Konkretne príklady nutnej obrany a krajnej núdze

Používateľov profilový obrázok
canis lupus
prispievateľ
Dátum registrácie: 14 years 5 months

Príspevok od používateľa canis lupus »

Max: vtipne to teda nie je ani nahodou :cry: po pravde neviem si predstavit ako sa moze na tom niekto bavit...auto je pri najmensom velmi nebezpecna zbran...a pri najhorsom VELMI NEBEZPECBA ZBRAN.priklad si uviedol velmi dobry,akurat by som to zmenil na cvaknutie na prazdno...a ci sa da proti tomu branit?no o tom dost pochybujem...taku vec treba dokazat...neviem ako by si to dokazoval ked ste obaja bez zraneni...a ak si sa pytal ako sa branit v tej chvili,tak to fakt netusim a pochybujem ze sa to da...uvidime co povedia skusenejsi...
Jack
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 8 months

Príspevok od používateľa Jack »

Max a Martin: Riešiť sa to, samozrejme, dá. A tých riešení je isto viac. Problémom je, ktoré z tých riešení je nielen efektívne, ale aj právne "kóšer".
:!:
Veď dá sa na dementov v aute vytiahnuť aj zbraň, alebo aspoň si siahnuť za opasok, aby videli, že ju tam máš. Ale čo ak práve to ich ešte viac nabudí, alebo prípadne prepnú do sebazáchovného módu? Budeš potom ochotný strieľať po vozdile alebo po vodičovi? Asi nie. Nehovoriac o tom, že je to skratka do kriminálu. Takže podobné riešenia zahŕňajúce použitie sily, alebo hrozby silou asi radšej vynecháme, všakže?
:idea:
Samozrejme, dá sa to riešiť aj inak. Ideálne je mať/odchytiť tam aj nejakého svedka, ktorý videl ako vidláci vyčínali. V krajnom prípade sa môžeš pokúsiť uviesť ako svedka svoju priateľku. Možno by prešlo aj to. Ale oveľa pravdepodobnejšie je, že narazíš na nejakého neochotného orgána, ktorý ťa pošle kade ľahšie. Bude lenivý riešiť takú banalitu.
:evil:
A ak policajt aj bude riešiť tento tvoj prípad, nemáš istotu, že ho napokon (zo zákonných dôvodov) neuloží k ľadu. Vidláci sa ti nielen budú posmievať do očí, ale je možné, že ešte sa prídu dodatočne realizovať na tvojom majetku. To napokon hrozí aj v prípade, že prípad by bol dotiahnutý až do úspešného konca a vidláci by za svoj priestupok schytali nejakú (pravdepodobne smiešnu) sankciu.
:x
A preto, v takýchto situáciách odporúčam potlačiť celý rad emócií a spoľahnúť sa na Božie mlyny. Nechcem sa rúhať, ale podobní vidláci obvykle veľmi tvrdo narazia. Niekedy na slušného chlapa, ale v situácii, ktorá je pre nich krajne nepriaznivá, no ešte častejšie na rovnakého vidláka alebo rovno na masku chladiča nejakého kamióna. Nikomu z nich to síce neprajem, ale za nikým z nich slzu nevyroním. Takže moja rada? Neriešiť to. Samozrejme, pokým neprekročia určitú hranicu.
:twisted:
canis lupus
prispievateľ

Jack,takze si povedal to iste co ja :wink: neda sa proti autu adekvatne branit.s tymi svedkami to nie je nic moc...pretoze ako si sam povedal...pre nich je to banalita(PZ)... Nad vytiahnutim zeleza som tiez rozmyslal ale neriskoval by som to...
Jack
moderátor

Martin, nie. Nie je to to isté. Ja som totiž napísal, že brániť sa dá. Adekvátne aj neadekvátne, pričom adekvátnosť je veľmi relatívna. Len potom sa nemožno diviť, ak budeš musieť následky. To nie je hra o slovíčka ale podstatný rozdiel*.
:wink:
Takto sa totiž dostaneme k debate na viaceré zaujímavé témy: a) čo sa oplatí pretrpieť bez vzdoru, b) kedy už musí nastúpiť sebaobrana, c) kedy (a či vôbec) sa z obrancu stáva agresor. Som však presvedčený, že pre väčšinu návštevníkov webfora ide o témy príliš abstraktné a teda málo zaujímavé. Preto je asi zbytočné ich tu rozvíjať.
:arrow:
Potom sa môžeme, samozrejme, zhovárať aj na "tradičnejšie" témy, ako je kvalita našej legislatívy, práca polície, atď. Túto debatu však vďačne prenechám inými diskutérom.

