Puskohlady

Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Registered for: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Mno, uz sa to tu spominalo viackrat vo viacerych threadoch (dovoz puskohladu z USA), a kedze s tym trochu mam nejake tie skusenosti (pozitivne aj negativne), a pred casom som sa preluskal ich suvisiacou legislativou, presiel som kontrolne zoznamy, a absolvoval som aj par reklamacii, skusim to zhrnut:

Slovensko patri medzi krajiny kde na kontrolnych zoznamoch nie su obmedzenia na export beznych puskohladov (tak to je poslednych par rokov - aktualny stav sa da odkontrolovat na spominanych zoznamoch BIS). To znamena ze oficialne americky predajca (predavajuci von/na Slovensko) nepotrebuje exportnu licenciu na puskohlad, POKIAL je ten puskohlad klasifikovany ako dual-use (tzn. ze bol vyvinuty a je aj komercne ponukany civilom - polovnikom/sportovcom/... aj armade). Ak bol puskohlad vyvinuty pre armadu na zaklade ich specifikacii, alebo pouziva niektoru zo specialnych foriem mildotu a pod. (presny zoznam je myslim v ITAR pod 121.1, 22 CFR, pricom zvycajne pokial ma puskohlad pridelene aj NSNko, tak je licencia nutna).

Su to dva samostatne elementy - licenciu teda moze vyzadovat puskohlad samotny - exportovany kdekolvek, ale bude ju vyzadovat aj puskohlad (samotny licenciu nevyzadujuci) pokial je exportovany do statu na zozname 'krajin podliehajucich licencii'.

Hacik je ze naprosta vacsina americkych predajcov si proste povedala (alebo zistila) ze kvoli par vyexportovanym optikam/minimalnym marzam na nich im to za to nestoji (kontrolovat kazdeho jedneho takehoto zakaznika/krajinu a kazdy jeden puskohlad co by takto predali) a tak to proste prestali robit uz z principu. Navyse kazdy druhy takyto zaujemca zvonku je spekulant, co od nich chce aby na balik napisali minimalnu hodnotu (lenze to je za a) podvod a za b) ak sa balik strati/poskodi/... - co pri medzinarodnom shippingu je velmi caste - predajca/zasielajuci dostane len hodnotu na nom deklarovanu). Logicky sa do toho predajcom nechce, tym skor ze za porusenie exportnych regulacii im uz teraz hrozi pokuta minimalne 10 milionov dolarov... (mimochodom, opticsplanet aj brownells uz tusim taketo pokuty pred par rokmi dostali - vtedy to sice bolo o cosi menej - tusim 'len' par stotisicov dolarov, ale na poucenie im to stacilo).

To iste plati ak si clovek takuto optiku objedna/kupi s tym ze nech to poslu kamaratovi co zije v USA, ved ten mu ju preposle (alebo si tu optiku chce dat preposlat cez rozne asistovane nakupy ci fiktivne U.S. adresy). Toto je rovnako klasifikovane ako podvod/porusenie exportnych regulacii (ak sa jedna o puskohlad vyzadujuci licenciu, alebo cokolvek coho deklarovana hodnota nezodpoveda skutocnej), a pokial o tom predajca vie alebo to aspon tusi (napr. staci ze je za nakup zaplatene Paypalom s nepotvrdenou americkou adresou, alebo neamerickou kreditkou alebo ...), tak moze byt stihany i tak!

Plus samozrejme vacsina predajcov je viazana distributorskymi zmluvami s vyrobcami optik, co znamena dalsie obmedzenie v potencialnom exporte (aj ak sa jedna o puskohlad ktory nevyzaduje licenciu exportovany do krajiny ktora tiez licenciu nevyzaduje).

A aj ak by sa clovek chcel pustit do vybavovanie licencie v tej ich byrokratickej masinerii, odporucam najskor si overit s predajcom presne podmienky predaja a celkove naklady, ako aj formu uhrady (mnoho americkych predajcov uz nechce prijat neamericke kreditky ci Paypal s neoverenou/neamerickou adresou, kedze uz v tomto ohlade bolo kvantum podvodov a natahovaciek - od falosnych kreditiek ci stornovanych platieb, az po paypalovske disputy dodatocne po kupe iniciovane kupujucimi kvoli vysokym nakladom na poslanie, natahovanim sa pre poskodene zasielky, a pod.)

