Panzer: Ak ti mozem odporucit, skus pozriet/zvazit aj napr. taky Hawke Endurance 30 IR typ 1-4x24. Je to sice o cosi vyssia cenova hladina, ale aj slovenski predajcovia na Hawke vedia urobit slusne zlavy, a je to uz funkcne nieco uplne ineho/lepsieho (a az ta omrzi na kose, mozes ho prehodit na x dalsich zbrani).
Vortex nie je zly, na Sparc mi ale trochu vadila ta trochu zbytocna strata zorneho pola (na jednej strane ten ovladaci panel, na druhej hruba vezicka a dalsia hore). Od kolimatora clovek zvycajne ocakava minimalnu obstrukciu zorneho pola - chce vidiet bodku a hotovo, a aj ked Sparc vyzera tacticool, aimpoint ma navrch skoro vo vsetkom (az na tu cenu).
Problem s kolimatormi je ze vacsinou bateria odide zrovna vtedy ked ju clovek najviac potrebuje (a bezbateriove Zeissy alebo Trijicony RMR a pod. stoja uz dost $$$), bez baterie alebo pri akejkolvek poruche su kolimatory uplne nepouzitelne, na vacsiu vzdialenost 'bodka' casto prekryva prilis velku cast terca, clovek je obmedzeny vlastnym okom (strielat nejake gongy na 150m s takymto 2-4moa kolimatorom zvladnu len ozaj spickove oci), a dat preden nejaky 2x/3x/4x/5x zvacsovac ten zvacsi zaroven i bodku, navyse vacsinu casu len zavadzia naboku, atd.
Preto spominam tie 1-4x, kde clovek vyuzije ucinny dostrel aj dalej, ked odide bateria da sa nadalej pouzit osnova, na 1x (ak je kvalitny) sa da s nim ist rovnako rychlo ako s kolimatorom, ak ma clovek korekciu na oku/nosi okuliare moze si korekciu nastavit na puskohlade, osnova zaroven umoznuje aspon priblizne prenasanie na rozne vzdialenosti, atd. atd. atd. Neviem ale aku mas na 58me pazbu, pri sklopke moze byt 1-4x trochu problematicky.
Ozaj, nema niekto osobnu skusenost s tou novou montazou ?(vzadu na kryte zaveru):
http://www.gunexpert.cz/products/duralo ... mu-expert/
Pridam este jednu osobnu skusenost - po cca dvoch rokoch (priznavam ale ze moc intenzivne som ho nehladal) sa mi nedavno podarilo zohnat weaver adapter na Kobru, myslel som ze rusky 'bojovy kolimator' a 58ma bude kombinacia eno-nuno, ale este pred odchodom na strelnicu sa mi podarilo na nom urvat tu zapinaciu packu (grrrrrr
Gunslinger