Mazanie a cistenie zbrane

cubitko
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 6 months

Príspevok od používateľa cubitko »

Mozem povedat ze mam velmi dobre skusenosti s Triflow-om. Nielenze velmi dobre rozpusta uhlikove spaliny ( to dokaze dobre aj obycajny balistol), ale hlavne po utreti je ten mikrofilm pre nas lenivcov na nezaplatenie. Po cisteni vzdy vnutro zbrane prestreknem, vytriem do sucha a nemastna mikrovrstva tam ostane. To ze tam ostane zistite pri najblizsom cisteni, ktore vam zaberie polovicu casu nez pred pouzivanim Triflow-u. Ja osobne som v tomto pedant a zbran cistim docista, docista, takze mi to vyrazne ulahcilo cistenie, jak kratkej tak vzoru.
Podobne uchylnym jedincom, co musia mat zelezo/plast po strelbe ciste Triflow vrelo odporucam, 3500 korun ho vie zohnat tusim za 13-14 euro aj s postovnym.

PS: Skoda ze mikrovrstva nefunfuje na celo piestiku v kanaliku na odber plynov z hlavne vzoru. Tam idu priamo horiace plyny zrejme prekracujuce teplotu 260 st.C, takze teflon straca vlastnosti. Tam pomaha jedine Cif alebo ATA.
Používateľov profilový obrázok
petermac24
občasný prispievateľ
Dátum registrácie: 14 years 4 months

Príspevok od používateľa petermac24 »

Kedze som maniak co sa tyka cistoty svojej zbrane, tak by ma zaujimalo, ci pouzivat tri-flow aj na mazanie v hlavni. Cital som, ze to obsahuje teflon a tak to niektori na fore neodporucaju.
cubitko
častý prispievateľ

Peter: na kratku aj na vz.58 aj na hlaven. To su naozaj mikro-nanocastice teflonu. V glocku sa to neprejavi vobec a vzorom strielam max tak na 100m, takze tam sa to neprejavi tiez. Okrem toho raz za dva mesiace hlavne vystriekam penovym cisticom (napr. Milfoam forrest pena) aby som sa zbavil vsetkeho plastu z EPRX, zbytkov medi, olova a aj teflonu... ale to len kvoli tomu ze chcem mat zbran docista docista ;)

PS: kedze mam aj ultrazvukoovu cisticku, tak v lete zbrane prezeniem aj nou 8)
petermac24
občasný prispievateľ

Ok. Ked sme uz pri tej ultrazvukovej cisticke, pouzivas CD4820 ?
Zaujimal by ma tvoj nazor na nu. Mozes v nej cistit celu zbran? Ako casto ju pozivas?
cubitko
častý prispievateľ

Nie nepouzivam nic take "fancy" ako CD4820. Mam k dispozicii v garazi priemyselnu ultrazvukovu cisticku, ktora sa pouzivala este v byvalej TESLE(vypredaj majetku).
Zatial sa v nej cistila 38-cka (cela), nepocitane striebornych/zlatych retiazok, kovovych suciastok kadejakeho druhu, "zostarovala" slivovica a marhulovica (trosku z kazdeho tesne po vypaleni nech sa vie ako bude chutit za rok) etc...
Glock tam pojde v lete cely (este nebol ultrazvukom cisteny) a 58-ma tam vleze na dva razi. :P
lovec
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 20 years 8 months

Príspevok od používateľa lovec »

Pridam aj moju pozitivnu skusenost s Tri-Flow.....konecne sa vyskytlo nejake to volno, takze som sa dostal ku kompletnej ociste vsetkych zeliez doma. Oproti doteraz pouzivanym mazadlam od Uncle Mike´s, Ballistolu a SuperLuberu je Tri-Flow jednoducho lepsi. Lepsie vzlina, lahsie rozpusta usadene a napalene necistoty a lepsie maze. Zaver na Walthriku P99 ide az podozrivo lahko a hladko.... :lol: To iste plati pre zavery vsetkych gulovnic az po malorazku. Mimo ine aj prijemne vonia a dlhsia skusenost hovori, ze po case nezostane taky lepkavy ako napr. Ballistol. Za seba mozem urcite doporucit.
petermac24
občasný prispievateľ

Minuly tyzden som si v Kosiciach v predajni Zbrane-KE chcel kupit Tri-Flow, ale kedze ho tam nemali, tak mi predavac odporucal pripravok GUNEX. Ma niekto s tymto pripravkom nejaku skusenost? Zatial som ho netestoval, ale ma dost vyrazny zapach.

http://www.ballistol-shop.de/product_in ... cts_id=243
Panzer
Administrátor
Dátum registrácie: 18 years 10 months

Príspevok od používateľa Panzer »

cubitko napísal:Mozem povedat ze mam velmi dobre skusenosti s Triflow-om....
Po týždni som sa odhodlal vyčistiť zbrane po stretnutí webfóra v Turanoch. A pretože mi na poličke už dlhšie svietil panenský (rozumej nedotknutý) Triflow, dostal tento na skúšku prednosť pred obvyklým Konkorom. A veru, že neľutujem.