*Aby sa ti to podarilo ľahšie pochopiť, ponúkam ti analógiu. Predstav si, že sedíš v krčme a nejaký drbénko od vedľajšieho stola sa uškrnie a utrúsi, že aký si buzerantko. To je plus-mínus podobné, ako keď na teba vytrubuje vidlák v aute a tvári sa, že by ťa aj zrazil. Proste primitívna provokácia, ktorej závažnosť je minimálna, no má zároveň tú vlastnosť, že vážnosť situácie môže exponenciálne narásť v závislosti od tvojej reakcie.
Vzhľadom na to, koľko konfliktov, do ktorých si sa dostal, si nám na WF už opísal, sa možno rozhodneš ísť aj do konfrontácie. Brániť sa. Ak tomu trotlovi od vedľajšieho stola zahubuješ naspäť, tak adekvátne (no stova účinne!). Ak mu dáš na oko, už zrejme neadekvátne.
Otázka, na ktorú si musíš odpovedať, je, či sa ti - vzhľadom na povahu jeho správania a na minimálnu závažnosť útoku na tvoju osobu (v tomto prípade verbálneho, v prípade vidlákov za volantom predstieraného) - vôbec oplatilo brániť sa. Teda, či nebolo vzhľadom na ďalšie okolnosti rozumnejšie ignorovať takýto "útok" a nechať ho bez povšimnutia a spoliehať sa možno aj na tie Božie mlyny.
Skrátka, v drvivej väčšine situácií máš možnosť sa brániť. Je ale len na tebe, ako situáciu vyhodnotíš (napr. či si vyžaduje, aby si sa bránil a ak áno, tak s akou intenzitou), aký spôsob riešenia situácie si vyberieš, atď. Len potom sa nemožno čudovať, ak prídeš o zbroják, lebo na niekoho zbytočne vytiahneš gun, alebo ako skončíš s podmienkou na krku za to, že nejakému trotlovi vybiješ dva hlodáky.
V každom prípade, toto sa dá rozoberať hodiny a hodiny z rôznych hľadísk. Právna stránka veci, ktorú na WF často akcentujeme, je len jedna z viacerých.
Bauer
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 10 months

Príspevok od používateľa Bauer »

Súhlasím s tebou Jack. Ja som tu už popísal pár svojich konfrontácií, čo som mal a tiež som ich vyhodnotil ako útoky/urážky/hrozby, ktoré nepotrebujú aby som zahájil akúkoľvek obranu. Naposledy ma tu účastníci WF v diskusii o výtržníctve v Senci počastovali za môj nekonflitný názor, že keď sa bojím, mám vrátiť zbroják.
inspiring_shannon

Príspevok od používateľa inspiring_shannon »

Mimo ineho, najma to co napisal Jack malymi pismenkami vam zhrnul presne. Treba v sebe skratka potlacit hormon a urazene ego a chlapsku jesitnost, ze si nejaky tutko dovolil na vas zatrubit, ukazat neslusne gesto ci utrusit poznamku. Absolutne to nie je vhodny dovod na spatnu eskalaciu konfliktu, toboz nie nejake ukazovanie "zeleza" a podobne veci. Zbran ma sluzit na obranu a ochranu v krajnych pripadoch, kedy je clovek v koncoch a ine moznosti odpadaju, nie na hasenie konfliktov vseobecne. Taktiez aj clovek nosiaci zbran ma byt v konfliktoch ten "tibetsky mnich" a radsej sa odniekal zdvihnut a odist ako sa stavat do role trestatela.
taktiez vysetrovatela, prokuratora a sudcu bude zaujimat co konfliktu, ktory vyustil do NO predchadzalo a aj ked to na posudzovanie NO ako takej nema primarny vplyv, pohlad, najma sudcu na vec to ovplyvnit moze. Ine je niekoho zastrelit po priamom utoku v klasickej NO, ine potom ako tomu predchadzala slovna vymena, vzajomne provokacie, ktore vyustili do utoku jednej strany a NO druhej. Dobre viete aka je legislativa u nas ci u susedov, tak si nekazte zivot kvoli vidlakom na okoli, raz zo zbrane potiahnete na cloveka a vas zivot ako ho poznate, na cas a mozno aj na trvalo skoncil.
canis lupus
prispievateľ

