Je mozne to porovnast s krizom Mildot alebo tie bodky na Midote su inak vzdialene. Riesim vyber puskohladu, kde vyber som zuzil na dva modely Bushnell 6500 4.5-30x50(MilDot) alebo Burris Black Diamond 6-24x50(Ball MilDot). Na tychto modeloch su tie zamerne osnovy. Som polovnik a neviem kt. osnova je pre mna lepsia, niekedy vyskusam aj strelbu na daleko ak sa da. Neviem ako sa pouziva MilDot, myslim ze ten od burrisu je pre mna pohodlnejsi. Ale ak mozete poradit ohladom MilDot tak to uvitam. Vdaka. S pozdravom Rado
- Gunslinger
- moderátor
- Dátum registrácie: 17 years 11 months
Rado: Pisem narychlo takze len v skratke - Ball je skratka pre 'Ballistic", ale viacmenej akykolvek typ MilDot osnovy je 'balisticky'. Neviem nakolko MilDot poznas a vies pouzivat, ak moc nie, navodov na nete najdes spustu (vratane u nas a na ceskych strankach), otazka je nakolko je pre Teba MilDot vyuzitelny. Tie zjednodusene balisticke osnovy (vratane tych roznych od Burrisu) uz sice povacsinou nie su skutocne 'MilDot' (oznacenie pochadza z vyznamu - Mil ako vzdialenost medzi dotmi/bodkami/ciarkami na osnove), ale napriklad pre polovne pouzitie su o cosi jednoduchsie (zvycajne netreba prepocitavat). Ak do buducna planujes ze nezostanes len pri jednej zbrani a puskohlade, odporucil by som Ti skor naucit sa robit s MilDotom, predsa len je to standard a naprosta vacsina lepsich puskohladov ho v nejakej variacii pouziva. Ak ale planujes zostat len u jednej flinty a puskohladu, a naprostu vacsinu casu ju budes vyuzivat len na polovku, lahsie sa Ti bude pouzivat niektory z polovnickych krizov, kedze holdovery casto alebo mozno nikdy potrebovat nebudes, pri sportovej strelbe vacsie vzdialenosti naklikas, a vzdialenost odhadnes aj cez takuto osnovu pripadne laserovym dialkomerom. A co sa tyka toho Ball-Mil-Dotu od Burrisu, je to taky hybrid, ktory ma tri strany klasicky Mil-Dot a spodnu liniu osnovy ma upravenu na kompenzaciu balistiky/odhad vzdialenosti. Na jednej strane to znie celkom dobre a na polovne ucely moze byt docela dobry (lahko cezen odhadnes vzdialenost a odmieris, a zaroven cez MilDot mozes robit holdovery voci vetru, na pohybujuci sa terc, atd.), na druhej strane cloveka zvyknuteho na MilDot tato ich osnova asi bude zo zaciatku trochu mylit a bude posobit rusivo, aj ked vsetko je len vec zvyku.
Kolem a kolem, pri vybere spomedzi tychto dvoch by som asi uprednostnil tu novu 6500ku, ale vyber je len a len na Tebe (a Tvojich preferenciach a penazenke
Gunslinger
Kolem a kolem, pri vybere spomedzi tychto dvoch by som asi uprednostnil tu novu 6500ku, ale vyber je len a len na Tebe (a Tvojich preferenciach a penazenke
Gunslinger
-
inspiring_sanderson
Nech nemusím zakladať novú tému, tak sem...
Pri puškohľadoch SFP má MilDot "správnu" veľkosť len pri jednom zväčšení. Výrobca (Hawke) udáva, že "Can be used for accurate range finding at 10x magnification" pri modeloch rady Sport, ktoré vyrába 3-9x...teda ten MilDot je tam vo svojej podstate na okrasu?
Pri puškohľadoch SFP má MilDot "správnu" veľkosť len pri jednom zväčšení. Výrobca (Hawke) udáva, že "Can be used for accurate range finding at 10x magnification" pri modeloch rady Sport, ktoré vyrába 3-9x...teda ten MilDot je tam vo svojej podstate na okrasu?
dufam ,ze sa nemylim ale malo by to byt takto
na optike co ma mil dot v prvej ohniskovej rovine /FFP/zmerias vzdialenost terca na akomkolvek priblizeni akurat pri priblizovani hrubne zamerna osnova, problem moze byt ze maly bod alebo terc hruba osnova prekryje
na optike co ma mil dot v druhej ohniskovej rovine zmerias vzdialenost terca len na maximalnom priblizeni, osnova nehrubne ostava na kazdom priblizeni rovnaka avsak zase moze byt problem ked je ohriaty vzduch a miraz ked mas max zoom
na optike co ma mil dot v prvej ohniskovej rovine /FFP/zmerias vzdialenost terca na akomkolvek priblizeni akurat pri priblizovani hrubne zamerna osnova, problem moze byt ze maly bod alebo terc hruba osnova prekryje
na optike co ma mil dot v druhej ohniskovej rovine zmerias vzdialenost terca len na maximalnom priblizeni, osnova nehrubne ostava na kazdom priblizeni rovnaka avsak zase moze byt problem ked je ohriaty vzduch a miraz ked mas max zoom
Mildot je název osnovy, takže 1mildot = 1cm asi dost těžko. A pokud myslíš vzdálenost mezi body, tak ta je 1 MIL, eventuelně 1 MRAD a 1cm by se rovnala leda by jsi to testoval na 10m vzdálenostRasto napísal:Ked kupis puskohlad od renovovaneho vyrobcu, tak to budes mat uvedene.
Napr na mojom FFP som si to odmeral na pravitku
Nahodil som osnovu a pri variabylnych zvacseniach som mal rovnake hodnoty, cize 1 mildot =1cm.
3500 korun mohli dat zly udaj ak mas puskohlad 3-9 x a mil dot je v druhej ohniskovej rovine tak merias vzdialenost na 9 nasobnom priblizeni.
Ked som mal 8,5 x 25 meral som na 25 tke
teraz mam 5,5 x 22 meriam na 22 ke obe optiky mali Mil Dot v SFP
si to over odmeraj nieco na neznamu vzdialenost mil dotom pri 9 x priblizeni a odmeraj ciel potom dialkomerom a mas istotu malo by to plus minus sediet.
Je dobre sa to naucit aj ked mas dialkomer lebo dojdu baterky a ak nevies merat cez mil dot tak si skoncil
Ked som mal 8,5 x 25 meral som na 25 tke
teraz mam 5,5 x 22 meriam na 22 ke obe optiky mali Mil Dot v SFP
si to over odmeraj nieco na neznamu vzdialenost mil dotom pri 9 x priblizeni a odmeraj ciel potom dialkomerom a mas istotu malo by to plus minus sediet.
Je dobre sa to naucit aj ked mas dialkomer lebo dojdu baterky a ak nevies merat cez mil dot tak si skoncil