Strieľal a bol zastrelený
OK, prispejem svojou troškou do mlyna aj ja. Problém totiž vidím o.i. aj v tom, ako časť delikventov vníma políciu. Kadejaký grázlik totiž počul x príbehov o tom, ako jeho kamoši alebo známi vyhúpali s policajtmi, alebo ako ich podplatili, alebo ako vyviazli len s tisícovkou pokuty.
Rešpekt pred rukou zákona sa stráca. Kdesi som čítal/počul hlbokomyslené kydy, že je to dôsledok toho, že polícia ako predĺžená ruka komunistického režimu stratila úctu občanov.
To platí možno u staršej a strednej generácie, ale podobných deliktov sa dopúšťajú mladí hajzlíci, ktorí neberú políciu vážne (zase, ale dá sa brať vážne zbor na ktorého čele stojí taká srandovná postavička???). Ak policjati chcú, aby im zastavovali autá aj bez toho, aby po nich strieľali, alebo aby kadejakí trasláci nedržkovali a nerobili prieky, keď prídu kukláči do podniku robiť šťáru, tak hold musia vzbudzovať aspoň nejaký rešpekt. A v tomto teda naša polícia (platí to rovnako o PZ SR ako o MsP) veľmi, veľmi zlyháva. Vídam to dnes a denne a ako (pomerne) sporiadaného občana ma to riadne se*ie, ale priznám sa, že netuším, čo robiť, aby sa to v dohľadnej dobe zmenilo.
Rešpekt pred rukou zákona sa stráca. Kdesi som čítal/počul hlbokomyslené kydy, že je to dôsledok toho, že polícia ako predĺžená ruka komunistického režimu stratila úctu občanov.
To platí možno u staršej a strednej generácie, ale podobných deliktov sa dopúšťajú mladí hajzlíci, ktorí neberú políciu vážne (zase, ale dá sa brať vážne zbor na ktorého čele stojí taká srandovná postavička???). Ak policjati chcú, aby im zastavovali autá aj bez toho, aby po nich strieľali, alebo aby kadejakí trasláci nedržkovali a nerobili prieky, keď prídu kukláči do podniku robiť šťáru, tak hold musia vzbudzovať aspoň nejaký rešpekt. A v tomto teda naša polícia (platí to rovnako o PZ SR ako o MsP) veľmi, veľmi zlyháva. Vídam to dnes a denne a ako (pomerne) sporiadaného občana ma to riadne se*ie, ale priznám sa, že netuším, čo robiť, aby sa to v dohľadnej dobe zmenilo.
Nieco pravdy na tom bude...Rešpekt pred rukou zákona sa stráca. Kdesi som čítal/počul hlbokomyslené kydy, že je to dôsledok toho, že polícia ako predĺžená ruka komunistického režimu stratila úctu občanov.
Ja som vo svojom predchadzajucom prispevku nepisal nic take, aby policia strielala za kazdym autom, ktore nezastavi. A garantujem ti, ze 99,9% policajtov sa v meste, kde sa pohybuje cez den mnozstvo ludi ani strielat neodvazi, NIESU to ziadny vymleti dementi, ktori strielaju na vsetko co sa pohne. Ale jedna vec je ista, ze respekt policie je na Slovednsku velmi biedny. Vyskusaj odporovat, hadat sa, alebo nedajboze nezastavit takej policajnej hliadke v susednom Rakusku... U nas ides vykonat sluzobny zakrok (PRIMERANY!!!) voci najakemu grazlovi,ktory sa nevie poriadne ani podpisat a uz sa ti vyhraza inspekciou Minv, alebo JOJkou. A ten "respekt" policie maju na svedomi aj media. Pozri si spravy na JOJke... V kazdych spravach mas aspon jeden prispevok, ako policajti nieco doje..., niekoho bezdovodne zbili... a to je presne o tom, co som pisal o nieco vyssie.