jack.plne s tebou suhlasim,a svoj zbrojak si vazim az moc na to aby som kade tade tasil.nikde nepisem ze takto riesim konflikty :cry: prave naopak...hovorte si co chcete,no proste niekedy sa neda vyhnut fizickemu kontaktu...proste ked to niekto chce a vyhliadne si ta ako obet...tak sa tomu nevyhnes.priklad ktory si uviedol je typicky...ak ti to niekto vkrcme povie a ty nereagujes(co by som taktiez urobil) tak si prenho idealna obet.ak pokracuje v zosmiesnovani a ty sa zdvihnes a odchadzas,on ta ,,nahodou,, nasleduje von...myslim ze je to dobry priklad...proste sa to niekedy neda.presne preto uz chodum asi 4 roky do jednej krcmy,kde ma vsetci poznaju atd.a preto ani v ziadnej krcme nepijem.niet nad triezvym rozumom :wink: ale s vami pani si rad sadnem 8) k tomu autu sme sa asi nepochopili.myslel som tym ze mozno sa aj vies branit,ale neurobis to.samozrejme ze zalezi od situacie,ale dany incident by si nechal tak,rovnako ako aj ja a max a 95% ludi...nechcel som nijak rypat :roll:
Bauer
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 10 months

Príspevok od používateľa Bauer »

Corleone, na verejnosti je známa myšlienka z teorie aké ťažké je zastreliť človeka a ako veľa odhodlania je k tomu treba. Z praxe ti poviem, že nájisť spôsob ako vidláka/somára/debilka nezastreliť je oveľa zložitejšie a namáhavejšie. Čaštokrát je oveľa ľahšie ho dať dole keď si o to tak veľmi koleduje. Ale my sme držitelia ZP. Sme vyššie osobnosti a štátna moc nám zverila zbrane lebo nám dôveruje, že si budeme trápiť mozgy nad tým ako týchto hlupákov, čo okolo nás provokujú nepostrieľame.
canis lupus
prispievateľ

Ako pisal Sauer,vytahovat az ked niet inej moznosti.vobec v tom nevidim hrdinstvo ani sa necitim ako alfa samec.ano,su ludia ktory si svojim zelezom nieco kompenzuju,no ja medzi nich urcite nepatrim.a zo situacii ktore som zazil by som ho netahal nikdy.proste taka situacia nevznikla aby som si mohol dovolit tasit,pretoze v inej teme aj vela krat sa to tu hovorilo,ked uz tasim,mam byt pripraveny vystrelit.skor by som tasil keby bol niekto blizky v priamom nebezpecenstve,pretoze som typ cloveka ktory radsej pomoze svojmu blizkemu ako sebe.uz som sa na tom sice popalil,ale co uz so mnou :roll: kazdy sme nejaky...p.s.: nekamenujte ma :roll:
Jack
moderátor

Martin, ale práve v tom je ten rozdiel, že ak ťa považuje za ideálnu obeť, lebo si predtým nereagoval, situácia ti odrazu nahráva. Aj z právneho hľadiska - Blbeček ide diskutovať k tvojmu stolu? Akt agresie! Blbeček ťa po odchode z krčmy nasleduje von? Opäť akt agresie! Tvoje možnosti účinne sa brániť sa zvyšujú. Jednak preto, že predchádzajúcim ignorovaním blbečka si dal jasne najavo, že nemáš záujem o konflikt, čo bude zrejme hrať dosť významnú rolu v tom, ako ťa budú vnímať OČTK alebo sudca (len bacha na krivé výpovede svedkov!) a tiež získavaš značnú taktickú výhodu, že blbeček ťa zrejme podcení, lebo tvoj taktický ústup vyhodnotí ako zbabelosť a potom je dosť pravdepodobné, že tvoja rázna reakcia na prípadný útok ho zaskočí natoľko, že ho poriešiš jednou na oko.
Určite je toho viac, čo by sme mohli rozoberať a určite by sme mohli ísť aj do hĺbky. Ono, zažil som aj situáciu - nie nepodobnú tej, ktorú som popísal v predošlom príspevku - keď celkom stačilo pindajúceho blbečka umravniť verbálne. Jednoducho ho nechať, nech si pyskuje a potom ho z ničoho nič zastrašiť razantným nástupom... Zovšeobecňovať sa teda dá len do určitej miery, lebo žiadne dva konflikty nie sú úplne identické.
Inzo
prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 6 months

