Dakujem za obdivspherixis napísal:Niekto sa svojej zbrane nevie vzdat, preto je abstinent, to je obdivuhodne.
Nosenie zbrane a alkohol
-
inspiring_carver
Vypiť si, to áno, prečo nie, ale vtedy keď mám pištoľ doma a pod zámkom. Ale ak mám pravdu povedať, tak sa mi za posledných 13 mesiacov, čo mám ZP rapídne znížila spotreba alkoholu, lebo zbraň nosím prakticky všade a teda aj keď sa idem zabaviť. Ale zase na strane druhej, viem sa zabaviť aj bez alkoholu a pištoľ pre každý prípad radšej so sebou mám.
ak manipulujem so zbranou, som povinny podla § 28 (1)i fukat. Ak nafukam hrozi mi 50000sk podla § 69 (2) podla odseku 1 pismena b)
co sa stane ak fukat odmietnem? U soferov je postih jasny.
Podla § 69 porusim inu povinnost a hrozi mi len pokuta 20000 sk,
POCHOPIL SOM SPRAVNE?
podla § 28 (4)b by som nemal mat pri sebe zbran ak som nacapany.
Ako zistia ze som pod vplyvom? Fukat mi mozu dat len ked manipulujem alebo soferujem.
To ze mam pri sebe zbran nikto nevie, ani policajt kym sa nespyta alebo ma neprehlada. Ak to aj zisti, nema mi dat na zaklade nijakeho paragrafu fukat, teda mi ani nemoze dokazat ze mam pod capicou a musi na mna pozerat ako na triezveho. (pokial nepojdem po styroch)
Manipulacia so zbranou a mat zbran pri sebe su asi dve rozne veci, lebo v § 28 (4)b su aj vymenovane.
Povinnost fukat sa vztahuje len na manipulaciu. (ak by si prislusnik zbran vypytal, treba mu dat ruksak nech si najde aby sa nemohol odvolavat na manipulaciu ked mu ju podavam)
POCHOPIL SOM SPRAVNE?
Zase som bol moc mudry, co?
takze ta policajtka z debaty na zaciatku mohla mat predsa len pravdu.
Ak mate vecen argumenty sem s nimi.
Ak len chcete dodat ze je lepsie nepit ked mam zbran sem pisat nemusite, to vieme (tyka sa to aj toho ruksaku na chrbte).
co sa stane ak fukat odmietnem? U soferov je postih jasny.
Podla § 69 porusim inu povinnost a hrozi mi len pokuta 20000 sk,
POCHOPIL SOM SPRAVNE?
podla § 28 (4)b by som nemal mat pri sebe zbran ak som nacapany.
Ako zistia ze som pod vplyvom? Fukat mi mozu dat len ked manipulujem alebo soferujem.
To ze mam pri sebe zbran nikto nevie, ani policajt kym sa nespyta alebo ma neprehlada. Ak to aj zisti, nema mi dat na zaklade nijakeho paragrafu fukat, teda mi ani nemoze dokazat ze mam pod capicou a musi na mna pozerat ako na triezveho. (pokial nepojdem po styroch)
Manipulacia so zbranou a mat zbran pri sebe su asi dve rozne veci, lebo v § 28 (4)b su aj vymenovane.
Povinnost fukat sa vztahuje len na manipulaciu. (ak by si prislusnik zbran vypytal, treba mu dat ruksak nech si najde aby sa nemohol odvolavat na manipulaciu ked mu ju podavam)
POCHOPIL SOM SPRAVNE?
Zase som bol moc mudry, co?
takze ta policajtka z debaty na zaciatku mohla mat predsa len pravdu.
Ak mate vecen argumenty sem s nimi.
Ak len chcete dodat ze je lepsie nepit ked mam zbran sem pisat nemusite, to vieme (tyka sa to aj toho ruksaku na chrbte).
Som absolútne proti tomu, aby ožratý človek na verejnosti manipuloval so zbraňou. Na druhej strane sa mi nepáči, že mám ZP "A" a keď idem na dve pivá, tak nemôžem mať pri sebe zbraň a musím sa nechať dobiť, alebo prepadnúť bez možnosti brániť sa legálne držanou zbraňou. Keď použijem nadrbkaný zbraň v rámci NO alebo KN, tak som ju použil oprávnene, ale aj tak dostanem pokutu, lebo som ju mal pri sebe. Nebolo by logické, aby sa trestali poriadnou pálkou tí, čo v takomto stave zbraň zneužijú, ale zároveň umožniť "normálnemu" človeku mať ju pri sebe na ochranu?
