Prechodný pobyt v EU - nosenie zbrane

magical_newton

Prechodný pobyt v EU - nosenie zbrane

Príspevok od používateľa magical_newton »

Pozdravujem Vás,
chcel by som sa opytat niekoho kto sa trosku vyzna v danej problematike a prosim Vas nepiste pico..ny, akoze som sa to mal naucit a pod., dakujem! Mam zaujem o kupu nehnuteľnosti -pozemku v zahraničí v EU, resp. vlastnim uz (takmer) pozemok a mienim tam postavit nehnutelnost-RD.Vlastnim kratku zbran a zbrojak skupiny A. Myslim ze nemam zaujem si zmenit trvaly pobyt, skor iba prechpodny, to este neviem, nakolko je dolezite to zosuladit z podnikatelskou cinnostou. Otazka na Vás znie: Ako je to s nosenim zbrane ked byvam v zahranici (Rakusko) a do prace dochadzam do Bratislavy? Mozem mat zbran pri sebe, alebo musi ostat v SR? Stačí mi nejaky EU zbrojny preukaz? Ako sa to da riesit? Mozno to ovladate, pre mna je to nova situacia, vopred Vám veľmi pekne ďakujem za Vaše odpovede...

edit 14.7.2008

Veľmi pekne Vám ďakujem za všetky odpovede,
myslel som si že som ja nepochopil zákon o zbraniach a strelive, veď to je absolutne nelogické, ale bohužial je tam trošku akoby čierna diera. Keď mám napr.pracovné aktivity aj v Rakúsku, akože mám a nesiem nejaké dôležité veci, potrebujem mať pri sebe zbraň. No nič, nebudem to radšej komentovať, myslím že raz sa to zmeniť musí, chce to čas... Viem si predstaviť tie komplikácie pri vyšetrovaní zločinu zo zbraňou, ale aj o tom je jednotná Európa. Problém treba riešiť a celú Európu prepojiť nejakou databázou, nieje predsa možné keď postavím rodinný dom, nasťahujem sa tam s rodinou, prihlásim sa k trvalému pobytu a budem mať doma všetky dôležité dokumenty, firemné peniaze a pod., aby som nemal pri sebe zbraň...asi to prenechám na advokáta. Ešte raz Vám ďakujem za diskusiu k téme a všetkým Vám prajem, aby ste svoje zbrane nikdy nemuseli použiť proti ľudom a hlavne vyzývam mladých chalanov (viem aké to je byť mladý, veď mám ešte stále "len"29:-) aby nestrielali na diskotékach. Zničia život sebe, svojej aj inej rodine a zničia ľudské životy. Zbraň nepatrí deckám. Napadlo ma to napísať keď som pozeral včera správy. Viem že dnes je neľahká doba, ale priznajme si koľký z nás tú zbraň potrebujú mať stále pri sebe a na diskotéke? Ja ju možno práve potrebujem, mám Ačko ale musím sa Vám skromne a anonymne priznať, že ju nosím len v nutnej situácii a na strelnicu, tak 5 krát do mesiaca:-) inak je v trezore...držte sa!!!
Naposledy upravil/-a magical_newton v 14 Júl 2008, 21:31, upravené celkom 1 krát.
Používateľov profilový obrázok
maros15
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 10 months

Príspevok od používateľa maros15 »

Podobny problem som davnejsie riesil.Mam prechodny pobyt v CR a chcel som si vybavit ZP na nosenie zbrane aj tam /nie je to problem/.Problem je preukaz zbrane.Nie je totiz mozne zaregistrovat v CR zbran,ktora uz je zaregistrovana v SR.
inspiring_newton

Príspevok od používateľa inspiring_newton »

na SK sa riadis zakonmi SK a naopak.
EU zbrojak ti nepomoze,pretoze

§ 46
Európsky zbrojný pas

(1) Európsky zbrojný pas je verejná listina, ktorá jeho držiteľa oprávňuje pri cestách do iných členských štátov Európskej únie mať so sebou zbraň, ktorá je v ňom zapísaná a strelivo do tejto zbrane v množstve zodpovedajúcom účelu použitia, ak členský štát Európskej únie, do ktorého alebo cez ktorý cestuje, udelil súhlas na dovoz alebo prevoz tejto zbrane. Vzor a náležitosti európskeho zbrojného pasu ustanoví všeobecne záväzný právny predpis, ktorý vydá ministerstvo .

