Mylis sa (ak sa nemylim
§26 prave rozsiruje zakonne moznosti pouzitia zbrane v obydli aj mimo ramec NO a KN.
Ako ti už napísal yarco mýliš sa. A poriadneKapo napísal:Takže, ak sa nám bude zlodej večer špacírovať po obýváku, tak ho zo zbranou môžeme leda tak nastrašiť. /zadržať do príchodu polície/
A pokial na nás nezaútočí, tak nesmieme zbran použiť na jeho fyzickú likvidáciu.
Nebodaj po ňom streliť, keď je na úteku, aj keď spáchal trestný čin.
Takže ak sa vám bude zlodej večer špacírovať po obýváku, tak môžeš proti nemu použiť zbraň, aj keď na teba neútočí.§ 26
Oprávnené použitie zbrane
(2) Za použitie zbrane v súlade so zákonom sa považuje aj jej použitie proti inému vo svojom obydlí na ochranu života, zdravia alebo majetku, ak osoba do obydlia neoprávnene vnikne alebo v ňom neoprávnene zotrvá a nejde o nutnú obranu. To neplatí, ak bola pritom inému úmyselne spôsobená smrť.
Kapo napísal:No, neviem, či mi niečo uniklo, ale na použitie zbrane v obydlí /či už vo svojom, alebo cudzom/ platia pravidlá, ako aj hocikde inde.![]()
Mýlil si sa v tom, že sa používa rovnaké posúdenie pre obranu v dome (byte) a mimo neho. Nie je to tak. Mimo domu môžeš na páchateľa strieľať len ak ti hrozí útokom alebo útočí. V dome stačí, že ti do neho vojde alebo odmieta odísť. A to je podstatný rozdiel.Kapo napísal:No, ako tak čítam, tak sa až tak strašne nemýlim.
luke, nedbanlivost v trestnom prave ma trosku iny vyznam ako v civilnom zivote.luke napísal: ako to citam, napada mi, z hladiska kvalifikacie pojmov medzi umyslom a nedbanlivostou neexistuje nic ine?
co ak som nemal umysel ho zabit, nebol som nedbanlivy, mal som len v umysle prerusit jeho utok na chraneny vztah,
V mojom "súdnom districte" o takom prípad neviem ale skúšam zistiť, koľko bolo takých prípadov v SR v ostatných dvoch rokoch. Veľa asi nie, pretože to by si o nich určite čítal v plus 1 či 7 dní alebo v počul v kriminovinách v joj.83Sajmon napísal:tak ako teoria toto vsetko tu vyzera velmi pekne, ale ma niekto aj informacie o skutocných pripadoch ked niekto niekomu neopravnene vnikol do obydlia nikoho neohrozoval "len" sa snazil kradnut alebo robit nejake uchylarny a bol pri tom bohuzial majitelom odprasknuty? Ci bol potom majitel oslodeny, pistol vratena a zije dalesj slusnym zivotom. Hovorim o beznom smrtelnikovi a pristupe organov "moci" k nemu?
A to ja vidim ako sucasny problem (nielen) nasej krajiny, ze vsetci vratane grazlov vedia, ze takato tabulka na sukromnom pozemku je na 99.9% len zboznym zelanim majitela, nie realnou hrozbou.83Sajmon napísal:Inac, mam jedneho suseda co ma na plote v zahrade tabulky s napisom zhruba nieco v zmysle ze votrelci budu zatreleni