Policajt vystrelil po kradnutom aute - zomrela spolujazdkyna

správy o útoku alebo obrane so zbraňou
inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

Jack: my všetci sme za to aby sa vyšetrovalo a nikto tu netvrdí, že policajt konal správne, len MRBLUE pôsobí dojmom, že si je istý, že policajt pochybil a chce ho potrestať.
Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Nie som tu na to, aby som interpretoval slová Mr. Blue, iba vravím, ako som v kontexte tejto debaty pochopil jeho príspevky. A pochopil som ich tak, že verí, že prípad bude riadne vyšetrený a vinník - v prípade dokázania viny - riadne potrestaný. Pričom - a to súhlasím - teraz je rad na policajtovi, aby objasnil svoje konanie. Lebo odstrel spolujazdca v unikajúcom vozidle - tu opäť musím súhlasiť s Modrým - pôsobí skôr ako dielo babráka než ako dobre odvedená robota profesionála. Pravda, jedine, že by sa objavili nejaké skutočnosti, ktoré by takýto zákrok a najmä jeho následok odôvodňovali.
Lenže tie sa zatiaľ neobjavili, preto je veľmi pofidérne tváriť sa, že veď čo sme si - to sme si, počkáme si na ďalšie info, lebo sa to stalo so zbraňou. Je to rovnako pofidérne alebo ešte pofidérnejšie než vynášať unáhlené súdy. Ale ja - tak ako chápem Modrákove príspevky - nemám pocit, že by sa o to snažil. Jednoducho ho štve prax, že policajti si v týchto zemepisných šírkach a dĺžkach občas nie celkom opodstatnene zastrieľajú na unikajúce auto (rozoberali sme to inde), čo samo osebe nie je zrovna šťastná prax vzhľadom na možné následky. No a teraz sa taký následok stal.
Teraz - a to už sa opakujem - je rad na PČR, aby prípad vyšetrila a vyvrátila domnienku, že jej príslušník to proste kardinálne pohnojil. Ak tu má niekto pocit, že je to prezumpcia viny miesto prezumpcie neviny, tak bingo! Presne o to tu ide! Štát prostredníctvom svojich orgánov nemôže predsa len tak používať silu. Ak ju už použije, tak o.i. platí zásada proporcionality a štátny orgán to musí spätne dokázať odôvodniť. A na to čaká nielen Modrák, ale aj ja. Ak vy ostatní nie, v poriadku. Len potom pozor, až budete najbližšie narábať s pojmami ako "právny štát".
inspiring_wu

Príspevok od používateľa inspiring_wu »

Je to uplne jedno. Policajt ma strelbu zastavit vozidlo,pripadne vodica,ak ho ohrozuje. V ziadnom pripade nesmie zabit spolujazdca
Je to jedno,ako strielal. Zabil niekoho co ani neutekal,ani ho neohrozoval. Ci nedbalostou,zbrklostou alebo nestastnou nahodou,ale zabil...
Neznášam (a zvlášť v takýchto prípadoch), keď niekto bohorovne používa v diskusiách výrazy "nikdy, vždy, všetci, nikto, v žiadnom prípade...)
v tomto súhlasím so Zoidom, že Modrák dopredu policajta pasoval za babráka, ktorý má byť potrestaný.

Takže, nie je to úplne jedno! keby bolo, tak by stratilo zmysel vyšetrovanie a trestné konanie. V žiadnom prípade nesmie zabiť spolujazca? Takže ani v prípade, že spolujazdec priamo ohrozuje policajta napr. palnou zbraňou, kým sa šofér snaží z miesta újsť?

Zoid má pravdu, deje sa to nielen na tomto fóre, ale na všetkých. Tlačové agentúry prinesú prvé správy, častokrát totálne skreslené nedostatkom informácií, verejnosť v tisícich príspevkoch odsúdi aktérov pomaly na lynčovanie a najkrutejšiu smrť, a keď sa zväčša ukáže, že všetko je inak, tak nám dotyčný nestojí ani za jedno prašivé ospravedlňujem sa...

Ja osobne si počkám na závery vyšetrovania a potom si urobím názor.
maros15
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 10 months

Príspevok od používateľa maros15 »

Akira napísal:podobny pripad sa stal aj v Bratislave niekedy v prvej polovici 90tych rokov,tiez tam hliadka prenasledovala auto s tromi drogovymi dilermi,a jedneho v aute zatrelili.trochu sa o tom vtedy tiez pisalo
Toho zastreleneho A.V. a este jednoho z toho auta R.P. poznam od malicka.Takze z prvej ruky som to pocul tak,ze dotycny to dostal do hlavy ked ho tahali z auta.
MRBLUE
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 3 months

Príspevok od používateľa MRBLUE »

Myslim ze som hlavne podrazdil policajtov. Niektori si obcas radi zastrielaju na auto,ked nezastavi. Vacsinou to je,ked aktivne idu vykonat na "podozrivom" vozidle "beznu" kontrolu. Vyrazy v uvodzovkach som dal preto,lebo ked ste nejakemu policajtovi nesimpaticky,alebo sa im zda ze mate moc dobre auto,ci im neprejavite dostatocnu uctu a suhlas,tak vas mozu bezdovodne zastavovat a bezdovodne sa vam smatrat v aute,aby vam to ukazali,kto tu je pan. To len tak na okraj
Ale k veci,kto chce,nech sa pomota po ceskych spravodajskych portaloch. Tam bola cela situacia okolo strelby popisana,cinnost policajtov aj vodica podozriveho vozidla. Niesom znalec,ale mne z toho vypliva jasna chyba zasahujucich policajtov. Problem je ale v tom ye policajti si velmi neradi priznavaju pochybenie. Preto sa obcas menia alebo skresluju skutocnosti. Par prikladov by som uviedol.
Neverim ze vsetky zranenia v DNV ma na svedomi len Harman.
Pochybnosti okolo smrti mladeho spevaka v Partizanskom...
...ak sa moj nazor niekomu nepaci,tak nech ti Cesky policajti alebo MV daju podnet na stihanie medii,CTK a podobne.
Akira
prispievateľ
Registered for: 17 years 5 months

