Postup získania ZP skupiny A

Používateľov profilový obrázok
pif paf
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 1 month

Príspevok od používateľa pif paf »

Teraz nemám čas, ale v pondelok či utorok sa tu rozpíšem, keďže mnou posledne spomenutý prípad v tejto téme skončil (ako aj všetky predchádzajúce) úspešne/vydaním aj sk.A.
Ferri719
prispievateľ
Dátum registrácie: 14 years 2 months

Príspevok od používateľa Ferri719 »

to by som si velmi rad precital, nakolko tiez bojujem za "tazku" skupinu... v BA V
Arcanus
občasný prispievateľ
Dátum registrácie: 14 years

Príspevok od používateľa Arcanus »

tak som absolvoval odovzdanie ziadosti a papierov na ba5. Bolo to prekvapujuco prijemne, bola tam nejaka dama a taky mladsi policajt a boli prisni ale v pohode. Mal som okrem klasickej zostavy papierov este potvrdenie z firmy kde pracujem a nejake doklady ze vyberam celkom velku hotovost pracovne, vsetko akceptovali, poslali ma iba aby som to este spisat to odvovodnenie na specialny papier a kvoli Fku som musel skocit do SEVTu pre evidencnu knihu. 21.6 skusky
Ferri719
prispievateľ

Chcel by som sa opytat, komu podávam odvolanie voci rozhodnutiu (jedna sa o odvolanie voci zamietnutiu rozsirenia ZP o sk.A), strejda google mi poradil aby som odvolanie podal tomu istemu organu, ktorý ak nerozhodne inak, tak ma dat vec na presetrenie vyssie na KRPZ. Ma to aj svoju logiku, ale strejda google moze aj klamat, a niekedy logiku v systeme SR taktiez nenajdem, preto si to chcem overit aj tu u znalej streleckej verejnosti. :P

Za kazdu radu vdaka.
dirty.harry
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 8 months

Príspevok od používateľa dirty.harry »

strejda google Ta neklame, vyplyva to z § 54 ods. 1. Spravneho poriadku, inak poucenie v tomto zmysle by si mal mat na konci rozhodnutia
Ferri719
prispievateľ

Diky za potvrdenie info, zatial mi zamietnutie ziadosti neposlali, ale pocitam s tym ze poslu a chcem sa na to pripravit. Ak mi ziadost prejde budem len rad, ale z odhodlania pracovnikov ORPZ BA V kde sk. A vydavat nikomu nechcu mam taky pocit ze si budem musiet s PZ este dlho dopisovat
pif paf
častý prispievateľ