Jednak mi Triflow menej smrdí pri aplikácii (prirovnal by som ho k nejakému laku alebo vodou riaditeľnej farbe), ale najmä uvoľňuje viac sajrajtu ako napr. Konkor. Keď som čistil Commandera 45-ku, mal som podľa farby handričky pocit, že mi lezie dole brynýr. Sprvoti som to pripisoval tomu, že som túto zbraň čistil prvý krát po cca 500 nábojoch. Keď mi ale rovnaký sajrajt vytekal aj zo zbraní, z ktorých bolo vystrelených pár nábojov pochopil som, že chyba bude niekde inde. Teda chyba. Skôr príčina. Triflow proste uvoľnil aj špinu zažratú v zbrani a nevyčistenú pri predchádzajúcich čisteniach. Paráda!

A ešte maličkosť. Pri čistení mi jeho smrad nevadí a dokonca ani manželke, ktorá na Konkor dosť frflala. A aj po čistení márne ňuchám k zbrani a rozmýšľam, k čomu tú slabú vôňu prirovnám. Najskôr k riadu umytému saponátom alebo niečomu podobnému.

Odporúčam Triflow. 8)

Panzer

BTW: skoro som zabudol na reklamný blok: Svoj Triflow som zakúpil v predajni GDU v Košiciach. :D

edit 14.5.2012: deň po čistení už zbraň za Triflow-om necítiť vôbec. A keď hovorím vôbec, myslím tým vôbec. Konkor som cítil aj po pár týždňoch. Som zvedavý, ako sa bude správať zbraň na strelnici.
3500korun
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 5 months

Príspevok od používateľa 3500korun »

Vcelku objektívne porovnanie konzervačných vlastností rôznych, na zbrane bežne používaných (v USA) prípravkov.

Obrázok
inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

Ten Balistol je veľké sklamanie :( nemôžeš napísať ako presne ten test prebiehal?
3500korun
častý prispievateľ

Malý výcuc
"...All in all 30 different products that I have acquired over the years. I'm sure I'm probably leaving some thing out. I'm going to stop at the gun shop and see if there's anything else. Suggestions are welcome.
My test metal will be carbon steel fender washers, which will be cleaned and media blasted. Then each product will be applied per the manufacturers directions.
This test will include salt spray and inclement weather. My goal is to see which products hold up the best against rust.

So here's my test samples. Carbon steel fender washers with no protective coating. The one on the left is how they came and the one on the right is fresh from the blast cabinet. They all got wiped down with acetone before I put each product on. Each product had it's own paper towel. I cleaned my hands between each application to prevent cross contamination.
Obrázok

Day number 1. This morning I brought the board in from outside. there was no moisture observed on the samples nor any signs of corrosion. I figured there'd be some morning dew but nope, nothing.
So to start things rolling I mixed up 6 ounces of warm water and mixed in a table spoon of regular table salt. I laid the board flat and lightly misted the samples. I let them dry in direct sun light and then stood the board back up. As you can see from the picture that's all it took to get the unprotected Control sample to start corroding. None of the others show any signs of corrosion. From spray to corrosion was four hours. Based on past experience some of the other samples will start showing corrosion within the next day.
At the suggestion of several members I did add a sample protected by regular motor oil, 5W-30. It's the bottom right sample.

Day 2 has arrived and now we're seeing some action. The samples got another misting of salt water last night. This morning I had some rust starting on quite a few players. As you can see in the photos some of these oils just aren't up to the task. It's only gonna get worse from here.

Keep in mind that this is worst case scenario. I'm accelerating the process by hitting them with salt spray. It would be similar to dunking your weapon in the ocean once a day and not cleaning it.

Day 3 ... I left the board outside last night and we had a light rain overnight. Most all of the dry salt deposits were washed off the samples. In some of the photos they look like corrosion... Some interesting results today. The Armalube seems to promote corrosion, it's worse than the control sample.

Day 4 and some of the samples are in pretty bad shape. Some are worse than the untreated control sample. So far the results haven't surprised me much with one exception.
I left the samples out all evening and brought them in this morning to dry and photograph. They were in a steady rain most of yesterday and night.

Okay day five and I think we have some definitive results. I'll let the pictures speak for themselves. (obrázok v predošlom príspevku) Since this is worst possible case scenario I think we know what works and what doesn't. Keep in mind that this was an unscientific test of corrosion inhibitors.

Záver:
Day 6 - Here's four of the best samples:
Obrázok

Ako najlepší vyšiel Eezox, za ním Tri-Flow, PL-10 a Corrosion-x. Myslím, že je to písané dosť jednoduchou angličtinou, ak by bolo niečo nejasné pýtajte sa, ale celé sa mi to prekladať nechce. Je to prebrané zo zahraničného fóra - http://www.m4carbine.net/showthread.php?t=103924&page=5 kde sú detailné obrázky, ale je to trocha neprehľadné, preto som vytiahol len to dôležité, čo sa týka priebehu testu ako sa pýtal Zoid.
yarco
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

Pekný test, vďaka za stručný výcuc.