Príspevok od používateľa Akira »

maros15: ano,mas pravdu,spominam si aj ja,ze to dostal do hlavy.ale zevraj este pocas jazdy
maros15
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 10 months

Príspevok od používateľa maros15 »

To ne,policia im dala zelenu vlnu a odchytili ich pri Ymce.Oni smerovali na hl. stanicu,isli tam hodit toho 3. na vlak do Ziliny.Tak som to pocul od jedneho z toho auta. A.V. alias palacinka nosil medzi sedadlami viditelne plynovku kopiu Beretty92.
AK47
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 6 months

Príspevok od používateľa AK47 »

MRBLUE napísal:A zaujmalo by ma,ako dopadli ti policajti,co zastrelili toho 16 rocneho cigana-spolujazdca vo Velkom Bieli a ako ti co zastrelili toho zlodeja,co sedel v aute,myslim ze to bolo niekdu okolo Ziaru minuly rok.
Myslíš toto? http://tvnoviny.sk/spravy/krimi/policaj ... lapec.html

No nijako, MV vypustilo tlačovú správu, podľa ktorej bol zastrelený 16 ročný 2x trestne stíhaný (nie odsúdený, ale len stíhaný, čiže v podstate bol bezúhonný) za majetkovú trestnú činnosť a vec sa uzavrela tak, že išlo o oprávnené použitie strelnej zbrane (opravte ma ak sa mýlim). http://www.minv.sk/?informacie-krajskeh ... rava=jelka
MRBLUE
častý prispievateľ

Dakujem za info.
Toto je presne ten moment,na ktory chcem poukazat.
duros
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 9 months

Príspevok od používateľa duros »

Vsetci ste tu mudri, ale doma v teple sedet. ,kym niekto sa stara o nasu bezpecnost to nam vyhovuje, ak ale nebodaj pochybia tak na sibenicu s nimi.... Moj subjektivny nazor je , ze taketo riziko pri vykone sluzby hrozi. Nezavidim policajtom a ludom co sa staraju o nasu bezpecnost , nech urobia akokolvek , vzdy sa niekde najdu ludia co budu nemat ine na robote ,ako sparat do nich ako do hovna ...
MRBLUE
častý prispievateľ

Duros
zle si pochopil. Vazim si pracu policajtov,ked je poriadna. Mam aj niekolko priatelov co sluzia u policie a MsP. Ale vadi mi ked sa stane taketo nieco a policia to jednoducho zametie pod koberec. Strelba na vozidlo je totiz velmi riskantna zalezitost a policajti by mali taketo nieco brat ako naozaj uplne najkrajnejsie riesenie. Ale opak je pravdou. Auto nezastavi? "Hura,zastrielajme si." Pritom ludia v aute vobec nemusia suhlasit s konanim vodica.
Ja hovorim jedno: Kludne strielaj. Ale ked to poseries,tak sa neschovavaj za uniformu!
Preco zomrel spevak Fiala? Nesoferoval
Preco zomrel minula rok zlodej vo vozdle pri zasahu kuklacov? Nesoferoval
Preco zomrel ten cigan v Bieli? Nesoferoval
Ja viem ze policajna praca je niekedy tazka a ze v strese sa obcas stane co by sa nemalo. Ale to neni ospravedlnenie.
Ravenn
častý prispievateľ
Registered for: 16 years

Príspevok od používateľa Ravenn »

Hm a viete co je paradoxom? Ze nikto nespomina a nehodnoti vinu toho sofera.... Ten je v konecnom dosledku zodpovedny za to cosa stalo a aj plne zodpovedny za smrt v aute...
Ale tak to uz na Slovensku chodi, zakon a dokonca aj mienka chrani najviac zlocinca...
cubitko
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 7 months

Príspevok od používateľa cubitko »

Ja si tiez pockam na zavery vysetrovania, ale ak su na tom bezny Cesky obvodaci s urovnou streleckeho vycviku a vystrielanosti priblizne tak ako Slovensky, tak by som skor poukazal na znacne medzery v tomto smere. Ako mi povedal clen fora - ak bezny obvodak vystriela 50 nabojov za 3 mesiace, tak si viete predstavit aky ostrostrelec to je. Mozno sa mu aj zda ze na strelnici mu to celkom ide, ale ked nastupi stres ,jeho sluzobna zbran je pri zasahu nebezpecnejsia okoliu nez pachatelovi. Cest vynimkam, co trenuju strelbu vo volnom case za vlastne. Toto by sa malo naozaj riesit, 100-200 nabojov mesacne by malo byt pre kazdeho policajta minimum.
PS: par som ich videl strielat na strelnici a :roll:
MRBLUE
častý prispievateľ

Ravenn
Ty si urcite policajt. Ak tak rozmyslaju vsetci,tak mozeme byt radi ze chlap ukradol BMW a nie autobus MHD.
cubitko
Nie vzdy ked sa nieco vysetruje je zaruka,ze sa to vysetri objektivne. A hlavne ked policajt vysetruje policajta.
inspiring_boyd

Príspevok od používateľa inspiring_boyd »

MRBLUE napísal:Duros
Vazim si pracu policajtov,ked je poriadna.

a kto o tom rozhoduje ?
nebodaj ty ?
len tak dalej ........
Napísať odpoveď

Návrat na "Udalosti"