Ferri719: Zamietnutie žiadosti o rozšírenie ZP na skupinu A ti nepošlú, tak ľahko ťa nepustia k odvolávaniu, najprv ti príde výzva na doplnenie nedostatočného odôvodnenia a to možno aj dva krát aj s predvolaním na OR PZ, budú spisovať zápisnicu, buzerovať a robiť nátlak aby ti dokázali že na to nemáš a ty to budeš chcieť radšej vzdať. Ono nestačí zatnúť zuby a byť neústupný a odhodlaný dotiahnuť to do úspešného konca. Ono treba mať aj potenciál na to aby to žiadateľ zvládol. A tým je okrem reálneho právnika v zálohe aj tvoja osobná nadpriemerná znalosť zákona (tá sa nepreukazuje vypytovaním sa na úplné základy na fóre) Pre tých ktorý nie sú schopný si ani prečítať a pochopiť jednu tému vyberám rozsah právneho minima žiadatela o skupinu A zbrojného preukazu:
- zákon o zbraniach a strelive 190/2003.
- zákon o správnom konaní 71/1967.
- zákon o policajnom zbore 171/1993.
- zákon o slobodnom prístupe k informáciám 211/2000.
- zákon o ochrane utajovaných skutočností 215/2004.
- a podľa potreby ďalšie právne predpisy súvisiace s konkrétnou situáciou v konkrétnom prípade. Samozrejme netreba mať naštudované kompletné znenia zákonov ale len konkrétne časti potrebné pre úspešnú konfrontáciu s orgánom. Dôležité je komunikovať písomne, je tak dosť času zapracovať na písomnej odpovedi. Na Okres nechodiť osobne ak nie je treba. S príslušníkom sa nedohadovať v osobnej konfrontácii o tom kto má pravdu, podať papier/zobrať papier, odpovedať, odvolávať a sťažovať sa písomne. Nezastrašovať príslušníka právnikom, trestným oznámením za zneužitie právomoci verejného činiteľa, ani súdom, ani inšpekciou ministerstva vnútra (právne uvedomelý občan vie že inšpekcia MV sa nezaoberá nesúhlasom občana s postupom príslušníka, to riešia iné nižšie inštitúcie na úrovni krajských riaditeľstiev).
Ja ale typujem že ti rovno príde rozhodnutie o vydaní skupiny A zbrojného preukazu, bez akýchkoľvek komplikácií. ... (toto tiež mažem, nedôveryhodná, neoverená až paranoidná teória) ... Paradoxne by som bol rád ak by ti robili problémy, tým by sa vyvrátila táto teória. Právny stav vydávania skupín A zbrojných preukazov tak ako je nastavený teraz mi osobne vyhovuje a nič by som na ňom nezmierňoval ani nesprísňoval. Upravil by som len verejné/interné predpisi ktoré upresňujú jeho aplikáciu v praxi. A tu by som skončil v tomto dobráckom nápomocnom štýle a obrátim formu. Tento príspevok (v pôvodnej forme skôr samostatný článok) ktorý som mal rozpísaný vo Worde už pár týždňov som radikálne premazal po tom ako som najprv len váhal s jeho zverejnením (aj preto lebo toto verejné fórum je monitorované rôznymi škodlivými živlami). A to v dôsledku nadobudnutí ďalších zaujímavých až extrémnych skúseností s pár držiteľmi/žiadateľmi. Už som to raz do tejto témy písal a budem sa opakovať: Nemám potrebu dávať sem "kompletný návod pro blbce", ani nemám potrebu sem dávať linky na najnovšie dokumenty ktoré si môže "ktokoľvek" stiahnuť a použiť ich ako šablónu. Všetkých ktorým som viac či menej pomohol získať Áčko som aj osobne poznal niekoľko rokov a mali reálne dôvody pre potrebu nosenia zbrane, jednému jedinému som odmietol pomôcť a prišiel som tak k ďalšiemu nepriateľovi, ktorý krátko na to získal Áčko naslepo.
Inak v tejto téme je link na dokument ktorý na základe rozhodnutia štátneho orgánu vytvoril precedens na základe ktorého je akékoľvek odôvodnenie dostatočným odôvodnením pre vydanie skupiny A. Takže aj odôvodnenie "nosenie zbrane a streliva na ochranu osoby a majetku" je dostatočným odôvodnením (podložené vlastnými skúsenosťami). Prakticky neexistuje opodstatnenejší dôvod pre nosenie zbrane. Tak ale ak má niekto potrebu odôvodňovať nosenie zbrane konkrétnym dôvodom akým je: podnikateľská činnosť, či zamestnanecký pomer v ktorom je mu zverená vyššia hotovosť či majetok, tak by nemal zabúdať na to že pri vydávaní nového zbrojného preukazu po skončení jeho platnosti už nemusí byť podnikateľom, alebo mať pôvodné zamestnanie.

BTW: Niekto tu na fóre bol taký argument že ak sa niekto dostane náhle do problémov a je ohrozený na živote alebo majetku, tak má mať právo bez obštrukcií nadobudnúť zbraň s oprávnením na nosenie. Pre toto ja osobne ale nemám pochopenie a som rázne proti tomu aby pacifista ktorý sa doteraz o palné zbrane nezaujímal chodil po ulici so zbraňou s ktorou nemá žiadne skúsenosti, nevie s ňou ani riadne manipulovať a ani raz z nej na strelnici nevystrelil. Môže nastať dokonca až taká situácia že zbraň reálne vôbec nepotrebuje, ale keďže na internete sa dá nájsť návod, tak si ju kúpi a bude nosiť len preto lebo môže. Toto umožňuje aktuálny zákon o zbraniach a strelive. V tomto uhle pohľadu som za sprísnenie zákona a ak sa bude sociálna situácia v mojom okolí vyvíjať tak ako doteraz, tak môžem v budúcnosti prekvapiť samého seba v úlohe antigun aktivistu. Ak sa budú ľudia navzájom obhadzovať kameňmi a tĺcť palicami po hlavách nenarobia toľko škody. Zastávam názor že je lepšie vidieť veci čierno ako ružovo. Potom môžem byť len milo prekvapený a nie nemilo prekvapený z následného vývoja udalostí. To nie je môj názor, ale moja paranoja. Psychotesty som úspešne absolvoval pred tromi mesiacmi.
Takže na záver: Nikoho som asi extra nepotešil a možno som zmazal aj niečo čo som nechcel, ale môžem vás ubezpečiť že som v zásade zlý človek a niktoš.Obrázok
Peterko
prispievateľ
Dátum registrácie: 14 years 4 months

Príspevok od používateľa Peterko »

Pif paf: preco by cloveku na to, aby mohol nosit zbran nemalo stacit ze chce? Samozrejme tym nemyslim "pacifistov" ktori nikdy nestrielali a dokopy o zbrani vlastne nic netusia (ja som za skusku z manipulacie so zbranou a aj za strelbu na skuske). Preco, ked uz je clovek ochotny zobrat na seba tu zodpovednost by nemal mat pravo branit seba a svoje okolie proti nahodnym utokom, bez toho aby si roky pestoval nepriatelov v kruhoch mafie, nosil pri sebe 10000€+ a pod. Preco by nemal mat pravo branit sa proti prepadu/lupezi/znasilneniu/unosu/teroristickemu utoku (...) alebo comukolvek inemu co prichadza neohlasene a neda sa to nahlasit 5 rokov dopredu pri ziadosti o ZP.
pif paf
častý prispievateľ