Samozrejme, ze sa najdu v zbore aj blbci, ale tych je minimum a chalani, ktori si svoju robotu robia poctivo a bavi ich si to potom odsie... aj za nich.
Gunslinger,
k tomu pripadu co si linkol..ked ide niekto autom cez mesto 130 km/h nemaju ho policajti prenasledovat? maju radsej zostat stat s tym ze ked nepojdu za nim mozno spomali?
k tomu pripadu co si linkol..ked ide niekto autom cez mesto 130 km/h nemaju ho policajti prenasledovat? maju radsej zostat stat s tym ze ked nepojdu za nim mozno spomali?
Teda nemaju sa postihovat priestupky ak by mohlo prist k ohrozeniu a zraneniu nevinnych? Potom si pachatelia budu trufat stale viac..a to ohrozenie nesposobuju policajti, ale prave ti, ktori tie priestupky pachaju..Mno, lenze v naprostej vacsine takychto pripadov sa nejedna o vrahov utekajucich z miesta cinu, ale o dopravne priestupky (prekrocenie MPR, jazda pod vplyvom alkoholu, jazda bez vodicskeho opravnenia, atd.), a aj v tom zvysku su to zvycajne len zlodeji (na chytanie, usvedcovanie, a sudenie ktorych mame ine zlozky - kriminalku a justiciu), cize co je pre spolocnost prijatelnejsie ? Na jednej strane vseobecne ohrozenie a zranenie ci smrt nevinnych ludi, na strane druhej moznost ze majitel auta sa z toho vykruti a nezaplati 2,000Sk pokutu ? Podla mna je to extremny nepomer. A aj ak by sa zrovna jednalo o zlodeja ktory sposobi financnu skodu ktora nebude preplatena poistovnou, to ze zlodeja bude musiet vypatrat kriminalka (ktora je na to urcena, pripravovana a vybavena), a existuje moznost ze bude chyteny az po case alebo mozno i vobec, je podla mna stale prijatelnejsie nez zranenie ci smrt nevinnych ludi.
- Gunslinger
- moderátor
- Registered for: 17 years 11 months
djuri: Ten chalan nesiel cez mesto 130kmh dobrovolne, on tak letel lebo ho nahanalo policajne auto (nezastavil policajnej hliadke lebo este nemal vodicak)... A ci uz si nieco vypil alebo nie (co uz nikto nezisti), auto zobral otcovi pravdepodobne bez jeho vedomia aby zafrajeril pred kamaratmi, cize ak nebol uplne hlupy urcite sa nesnazil na seba vzbudzovat pozornost. Rovnako ako nejaky ukladny viacnasobny vrah asi nebude na seba vzbudzovat pozornost pri uniku z miesta cinu, nebude este aj kradnut auto a utekat na nom 200kmh ako v nejakom hollywoodskom filme... Preto je podla mna dost naivna predstava ze nejaka dopravna hliadka v Hornej Dolnej strelbou zastavi auto plne po zuby ozbrojenych mafianov s krvavymi rukami a vrecami penazi v kufri... Pozri si pripady ktore sa dostali do medii len za poslednych par rokov a zistis ze zvycajne to byva nejake decko alebo mlady chuligan co este nema vodicak, otcovi slohol auto a potom v stresovej situacii jedna skratovo...djuri napísal:Gunslinger,
...
Teda nemaju sa postihovat priestupky ak by mohlo prist k ohrozeniu a zraneniu nevinnych? Potom si pachatelia budu trufat stale viac..a to ohrozenie nesposobuju policajti, ale prave ti, ktori tie priestupky pachaju..
