Obydlia
Na kopané studne sa dnes používajú skruže. Kamarát si kopal studňu sám. Asi nejakých 8-10 m. Potrebuješ len niekoho, kto ti vtiahne na kladke klinu, a nakoniec spustí rebrík.
A v podstate kopeš vo vnútri skruže a podkopávaš ju, a tá sama klesá. Potom vždy položíš na vrch ďalšiu a dalšiu. Okolo vrchnej skruže z vonku potom dosypeš íl, aby nepresakovala do studne vrchná dažďová voda.
Potom sa dá kopaná studňa vykopať aj bagrom....
A v podstate kopeš vo vnútri skruže a podkopávaš ju, a tá sama klesá. Potom vždy položíš na vrch ďalšiu a dalšiu. Okolo vrchnej skruže z vonku potom dosypeš íl, aby nepresakovala do studne vrchná dažďová voda.
Potom sa dá kopaná studňa vykopať aj bagrom....
- wizzard160
- prispievateľ
- Registered for: 15 years 11 months
Ja som robil vrtanu, rucnym vrtakom cca 5m. Chce to dobru kondicku a samozrejme podlozie.
Kopanu som robil cca 4m, ale aj to sa mi zdalo dost o drzku a to nemam Klausa. Ked okolo usi sadaju a praskaju betonove kade je to trochu divny pocit.
Raz som mal ist helfnut kamosovy co na chate kopal studnu. Bol uz vo finale. Ked som tam prisiel skoro ma mrdlo. Kade uhladne ulozene vedla otvoru z ktoreho vyskocil manik v gumennom obleku. Hosi vykopali 25m studnu bez kadi len tak v zemi, ziadny kamen a potom chceli dnu narvat kade. Vsetci traja mozu kandidovat na Darwinovu cenu.
Kopanu som robil cca 4m, ale aj to sa mi zdalo dost o drzku a to nemam Klausa. Ked okolo usi sadaju a praskaju betonove kade je to trochu divny pocit.
Raz som mal ist helfnut kamosovy co na chate kopal studnu. Bol uz vo finale. Ked som tam prisiel skoro ma mrdlo. Kade uhladne ulozene vedla otvoru z ktoreho vyskocil manik v gumennom obleku. Hosi vykopali 25m studnu bez kadi len tak v zemi, ziadny kamen a potom chceli dnu narvat kade. Vsetci traja mozu kandidovat na Darwinovu cenu.
u suseda sme podkopavali skruze a ked bola zarovno zemou, dala sa na nu dalsia.
Ku koncu treba dobre cerpadlo, no u nas je piesok, takze 8m bolo za 14-15 hodin.
V kopani sa striedalo 5 chalanou a pri pokladani novej skruze sa kopac musi vytiahnut,
lebo sa obcas kusok betonu vie odlupit a padne dole.
Ku koncu treba dobre cerpadlo, no u nas je piesok, takze 8m bolo za 14-15 hodin.
V kopani sa striedalo 5 chalanou a pri pokladani novej skruze sa kopac musi vytiahnut,
lebo sa obcas kusok betonu vie odlupit a padne dole.
ďakujem vám všetkym, naozaj cenné rady, ešte by som sa chcel spýtať či ste podložili prvú skruž oceľovým "britom" na ľahšie prerezanie (to som sa dočítal ale pre murovanú studňu) alebo betón je dosť ťažký aj bez neho (ja mám po čiernu zem,piesok a po 1,5metra štrk) Studňu mám narážanú, ale to je dobré iba na polievanie. U nás v dedine bola jedna z "najúspešnejších JRD v ČSSR" takže predpokladám kontamináciu hnojivami v celom okolí, a to by chcelo na pitie hlbokú vrtanú studňu a pre ostatné pre prípad WTSHTF kopanú studňu....
Tu máš postup nafotený: http://www.kopanie-studni.sk/onas.html