Podliehaju strely evidencii?
Ja som si objednal strely z USA od znameho. Na Slovensko dorazili v pohode. Dusno zacali robit az colnici. Chceli aby som som im doniesol od policajtov zbrojny sprievodny list. Tak som zasiel na policiu, ale tam mi chlapik povedal, ze na strely ziaden ZSL nevydavaju. Poslal ma spat na colnicu s tym, ze pokial mi ich stale nebudu chciet vydat, maju mu zavolat a on im to vysvetli. Tak sa aj stalo. Po telefone si to vysvetlili a colnik aj ked nerad, mi strely nakoniec vydal. Tak tolko asi moja skusenost. Najblizsie si budem takto z USA objednavat nabojnice a novu pazbu na Remingtona. Som zvedavy, ci zasa nejaky snazivy colnik bude hrat mudreho. Co som postudoval zakon, tak strely boli fakt na povazenie. Kdezto na nabojnice podla vsetkeho jednoznacne ziadne povolenia nevyzaduju. Pazba si myslim tak isto by mala byt OK lebo pokial mi je zname, tak rozhodne nepatri madzi hlavne casti zbrane, na ktore je potrebne nakupne povolenie. Pokial sa mylim, a vie tu niekto nieco o tejto teme viac dajte mi prosim vediet. Nerad by som zasa behal od colnikov k policajtom a naopak.
No mna tiez buzeroval colnik v Kosiciach. Ako som zistil, o zakone o zbraniach nemaju ani zakladny prehlad. O samotnych zbraniach uz vobec nie. To im ale samozrejme nebrani robit zbytocne prietahy a buzerovat. Uz som zvedavy ako to dopadne s mojou pazbou a nabojnicami. Ale ak bude zasa robit neopravnene prietahy a zbytocne ma prehanat, tak som rozhodnuty aj ja podat staznost. No uvidim. Nebudem zbytocne predbiehat. Dam potom vediet. Snad sa to podari zrealizovat do 2-3 tyzdnov.
-
inspiring_panini
rasto: prečo nie na inzerciu? Keby sme si pomohli, tak o tom čo 190/2003 považuje za hlavné súčasti náboja hovorí paragraf o "Povinnostiach držiteľa zbrojného preukazu":
§28
1)
b) zabezpečiť zbraň, na ktorú mu bol vydaný preukaz zbrane, strelivo do tejto zbrane, strelný prach a zápalky proti strate, odcudzeniu alebo zneužitiu,
a príloha číslo toho istého zákona
D. druhy streliva
c) prebíjané strelivo je laborované strelivo pre vlastnú potrebu na športové alebo poľovné účely za použitia príslušnej technológie, pri ktorom sa používajú nové alebo už použité komponenty,
Mne z toho nevychádza, že by doma odliate strely nemohol ďalej predávať.
§28
1)
b) zabezpečiť zbraň, na ktorú mu bol vydaný preukaz zbrane, strelivo do tejto zbrane, strelný prach a zápalky proti strate, odcudzeniu alebo zneužitiu,
a príloha číslo toho istého zákona
D. druhy streliva
c) prebíjané strelivo je laborované strelivo pre vlastnú potrebu na športové alebo poľovné účely za použitia príslušnej technológie, pri ktorom sa používajú nové alebo už použité komponenty,
Mne z toho nevychádza, že by doma odliate strely nemohol ďalej predávať.
Huh, Zoid, bol by som rád, keby si mal pravdu, ale obávam sa, že ju tak celkom nemáš. Ja by som bol opatrnejší. Prečo? Lebo predaj takéhoto home made streliva by za určitých okolností mohol byť považovaný za nedovolené podnikanie, keďže mamaro zrejme nemá potrebnú živnosť. V tomto prípade (asi) živnosť viazanú.
Preto by som prebíjané strelivo z vlastnej dielne radšej neponúkal na nete, aby sa nenašiel nejaký škodca (možno aj škodca z povolania), ale len svojim kamarátom a známym "pod rukou".
Preto by som prebíjané strelivo z vlastnej dielne radšej neponúkal na nete, aby sa nenašiel nejaký škodca (možno aj škodca z povolania), ale len svojim kamarátom a známym "pod rukou".
Jack prebité strelivo je jasné,že možeš prebíjať iba pre vlastnú potrebu na športové alebo poľovné účely,ja bol som zvedavý na strely z pohľadu zákona o zbraniach.čo sa týka živnosti, to som zatiaľ neriešil,ale určite sa nato pozriem.Všetko poporiadku.Tento mesiac si idem rozšíriť ZP na športové účely a potom chcem kúpiť lis a možno aj piecku a kokily podľa rentability.Zisťujem to preto aby som sa koly pár kusom STRIEL ročne nedostal do problému. 
Mamaro, ja som sa vyjadril tak, až sa môže zdať, že nenadväzujem na tvoj príspevok a hovorím len o strelive, nie jednotlivých komponentoch. Ale, samozrejme, na myslí som mal primárne tvoj príspevok a teda obchodovanie s "home-made" strelami.
Nechcem ťa plašiť, len som chcel Zoida vyviezť z možného omylu, že hoci to zákon o strelných zbraniach nezakazuje, sú tu ďalšie právne normy, na ktoré by sa mohol úspešne odvolať ten, kto by ťa chcel pod*bkať.
Ono, kúpil by si polotovar (olovo), nástroje (piecka, kliešte), začal s výrobnou činnosťou (odlievanie striel), predajom (verejne cez net) a bez patričnej registrácie (živnostenský úrad, daňový úrad). Si ideálny adept na to, aby ťa pod*bkali, napr. za nedovolené podnikanie. Myslím si, že to riziko - hoci zrejme v reále nebude nijako enormne vysoké - nestojí za to.
Nechcem ťa plašiť, len som chcel Zoida vyviezť z možného omylu, že hoci to zákon o strelných zbraniach nezakazuje, sú tu ďalšie právne normy, na ktoré by sa mohol úspešne odvolať ten, kto by ťa chcel pod*bkať.
Ono, kúpil by si polotovar (olovo), nástroje (piecka, kliešte), začal s výrobnou činnosťou (odlievanie striel), predajom (verejne cez net) a bez patričnej registrácie (živnostenský úrad, daňový úrad). Si ideálny adept na to, aby ťa pod*bkali, napr. za nedovolené podnikanie. Myslím si, že to riziko - hoci zrejme v reále nebude nijako enormne vysoké - nestojí za to.
-
inspiring_nobel
- sundance.kid
- prispievateľ
- Registered for: 15 years 3 months
vyroba striel je koncesovana zivnost a preto to niektori podnikavci na ceskom fore riesia ako predaj kalibrovanych zavaziciek.... nie su definovane ako strely a olovo mozes liat do akeho kolvek tvaru. podliehanie striel evidencii je poriadna sprostost, ked klieste si moze kupit ktokolvek... u mongela odo mna pytali zbrojak na 9L strely, vraj preto ze ide o komponent streliva podobne ako zapalky a prach. preukaz zbrane nechceli a ked som sa pytal ci mi predaju .45ACP strely, tak ze bez problemov, ked mam ZP (ale nie zbran v tomto kalibri)...
-
inspiring_panini