Situácia po novele zákona o zbraniach

Používateľov profilový obrázok
miro_sk
prispievateľ
Registered for: 15 years 4 months

Príspevok od používateľa miro_sk »

aj ja som to pozeral, chystaju sa novelizovat novelu . . .
dirty.harry
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 8 months

Príspevok od používateľa dirty.harry »

staci pouzit prezumpciu pochybnosti a ide to podla § 20 ods. (7) Ak vznikne odôvodnená pochybnosť o zdravotnej spôsobilosti alebo psychickej spôsobilosti držiteľa zbrojného preukazu, policajný útvar, ktorý vydal zbrojný preukaz, je oprávnený od neho požadovať v určenej lehote predloženie nového lekárskeho posudku alebo nového psychologického posudku; ak tak neurobí, má sa za to, že stratil zdravotnú spôsobilosť alebo psychickú spôsobilosť.
friendly_margulis

Príspevok od používateľa friendly_margulis »

ja uz som stoho magor nestacim sledovat tento cirkus ohladom tichto psychotestov lebo mam aj ine veci na praci ale prosim ... toho kdo to sleduje mam otazku , mam ZP sk, A,B,C a mam aj vlastnu zbran glock 17 zbrojak mi konci marec 2015 musim si spravit ten test do 30.4.2012 ? alebo az ked mi bude koncit ZP???? dakujem za odpoved
dirty.harry
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 8 months

Príspevok od používateľa dirty.harry »

nemusis
bus driver
častý prispievateľ
Registered for: 14 years 5 months

Príspevok od používateľa bus driver »

V zakone 190 nie je stanovena povinnost pre drzitela ZP skup.A absolvovat psychotesty do 30.4.2012 . Je to povinne iba pre drzitela zbrane kategorie A a B §5 ods.1 f). Ak policajti dostali zase nejaky interny predpis, tak panboh zaplat. Drzitelia ZP skup.A budu dostavat predvolania.
Este k tomu zoznamu "zlych" zbrani. Dobre som sa pobavil, ked som tam zbadal GSG 5. To uz niekomu tam hore dobre zadrbalo, ked dal malorazku do toho zoznamu. Ale pozor, ked to policajti na useku zbrani budu brat vazne, tak aj na GSG 5 bude treba psychace. Pritom stacila jedna veta, ze malorazkove verzie konstrukcne ci vzhladovo vychadzajuce zo samocinnych zbrani nepatria pod §5 ods.1 f). Easy, simple.
friendly_margulis

Príspevok od používateľa friendly_margulis »

Dakujem za odpovede uz som kukal dakeho psychologa , takze nemusim teraz nic riesit ste ma potesili zbrojak mi konci o 3 roky dufam ze sa dovtedy vtomto state nieco zmeni a cely zakon o zbraniach a strelive bude mat niaku normalnu podobu lebo toto je jeden velky bordel...
inspiring_tharp

Príspevok od používateľa inspiring_tharp »

Peter Elektro napísal:Podla nemenovaneho zdroja radovy policajti obdržali usmernenie, ktore im prikazuje,že ak maju ZP skupiny A absolvovat psychotesty do 30.4 .... :D
No krááása. Ja som už "školil" dvoch známych (obaja majú ZP sk. A), že psychotest im treba až pri predlžovaní ZP. Už sa teším ako mi budú hovoriť, že som im zle poradil, lebo policajti hovoria niečo iné.