Príspevok od používateľa Inzo »

canis lupus
prispievateľ

Cafte. Ak si pametate na moj incident v januari,tak som slubil ze dam vediet co a ako.mam za sebou konfrontaciu ktora prebehla podla toho ako som cakal. Ten ktory ma prvy udrel povedal ze som ich napadol nozom prvy ja a ze ma len spacifikovali... Skakat po niekom a kopat ho na zemi je fajn spacifikovanie... On ako obvineny nazeral do spisov a ja ako poskodeny som nemohol.zaujmave,ze? Potesilo ma vsak ze druhy chalan vypovedal ze po mne hodil ten ktory ma udrel do tvare,flasu.to dalsi dvaja nepovedali.ja tiez pretoze to si absolutne nepametam... Policajt ktory ma vtedy predvadzal vypovedal,ze som pri zatykani vravel ze som na nich vytiahol noz(na tych chalanov). Dalsie klamstvo. Povedal som ze mi ten noz zobrali. Som dost sklamany... Vo stvrtok idem na prestudovanie spisov,tak som zvedavy co sa dozviem....jedine co ma tesi ze mi konecne vratili noz...
agger
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 5 months

Príspevok od používateľa agger »

Touto cestou sa chcem podakovat hlavne Panzerovi, Vaquerovi, Petersonovi a GPI za pravnu a prakticku pripravu co urobit ked sa zbran uz vytiahne. Dnes sa mi to velmi zislo. Zaroven dakujem za profesionalny pristup chalanom z PMJ a Ba2.

V skratke: dement si chcel dokazat ako na mna ma a v case ked sme vykladali 7 tyzdnovu dceru z auta na mna vybehol s teleskopom. Rychlostou tasenia spod zimnej bundy som hadam prekonal aj balistika a mieril som mu na hrud. V tom case stihol spravit iba krok. Akonahle zbadal zbran vyleteli mu ruky hore, otocil sa mi chrbtom a hodil teleskop s nasadenou hlavicou spat do auta. Nasledovali nasledovali slovne prekaracky, odfotil som si jeho auto a volal PZ. (Pocas volania na PZ mi povedal ze ak sa mu ospravedlnim "za tu pistol" tak nezavola policiu. :D ) Typek mi zamaval pred nosom nejakou plackou a ze si ma prelustruje, nasledne skocil do auta a zmizol ako smrad. Chalani z PMJ DOBEHLI za cca 10 minut, hliadka prisla par sekund na to. Spisali sme to, skotrolovali mi doklady a zbran, dal som im popis a isli kretena hladat.

Zvazujem ci podat na neho - isteho A.G. trestne oznamenie.
peterson
expert
Dátum registrácie: 16 years 4 months

Príspevok od používateľa peterson »

oznámenie si podať mohol/stále môžeš. Či už z toho bude priestupok(asi áno) alebo tr.oznámenie odmietnu- bude vec zaevidovaná, preverená a pán hustý dostane frčku do nosa na úseku slušného správania.
lubor
prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 11 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa lubor »

To je ako z blbeho filmu, mas pri sebe male dieta a ide ta ohrozovat.
Zareagoval si perfektne, otazne je co to je za inteligenta, ak sa ponaucil bude mu to stacit aj bez podania TO. Z druhej strany to moze byt magor co mu doda odvahu ked sa nepoda TO a na buduce moze byt o to horsi.
Ako to vlastne riesi hliadka? Ci len spisali zapis o opravnenom pouziti zbrane a koniec?
Napísať odpoveď

Návrat na "Nutná obrana - krajná núdza"