No a posledny element na zvazenie su samotne naklady a zaruka - uz sme to tu parkrat spominali, ale aj mne v poslednom case vsetky baliky aj balicky (aj s minimalnou realnou hodnotou) uz su colnicou otvarane, preverovane, je nutne v colnom konani preukazat viacerymi dokladmi realne uhrady, atd. a pokial prekracuje limity (= do spominanych tusim 22 eur je to bez cla/dph, do 150 eur vratane postovneho sa plati DPH = 20% + preclenie, a nad 150 eur vratane postovneho uz sa plati dph aj clo (plus preclenie, atd.). V kombinacii s postovnym a poistenim (pri drahsich puskohladoch nutne) to znamena ze ta fantasticka cena v USD na webe sa nasincovi na konci predrazi o cca 35-40%, a napriek roznym 'dozivotnym zarukam' a pod., pokial raz tu zaruku bude treba riesit (mne samotnemu sa to stalo trikrat z piatich dovozov optiky z USA), je to neskutocna pakaren ktora vyjde stovky eur (nase colne povolenie na reklamacny export/import stoji cca 75eur, plus je okolo toho spusta vybavovaciek, preukazovania povodu, plus postovne niekolko sto eur, atd.).

Ak je to nieco co povedzme za morom stoji $50 dolacov, a aj s $30 postovnym a nasou dph-ckou vyjde o polovicu lacnejsie nez u nas, tak by sa to risknut dalo, ale ak v tejto teme hovorime o puskohladoch, tak tie za $50 sa zvycajne daju objednat priamo z ciny ci hongkongu za $20...

Kolem a kolem, cena kvalitneho puskohladu na americkom webe ktora je povedzme aj o 50% nizsia v konecnom dosledku casto neprinesie vobec ziadne uspory, prave naopak, plus kopec zbytocnych hlavybolov a pakarni k tomu, cize po viacerych (nie zrovna najlepsich) skusenostiach uz odporucam kupovat na lokalnej urovni (pokial lokalna cena nie je viac nez dvojnasobna), najlepsie od predajcu ktoreho clovek pozna a veri mu.

Tolko moj nazor,

Gunslinger

P.S.: Pridam este info o kontaktoch/zoznamoch/legislative:

U.S. Department of State
International Traffic in Arms Regulations
Office of Defense Trade Control
Tel.: 001 202 663 2714
Website: http://www.state.gov

U.S. Department of Commerce
Bureau of Industry and Security / BIS
Office of Exporter Services
Tel.: 001 202 482-4811
Website: http://www.bis.doc.gov
inspiring_elbakyan

Príspevok od používateľa inspiring_elbakyan »

to gunslinger:
dik za info a zhrnutie. Vacsina veci je jasnych. Tiez som pozeral ITAR a tiez som zistil ze vacsina predajcov sa vyhyba tymto veciam tak, ze proste napise ze neexportuju a bodka.

Tvoja rada je ok a z casti sa s tym da suhlasit. Myslim ale ze si kazdy zvazi sam ci sa mu to oplati alebo nie. Odhliadnuc od toho ze ceny u nas su nie dvojnasobne ale 3 az 4 nasobne je najdolezitejsie ze u nas vacsinu veci nezozenies vobec.

A co sa tyka reklamaciek u nas, tak to je tema sama o sebe. To radsej ani nebudem zacinat.
Gunslinger
moderátor

pepe: Mhm, reklamacie su aj u nas kapitola sama o sebe, ale reklamacie na dialku so extra-speci-trieda :roll: :lol:

Ale o 3-4nasobnom predrazeni ci absolutnej nedostupnosti ozaj neviem - skus napisat aky konkretne puskohlad hladas, a verim ze sa tu najde niekto co ti bude vediet poradit kde ho zohnat niekde pobliz. Zvycajne aj ak na Slovensku dana znacka distributora nema (napr. March), tak ho ma v Cechach, alebo Polsku, alebo Nemecku, atd.