(2) Držiteľ európskeho zbrojného pasu môže vyviezť bez predchádzajúceho súhlasu členského štátu Európskej únie pri ceste cez dva alebo viac členských štátov Európskej únie zbraň uvedenú v § 5 ods. 1 písm. d) až f) a v § 6 ods. 1 písm. a) alebo b) a strelivo do tejto zbrane za účelom výkonu práva poľovníctva alebo zbraň uvedenú v § 5 ods. 1 písm. a) až f) a v § 6 a strelivo do tejto zbrane za účelom účasti na podujatí, ktorého súčasťou je športová streľba, ak je táto zbraň zapísaná v európskom zbrojnom pase a ak preukáže účel svojej cesty; to neplatí pri ceste do členského štátu Európskej únie, ktorý zakázal nadobudnúť do vlastníctva a držať takúto zbraň, alebo ktorý jej nadobudnutie do vlastníctva alebo držanie podmieňuje povolením. V tomto prípade musí byť vykonaný záznam v európskom zbrojnom pase.
inspiring_tharp

Príspevok od používateľa inspiring_tharp »

Trochu doplnim, ze europsky zbrojny pas ti nepomoze uz len preto, lebo ti ho ani nevydaju:
§46 (3) Európsky zbrojný pas vydá policajný útvar na základe písomnej žiadosti fyzickej osobe, ktorá má miesto pobytu na území Slovenskej republiky, je vlastníkom zbrane uvedenej v odseku 2 a je držiteľom skupiny D alebo E zbrojného preukazu. Žiadosť o vydanie európskeho zbrojného pasu musí obsahovať osobné údaje žiadateľa, číslo a skupinu zbrojného preukazu; k žiadosti pripojí dve fotografie podľa § 17 ods. 2 písm. a).

Ja som to pochopil tak, ze europsky zbrojny pas je urceny len pre polovnikov a sportovych strelcov, ktori idu na polovacku resp. sutaz do zahranicia. Jedina moznost pre ostatnych, teda hlavne pre sk. A (kedze ostatni nemaju co mat zo sebou v zahranici zbran ak neide o trvaly dovoz z tej krajiny) ostava urobit si ZP v prislusnom state, presne ako pisal maros15, vratane problemu ktory opisal.
yarco
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

maros15 napísal:Problem je preukaz zbrane.Nie je totiz mozne zaregistrovat v CR zbran,ktora uz je zaregistrovana v SR.
A podarilo sa ti najst riesenie tohto problemu?
Alebo jednoducho nie je pre civila mozne nosit tu istu zbran v ramci SR aj v zahranici (CR)?
Michal1
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years 9 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michal1 »

Zbran do zahranicia (rakuska) vziat nemozas :!:
A uz vobec nie do Rakuska kde kratke zrane maju len vyvoleny.
Opakovat sa nebem EU zbrojak je len pre sportovcov a polovnikov... .

Tu nastava este iny problem.
Ide o trvaly pobyt.
Ak by si si ho odhlasil ci zmenil musis to nahlasit do 7 dni na prislusnom odneleni inak je to priestupok na zbraniach.
Akonahle nemas trvaly pobyt na SR mas problem, takze si ho nechaj na SR, rakuske urady neposielaju ziadnu prihlasku ci odhlasku pobytu na Slovensko.
A este ak by ti spravili kontrolu zbrani u teba doma a ty tam nebyvas a zbrane drzis niekde inde mas tiez priestupok na zbraniach.
Takze je to dost na prd :!:

Asi je najlepsie nechat to tak ako to je.
Kapo
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years 2 months

Príspevok od používateľa Kapo »

Jo jo, EU zatial nosenie zbrane po únii nedoriešila.
Respektíve doriešila. A to tak, že nejde prevážať zbran na osobnú ochranu cez hranice a pochybujem, že sa tu niečo v dohladnej dobe zmení v náš prospech :cry: .
AKI
expert
Dátum registrácie: 22 years 8 months

Príspevok od používateľa AKI »

idealne by bolo mat v oboch krajinach zbrojak a na tu istu zbran si vybavit v kazdej krajine preukaz zbrane. V kazdom state sa tak preukazat uz len tym spravnym preukazom.
inspiring_vaughan

Príspevok od používateľa inspiring_vaughan »

