Presna strelba - prebijanie nabojov .308W

tenorista
prispievateľ
Registered for: 17 years 9 months

Príspevok od používateľa tenorista »

ako si prišiel na to že sú škrtené viacej?zbortiť nábojnicu dokážeš len ak zle nastavíš matricu a moc krimpluje,inak môžem robiť v kľude dĺžku na 69 aj menej a nič sa nestane.
medonos
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 2 months

Príspevok od používateľa medonos »

Neviem či sa rozumieme , ja hovorím o zatláčani strely hlbšie na už hotovom náboji .
tenorista
prispievateľ

aj ja hovorím o tom istom len tvrdím že sa nič nestane
tenorista
prispievateľ

skúsil som to na jednej lapue 167gn silver scenar,rws uni a jednom ruagu a všetky išli zatlačiť na OAL 69mm bez nejakej deformácie alebo poškodenia nábojnice ani nebolo počuť drtenie /kompresiu/ prachu.ak ich bude upravovať matricami a nie "zatláčať" nejakým divným spôsobom tak sa vôbec nič nestane.
medonos
častý prispievateľ

Premeraj dokladne OAL , pokiaľ nedošlo k trvalej deformácii nábojnice , tak z dovodu rozdielneho pnutia v mieste osadenia nebude OAL úplne rovnaká a presnosť bude aká bude :? Keď som skúsil u hotových nábojov skrátiť OAL len zatlačením strely došlo k deformácii ramien nábojnice , OAL nebola rovnaká pretože nábojnica sa v určitej miere správala v rámci pružnej deformácie a o konzistentnosti sa v žiadnom prípade nedá hovoriť .
Používateľov profilový obrázok
Rasto
expert
Registered for: 17 years 2 months

Príspevok od používateľa Rasto »

Chlapi klud on to bude strielat z vyslahanej kopie FN Falu :-)

A zbytocne reagujete na jeho otazku, lebo nedisponuje lisom, nie to este .308 matricami.
agger
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 7 months

Príspevok od používateľa agger »

Rasto, nevies co chcem alebo co mam k dispozicii. Laicky pytam len preto aby som dostal odpoved, ktoru pochopim aj bez extenzivneho studia problematiky prebijania.
Rasto
expert

agger napísal:Nejdem zakladat novu temu tak sa spytam Vas:

Vzhladom na moju najnovsiu akviziciu FN FAL riesim municiu. Vyvstal problem pri niektorych strelivach. Kupil som na skusku SB SP ktore maju OAL cca 7cm. Do ruk sa mi vsak dostala jedna Lapua (ktora bola krmena do R700 klonu) s OAL cca 7.3mm. Tato sa mi vsak nezmestila do zasobnika a ani nebola poriadne podana do komory. Wiki hovori ze OAL pre 308 ma byt 71.12 mm a 7.62x51NATO 69.85 mm.

Neviem ci sa dostanem k oCIPovanym 7.62x51NATO, takze budem musiet strielat 308. Mozem OALredukovat prachsprostym zatlacanim (zatlkanim) do hilzne? Zatial sa do prebijania nepustam :oops:

Agger presne tak a preto som vychadzal z tvojho prispevku.
Dobre si urobil pre toto forum ,ze si nezalozil nove vlakno, ale totok je budem presny "Presna strelba - prebijanie nabojov .308W"
A preto som si dovolil urazit Falika :lol:
Pokial nemas aspon zakladny lis a matricu na osadzanie striel, tak si to viem len tazko predstavit spravit konzistentne a hlavne bezpecne.
Zaroven ti radim, vyskusaj to len na jednom naboji a ked sa tebe a zbrani nic nestane hor sa do toho.
agger
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 7 months

Príspevok od používateľa agger »

Co keby som niekoho poziadal kto to vie a ma lis? Ale pred tym si preverim nazory odbornej verejnosti na funkcnost principu. Evidentne nie je jednoznacna odpoved, takze diskusia o tom stoji za to...

Poprosim adminov o vymazanie OT.
Gunslinger
moderátor
Registered for: 18 years 4 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

agger: Skus napisat konkretne akym/ktorym nabojom (znacka/typ/strela) chces zkracovat OAL aby sme netapali v tme :)

Vo vseobecnosti na standardnych/tovarenskych by nemalo byt nutne menit OAL - ci uz 7.62x51 NATO alebo .308win - vsetky bezne tovarenske by ti mali v pohode vojst do zasobniku.

Ak si natrafil/zohnal nejaky atypicke, su dve moznosti:

Pripad 1. - bud su prebijane (a prebijac ich usadzal hodne vysoko/na velku OAL) - v tom pripade by malo stacit ich dobrou usadzaciou matricou jednoducho zkratit/zatlacit strelu hlbsie. Ci tam je miesto zistis (alebo ktokolvek kto to bude robit a 308my prebija) lahko uz len potrasenim pri uchu - budes pocut kolko miesta tam prachu zostava, a prvych par treba robit pomaly - povedzme len po pol milimetri - a stale kontrolovat prach.

