K22

Budete zvažova? kúpu pištole K22

Hlasovanie ukončené 28 Jan 2009, 20:09

áno
21
45%
nie
13
28%
ešte to zvážim
7
15%
ocenil by som radšej iba adaptér ako celú novú zbra?
6
13%

Celkom hlasov: 47

Používateľov profilový obrázok
dirty.harry
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 8 months

Príspevok od používateľa dirty.harry »

Asi zijem v inom svete, tak ma dat precitat policajtom zakon, ktory priamo popiera navrhovany postup, ci ako? Nemienim teraz rozoberat, ci je zakon spravny alebo nie, ale ako chcete aby policajti zakon respektovali ked ich chcete navadzat na nieco, co nie je pravda?
inspiring_montalcini

Príspevok od používateľa inspiring_montalcini »

Ok, tak podme po poriadku:

§ 2
Vymedzenie niektorých pojmov

(1) Na účely tohto zákona sa rozumie ...
...
b) hlavnou časťou zbrane hlaveň, nábojová komora, vložná hlaveň, valec revolvera, záver, ktoré sú ako oddelené predmety zahrnuté do kategórie zbraní, na ktoré sú alebo majú byť namontované,
c) súčasťou zbrane prvok alebo náhradný diel osobitne skonštruovaný pre zbraň a podstatný pre jej funkciu vrátane hlavne, rámu, tela, záveru, puzdra záveru alebo valca revolvera, závorníka a akéhokoľvek zariadenia určeného alebo upraveného na tlmenie zvuku vyvolaného výstrelom zo zbrane,
...

Príloha č. 6
k zákonu č. 190/2003 Z. z

B. Hlavné časti zbrane
a) hlaveň je časť zbrane, v ktorej sa energia premieňa na pohybovú energiu strely a ktorej
súčasťou je nábojová komora; vodiaca časť vývrtu hlavne vedie strelu požadovaným
smerom a spôsobom,
b) nábojová komora je priestor v zadnej časti hlavne tvarovo zodpovedajúci danému
náboju; pri revolveroch je nábojovou komorou každý otvor valca,
c) vložná hlaveň je hlaveň menšieho kalibru vkladaná do hlavne väčšieho kalibru,
d) valec revolvera je otočná časť revolveru, v ktorej sú uložené náboje v nábojových
komorách,
e) záver je zariadenie uzavierajúce alebo uzamykajúce nábojovú komoru.

C. Súčasti zbrane, iné ako hlavné časti zbrane
a) rám zbrane je súčasť revolvera, v ktorej sú uložené alebo sú na nej upevnené ostatné
súčasti zbrane,
b) telo zbrane je súčasť zbrane inej ako revolver, v ktorej sú uložené alebo sú na nej
upevnené ostatné súčasti zbrane,
c) puzdro záveru je súčasť zbrane, v ktorej je uložený záver,
d) závorník je súčasť záveru, ktorá bezprostredne uzatvára nábojovú komoru[/color]

Sadzobník poplatkov, podľa
"§ 80e Prechodné ustanovenie účinné od 1. januára 2004

...
4. V sadzobníku správnych poplatkov položke 31 písmená a) až e) znejú:
"a) Žiadosť o vydanie nákupného povolenia na každú zbraň alebo jej hlavnú časť
500 Sk
b) Žiadosť o vydanie zbrojného sprievodného listu na každú zbraň, jej hlavnú časť alebo
strelivo
500 Sk
...
Zdroj: Legistelum web

NIKDE V ZAKONE SA NEPISE O POVOLOVACEJ A EVIDENCNEJ POVINNOSTI PRE SUCASTI ZBRANE. V sadzobniku sa taktiez spomina iba hlavna cast zbrane. Ani v internych predpisoch to nemaju, co ja viem (pytal som sa rok do zadu).

Toto tvrdenie dokazuje aj bezproblemova moznost nakupu suciastok ako napr. "puzdro zaveru s natahovacou pakou v lavo pre 58cku" priamo cez net bez akychkolvek problemov a potvrdeni.

Rad sa necham poucit a rad uvidim v zakone, resp. predpise ustanovenu povinnost evidovat a povolovat sucast zbrane inu ako hlavnu cast zbrane...
dirty.harry
častý prispievateľ

Tvoje citacie su spravne, vratane tych zvyraznenych :wink: ale:

1. nikde v zakone sa nepise ani o povolovacej a evidencnej povinnosti pre hlavne casti zvrane - tato vyplyva z toho, ze hlavna cast sa povazuje za zbran - btw. rovnako ako sucast zbrane;
2. ak nie je úre nejakz ukon stanoveny spravny poplatok, znamena to, ze za ukon sa spyvny poplatok nevybera a nie ze sa nekona...

a ked uz citujeme § 14a:
Nesmie sa uzatvárať zmluva na diaľku, 15a) ktorej predmetom je nákup a predaj zbrane alebo streliva inej akozbrane kategórie D, streliva pre zbraň kategórie D, hlavných častí a súčastí zbrane kategórie D, ak tento zákon neustanovuje inak.

Aby bolo jasne, neobhajujem toto pravidlo, ani definiciu sucasti zbrane, ale ani nepodporujem ucelovy vyklad, ktory je mozno pravidlom na oddeleniach ..
inspiring_montalcini

Príspevok od používateľa inspiring_montalcini »

14ka upravuje iba predaj cez internet, priamo v obchode s tym problem neni .