To by slo tiez asi tazko kedze by si musel dokazovat odkial ju mas resp. vybavovat nakup v zahranici bud unas alebo v cz .
maros15
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 10 months

Príspevok od používateľa maros15 »

yarco:nevyriesil som to.V zakone som to nenasiel a na odd. zbr. a streliva mi povedali,ze nemozu zaregistrovat zbran,ktora uz je zaregistrovana v SR.Na strelnici mi poradili,aby som si v SR rozsiril ZP o sk.E,vybavil si europsky ZP a ten by teoreticky mohol sluzit ako preukaz zbrane,kedze zbran je v nom zapisana.Samozrejmostou je ZP na uzemi CR.
inspiring_tharp

Príspevok od používateľa inspiring_tharp »

V pripade, ak má občan EÚ napr. francuzky/nemecky pas ilegalne, nam nepomoze ak obmedzime legalnych drzitelov ZP, lebo ak si Mohammed dokazal zohnat ilegalne pas, tak si zozenie aj ZP, respektive sa na ZP vykasle, rovno si zadovazi nejaku zbran. A kedze v ramci shengenu nie su hranicne kontroly tak si tu zbran zoberie hocikam bude chciet. Takze sme zase tam, ze ak normalny clovek, ktory by nerobil ziadne sarapaty so zbranou v inom state, ide legalnou cestou, tak je obmedzovany. :(

Tu skor chcu zamedzit tomu, aby obcan EU si vybavil prechodny pobyt v inom state, vybavil si ZP a potom veselo pobehoval so zbranou doma, kde by inak nemal sancu ziskat ZP. To by sa dalo riesit tym, ze ak ma niekto trvaly pobyt v EU tak moze robit ZP len v tom state aj ked ma prechodny pobyt v inom. Takto by sa to aj dalo vyriesit, skoda len ze nie som v parlamente. 8)
spherixis
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 19 years 2 months

Príspevok od používateľa spherixis »

berserker napísal:...ak normalny clovek, ktory by nerobil ziadne sarapaty so zbranou v inom state, ide legalnou cestou, tak je obmedzovany.
Myslel som na obcanov EU, ktori maju vsetko legal. V EP by to nepreslo uz len koli predsudkom voci Mohammedom, ktore v Europe tato pocetna a rozrastajuca sa skupina ludi uziva. Nieco take by politici verejne nikdy neobhajili. A nakolko toto ako dovod nikomu z politikov nemoze vypadnut z ust verejne, zvalia to na zachovanie suverenity clenskych statov - nech sa kazdy rozhodne podla svojho - to, co tu mame teraz. Nechem to ale obmedzovat len na Mohammedov.

Myslim, ze tak ako si staty reguluju povedzme ziadosti o azyl, alebo udelene obcianstva, tak si radi reguluju aj pocty ludi, ktori im v state pobehuju ozbrojeny. Napriklad:
Ked Slovensko neprijme azylanta zo severnej Afriky a prijme ho povedzme Francuzko, nemoze potom, co si vybavi papiere tam, prist ozbrojeny do krajiny, ktora ho u seba nechce (mu asyl neudelila). Takto to ale zase ziaden politik nepovie. :D Na takych ustupkoch sa nedohodnu ani za svet.

Ja s tebou suhlasim, bolo by to super hybat sa po EU so svojou zbranou. Vsetci vieme, ze ze vybavit ZP nieje technicky nic tazke - testy su jednoduchsie ako na vodicak. Nechcel by som zase, aby ma doma sundal nejaky opaleny frajer z parizskeho predmestia len preto, ze sa nanho krivo pozriem. Obrázok Obrázok
BTV
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years 4 months

Príspevok od používateľa BTV »

Trosku to tu skusim ozivit....

Jeden znamy ceskej narodnosti a statnej prislusnosti ma cesky ZP, platne povolenie na pobyt a aj prechodne bydlisko v SR.

Je mozne aby si do SR priviezol legalne svoje zbrane?
luke
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years

Príspevok od používateľa luke »

kym tu nema zp, tak nemam ten pocit.
niko
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 11 months

Príspevok od používateľa niko »

Hmm. Precital som, no nepomohli ste mi chlapy. Mam ten isty problem ako Hecklerko. Idealne bude nechat si doma trvaly pobyt, zbran ulozenu na strelnici a drzat hubu. A spokojne zit v Rakusku. No a susit s airsoft.
Napísať odpoveď

Návrat na "Zákon o zbraniach"