Poslednú skúsenosť s PZ SR mám vcelku pozitívnu, keď sme obišli bez pokuty napriek tomu, že nám chýbali nejaké doklady od auta, tak som teraz asi trochu viac na ich strane.
Strieľal a bol zastrelený
Electron: Veď jo. Každá minca má dve strany (fuj, aké klišé!) a ja by som inak hovoril, keby nejaká horkokrvná hliadka ohrozila bezpečnosť mňa, či mojich blízkych.
Poslednú skúsenosť s PZ SR mám vcelku pozitívnu, keď sme obišli bez pokuty napriek tomu, že nám chýbali nejaké doklady od auta, tak som teraz asi trochu viac na ich strane.

Gunslinger, ja ale nehovorim o tom ze keby za nimi nebola hliadka idu rovnako rychlo. Aj ked moj osobny nazor je ze velky rozdiel v rychlosti by tam nebol. Myslel som tym ze na plyn sliapal na zaklade svojho vlastneho rozhodnutia, nic mu nebranilo zastavit, to policajne auto ho pred sebou asi takou rychlostou netlacilo, cize to robil dobrovolne.
Smrt by som nikomu nezelal a uz vobec nie jeho spolujazdcom, aj ked su aj pripady ked prave spolujazdci vodica vyhecuju. Diskusie k takymto clanom na portaloch s aktualitami je zbytocne komentovat uz dlhsiu dobu. Lenze clovek co ktory co i len raz v zivote spravi toto by si podla mna uz v zivote nemal sadnut za volant. U nas to vsak funguje tak ze ma na 1-3 roky prec vodicsky a moze pokracovat takze obcas sa naozaj caka len na to kym zabije seba predtym nez zabije nejakeho okoloiduceho.
Ako napisal AKI, drahe auto a ockovi znami. Poznam cloveka co v meste rozmlatil auto v asi 130km/h, nastastie len to auto. Po mesiaci a pol ma vodicsky naspat.
Smrt by som nikomu nezelal a uz vobec nie jeho spolujazdcom, aj ked su aj pripady ked prave spolujazdci vodica vyhecuju. Diskusie k takymto clanom na portaloch s aktualitami je zbytocne komentovat uz dlhsiu dobu. Lenze clovek co ktory co i len raz v zivote spravi toto by si podla mna uz v zivote nemal sadnut za volant. U nas to vsak funguje tak ze ma na 1-3 roky prec vodicsky a moze pokracovat takze obcas sa naozaj caka len na to kym zabije seba predtym nez zabije nejakeho okoloiduceho.
Ako napisal AKI, drahe auto a ockovi znami. Poznam cloveka co v meste rozmlatil auto v asi 130km/h, nastastie len to auto. Po mesiaci a pol ma vodicsky naspat.
...a o tom to je. Hliadka sa snazi dostat takehoto hajzlika aj za cenu, ze idu do rizika a riskuju vlastne zdravie a za 3 mesiace mu fagan kyva s vodicakom v ruke a ironickym usmevom na xichte. A potom rob nieco... no naco...Poznam cloveka co v meste rozmlatil auto v asi 130km/h, nastastie len to auto. Po mesiaci a pol ma vodicsky naspat
- Gunslinger
- moderátor
- Registered for: 17 years 11 months
Jack: Pre upresnenie - jej nazor: "Určite ste počuli o trgédii v D.Kubíne, kde zomrelo naraz 6 mladých chlapcov.Som matka dvoch z nich.Aj keď mali na tom čo sa stalo svoj podiel viny , zázračne sa ututlala bláznivá policajná naháňačka , zrazu keďJack napísal:Gunslinger, mne príde zvláštna tá logika, že "môžu za to policajti, lebo hnali môjho zlatého chlapčeka - nevinnosť samú - 130 km/h v meste". Nie, vlastne mi nepríde zvláštna, príde mi totálne zvrátená.
policajti videli výsledok svojej akcie,ich už vôbec nenaháňali ,ale vraj len prehľadávali parkoviská. V tej hliadke bol 21ročný policajt a 25 ročná policajtka prakticky ešte deti bez skúseností. A vraj zásah bol adekvátny , že s takýmto strašným koncom to nikoho netrápi, len nás rodičov , ktorí sme aj ich pričinením prišli o naše drahé deti.Sme všetci len obyčajní ľudia a proti mašinérii zvanej PZ SR nič nezmôžeme.Môžme len veriť na božiu spravodlivosť,lebo ak boh potrestal naše deti za to, čo urobili,potrestá určite aj toho,čo ich dohnal do náručia smrti. ... My sa takiež nemôžeme dopátrať pravdy,lebo polícia si pripravila svoju verziu,deti už neprehovoria a priamych svedkov ako to naozaj bolo niet. Čo svedok-to policajt."