Ide mi o to, ze ak to nema podporu v zakone, tak by nas to nemalo trapit. Pretoze povolene je vsetko co neni zakazane. Ak tu niekto da cierne na bielom predpis ktory to ustanovuje, tak budem ticho suchat nohami a dotycnemu kupim pivo/kofolu :D
dirty.harry
častý prispievateľ

§14a som myslel kvoli posielaniu postou ;-)

ako predpis Ti musi stacit zakon, ak chces vytlacim 8)
Jean
prispievateľ
Registered for: 14 years 8 months

Príspevok od používateľa Jean »

Ak si kupite novu K22 a dopredu poviete ze chcete MK7 je jasne ze sa nic nedeje a postara sa o to GP. Ak ide o vymenu uz existujuceho ramu tak podla mna je najlepsie tak ci tak navstivit GP a tam si stym poradia :).

Podobna otazka ohladom ramu sa tu uz riesila a vysledok bol aj tak taky ze si kazdy myslel svoje. Otazne je stale ako si to vysvetli dotycny prislusnik. A nakolko sa teraz po novom eviduje aj cislo ramu (hoci som nikde v zakone nevidel zeby to bolo predpisane) moze sa stat ze nakoniec napriek vsetkemu budete potrebovat aj na ram nakupko. Moje odporucanie je skontaktovat GP a opytat sa priamo co a ako by bolo najlepsie riesit.

PS: som zvedavy ci sa nove zasobniky budu iba predavat alebo nam ich zadara vymenia.
inspiring_nobel

Príspevok od používateľa inspiring_nobel »

Stanovisko GP. Na jesen mi v GP menili ram, chlap co obsluhuje popisovaci laser nebol v robote, tak mam K100 bez cisla na rame. Podla vyjadrenia pracovnika to zakon nevyzaduje. A mam novy ram bez nakupneho povolenia.
dirty.harry
častý prispievateľ

Radsej im nerob dobre meno.
wizzard160
prispievateľ
Registered for: 15 years 11 months

Príspevok od používateľa wizzard160 »

Hmm tak asi sa na to vykaslem a necham to v 6tkovom rame ... viac menej mne to sedi v ruke dobre len sa mi viac paci ten Mk7 ram preto som to chcel menit (vzhladom na cenu ramu aj s chrbtami by som urcite nevahal) ale zbytocne nebudem drazdit tigra bosou nohou :D
Igrlik
častý prispievateľ
Registered for: 22 years 7 months

Príspevok od používateľa Igrlik »

Chlapci, je to síce z hľadiska predmetu diskusie v podstate jedno, ale upravte si terminológiu v zmysle zákona (viď tu vyššie, je to citované čierne na bielom):
K22 nemá rám - má telo zbrane. Rám má revolver.
duros
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 9 months

Príspevok od používateľa duros »

Ako do puc..e co tu riesite? Objednaj si v GP ram a nepytaj sa nejakeho trta na zbraniach ci to povazuje za hl.cast zbrane lebo o tom hovno vie, aj moj prd bude strelivo a rit hlavna cast zbrane! Ste offtopic toto je tema o K22.
Kuro
expert
Registered for: 22 years 9 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kuro »

Ano, debata je tu značne OT, takže ju zastavíme.
Telo zbrane u celej GP produkcie je ocelový kontajner / vložka
Plast plní úlohu pažby . ak vymontujete puzdro záveru zo ZKMky , možete strelit ? ano. ak toto iste spravite s GPčkom ? ano. Takže záver - Plast u GP plní rovnaku funkciu ako pažba u pušiek.
To že je číslovaný( niekedy ) je následok legislatívy za morom...
Aj ked BATF plast GP označil ako "DUST COVER " podla nich tam musí byt identifikačný štítok, napriek tomu , že FRAME je steel insert...
Takže bez stresu ;)
Igrlik
častý prispievateľ
Registered for: 22 years 7 months

Príspevok od používateľa Igrlik »

RisoP napísal:Vlastním K22. Vôbec zbraň je nová, je z nej vystrelené cca 300-400 rán. Začala mi však robiť to, že z SA režimu neodpáli náboj, ale po opakovanom DA ho odpáli. Je to možné nejakou slabou pružinou kladiva? Mám aj K100, s ktorou žijem a dá sa na ňu 100% spoľahnúť a mám ju fakt rád. Chcel som niečo na lacný tréning, ale mám pocit, že to nie je dotiahnuté. Máte niekto podobné problémy? Čo s tým? Dajte rady...
Ak to nerobí sústavne, nebude to bicia pružina.
Skontroluj na neodpálenom náboji po zlyhávke stopu od zápalníka.
Porovnaj so stopou na normálne odpálenej nábojnici.
Môže to byť aj špinavou komorou - náboj nie je záverom dorazený úplne do komory, zostane pár desatín nad... Úderník/zápalník ho následne neodpáli, iba dotlačí do komory. Až nasledujúci cvak ho odpáli.
Skontroluj, či náboj padne do komory voľne až na doraz a či aj vlastnou váhou vypadáva. Ak nie, vyšúruj komoru!
:wink:
inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

Teraz si spomínam, že presne toto robila K22 na krytej strelnici vo Zvolene, ale už to bolo dávnejšie, tak neviem či to vyriešili a čím to bolo, keď tam budem najbližšie, tak môžem vyskúšať.
RisoP
prispievateľ
Registered for: 19 years 8 months

Príspevok od používateľa RisoP »

Zbrane u mňa nevedia čo je to byť špinavé. Naposledy som strieľal v novembri 2011 a teraz som ju vytiahol na slnko, samozrejme že som ju pred tým vytrel. Strieľalo sa GECO PISTOL a CCI BLAZER. Ono to robilo pri oboch značkách, čo ma rozladilo. Inak vďaka za rady.
Napísať odpoveď

Návrat na "Grand Power"