Inak vždy dodávam, že sa netreba spoliehať na info od policajtov na úseku ZaS, lebo sú veľmi často nepresné. :)
inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

Peťo Elektro: ja tú tvoju vetu nechápem, "ak majú ZP skupiny A tak majú absolvovať do 30. apríla" ja som to pochopil takto: "Ak si policajt a máš ZP A, tak do 30. apríla absolvuj psychotest", to sa týkalo policajtov na úseku zbraní a streliva, ktorí majú usmerniť nás Ačkarov?
yarco
moderátor
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

dirty.harry napísal:staci pouzit prezumpciu pochybnosti a ide to podla § 20 ods. (7) Ak vznikne odôvodnená pochybnosť o zdravotnej spôsobilosti alebo psychickej spôsobilosti držiteľa zbrojného preukazu,
Ono až také jednoduché to imho nie je.
'Odôvodnenú pochybnosť' treba niečim podložiť, nie len tak vyhlásiť. To by chlapci od PZ išli na dosť tenký ľad.
Tipujem, že drvivá väčšina A-čkarov je na tom rovnako - policajta videli naposledy pred x-mesiacmi, žiadne priestupky, žiadne prúsery evidované na PZ, žiadne sťažnosti okolia.
Peter Elektro
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 1 month
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Peter Elektro »

Bers neviem či si ma spravne pochopil ale ta najnovšia smernica sa tyka prislušnikov PZ ktory maju sukromne A ZP. :) Nadalej svojim znamym s A tvrdim že nemusia....
friendly_gould

Príspevok od používateľa friendly_gould »

§ 72d
Prechodné ustanovenia
k úpravám účinným od 1. mája 2011

(1) Držiteľ zbrane kategórie A uvedenej v § 4 ods. 2 písm. b) alebo kategórie B uvedenej v § 5 ods. 1 písm. f) je povinný prvýkrát podrobiť sa posúdeniu psychickej spôsobilosti podľa § 20 ods. 3 do 30. apríla 2012; nesplnenie tejto povinnosti sa považuje za stratu psychickej spôsobilosti.

(2) Držiteľ skupiny B, D, E alebo F zbrojného preukazu alebo držiteľ skupiny C zbrojného preukazu, ktorý má vydaný zbrojný preukaz na výkon oprávnenia podľa osobitného predpisu, ktorý sa do 30. apríla 2011 nepodrobil psychologickému vyšetreniu v súvislosti s vydaním zbrojného preukazu, nového zbrojného preukazu alebo v súvislosti s preskúmaním zdravotnej spôsobilosti držať alebo nosiť zbraň a strelivo, je povinný pri vydaní nového zbrojného preukazu podrobiť sa posúdeniu psychickej spôsobilosti podľa § 20 ods. 3; to neplatí pre osobu, ktorá v čase podania žiadosti dosiahla 62 rokov.
inspiring_tharp

Príspevok od používateľa inspiring_tharp »

Peter Elektro,
Aha, tak to je iná vec. :D Otázne je, na základe čoho to tá smernica prikazuje. Ak sa odvoláva na 190/2003 tak IMHO ide nad rámec zákona.
inspiring_wu

Príspevok od používateľa inspiring_wu »

Peter Elektro napísal:Podla nemenovaneho zdroja radovy policajti obdržali usmernenie, ktore im prikazuje,že ak maju ZP skupiny A absolvovat psychotesty do 30.4 .... :D
no bratku podľa menovaného zdroja (mňa) sme žiadne také usmernenie nedostali :)
Naviac, usmernenie je čo? Zákon? Nariadenie? rozkaz? Usmernenie môže byť iba popis praktickej činnosti vyplývajúcej z niektorého z predpisov (zákon, nariadenie, rozkaz...)
a nad zákon nesmie byť žiadne z uvedených.
inspiring_newton

Príspevok od používateľa inspiring_newton »

telra napísal: chysta sa medzirezortne pripomienkovanie konanie ohladom novelizacie predpisu o psychotestoch, bude treba sledovat
k novelizacii nemuselo dojst ,ale to som uz napisal inde
lubor
prispievateľ
Registered for: 16 years 8 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa lubor »

Ja som o tej novelizacii pocul v spravach a pochopil som to tak, ze zistili, ze sa daju robit x krat az sa raz podaria a to chcu zmenit.
Napísať odpoveď

Návrat na "Zákon o zbraniach"