Konkretne príklady nutnej obrany a krajnej núdze
Citam si tak rozne strelecke fora a nasiel som zaujimavu otazku:
Predpokladajme ze mam kurnik, do ktoreho mi pravidelne chodi kuna alebo liska na sliepky. Mozem tu kunu/lisku zastrelit podla paragrafu 24 - krajna nudza? Alebo sa tam dostavam do konfliktu s inym zakonom, napriklad o polovnictve?
ano ano, krajna obraja je BS.....tak sorry
Predpokladajme ze mam kurnik, do ktoreho mi pravidelne chodi kuna alebo liska na sliepky. Mozem tu kunu/lisku zastrelit podla paragrafu 24 - krajna nudza? Alebo sa tam dostavam do konfliktu s inym zakonom, napriklad o polovnictve?
ano ano, krajna obraja je BS.....tak sorry
Naposledy upravil/-a telra v 02 Aug 2011, 17:06, upravené celkom 1 krát.
-
inspiring_newton
- dirty.harry
- častý prispievateľ
- Dátum registrácie: 15 years 11 months
krajna nudza - nutna obrana
krajna obrana neexistuje
podla mna tu krajna nudza moze byt - ved ako inak zabranit ohrozeniu chaneneho zaujmu - samozrejme, ze urcite nie, ak budu slepice zatvorene, tak, ze kuna sa k nim nema moznost dostat - jednoducho musi byt priamo hroziace nebezpecenstvo.. a pozor, ak ju uz bude mat dead v papuli, tak nebezpecenstvo pominulo, ci nie?
krajna obrana neexistuje
podla mna tu krajna nudza moze byt - ved ako inak zabranit ohrozeniu chaneneho zaujmu - samozrejme, ze urcite nie, ak budu slepice zatvorene, tak, ze kuna sa k nim nema moznost dostat - jednoducho musi byt priamo hroziace nebezpecenstvo.. a pozor, ak ju uz bude mat dead v papuli, tak nebezpecenstvo pominulo, ci nie?
-
inspiring_newton
- dirty.harry
- častý prispievateľ
- Dátum registrácie: 15 years 11 months
-
inspiring_proskuriakova
hej, pravdu mas pominulo, ale, pri pochybnostiach v prospech pachatela... a predpokladam ze tazko urcit, ci ta slepica co ju drzi v papuli je uz tuha, mohla sebou sklbnutdirty.harry napísal:krajna nudza - nutna obrana![]()
krajna obrana neexistuje
13 marca 2011 v tomto vlakne dal Igrlik tento odkaz:
Neviete nahodou ako tento pripad skoncil?Igrlik napísal:Nutná obrana či krajná núdza sa prekvalifikováva na vraždu? Nuž tri bodné rany do tela môžu byť dosť veľa, ale aj málo - závisí od mnohých okolností...
V každom prípade sa treba na to pozrieť bližšie, ako sa to bude vyvíjať, ako bude argumentovať prokuratúra, aký bude verdikt súdu.
http://korzar.sme.sk/c/5803809/z-obrany ... razda.html
- canis lupus
- prispievateľ
- Dátum registrácie: 14 years 5 months
Zdravim.chcem sa spytat na nejake veci ohladom mojho napadnutia.mal som priatelku u ktorej pili jej traja kolegovia s ktorymi som sa zoznamil u nej doma.chvilu sme popijali a potom som ich isiel ako ,,kamarat,, odprevadit.pred branou ma po mensej sarvatke jeden z nich napadol uderom do tvare.na co sa pripojili aj dalsi dvaja,zhodili ma na zem a kopali do tvare,do rebier....asi 5 minut.potom zbadali v mojom vrecku noz ktory som si chytil aby mi ho nezobrali,boli traja takze mi ho aj tak zobrali...dopadol som s reznou ranou na tvari pomliazdene rebra,zlomena ruka,prasknuty malicek na ruke.pn 4 tyzdne.bolo voci nim zacate trestne stihanie.takto som vypovedal,takto to v skratke bolo.oni su traja,vypovedali takto.... ja som pred branou vytiahol noz a napadol som jedneho z nich,ktory ma podotykam podla nich sam zbil.noz skoncil na expertize,a vysledok....moje dna(na mojom nozi) moja vypoved nezodpoveda....teraz mam byt zavolny na konfrontaciu....zabudol som povedat ze mali dorezane bundy....(mohli si to urobit sami) medzi tym som dostal ZP.moje otazky.... mozu mi ZP zobrat aj ked som vtedy este nebol drzitelom?co mozem na tej ,,konfrontacii cakat?da sa nejako dohodnut?(dohodnut sa chcem preto lebo sa mi nechce po tejto skusenosti tahat po policii) este poznamka na koniec,vsetci traja mali krvave hanky.....vopred dakujem za odpovede
Môj osobný názor:
V žiadnom prípade nemeň výpoveď a trvaj stále na svojom. Poukáž na to, že ich výpoveď nesedí. Podľa ich slov ťa zbil jeden, no krvavé hánky mali všetci !!! DNA na tvojom noži je normálna, keďže je tvoj.