-
inspiring_austin
Otazka na Panzera:
§ 28.1.i
Povinnosti držiteľa zbrojného preukazu
pri manipulácii so zbraňou alebo strelivom podrobiť sa na výzvu príslušníka Policajného zboru orientačnej dychovej skúške, prípadne lekárskemu vyšetreniu, na účel zistenia, či pri manipulácii so zbraňou nie je pod vplyvom alkoholu alebo návykovej látky,
§ 2.1.p
Vymedzenie niektorých pojmov
Manipuláciou so zbraňou alebo strelivom akýkoľvek fyzický kontakt so zbraňou alebo strelivom vrátane ich prepravy.
Ma hlavaXX naozaj pravdu? Ak mas zbran v batohu, zbran mas napisanu na skupinu A - nosenie ( takze ju neprepravujes), ani sa jej fyzicky nedotykas (je v batohu), naozaj je v tomto pripade zakon deravy?
§ 28.1.i
Povinnosti držiteľa zbrojného preukazu
pri manipulácii so zbraňou alebo strelivom podrobiť sa na výzvu príslušníka Policajného zboru orientačnej dychovej skúške, prípadne lekárskemu vyšetreniu, na účel zistenia, či pri manipulácii so zbraňou nie je pod vplyvom alkoholu alebo návykovej látky,
§ 2.1.p
Vymedzenie niektorých pojmov
Manipuláciou so zbraňou alebo strelivom akýkoľvek fyzický kontakt so zbraňou alebo strelivom vrátane ich prepravy.
Ma hlavaXX naozaj pravdu? Ak mas zbran v batohu, zbran mas napisanu na skupinu A - nosenie ( takze ju neprepravujes), ani sa jej fyzicky nedotykas (je v batohu), naozaj je v tomto pripade zakon deravy?
matus69 napísal:
znie to logicky.
Logicke by potom bolo, aby to takto fungovalo aj s riadenim aut, t.j. jazdite si v akom stave chcete, ale ak nehavarujete, vsetko bude OK.
.
presne tak, ak ta nechytia a nic nevyvedies tak je to OK,
problem je co sa stane ak ta chytia, v aute fukat musis alebo mas postih presne definovany
tu je to skor otazka na pravnika:
Manipulacia: § 2.1.p : manipuláciou so zbraňou alebo strelivom akýkoľvek fyzický kontakt so zbraňou alebo strelivom vrátane ich prepravy- to je vtedy kedy musim fukat
Nosenie
§ 2.1o) nosením zbrane a streliva oprávnenie prechovávať a mať pri sebe zbraň a strelivo bez určenia objektu alebo miesta,
Sedim v krcme, zbran nosim pri sebe v ruksaku bez fyzickeho kontaktu ani neprepravujem. Preprava sa netyka drzitela skupiny A (§ 28 1m) Teda nie je to manipulacia a fukat by som nemusel?
Pockajme si na pravnika a stopnime debaty ze pit so zbranou sa nema.
Este ta otazka co sa stane ak odmietnem fukat, aky je posith?
ano, je to spekulovanie a hranie sa so slovickami, preto potrebujeme nazor pravnika. Bohuzial aj tych bude asi viac, alebo nam Panzer povie ze moze byt tak ci tak, zalezi od sudcu alebo uzemni jasnou formulaciou a vykladom
Alebo si ten vyklad vyziada a mame po vtakach. Spekulovat mozme, ale ked chceme mat istou radsej to riskovat v praxi nebudeme
to ze ju mas nabitu pri sebe je nosenie ak mas A. Ak mas B je to preprava medzi miestami co je sucast manipulacie.. Vo vymedzeni pojmov je aj ina definicia nosenia a manipulacie
a fukat sa podla zakona musi pri manipulacii nie pri noseni
aj nosenie a preprava su dve veci a su aj uvadzane v zakone zvlast
napr § 7(2) ....nesmie ju viditeľne nosiť alebo prepravovať...
takisto sa vyraz preprava vyskytuje v zakone este velakrat( na skusku, na strelnicu, na policiu, k zbrojarovi, overenie, vystavovanie, nakup, znehodnotenie..)
ani jedno z toho nie je pripad ked ju mam so sebou v ruksaku po ture
to ze ju mas nabitu pri sebe je nosenie ak mas A. Ak mas B je to preprava medzi miestami co je sucast manipulacie.. Vo vymedzeni pojmov je aj ina definicia nosenia a manipulacie
a fukat sa podla zakona musi pri manipulacii nie pri noseni
aj nosenie a preprava su dve veci a su aj uvadzane v zakone zvlast
napr § 7(2) ....nesmie ju viditeľne nosiť alebo prepravovať...
takisto sa vyraz preprava vyskytuje v zakone este velakrat( na skusku, na strelnicu, na policiu, k zbrojarovi, overenie, vystavovanie, nakup, znehodnotenie..)
ani jedno z toho nie je pripad ked ju mam so sebou v ruksaku po ture
Ano vznika tu urcity priestor pre "manevrovanie". Avsak nosit zbran znamena mat s nou kontakt nie?
