Optika na CZ 858 Tactical / Sa 58

Používateľov profilový obrázok
Panzer
Administrátor
Dátum registrácie: 18 years 10 months

Príspevok od používateľa Panzer »

Tak to by zaujímalo aj mňa, pretože práve rozmýšľam nad nejakým slušným kolimom, ktorý nebude stáť toľko ako kosa :wink: . Teda cca do 200 Eur. A ten Vortex vyzerá na prvý pohľad celkom slušne.

Niečo som našiel tu:
http://www.strelectvi.cz/forum/post280185.html#p280185
Gunslinger
moderátor
Dátum registrácie: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Panzer: Ak ti mozem odporucit, skus pozriet/zvazit aj napr. taky Hawke Endurance 30 IR typ 1-4x24. Je to sice o cosi vyssia cenova hladina, ale aj slovenski predajcovia na Hawke vedia urobit slusne zlavy, a je to uz funkcne nieco uplne ineho/lepsieho (a az ta omrzi na kose, mozes ho prehodit na x dalsich zbrani).

Vortex nie je zly, na Sparc mi ale trochu vadila ta trochu zbytocna strata zorneho pola (na jednej strane ten ovladaci panel, na druhej hruba vezicka a dalsia hore). Od kolimatora clovek zvycajne ocakava minimalnu obstrukciu zorneho pola - chce vidiet bodku a hotovo, a aj ked Sparc vyzera tacticool, aimpoint ma navrch skoro vo vsetkom (az na tu cenu).

Problem s kolimatormi je ze vacsinou bateria odide zrovna vtedy ked ju clovek najviac potrebuje (a bezbateriove Zeissy alebo Trijicony RMR a pod. stoja uz dost $$$), bez baterie alebo pri akejkolvek poruche su kolimatory uplne nepouzitelne, na vacsiu vzdialenost 'bodka' casto prekryva prilis velku cast terca, clovek je obmedzeny vlastnym okom (strielat nejake gongy na 150m s takymto 2-4moa kolimatorom zvladnu len ozaj spickove oci), a dat preden nejaky 2x/3x/4x/5x zvacsovac ten zvacsi zaroven i bodku, navyse vacsinu casu len zavadzia naboku, atd.

Preto spominam tie 1-4x, kde clovek vyuzije ucinny dostrel aj dalej, ked odide bateria da sa nadalej pouzit osnova, na 1x (ak je kvalitny) sa da s nim ist rovnako rychlo ako s kolimatorom, ak ma clovek korekciu na oku/nosi okuliare moze si korekciu nastavit na puskohlade, osnova zaroven umoznuje aspon priblizne prenasanie na rozne vzdialenosti, atd. atd. atd. Neviem ale aku mas na 58me pazbu, pri sklopke moze byt 1-4x trochu problematicky.

Ozaj, nema niekto osobnu skusenost s tou novou montazou ?(vzadu na kryte zaveru):
http://www.gunexpert.cz/products/duralo ... mu-expert/

Pridam este jednu osobnu skusenost - po cca dvoch rokoch (priznavam ale ze moc intenzivne som ho nehladal) sa mi nedavno podarilo zohnat weaver adapter na Kobru, myslel som ze rusky 'bojovy kolimator' a 58ma bude kombinacia eno-nuno, ale este pred odchodom na strelnicu sa mi podarilo na nom urvat tu zapinaciu packu (grrrrrr :evil:

Gunslinger
Tigrík
prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years

Príspevok od používateľa Tigrík »

Má už niekto "ruský" kolimátor PK-05 W ?

Obrázok

http://www.zenit-belomo.by/index.php/en ... k-05w.html
Nikde o nom nič nepíšu. :?

No až priveľmi sa podobá na jeden z ponuky ATN ktorý veľmi nechvália.

http://www.opticsplanet.com/reviews/rev ... dusrs.html
vanto
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 7 months

Príspevok od používateľa vanto »

Panzer: Chces ho dat doredu alebo na kamen? Ak na kamen siel by som do bieloruskeho AK kolimu.
http://www.ebay.ca/itm/WATERPROOF-RED-D ... 322wt_1139

S postovnym vyjde na 210 dolarov + 20% clo. A zarucene sa nerozsype.
vanto
častý prispievateľ

Opravujem sa, ono to ide dat aj na weaver listu.
Rasto
expert
Dátum registrácie: 16 years 10 months

Príspevok od používateľa Rasto »

Vanto dobre rano, prispevok je 1/2 roku stari a Panzer uz kolimator ma a nie jeden :wink:
vanto
častý prispievateľ

Heh, ozaj. V ramci sledovania prispevkov, som si to nejako neustriehol :)
Rasto
expert

Nic sa nestalo samozrejme ;-)

Pridam nieco pre ozivenie temy.

Obrázok
Porovnanie velkosti bodiek (neviete si predstavit ako sa to tazko fotilo :-) )
Vacsia je Mini doctera
Obrázok
Pre porovnanie face to face :-)
Rasto
expert

Chcel by som pre vas spravit destrukcny test toho tubusoveho kolimatoru pre vas a preto sa pytam co by vas zaujimalo a na co sa mam zamerat pri jeho testovani.

Zatial ma napadlo par veci:
test kratkodobeho ponorenia do vody (nech nemusim dlho cakat),
jemny vrh do 20m aby som ho este nasiel :-)
a na zaver na cca 15m par brokov z brokovnice (na bocnu stenu, sklo testovat netreba to by odislo samozrejme hned)
dalej odmeriam vydrz baterie na cervenom i zelenom podsvieteni pri min a max intenzite.

Test prejdenia autom na makkom povrchu (trave) som vylucil ,lebo vsetci dobre vieme, ze sa robi na oko a nema ziadnu vypovednu hodnotu i ked jeden nikdy nevie.
agger
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 2 months

Príspevok od používateľa agger »

Rasto skor skus nejake pady ked je namontovany a posobi na neho aj vaha zbrane. Idealne rovno na telo tubusu. To je najpravdepodobnejsi "uraz". Ked ustoji toto tak nejake tukance pri CQB stopro zvladne ;)
Rasto
expert

poskytni mi tvoju zbran a mozeme veselo hadzat o zem i beton :wink:
agger
častý prispievateľ

Mi nevrav ze nevies nasrobovat rail na kus trubky s podobnou hmotnostou :D

Ale popravde to mozme skusit, jednak uvidim co vydrzia plasty z CAA a zbran bude brzdena kolimom, takze v poho. :twisted:
Rasto
expert

Zajtra poobede ta ocakavam u nas na strelnici a nezabudni svoju trubku :-)

Mozem nasimulovat pad z 1m, ale neviem ako zarucim, ze vsetka sila bude posobit na kolim.
Chcem to spravit zaujimave a zaroven s akou takou vypovednou hodnotou.
agger
častý prispievateľ

Zajtra som (asi) vo Vistuku, tak dobehni. ;)

Ono nemusi to byt podla nejakej STN. Ide len o to nasimulovat najpravdepodobnejsi pripad hrubeho zaobchadzania, kedze zrovna hod kolimom na 20m nie je velmi realny :P
Napísať odpoveď

Návrat na "Puškohľady, ďalekohľady a kolimátory"