A aj ked s igorosom uplne suhlasim, v tomto pripade nemyslim ze ide o 'respekt' ako taky, kedze kazdy rozumny clovek hliadke dopravnej policie zastavi, pokial sa nejedna o nejaku stresovu situaciu a vyskratuje. A chapem to aj na osobnej urovni - ak by som robil na dopravnom a nejake auto mi nezastavi a div ma neprejde, tak tiez by ma to nastvalo, ale nemyslim ze by som si ten respekt vydobil tym ze po nom zacnem strielat... Ano, mlada generacia ktora vyrasta na pocitacovych hrach typu Grand Theft Auto a filmoch Getaway in Stockholm, F&F a pod. casto podlieha mylnym predstavam ze dopravnej hliadke uniknu bez trestu, ale trestat ich za to gulkou alebo este viac vystupnovat vseobecne ohrozenie tym ze ho zacnem po meste prenasledovat velkou rychlostou je podla mna zbytocne, hlavne ak si mozem vylustrovat ECV a na fagana pockat rovno pred otcovou garazou... Nehovorime o tom ze by sa tie priestupky nemali riesit, hovorime len o tom ze by sa casto dali riesit aj inymi sposobmi. Rovnako ako pri prepadnuti banky ked je vnutri x rukojemnikov, asi tam neposles ppuckarov s nariadenim aby strielali po kazdom kto okamzite nebude reagovat na vyzvu aby sa nepohol...
Dost poucne je tiez pozriet sa na krajiny kde s tym maju viac skusenosti, a tam sa jednoznacne od strelby na pneu a nahanaciek v meste ustupuje, pretoze akemukolvek sudnemu cloveku je aj bez pohladu na skusenosti jasne ze jedno auto iduce po meste 100kmh je pre okolie mensie nebezpecie nez dve auta valiace po meste 160kmh... Rovnako ako pravdepodobnost ze sa prvym vystrelom trafi pneu auta iduceho vo velkej rychlosti je daleko mensia nez pravdepodobnost ze sa netrafi, tym padom odrazeny projektil ohrozuje okolie nasiroko nadaleko (navyse sa jedna o policajne/priebojne strelivo). Pochybujem ze sa vedu presne statistiky, ale ked si pozries len par pripadov takychto nahanaciek kde sa pouzila strelba, uvidis ze casto nestacil ani jeden zasobnik, a zvycajne nahanacka konci nie prestrelenim pneu, ale zranenim ci uz sofera alebo niektoreho zo spolujazdcov, pripadne havariou...
Cize to co sa snazim cely cas povedat je ze ucinnost strelby na pneu ako sposob zastavenia vozidla je velmi slaba, a v nepomere k vseobecnemu ohrozeniu ktore tym v mnohych pripadoch vznika.
Gunslinger
Gunslinger ked ho nahanalo policajne auto isiel cez to mestou takou rychlostou dobrovolne. Mal na vyber ci zastavi alebo prida a on si vybral druhu moznost. Navyse podla toho co je v clanku
Suhlasim s tym ze strielat na auto v meste je hlupost. Viem aj ake su mizive sance trafit pneumatiku na iducom aute z ineho iduceho auta ale ak vodic nezastavi na pokyn a nereaguje ani na policajne auto ktore ho prenasleduje musi ratat aj s takou moznostou.
Ak je to pravda, tak keby mal aspon stipku rozumu tak po tej prvej nahanacke auto odstavi a nevozi sa na nom dalej. Praveze aj z pripadov v mediach, vacsinou sa ti mladi snazia vzbudzovat pozronost kamaratov tym ze slapu na plyn co to da.Podľa našich informácií mladíci popíjali už napoludnie v bare v Žaškove. Keďže podnapití výrastkovia vyvádzali viac, ako je vhodné aj na oravské zvyky, niekto privolal policajnú hladku. Chlapcom sa údajne podarilo utiecť horskou cestičkou na aute, ktoré dvaja bratia-dvojičky ukradli otcovi, do susednej dediny Komjatné a potom do Dolného Kubína. V pitke pravdepodobne pokračovali aj v tamojších baroch.
Suhlasim s tym ze strielat na auto v meste je hlupost. Viem aj ake su mizive sance trafit pneumatiku na iducom aute z ineho iduceho auta ale ak vodic nezastavi na pokyn a nereaguje ani na policajne auto ktore ho prenasleduje musi ratat aj s takou moznostou.