Pripad 2. - ak su to nejake zvlastne vojenske, tie su casto krimpovane (a niekedy maju strely akoby 'podlepovane'/utesnovane takym ciernym sajrajtom), a ak by hore uvedenym postupom doslo k deformacii krcku alebo v rozsireni, v tom pripade by si musel ist dvoma krokmi - bud delaborovacou matricou najskor strelu o milimeter povytiahnut (aby sa uvolnila v krcku) a potom ju usadit nizsie aj s krimpovanim (aby tam drzala), alebo potom strelu uplne delaborovat/vytiahnut von, krcok prekalibrovat (len neck-sizing matricou, pricom bezpecnejsie by bolo prach vysypat/nasypat, ale prinajhorsom by sa to dalo aj risknut), a potom opat dobrou usadzacou matricou strelu vratit na miesto a usadit naspat hlbsie - na OAL ktory potrebujes. Na beznych vojenskych strelach sice delaborovacia matrica spravi jemne ryhy, ale pokial to nechces na ozaj presnu strelbu tak to vadit nebude.

Kazdopadne pokial pouzijes dobre vybavenie/matrice, nemal by to byt ziaden velky problem, aj ked v tom druhom pripade by to bolo dost pracne (a otazne ci to vobec ma vyznam). Zalezi teda hlavne od toho ake konkretne naboje to potrebujes skratit a ci to ma (financne/casovo/pracne) vyznam robit.

A ak sa do toho pustis, asi vies ale pre istotu: Ako uplne prve si pre istotu zmeraj svoju konkretnu komoru (hlavne ak je to nejaka licencna kopia FALu), bolo by tiez dobre ak by si zmeral rychlost povodnych (aspon par nabijanych rucne po jednom), a potom zmeral rychlost tych po uprave - ak by si tam mal velky rozdiel bolo by to znakom znacne zvyseneho vnutorneho tlaku (co nie je moc dobre, pretoze civilne .308win su robene na o cosi vyssie tlaky nez vojenske 7.62x51 NATO, a aj ked zbrane robene na 7.62x51 NATO zvladnu aj standardnu .308win municiu, s custom/prebijanymi velmi silnymi/rychlymi nabojmi by to v extremnom pripade mohlo uz byt riziko - hlavne ak maju nejaku atypicku komoru). A samozrejme zpociatku stale davaj pozor na znaky vysokych tlakov (ploche zapalky, poskodenia ci deformacia nabojnice, atd.). Bezpecnost je uplne prvorada.

Drzim palce,

Gunslinger
tenorista
prispievateľ

medonos napísal:Premeraj dokladne OAL , pokiaľ nedošlo k trvalej deformácii nábojnice , tak z dovodu rozdielneho pnutia v mieste osadenia nebude OAL úplne rovnaká a presnosť bude aká bude :? Keď som skúsil u hotových nábojov skrátiť OAL len zatlačením strely došlo k deformácii ramien nábojnice , OAL nebola rovnaká pretože nábojnica sa v určitej miere správala v rámci pružnej deformácie a o konzistentnosti sa v žiadnom prípade nedá hovoriť .
o čom to zase rozprávaš,napísal som skúsil som to a bez problémov to išlo.náboj vošiel do komory bez problémov,mám novú hlaveň od border barells.Tebe sa potom ani pri prebíjaní nemôže podariť urobiť rovnakú dlžku náboja alebo pružia len keď sú nové?Ak máš zle nastavenú matricu tak ramená zbortíš aj keď strelu nikam nezatlačíš.
medonos
častý prispievateľ

Ja viem veľmi dobre o čom píšem . Mne sa zdeformovala nábojnica , ked už máš raz hotový náboj a budeš znova zatláčať strely ešte hlbšie tak ti garantujem že OAL nedude u všetkých nábojov rovnaká . Prečo asi keď osadzuješ strelu tlačíš plynule na jeden krát ??
Možeš si takto upravovať náboje ale potom uvidíš tú "presnosť".
tenorista
prispievateľ

Prosím Ťa vyscetli mi prečo by nemala byť rovnaká?
medonos
častý prispievateľ

Niekedy keď som dolaďoval OAL a potreboval som ešte skrátiť náboje o cca 0,1 -0,2- 0,3 mm tak jednoducho na niektorých nábojoch to išlo a niektoré sa chovali ako pružina , pri 2 mm by to možno išlo ale nebude to to pravé a preto nebude OAL rovnaká a budú tam vačšie rozdiely ako pri normálne zalisovaných strelách .
Je to jednoducho normálne spojenie s presahom , je to to isté ako keby si chcel nejaký zalisovaný čap posunúť o presne stanovenú malú dĺžku , najskor musíš prekonať pružnú deformáciu kovu . Hlavný problém vidím v dľžke o ktorú to chceš posunúť , čím menej tým horšie .Veľmi veľa záleží na presahu nábojnice , materiáli a tepelnom spracovaní . Laicky povedané jednoducho to bude chvíľu pružiť a potom to "skočí" . Strojári vedia o čom píšem.
Rasto
expert

Chlapi vela logickych veci sa sprava v reale uplne nelogicky, takze pokial to nevyskusate s preukazatelnymi vysledkami, tak sa len muti voda na prazdno.
Podstata, koli ktorej sa zacala tato debata tkvie v tom aby dokazal dat naboj do zasobniku koli jeho AOL.
Napísať odpoveď

Návrat na "Prebíjanie nábojov"