Podľa toho ako a kde boli umiestnené rezy by to vedel posúdiť znalec.
Treba ich nejak nachytať, aby začali meniť výpoveď.
Čo sa týka ZP, tak ten ti môžu vziať ak nebudeš spĺňať podmienku spoľahlivosti a bezúhonnosti.
V žiadnom prípade nemeň výpoveď a trvaj stále na svojom. Poukáž na to, že ich výpoveď nesedí. Podľa ich slov ťa zbil jeden, no krvavé hánky mali všetci !!! DNA na tvojom noži je normálna, keďže je tvoj.
Podľa toho ako a kde boli umiestnené rezy by to vedel posúdiť znalec.
Treba ich nejak nachytať, aby začali meniť výpoveď.
Čo sa týka ZP, tak ten ti môžu vziať ak nebudeš spĺňať podmienku spoľahlivosti a bezúhonnosti.
Martin, lepšie by ti poradil niekto z praxe, ale predbežne skúsim aj ja. V prvom rade však upozorňujem, že z tvojho postu mám o okolnostiach prípadoch kriticky málo info - preto len veľmi orientačne:
1. Zbroják - môžu ti ho v zmysle § 26 zákona o zbraniach a strelive odňať o.i. ak nespĺňaš podmienku spoľahlivosti ako ju definuje tento zákon. Na tvoj prípad by sa mohol sťahovať § 19, ods. 2, písm. e) a tiež veľmi vágne formulované písm. f). Takže kuk do zákona. Rozhodne ťa však nechcem strašiť, toto naozaj záleží na posúdení správneho orgánu. Faktom je len to, že je úplne irelevantné, že ZP si nemal v čase, keď sa odohral tento incident.
2. Byť, nedajbože, v tvojej koži, na tú konfrontáciu by som išiel s advokátom. Inak sa to môže obrátiť voči tebe ešte väčšmi ako sa to obracia.
3. Podľa TP je možné sa dohodnúť. V zmysle § 46 ako poškodený máš právo uplatňovať konkrétne návrhy na účely uzavretia zmieru alebo dohody s páchateľom a v zmysle § 215 prokurátor zastaví trestné stíhanie, ak sa schváli zmier medzi poškodeným a obvineným.
P.S.: Celkom nechápem, čo to znamená "odprevadiť ako kamarát", keď sa to potom skončilo bitkou, pre teba štvortýždňovou PN a ešte aj trestným stíhaním tých kolegov tvojej priateľky. V každom prípade, tvoj príbeh je v mnohých veciach poučný a je dobré, že si sa s ním podelil. Na záver: držím palec a prajem pevné nervy!
EDIT: Chyby v písaní.
1. Zbroják - môžu ti ho v zmysle § 26 zákona o zbraniach a strelive odňať o.i. ak nespĺňaš podmienku spoľahlivosti ako ju definuje tento zákon. Na tvoj prípad by sa mohol sťahovať § 19, ods. 2, písm. e) a tiež veľmi vágne formulované písm. f). Takže kuk do zákona. Rozhodne ťa však nechcem strašiť, toto naozaj záleží na posúdení správneho orgánu. Faktom je len to, že je úplne irelevantné, že ZP si nemal v čase, keď sa odohral tento incident.
2. Byť, nedajbože, v tvojej koži, na tú konfrontáciu by som išiel s advokátom. Inak sa to môže obrátiť voči tebe ešte väčšmi ako sa to obracia.