No a problem je v tom, ze casto nejde o vymyslene historky.Jack napísal:Kadejaký grázlik totiž počul x príbehov o tom ...
Kolki ste uz odisli z cestnej kontroly s pokutou "bez blocka" alebo niekoho takeho poznate?
Kolki z nas poznaju konkretne osoby, ktorym zobrali VP a za par dni ich mali naspat?
Policii nikto iny nez policia respekt ziskat nemoze, ani media, ani politici. Staci sa zacat spravat uplne transparentne a dosledne dodrziavat pravidla, ktorych dodrziavanie sama vynucuje. Inu cestu ja nevidim.
Ze policajtom v tom moze pomoct alebo "pomoct" dobra legislativa, media a pod, to je jasne, ale nikto to za nich neurobi.
Ja to nepokladam za kydy.Jack napísal: Kdesi som čítal/počul hlbokomyslené kydy, že je to dôsledok toho, že polícia ako predĺžená ruka komunistického režimu stratila úctu občanov.
Co myslis, kto realne branil ludom, aby prekrocili hranice? Kto ich buzeroval, prenasledoval a zatvaral za to, ze citali, pocuvali alebo hovorili co chceli?
Vojsko, policia, STB. A trvalo to zhruba 2 generacie, nie len par tyzdnov.
A co sa tyka tej vymeny generacii a myslenia, vystihol si to (asi nechtiac) v prispevku nadherne.
Na jednej strane je tu socik stale s nami, zo starych hlav presiel vychovou do novych. Ved kolko ludi na Slovensku stale chape "nosenie veci z prace domov" (rozumej "kradez", ci uz ide o kancelarske potreby alebo naftu) za normalnu vec?
Na druhej strane uz pripominanie tej zlej stranky rezimu nie je "in", je neaktualne a smrdi starinou.
Sorry za taky vylev, ale ...
Yarco, máš pravdu, dosť zle som sa vyjadril. Chcel som predtým povedať, že kydy sú to vtedy, keď niekto spája dedičstvo z minulosti (v tomto prípade silne narušený vzťah občan - polícia) s výčínaním, drzosťou a aroganciou 15,16, 18-ročných faganov, ktorí si dovolia nezastaviť hliadke, či ignorovať pokyny pri policajnom zákroku.
Samozrejme, aby ma niekto nechápal zle, tak moje reči o nedostatku rešpektu voči policajným orgánom si nemožno vykladať tak, že by som chcel, aby si policajti vynucovali viac rešpektu strieľaním po ľuďoch. To v žiadnom prípade! Plne sa totiž podpisujem pod yarcove: "Staci sa zacat spravat uplne transparentne a dosledne dodrziavat pravidla, ktorych dodrziavanie sama vynucuje. Inu cestu ja nevidim. Ze policajtom v tom moze pomoct alebo "pomoct" dobra legislativa, media a pod, to je jasne, ale nikto to za nich neurobi."

Samozrejme, aby ma niekto nechápal zle, tak moje reči o nedostatku rešpektu voči policajným orgánom si nemožno vykladať tak, že by som chcel, aby si policajti vynucovali viac rešpektu strieľaním po ľuďoch. To v žiadnom prípade! Plne sa totiž podpisujem pod yarcove: "Staci sa zacat spravat uplne transparentne a dosledne dodrziavat pravidla, ktorych dodrziavanie sama vynucuje. Inu cestu ja nevidim. Ze policajtom v tom moze pomoct alebo "pomoct" dobra legislativa, media a pod, to je jasne, ale nikto to za nich neurobi."