A len ako priklad - aj ked je napr. Nightforce v nemecku znacne predrazeny - napr. 2200 eur = cca 3000 dolacov v nemecku vs 1800 dolacov v USA, stale je to 'len' predrazenie o cca 65% (pisem 'len', kedze individualnym dovozom by to vyslo len o cca 250 evri lacnejsie, co je de-facto len cca 10%ne predrazenie, a za zaruku pri puskohlade za 2 litre nie je az tak neprimerane). A pre zaujimavost, google mi hodil aj slovenskeho predajcu NF, a napr. na benchrestovom 12-42x56 ho maju amici (opticsplanet v akcii) za cca 1,380 dolacov, zatial co slovensky predajca ho ma za 1683 eur (co je opat na konci minimalny rozdiel - cca 150 evri, pricom kupenim ho tu jednako mas zaruku, a jednako podporis domaceho predajcu - ktory tym ze bude mat z coho zit/existovat bude moct casom aj znizovat ceny, robit akcie, atd.). A jasne, neplati to vzdy, existuje x vynimiek (aj neserioznych predajcov co chcu ryzovat, atd.), ale v podstate asi chapes kam tym mierim :)

Kazdopadne skus sem hodit konkretny typ/model a nieco najdeme/vymyslime :wink:

Gunslinger

P.S.: Inak, Nightforce som pouzil ucelovo, kedze je povazovany za typickeho predstavitela 'americkych' puskohladov (ci presnejsie americko-cinskych :lol: vacsina ostatnych znaciek (Zeiss, Swaro, Leica - je vyrabanych povacsinou v EU) alebo aj Nikon a spol. maju v europe siroku distribucnu siet a tam je to predrazenie este mensie. Drzim palce!
inspiring_elbakyan

to gunslinger:
ja som v 2009 doviezol pre mna a kamosa Eotech 551. Vtedy tie ceny predajcov u nas boli 3-4x. Bolo to strasne krkolomne. U mna funguje bez chyby az doteraz ale kamosovi odisiel. Reklamacia vobec nepripadal do uvahy lebo moj vtedajsi zdroj uz nezije v USA. Takze v tomto s tebou suhlasim - reklamacia je problem.

Tiez tie ceny nie su len o slovenskych obchodnikoch. Nemam rad ked sa to dostava do tejto roviny. Obchodnici su vsade rovnaki a ceny tvori trh nie obchodnici. Ak by nas tu bolo 100 milionov a z toho 15 percent strelcov tak by amici kupovali optiky u nas. A vacsinou je najvacsi rozdiel v cenach medzi US obchodmi a europskymi. Medzi EU obchodmi uz az taky velky nie je (aj ked su vynimky - vid nizsie)

Ja zhanam momentalne DRM (alebo skor GPR) puskohlad. Nieco co ma minimalne zvacsenie blizke 1 a maximalne v rozpati 4 az 8. Dost vela ludi teraz pise (aj na snipershide fore), ze Hi-Lux robi velmi dobry puskohlad Leatherman CMR 1-4x24. Tiez je sice skladany v cine ale vravia ze su prekvapivo dobre skla, ze je robustny, spolahlivy a ma velmi dobry ocny relief. Aj Ilya Koshkin o nom pisal v dobrom na fore a chysta recenziu.

Mne vyhovuje lebo je lahky, relativne maly, ma BDC, paci sa mi reticle.
Tu je review:
http://www.youtube.com/watch?v=l27uTiDjre0
alebo tu:
http://www.warriortalknews.com/2011/02/ ... tion-.html

No a teraz k tym cenam:
V SWFA ho kupis za 317.95 USD. T.j. pri dnesnom kurze USD/EU 1,3327 to vychadza na krasnu sumu 238,58 €.
Jedini distributori, ktorych sa mi podarilo najst v EU su dileri MIDWAYu. Takze Midway DE....572,10 €. Takze to je 2,39 nasobna cena.
Midway UK..... 367,93 GBP, t.j. 435,37 € a to je uz iba 1,82 nasobna cena.

Toto je zatial najlepsia cena aku som nasiel.
Vobec sa nebranim ani inym puskohladom s podobnou charakteristikou. Viac doverujem europskym puskohladom. Problem je ze europske patria medzi top kvalitou ale aj cenou. Schmidt&Bender, CarlZeiss, Kahles, Swarowski alebo dokonca aj rumunska Valdada budu v rovnakej konfiguracii stat asi 5x tolko ako tento model. Ak ale o niecom vies tak daj nejaku radu. Tiez ked vies o niekom kto to dovaza.