3. Podľa TP je možné sa dohodnúť. V zmysle § 46 ako poškodený máš právo uplatňovať konkrétne návrhy na účely uzavretia zmieru alebo dohody s páchateľom a v zmysle § 215 prokurátor zastaví trestné stíhanie, ak sa schváli zmier medzi poškodeným a obvineným.
P.S.: Celkom nechápem, čo to znamená "odprevadiť ako kamarát", keď sa to potom skončilo bitkou, pre teba štvortýždňovou PN a ešte aj trestným stíhaním tých kolegov tvojej priateľky. V každom prípade, tvoj príbeh je v mnohých veciach poučný a je dobré, že si sa s ním podelil. Na záver: držím palec a prajem pevné nervy!
EDIT: Chyby v písaní.
Naposledy upravil/-a Jack v 15 Mar 2012, 00:54, upravené celkom 1 krát.
-
inspiring_shannon
v prvom rade napis co bolo pricinou potycky, silno pochybujem, ze ta zacali mlatit len tak.
- za aky trestny cin bolo zacate vo veci?
- bola vykonana obhliadka miesta cinu, zaistilo sa pri nej nieco?
- tvoja priatelka vypovedala, videla nieco, mohla pomoct objasnit pripadny motiv napadnutia, sarvatky?
- ake mas procesne postavenie? svedok, obvineny, poskodeny?
- konfrontaciu budes vykonavat vzdy len s jednym zo zvysnych svedkov, resp. mozno bude dokonca robena len medzi tebou a tym co ta mal zbit, resp. ktoreho si mal napadnut.
- pokial nie si pravne zdatny, odporucam ti advokata, pri svedkovi je to sice malo caste, ale zakon to vyslovene nezakazuje (aj ked pravo na advokata svedok priamo v zakone priznane nema)
- obvinili niekoho z nich?
- ak obvinia teba, paradoxne sa ti rozsiria prava oproti svedkovi, ale na druhej strane obvinenie nie je nic moc, vzdy je lepsie zabranit, aby to do toho stadia preslo
- sice neviem podrobnosti, ale urcite je v pripade par okolnosti, kde by znalecky posudok z nejakej oblasti hodil a dal vykonat
- pokial su ich vypovede napadnutelne, prichadza do uvahy aj previerka vypovede na mieste ci vysetrovaci pokus (§ 157-158 TP)
- teoreticky podla mna prichadza do uvahy aj rekonstrukcia podla § 159 TP, aj tam moze byt pribraty znalec.
- za aky trestny cin bolo zacate vo veci?
- bola vykonana obhliadka miesta cinu, zaistilo sa pri nej nieco?
- tvoja priatelka vypovedala, videla nieco, mohla pomoct objasnit pripadny motiv napadnutia, sarvatky?
- ake mas procesne postavenie? svedok, obvineny, poskodeny?
- konfrontaciu budes vykonavat vzdy len s jednym zo zvysnych svedkov, resp. mozno bude dokonca robena len medzi tebou a tym co ta mal zbit, resp. ktoreho si mal napadnut.
- pokial nie si pravne zdatny, odporucam ti advokata, pri svedkovi je to sice malo caste, ale zakon to vyslovene nezakazuje (aj ked pravo na advokata svedok priamo v zakone priznane nema)
- obvinili niekoho z nich?
- ak obvinia teba, paradoxne sa ti rozsiria prava oproti svedkovi, ale na druhej strane obvinenie nie je nic moc, vzdy je lepsie zabranit, aby to do toho stadia preslo
- sice neviem podrobnosti, ale urcite je v pripade par okolnosti, kde by znalecky posudok z nejakej oblasti hodil a dal vykonat
- pokial su ich vypovede napadnutelne, prichadza do uvahy aj previerka vypovede na mieste ci vysetrovaci pokus (§ 157-158 TP)
- teoreticky podla mna prichadza do uvahy aj rekonstrukcia podla § 159 TP, aj tam moze byt pribraty znalec.
Sauer, z toho mála, čo Martin napísal, to vyzerá tak, že skôr išlo o odfláknutú robotu, až som chcel napísať, že štandardne odfláknutú. A je v postavení poškodeného. Aspoň tak mi to vyplynulo z jeho slov, ale to môže vysvetliť aj sám.