- Gunslinger
- moderátor
- Registered for: 17 years 11 months
djuri: Nechcem sa k tomu vracat, hlavne ked nikto z nas nema presne informacie a nevie ako to bolo, navyse kedze vsetkych 6 chalanov pri tej havarii zahynulo, do medii sa dostala len ta jednostranna verzia od hovorcu tamojsieho oddelenia... Matka tych dvoch tvrdi ze na vine bola jednoznacne hliadka ktora ich prenasledovala a hnala pred sebou, a bez ohladu na to, uz sedliacky rozum cloveku hovori ze vymackat z favorita nalozeneho 6 ludmi 130kmh nie je nic jednoduche, navyse v centre mesta a dokonca vraj v jednosmerke, takze moc sa mi nechce verit ze by tych 130kmh isiel len tak dobrovolne pri presune medzi dvoma krcmami...djuri napísal:Gunslinger ked ho nahanalo policajne auto isiel cez to mestou takou rychlostou dobrovolne.
A co sa tyka tej strelby na zastavenie, dost ma prekvapuje ten pristup (znacne viditelny aj v reakciach na clanky o takychto nahanackach na nete) - prekvapivo vela ludi u nas reaguje stylom - nezastavili hliadke ? dobre ze ich zastrelili... alebo: zobrali auto starsiemu bratovi a cez den popijali ? tak im treba ze v tom aute zhoreli v aute zaziva aj s kamaratmi... a pod. Mna osobne taketo nieco dost sokuje, nechcem obhajovat vinnikov aj ked si myslim ze o treste by mal rozhodovat sud, ale hlavne akoby si nikto z tychto samozvanych 'sudcov z ludu' neuvedomoval ze vela z tych spolujazdcov nesuhlasilo s vodicovym konanim, mozno ho dokonca prehovarali aby zastavil, cize koniec koncov boli len nevinnymi na nespravnom mieste v nespravnom case, ale aj tak si to odniesli...
Ak by som to prirovnal k unesenemu autobusu, kde je 40 deti, jeden sofer, a jeden unosca, tak podla tychto ludi by asi bolo spravne postrielat ich vsetkych, pretoze si do toho autobusu nemali sadat ?!? Nemam slov...
Yarco, igoros, Jack a dalsi pisu velmi rozumne argumenty a neda sa s nimi nic ine len suhlasit, bohuzial strelbou ani zivotunebezpecnymi nahanackami si ten respekt, uctu, a spolocenske uznanie policia asi nevydobije.
Znamu zrazil 16 rocny mladik co behal na ukradnutej skodovke po petrzalke 120km/h.
Policajna hliadka co ich videla, zavolala posili a z dialky ich pozorovala kym spravia zataras.
Mladik ale nezvladol zakrutu a vletel na zastavku.Pani zo sidliska, matka 2 deti uz nestihla utiect.
Este boli aj 2-3 lahko zraneny (chodil som este do skoly tak neviem presne)
Ak by sa nebaly pouzit zbran na mieste kde by aj tak gulky skoncili v haldach hliny,
mohli zachranit zivot slusnej osobe co poctivo robila a platila dane.
Vdaka tejto skusennosti mam nazor, ze ak porusujejes rychlost a nezastavis hliadke,
tak by mali strielat.Samozrejme ak neohrozuju aj inych ludi. Pripadne na neakom mieste v zakrute natiahnut jeza. Ak hajzlik neprezije, usetri cas pretazenemu sudnictvu a zaroven setrime statnu kasu.
Ved financie potrebne na jedneho odsudeneho denne, prekracuju bezny dochodok.
Viem je to nehumanne myslenie,ale vdaka prehnanej humanite ludia co makaju musia posluchat a grazlom vsetko prejde.
Policajna hliadka co ich videla, zavolala posili a z dialky ich pozorovala kym spravia zataras.
Mladik ale nezvladol zakrutu a vletel na zastavku.Pani zo sidliska, matka 2 deti uz nestihla utiect.
Este boli aj 2-3 lahko zraneny (chodil som este do skoly tak neviem presne)
Ak by sa nebaly pouzit zbran na mieste kde by aj tak gulky skoncili v haldach hliny,
mohli zachranit zivot slusnej osobe co poctivo robila a platila dane.