Mal by splnat to co pisem vyssie. Pojde to na FN FAL, takze by mal zniest samonabijaciu funkciu v .308w.

Vopred dik za akekolvek tipy.
Gunslinger
moderátor

Pepe: Mhm, Midwaye v europe su jedna velka zlodejina, uz som ich tu v tomto kontexte tusim parkrat spominal (a oni to naozaj tusim na zaciatku kazdeho roka prepocitavaju 2x cena v USD a zmenia tam USD na EUR...). Navyse ich jednotlive pobocky neposielaju von z tej ktorej krajiny (= anglicky ani nemecky Midway tusim na slovensko neposle ani za tie nehorazne ceny).

Inak, viem ze to cloveka zvadza, ale ked prepocitavas cenu optiky v USD na EUR tak to aj radsej hned vynasob tym koeficientom povedzme 1,4 (naklady na postovne, clo+dph+vyclenie+...) a potom porovnaj, a pokial je aj potom rozdiel stale vyrazny tak by to individualny dovoz mohol stat za to.

Co sa tyka Leatherwood/Hi-Lux, su v europe v podstate neznami (napriek tomu ze existuju uz hodne davno, ale poslednych 20 rokov mali take hluche obdobie ked neprichadzali s nicim vyraznym, az tieto 1-4x-ky su opat krokom spravnym smerom). Kazdopadne skus sa ich aspon spytat (info@hi-luxoptics.com, tel: 001-310-257-8142) ci nemaju nejakeho distributora v europe (kludne i v azii alebo kdekolvek inde mimo USA, pripadne ci by ti ho vedeli predat/poslat priamo od nich).

Tych alternativ (v tejto cenovej hladine) moc nie je, za morom je zaujimavy napr. Millett DMR 1-4x, ale u nas/v europe ho clovek tiez tak lahko nenajde kedze tu balisticke/CQB osnovy v tvare podkovy moc neficia (pretoze majitelov AR15ok je tu minimum, a polovnici preferuju rozne formy duplex-ovskeho). Z takych a bezne dostupnych aj u nas je v tejto cenovej hladine rozumnou/lacnou volbou napr. Hawke 1-4x24.

Inak, 3 roky dozadu som sem hodil taky maly zoznam optik tohto typu:

http://www.webforum.sk/viewtopic.php?t=1417

odvtedy ich par pribudlo, napr. SWFA SS HD 1-4x, Vortex 1-4x, NF 1-4x, Trijicon 1-4x, alebo Weaver Super Slam Euro 1-6x, ale tie su vsetky drahsie, a je rovnaky problem s dostupnostou. V tej nizsej cenovej hladine by este pripadal do uvahy Nikon MR223 1-4x, ten ale tiez nema 'podkovu' ale duplexovsky typ osnovy s centralnym bodom (inak, MR223 1-4x mam doma a chcel som ho predat, ale asi ho hodim na 'kosu' namiesto cinskej DN 1-6x24ky co tam mam teraz a predam tu... nema niekto zaujem? za stovku? :)

Inak, exportne obmedzenia z anglicka/UK sa tusim vztahuju az na puskohlady so zvacsenim nad 4x, takze mohol by si ked tak popozerat aj tam (pricom tam by odpadlo clo+dph a aj postovne by bolo rozumnejsie), aj ked lacnych 1-4iek s CQB-osnovou/podkovou bude asi aj tam ako safranu :evil:

Kazdopadne drzim palce,

Gunslinger
inspiring_elbakyan

jj, Hi-Lux som uz kontaktoval. Poslal mi krasny zoznam vsetkych Midway distributorov v celej Europe :roll:
Edit: prave som s nim este telefonoval aby som zistil ze nemozu poslat priamo a ze tu nikoho nemaju.

Kontaktoval som aj tych anglanov ale zatial nic, asi tam zavolam.

Moj favorit v tejto triede puskohladov je ten novy Leupold 1-8x CQBSS (ci tak nejako sa mi teraz nechce hladat). Ale ten je za 3k, takze to az ked predam ladvinu.