Podla toho ako chapem zakon, nosit zbran znamena mat pri sebe zbran vedenu na A-cko. Preprava je mat pri sebe zbran vedenu na akukolvek inu skupinu mimo miesta ulozenia. To by sa dalo rozlisit.
Teraz skutocne ide iba o to, co spada pod pojem manipulacia. Ano nosenie tam nie je priamo spomenute. To je tiez jasne. Otakza je co je teda fyzicky kontakt so zbranou a co nie. A to je uz pohyb na velmi tenkom lade a agrumentacii, a osobne si myslim, ze v tomto ak niekto nafuka, bude tahat za kratsi koniec, osobne by som to neriskoval.
Podla toho ako chapem zakon, nosit zbran znamena mat pri sebe zbran vedenu na A-cko. Preprava je mat pri sebe zbran vedenu na akukolvek inu skupinu mimo miesta ulozenia. To by sa dalo rozlisit.
Teraz skutocne ide iba o to, co spada pod pojem manipulacia. Ano nosenie tam nie je priamo spomenute. To je tiez jasne. Otakza je co je teda fyzicky kontakt so zbranou a co nie. A to je uz pohyb na velmi tenkom lade a agrumentacii, a osobne si myslim, ze v tomto ak niekto nafuka, bude tahat za kratsi koniec, osobne by som to neriskoval.
myslim, ze nad fyzickym konatkom niet co spekulovat. Mozem predviest rucne strucne
mas pravdu ak nafuka ma drzitel ZP problem. Tak ako sofer. Tomu hrozi pri 1 promile alebo odmietnuti odnatie slobody jeden rok.
Otazka ale je ci a kedy ma povinnost fukat drzitel ZP.
A ked uz musi fukat aky je postih za to ze odmietne.
tocime sa dokola
mas pravdu ak nafuka ma drzitel ZP problem. Tak ako sofer. Tomu hrozi pri 1 promile alebo odmietnuti odnatie slobody jeden rok.
Otazka ale je ci a kedy ma povinnost fukat drzitel ZP.
A ked uz musi fukat aky je postih za to ze odmietne.
tocime sa dokola
Tak to tiez asi je jasne, ak prislusnik vyzve na fukanie tak musi fukat.
Ak odmietne tak asi pokuta na useka zbrani a streliva nie? Co moze koncit aj odobratim ZP.
Ale je zrejme, ze asi policajti nebudu na blind zastavovat ludi na ulici a davat im fukat a potom este zistovat ci maju pri sebe zbran.
realny scenar je:
- cestna kontrola, ak je alkohol, mozu zistit pritomnost zbrane
- dychova skuska na strelnici
- dychova skuska po pouziti zbrane v NO/KN
- kontrola polovnikov na polovacke
- dalsie...
Teda v ramci zbrani asi zrejme veci, kedy je jasne, ze dany clovek bude mat pri sebe zbran. Kazdopadne zakon to jasne zakazuje a jedine riesenie je nepit ak clovek ma pri sebe zbran. Osobne neviem ci to skutocne ma zmysel dalej rozoberat, ale ok.
Ak odmietne tak asi pokuta na useka zbrani a streliva nie? Co moze koncit aj odobratim ZP.
Ale je zrejme, ze asi policajti nebudu na blind zastavovat ludi na ulici a davat im fukat a potom este zistovat ci maju pri sebe zbran.
realny scenar je:
- dalsie...
Teda v ramci zbrani asi zrejme veci, kedy je jasne, ze dany clovek bude mat pri sebe zbran. Kazdopadne zakon to jasne zakazuje a jedine riesenie je nepit ak clovek ma pri sebe zbran. Osobne neviem ci to skutocne ma zmysel dalej rozoberat, ale ok.
Naposledy upravil/-a vanto v 19 Júl 2012, 18:16, upravené celkom 1 krát.
mas pravdu, teraz citam v novom zakone, ze ak dostanem za priestupok pokutu nad 99 euro uz nebudem spolahlivy a mozu mi zobrat preukaz, a to je aj za odmietnutie fukania, takze to nebudeme riskovatvanto napísal:Tak to tiez asi je jasne, ak prislusnik vyzve na fukanie tak musi fukat.
.
takze druha otazka je jasna, teraz uz len to ci maju pravo ziadat fukanie pri noseni alebo nie
ale asi ano, niekde to bude zasite
realny scenar je:
ak si sofer musis fukat, inak ti hrozi 1 rok, mas problem lebo ta asi predvedu a skontorluju ci nemas zbran
niet sa o com bavit, manipulujes, fukas mas problem
no, neviem neviem, sofer musi fukat a musi sa zdrzat pozitia alkoholu do vysetrenia alebo nieco take, moze strelec exnut flasku zo stresu po strelbe kym pridu policajti?
manipuluju a musia fukat
- dalsie...