Vdaka tejto skusennosti mam nazor, ze ak porusujejes rychlost a nezastavis hliadke,
tak by mali strielat.Samozrejme ak neohrozuju aj inych ludi. Pripadne na neakom mieste v zakrute natiahnut jeza. Ak hajzlik neprezije, usetri cas pretazenemu sudnictvu a zaroven setrime statnu kasu.
Ved financie potrebne na jedneho odsudeneho denne, prekracuju bezny dochodok.
Viem je to nehumanne myslenie,ale vdaka prehnanej humanite ludia co makaju musia posluchat a grazlom vsetko prejde.
Jasne AKI. Alebo potom sedláci zo zapadlej viesky, kde policajta vidia raz za dva roky. S presvedčením rovnajúcim sa istote, že sa im to prepečie, to skúšajú zas a znova, až kým sa niekde nerozbijú, nezmetú niekoho z cesty, alebo ich nezastaví gulka.
Tu neďaleko sa pred pár mesiacmi rozplajzli o strom dvaja sotva plnoletí frajeri. Rýchlosť pred nárazom mala byť niekde okolo 140km/h. Čo je na Favorite teda riadna odvaha. Nehovoriac o tom, že išlo o cestu medzi dedinou a mestom, kde si málokto dovolí jazdiť rýchlejšie ako 90 km/h, lebo je známa množstvom nehôd a zákrutami, ktoré vynášajú rovno do stromov.
Ešte zaujímavejšie však boli svedectvá očitých svedkov. Nehoda sa vraj mala stať po tom, čo dvoch frajírkov predbehla nejaká holka na BMW. Títo začali machrovať a tak švihali na plné pecky už v dedine, časť svojej poslednej cesty išli v protismere, ohrozovali nevinných a napokon po pár kilometroch skončili v strome. Ich posledná jazda. A ja si vravím, že našťastie posledná.
Preto môžeme riešiť, či je správne, že polícia strieľa po autách, veď v nich môžu sedieť nevinní (čo sedia len málokedy, lebo bez viny sú pre mňa len tí spolujazdci, ktorí sa snažia zastaviť vodiča v jeho protiprávnom konaní). Môžeme sa pohoršovať, prečo polícia strieľa len na nejakých "nerozvážnych" hošanov. Ja však budem radšej, keď polícia hocijakým spôsobom -aj guľkou- dostane podobných imbecilov z cesty skôr, ako stihnú ublížiť mne, alebo niekomu z mojich blízkych.

Tu neďaleko sa pred pár mesiacmi rozplajzli o strom dvaja sotva plnoletí frajeri. Rýchlosť pred nárazom mala byť niekde okolo 140km/h. Čo je na Favorite teda riadna odvaha. Nehovoriac o tom, že išlo o cestu medzi dedinou a mestom, kde si málokto dovolí jazdiť rýchlejšie ako 90 km/h, lebo je známa množstvom nehôd a zákrutami, ktoré vynášajú rovno do stromov.
Ešte zaujímavejšie však boli svedectvá očitých svedkov. Nehoda sa vraj mala stať po tom, čo dvoch frajírkov predbehla nejaká holka na BMW. Títo začali machrovať a tak švihali na plné pecky už v dedine, časť svojej poslednej cesty išli v protismere, ohrozovali nevinných a napokon po pár kilometroch skončili v strome. Ich posledná jazda. A ja si vravím, že našťastie posledná.
Preto môžeme riešiť, či je správne, že polícia strieľa po autách, veď v nich môžu sedieť nevinní (čo sedia len málokedy, lebo bez viny sú pre mňa len tí spolujazdci, ktorí sa snažia zastaviť vodiča v jeho protiprávnom konaní). Môžeme sa pohoršovať, prečo polícia strieľa len na nejakých "nerozvážnych" hošanov. Ja však budem radšej, keď polícia hocijakým spôsobom -aj guľkou- dostane podobných imbecilov z cesty skôr, ako stihnú ublížiť mne, alebo niekomu z mojich blízkych.
-
inspiring_newton