Btw. teraz prisiel aj autor tej zameriavacej podkovy s vlastnym puskohladom:
http://www.grscinc.com/crs.html

Tiez to celkom chvalia...
Gunslinger
moderátor

Pepe: Mhm, i ked v tejto triede mojim favoritom je S&B ShortDot 1-8x. Z novych 1-8ciek je (okrem DTSka, ale to je iny system) S&B jediny kto ma skutocne/true 1x. Premier aj Leupold v skutocnosti zacinaju na 1,1x (co niekomu vadi viac a niekomu menej, ale napriklad mne to vadi dost). Leupy je trochu nepochopitelne z nich najdrahsi (a 3k eur/4k usd je za taku znacku nehoraznost), navyse ma horsie sklo, zle spravene podsvietenie (cez slnecny den clovek nic nevidi), a robustnosti jeho konstrukcie tiez az tak moc neverim (vid slaba hrubka tubusu, atd.).

Hacik je ze S&Bcko sa dodnes (po dvoch rokoch od jeho predstavenia) nedostal do oficialneho predaja, uvidime ci bude nieco nove na najblizsej IWA, a slabinou S&B je tiez bateria - akonahle sa vybije, pod 3x je skoro nepouzitelny. Premier tiez robi ostosest na skutocnom 1-8x (ale jeho 1,1-8x je uz aspon v predaji), a specialitky ako DTS 1-8x40 (http://www.krugeroptical.com/ko-tactica ... s-next.asp) su sice zaujimave (aj cenovo - vo Walmarte ho pred casom mali za 678 dolacov :shock:, ale realnych/harsh testov/skusenosti je minimum.

Kolem a kolem, ja na takyto ucel uz par rokov na roznych zbraniach striedam 'stary dobry' Swaro Z6i (1-6x24), a keby sa Swaro nezameriaval hlavne na polovnikov a tuto 1-6x spravil v FFP (alebo tam aspon dal nejaku takticku/CQB osnovu a vezicky, pripadne spravil aj vojenske testy odolnosti), bol by s nim vypiekol naprostu vacsinu konkurencie (pretoze je to fantasticke sklo so skutocne vybornou true 1x). Filozofia a trhova orientacia Swara je ale aj dnes takmer vylucne polovnym smerom, co je (pre nas) velka skoda.

Kazdopadne (ne)presnosti FN FALu by nevadilo ze je Swaro v SFP, cenovo vychadza menej nez polovicu toho co Leupy/Premier/S&B, da sa bezne zohnat aj u nas (i ked su dost velke cenove rozdiely od predajcu k predajcu), a hlavne je spolahlivy (ak aj odide bateria, da sa s nim bez problemov strielat dalej, a nema problem ani s velkymi razami ci semi-autom .308 - minulu zimu som s nim z Oberlanda buchal na 640m gong). Jeho nevyhodou su len tie krepe vezicky (maju superlahky re-zeroing, ale naklikavat cez ne moc nejde, cize na vacsie vzdialenosti treba prenasat).

Kazdopadne uvidime co prinesie o mesiac ShotShow, tam sa vzdy predstavi aspon par noviniek (ak by napr. Trijicon dokoncil jeho 1-6x alebo 1-8x na ktorom pracuje, tiez by to mohla byt zaujimava alternativa 'velkej trojke' :twisted:

Gunslinger
inspiring_elbakyan

jasne ja od toho FALu ani zazraky necakam. Ten DTS ked si videl niekde za tie prachy tak to mala byt jasna kupa :D Normalne stoji 2x tolko. Zrejme to bola ta prva generacia co ukazovali na shotshow 2010. Okrem toho je to obrovska krava (vahu nema KO ani na webe).

Co sa tyka toho podsvietenia, tak to iste plati aj pre ten Leatherwood CMR. Za jasneho dna to proste nevidno. S tym tiez ratam.
Gunslinger
moderátor

Inak, ked spominas GRSC (ja osobne 'podkovovite' osnovy moc v oblube nemam, takze GRSC je uplne na kraji mojho 'radaru' :-) okrem tej 'klasickej' 1-4x / $375 pred mesiacom vysli aj s takym polo-high-end FFP 1-6x / $1k - ta sa tusim robi v japonsku):
1-4x http://www.grscinc.com/crs.html
1-6x http://www.nordenperformance.com/