Ja v týchto veciach môžem iba teoretizovať, ale ty vyzeráš, že máš za sebou aj dotyk s praxou. Neviem, ako intenzívny, ale to mi nebráni, aby som ťa otravoval otázkou: To ako fakt sa tým bude podľa teba niekto zapodievať aj inak ako od stola?
Ako... ja neprovokujem, ja sa pýtam zo zvedavosti, lebo spomínaš vyšetrovací pokus, dokonca rekonštrukciu. Vravím, ja nie som z praxe, ale čo počúvam z praxe, s takýmito "malichernosťami" sa (aspoň v poslednom čase) nikto - myslím OČTK - príliš nepatlá.
Počul som - a teraz nemyslím zdroje typu JPP - v poslednom čase o pár podobných prípadoch, v akom sa ocitol Martin, ktoré sa skončili rôznymi spôsobmi. Od "zašmodŕchania" TČ na priestupok, cez konštatovanie, že TČ na nestal až po zmenu procesného postavenia oznamovateľa z poškodeného na obvineného.
Preto som si dovolil tvrdiť, že ak Martin uvažuje, že možno bude lepšie sa s tými štyrmi smradmi dohodnúť ako sa spoliehať na dôkladne odvedenú prácu OČTK (v takomto malom a nepodstatnom prípade), nemusia byť jeho myšlienkové pochody vôbec od veci. Zvlášť, ak tí štyria mali dostatok času dôkladne sa dohodnúť medzi sebou a poradiť sa s niekým kvalifikovaným.
No ja neviem, možno mi odpovieš ty, možno si tento thread všimnú aj skúsené kádre ako Panzer alebo Vaquero. V každom prípade, ako som povedal: toto by som ja osobne riešil už iba s nejakým trestňákom za chrbtom.
Ja v týchto veciach môžem iba teoretizovať, ale ty vyzeráš, že máš za sebou aj dotyk s praxou. Neviem, ako intenzívny, ale to mi nebráni, aby som ťa otravoval otázkou: To ako fakt sa tým bude podľa teba niekto zapodievať aj inak ako od stola?
Ako... ja neprovokujem, ja sa pýtam zo zvedavosti, lebo spomínaš vyšetrovací pokus, dokonca rekonštrukciu. Vravím, ja nie som z praxe, ale čo počúvam z praxe, s takýmito "malichernosťami" sa (aspoň v poslednom čase) nikto - myslím OČTK - príliš nepatlá.
Počul som - a teraz nemyslím zdroje typu JPP - v poslednom čase o pár podobných prípadoch, v akom sa ocitol Martin, ktoré sa skončili rôznymi spôsobmi. Od "zašmodŕchania" TČ na priestupok, cez konštatovanie, že TČ na nestal až po zmenu procesného postavenia oznamovateľa z poškodeného na obvineného.
Preto som si dovolil tvrdiť, že ak Martin uvažuje, že možno bude lepšie sa s tými štyrmi smradmi dohodnúť ako sa spoliehať na dôkladne odvedenú prácu OČTK (v takomto malom a nepodstatnom prípade), nemusia byť jeho myšlienkové pochody vôbec od veci. Zvlášť, ak tí štyria mali dostatok času dôkladne sa dohodnúť medzi sebou a poradiť sa s niekým kvalifikovaným.
No ja neviem, možno mi odpovieš ty, možno si tento thread všimnú aj skúsené kádre ako Panzer alebo Vaquero. V každom prípade, ako som povedal: toto by som ja osobne riešil už iba s nejakým trestňákom za chrbtom.
- canis lupus
- prispievateľ
- Dátum registrácie: 14 years 5 months
napadli ma kvoli tomu ze som s nimi nechcel ist dalej pit neviem kam...ze som trubka atd,uz som bol pri brane ked do mna skocil.bolo voci nim zacate trestne stihanie za precin ublizenie na zdravi,ale nakolko expertiza povedala ze cin sa takto stat nemohol bolo TS zastavene,a nie som si isty ci nebolo zacate voci mne za krivu vypoved
.priztelka dostala este pred tym zachvat,takze vypovedala ze nic nevidela...zaisteny bol moj noz ktory zahodili do travy ked utekli...
-
inspiring_swartz