Peterko nepochopil.
siver
prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 5 months

Príspevok od používateľa siver »

Tak nabudúce píš tak, aby to pochopil ...
Peterko
prispievateľ
Dátum registrácie: 14 years 4 months

Príspevok od používateľa Peterko »

pif paf napísal: ...Môže nastať dokonca až taká situácia že zbraň reálne vôbec nepotrebuje, ale keďže na internete sa dá nájsť návod, tak si ju kúpi a bude nosiť len preto lebo môže. Toto umožňuje aktuálny zákon o zbraniach a strelive. V tomto uhle pohľadu som za sprísnenie zákona a ak sa bude sociálna situácia v mojom okolí vyvíjať tak ako doteraz, tak môžem v budúcnosti prekvapiť samého seba v úlohe antigun aktivistu.....
Prepac, ze som toto pochopil tak, ze si za to, aby zbran nosili iba ludia ktori na to maju specificky dovod.

P.S.: nemyslim to voci tebe osobne nijak v zlom. Naopak, vazim si, ze to co sem pises prakticky uz hranici s tym "navodem pro blbce", len o to viac ma prekvapilo napr. to co som tu odcitoval. :wink:
Arcanus
občasný prispievateľ
Dátum registrácie: 14 years

Príspevok od používateľa Arcanus »

TAk som sa prave vratil zo skusok na BA V., bolo nas 7, myslim ze okrem jedneho vsetci spravili a on sam hovoril ze mal vypadok a proste nejaku vec nevedel. komisia bola vludna, makarov fungoval tak ako mal, ziadne podrazy, skor naopak. Zajtra si idem pre AEF karticku :p
inspiring_maxwell

Príspevok od používateľa inspiring_maxwell »

Ahojte,

precital som to tu zhora nadol a naopak, nasiel som vela informacii ktore by sa inak hladali tazko. Dakujem

Mozno prave preto mam dilemu ako ziadost podat. Na jednej strane citam, ze by nemalo byt vyzadovane nic mimo zakonnu povinnost a stat si za tym a na druhu stranu skusit vyhoviet, a riesit skor "po dobrom"

V skratke, aby si niekto nemyslel ze som 22 rocny nevybureny chalan ... Mam 31 rokov, mam to "stastie" a som SZCO (v oblasti IT), 2 deti, cisty register, nemam ani pokutu za rychlost (aspon nie zapisanu v karte vodica) Mam skompletizovane vsetky potrebne podklady k ziadosti o skupinu A. Avsak uz pri vydavani tlaciva mi poicajt na oddeleni zbrani a streliva povedal, ze k ziadosti mam dolozit overenu fotokopiu zivnostenskeho listu a na samostatnu A4 napisat odovodnenie

Obavam sa 2 veci:

1) Pisat dalsie zdovodnenie ziadosti na samostatnu A4?
Omacky v ktorych sa moze niekto rypat a najst "dovod" na zamietnutie. Nakoniec ani neviem co viac by som tam pisal ako na samotne tlacivo ziadosti (tych 5 ci 6 riadkov je postacujucich)

2) Zivnostensky list?
Ma ako dostatocne zdovodnenie pre udelenie ZP sk. A sluzit to, ze som zivnostnik? Po prve to samozrejme nie je dovod, nie iba zivnostnik ma potrebu chranit svoj zivot, zivot svojich blizkych, ... a po druhe, znamena to ze o ak o 10 rokov nebudem zivnostnik tak mi ZP sk.A mozu vziat?

Dakujem za radu
inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

Siso: osobitné zdôvodnenie na A4 neznamená, že má byť dlhé na A4, iba že má byť na osobitnom papieri. Daj tým to isté čo do pôvodného. Čo sa týka toho živnostníka, to máš síce pravdu, na druhej strane či nejaké Ačka o 10 rokov ešte budú je veľmi otázne... :?
sano2
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 4 months

Príspevok od používateľa sano2 »

Zoid nemaľuj čerta na webforum :lol: ohľadom Ačiek, LT maká ako fredka.

Siso, nerozumiem prečo by si mal niečo písať na zvlášť papier (na formáte nezáleží). Zober so so sebou zákon, je tam napísané niečo o kópiách ŽL? Niečo o zdôvodnení na zvlášť papier? Ja som tam nič také nenašiel: http://www.legistelum.sk/platne-zakony tu som hľadal. Takže postupuj podľa zákona. Ak bude problém žiadaj písomne odôvodnenie. Odvolávaj sa. Ak sa chceš pozbudiť, skús o radu požiadať borisa. On vie povzbudiť.

Predpokladám z predchádzajúceho príspevku, že podávaš v NR. Otázka pre všetkých, má niekto skúsenosti s Ačkom v NR?
Napísať odpoveď

Návrat na "Zbrojný preukaz"