Gunslinger
Rasto
expert
Registered for: 16 years 10 months

Príspevok od používateľa Rasto »

Flat tire som mal na IPSC v prevedeni 1-6x32 s 35mm tubusom (guns ho videl :-) ) a co ma prijemne prekvapilo bol fakt ,ze na 180m som dal na ranu 2x po sebe maly popper z poklaku, bez nutnosti prenasania.
Momentalne som ho dal dole (po sutazi predal Poliakovi) a mam nahodenu dalsiu lahodku full size 2-20x44.
Gunslinger
moderátor

2-20x44? Ten novy Visionking (mildot osnova) alebo Z-aim (CQB/balisticka osnova) alebo nieco uplne ineho? :shock: Inak, Z-Aim robia aj 3-30 x 56 :twisted: Kam sa hrabe March s ich 4000eurovymi puskohladmi, ked soudruzi z CLR dokazu chrlit 10nasobne zuuumy za par dolacov 8)

Ak budes mat cas/chut, hod sem potom nejaky review - urcite nie som sam koho by to zaujimalo :wink:

Gunslinger
Rasto
expert
Registered for: 16 years 10 months

Príspevok od používateľa Rasto »

Gun presne ten.
Cize Visionking s mildotom:
http://visionking.en.ec21.com/offer_det ... ml?gubun=S
Tu je video v akcii:
http://www.youtube.com/watch?v=i-5WnM5Hqr0

PS keby si sa dakedy zastavil, by si ho videl ako LtTT :wink:
siver
prispievateľ
Registered for: 16 years 5 months

Príspevok od používateľa siver »

Páni so streľbou z dlhých zbraní som úplný amatér. Chcel by som skúsiť streľbu na 100m z Marlin 1894 (no nejak začať treba) ale v puškohľadoch sa absolútne nevyznám. Zatiaľ strieľam len cez pevné mieridlá tak na 50m.
Potreboval by som poradiť nejaký puškohľad, ktorý by sa k tomu hodil. Asi by sa hodilo niečo s menším zväčšením (cca. 4x), neviem či pevné alebo variabilné.
Plánujem objednať túto Weaver lištu:
http://www.midwayusa.com/product/189486 ... 922m-gloss
Plus tieto krúžky:
http://www.midwayusa.com/product/792508 ... -gloss-low
Tá montáž nebude veľmi vysoká, takže puškohľad asi menšieho priemeru.
Vyskúšajte poradiť nejaké sklo v dobrom pomere kvalita/cena.
A zabudol som, kaliber 357 mag.
inspiring_elbakyan

Tak div sa svete. Poslali mi to nakoniec z opticsplanetu. Tam som to ani neskusal, lebo minule (cca.2009/2010) mi nechceli poslat ani dalekohlad a teraz v pohodicke Leatherwood CMR. Uz to je akceptovane a ma to pridelene tracking nr. Jedine mi neposlali tie Leu kruzky co som chcel, ale vidim to na e-bay.cz. Tak som sam zvedavy ako to dopadne.
inspiring_elbakyan

Minuly tyzden mi konecne dorazila montaz (kryt zaveru s railom) a montazne kruzky. Takze som to dal dokopy a dnes som to bol nastrelit. Prikladam foto. Nastrelit mi to trvalo cca. 2hod a na konci sa mi podaril takyto nastrel. Mal som tam jedneho "letca" dole, ale inac cca. 1 MOA. Strielane na 100m v lahu s oporou predpazbia na vrecku so strelivom PMC, 180gr. SP. Celkom fajn na FAL, nie? Nemal som uz chut strielat dalej lebo som bol zmrznuty, ale mam v plane kupit nejake kvalitnejsie MATCH strelivo aspon krabicku a pre zaujimavost skusit co sa mi s tym podari. S puskohladom som velmi spokojny, nie je to S&B ale ma celkom dobre skla. Ked sa mi podari drzat nastrely okolo 1 MOA, tak este kupim nejaky 3-9x variabil a prevetram niekde na 800m.

Obrázok

Obrázok

Poradi niekto nejake .308win MATCH strelivo, ktore sa da zohnat u nas? Alebo aspon comu sa vyhnut oblukom?
Napísať odpoveď

Návrat na "Puškohľady, ďalekohľady a kolimátory"