Najviac ma pobavila veta: "Some are worse than the untreated control sample." :lol:
Ja som
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 3 months

Príspevok od používateľa Ja som »

Balistoll :shock: :(

myslim, ze prejdem uplne na tri-flow
Gunslinger
moderátor
Dátum registrácie: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Ozaj zaujimavy test, keby sa robil dlhodobejsie pocitam ze kusky osetrene pripravkami typu WD40 by vyzerali este horsie, ale aj Balistol, Tetra, BreakFree, a Hoppes sklamali na celej ciare... :roll:

A jo, okrem cistiacich a konzervacnych schopnosti Tri-Flowu je 'domaca akceptacia vone' velmi dobra vlastnost (co by sme neurobili pre pokoj v rodine, vsakze :wink:

3500k: Teraz ked si nas navnadil, este prezrad kedy dovezies aj ostatne chutovky od Tri-Flowu? Ja osobne by som mal zaujem hlavne o ten suchy sprej - Tri-Flow Rapid Clean Dry Degreaser/Cleaner:
Obrázok
(uz mam plne zuby rozoberania AccuStocku aby som vycistil spust od senickeho piesku... :lol: a toto by bolo uplne idealne aj na zaver a zasobniky pocas sutaze, pricom by som mohol mat moje hracky vycistene nez by sa vyhlasovali vysledky (potom uz len zobrat medailu/diplom a supito domov, bez ponocovania so zamastenymi rukami, kobercom, bodkami po vyteraku na stene, a x handrami okolo :lol:

Rad by som tiez skusil aj ten penovy cistic/odmastovac (Tri-Flow Foaming Citrus Cleaner Degreaser), ten co mam teraz (Hoppe's Elite Foaming Gun Cleaner) mi uz zaspinil vsetko mozne aj nemozne a smrdi neskutocne (ale stale lepsie nez ten 'stryyycov' zazrak - na ten treba plynovu masku :lol:

Gunslinger

Edit: Takto vyzerala moja spust po poslednom kilometri ked som triflow zabudol doma a nudzovo pouzil breakfree... :roll: To ako ta spust skripala bol suviks proti tomu ako som potom skripal zubami ja ked som ju musel rozoberat do posledneho srobiku... :evil: :lol:
Obrázok
3500korun
častý prispievateľ

So sortimentom je to takto - skúsil som tie 200ml spreje, s ktorými ako vidím sú ľudia spokojní. Viacerí z WF už objednávali ďalšie kusy pre kamarátov a známych po približne pol ročnom skúšaní, čo ma veľmi teší, lebo je to známka spokojnosti a nie marketingu. Rovnako dobré ohlasy boli aj z prezentácie na Mosquito handgun match v Komárne, kde si Tri-Flow skúšali strelci priamo v 2 safety areach počas súťaže a boli dosť prekvapení výbornými čistiacimi vlastnosťami v porovnaní s tým čo používali doteraz. Keďže to bol IPSC level 3 tak mali za svoju kariéru toho vyskúšaného hodne. Spokojní sú tak isto Long-range strelci z APSS.

Niečo podobné ako na Mosquite sa rysuje na 1. kole súťaže LOS v Žiline, kde si rovnako všetci účastníci budú môcť zdarma sami vyskúšať Tri-Flow po skončení súťaže na vlastnej zbrani, ako sprievodný program počas čakania na vyhlásenie výsledkov. Detaily ešte musím doladiť s organizátorom, tak dúfam, že som to mohol takto dopredu zverjniť. Viac info bude asi v konkrétnom vlákne o súťaži.

Ak by sa aj tu Tri-Flow stretol s pozitívnym ohlasom, mal som v pláne zistiť predbežný záujem o Tri-Flow Rapid Clean Dry Degreaser/Cleaner a zároveň spolu s tým by som doviezol aj ten penivý Tri-Flow Foamnig Citrus Cleaner Degreaser a syntetickú vazelínu Tri-Flow Clear Synthetic Grease, ktoré odomňa pýtajú skôr cyklisti, ale už aj zo strany strelcov bol záujem.

Ale teda, keď sme to už načali, nemusíme čakať, a teda kto by mal predbežný záujem o nejaké ďalšie chuťovky od Tri-Flow, pošlite mi PM, alebo lepšie sem - http://www.webforum.sk/viewtopic.php?t=7119
Veľmi, ale naozaj veľmi predbežná cena by bolo okolo 12-15Eur. Vzhľadom na to, že to do SR ešte dovezené nebolo, prvá dodávka sa môže dosť natiahnúť kvôli byrokracii.
Napísať odpoveď

Návrat na "Puzdrá na zbrane, príslušenstvo a iné..."