K tomu niet co dodat, mozno len to, ze cloveku pride zvlastne ze ak tej hliadke este predtym v ten den uz dvakrat usli (raz spred nejakej krcmy a druhy krat poobede v meste), tak je dost zvlastne ze to auto vobec nebolo prelustrovane, ta hliadka sa podla vsetkeho nesnazila zistit majitela auta alebo sa s nim skontaktovat !?! Ved predsa sa dalo ocakavat ze alebo na tom aute jazdil (a dvakrat hliadke usiel) priamo on, alebo niekto komu to auto pozical, alebo niekto kto mu to auto ukradol... Rovnako za toho pol dna si mohli zavolat na pomoc x dalsich hliadok z okolitych obvodov, atd. A ak by uz len prelustrovali to auto a isli za majitelom (ich bratom) ako hlavnym podozrivym, ten by tych vydarenych braskov pravdepodobne vedel dat do laty (zavolal by im alebo ich cez kamaratov nasiel sediet v krcme) a k tej tragedii vobec nemuselo dojst. Preco to ta hliadka opakovane neurobila, preco si na pomoc nezavolali ine hliadky, preco havariu nahlasili az dve minuty po nej, atd. su vsetko nezname veci, cize je tam prilis vela otaznikov a prilis vela nejasnych veci.
Heh, inak, trochu si odporujes:
a po spomenuti moznosti ze by odrazena gulka vletela do spalne Tebe:Jack napísal: Ja však budem radšej, keď polícia hocijakým spôsobom -aj guľkou- dostane podobných imbecilov z cesty skôr, ako stihnú ublížiť mne, alebo niekomu z mojich blízkych.
Myslim ze dokonca aj v pripade ze by ten 16rocny horkokrvny teenager co nezastavil hliadke a nasledne bol zastreleny bol Tvoj syn, asi by si tiez opat trochu zmenil nazor na zastavovanie auta strelbou... A ak aj vseobecny nazor je ze vseobecne ohrozenie okolia strelbou je prijatelne ak ide o nezastavenie hliadke, potom by asi mala byt dopravna policia primerane zaskolena (strelba na pohybujuce sa vozidlo, zony idealneho zasahu, atd.), aby sme nemali zbytocne vela postrelenych a zastrelenych... Len tak mimochodom, zatial u nas neviem o jedinom pripade kde by zastavenie unikajuceho auta strelbou na pneumatiky bolo ucinne = kde by vystrel prestrelil pneu a nasledne by auto zastavilo, alebo havarovalo nasledkom defektu. Neviem o jedinom takom pripade, vo vsetkych co som zatial nasiel auto zastavil alebo sam vodic, alebo havaria, alebo zranenie ci smrt vodica alebo spolujazdca postrelenim..., cize strelba na pneu ako sposob zastavenia vozidla rozhodne nevyzera byt ucinnym prostriedkom...Jack napísal: ja by som inak hovoril, keby nejaká horkokrvná hliadka ohrozila bezpečnosť mňa, či mojich blízkych.
To bude asi tym, ze media dychtia o skandaloch, co-kedy-kde policajti doje...Ked su policajti uspesni v akcii, co je casto, sa o tom nikde nepise ani nehovori, pretoze to nieje ziadna senzacia, ktora predava bulvarne platky alebo zvysuje sledovanost.
Gunslinger:
zase tych pripadov, kedy bol zasteleny vodic pri policajnej nahanacke zase nieje tak vela a takyto grazlovia sa chytaju den co den, noc co noc. Len sa o tom nevie. Ale ked sa striela a nahodou nevyde vsetko podla predstav, su toho plne spravy.
Nerobme z grazlov, ktori nerespektuju prikaz policie na zastavenie voziodla chudacikov, ktori za svoje konanie nemozu... je to ZVRATENE!!!
Trochu to berme z nadhladu a treba si uvedomit, ze kazdy za svoje konanie musi niest zodpovednost. Ten kto nezastavi na vyzvy policie vozidlo, musi ratat s tym, ze sa ho hliadka bude snazit zastavit za kazdu cenu (tak to ma byt). Ved kam by sme prisli, keby s tym policia nic nerobila, ved by nezastavilo kazde 5 vozidlo. Ti grazli si musia uvedomit, ze klast odpor policii nieje ta spravna cesta a ze maju velmi malu pravdepodobnost im uniknut. Tak to ma byt.
Nechcem nikoho podcenovat, ale len malo kto si uvedomuje, ze ked spi doma kludnym spankom, na uliciach sa pohybuju grazli o akych sa vam ani nesniva, ktori su ochotni riskovsat, aby ich nechytili vsetko aj to, ze proti hliadke pouziju zbrane.
Taky PPUckari s respektom nemaju problem. Pokial posluchnes ich vyzvy, nic sa ti nestane, ale skus co i len nepatrnym pohybom urobit to, o co ta neziadaju...
Pani uvedomte si jednu vec... Nezijeme v state s 0% kriminalitou
Gunslinger:
zase tych pripadov, kedy bol zasteleny vodic pri policajnej nahanacke zase nieje tak vela a takyto grazlovia sa chytaju den co den, noc co noc. Len sa o tom nevie. Ale ked sa striela a nahodou nevyde vsetko podla predstav, su toho plne spravy.
Nerobme z grazlov, ktori nerespektuju prikaz policie na zastavenie voziodla chudacikov, ktori za svoje konanie nemozu... je to ZVRATENE!!!
Trochu to berme z nadhladu a treba si uvedomit, ze kazdy za svoje konanie musi niest zodpovednost. Ten kto nezastavi na vyzvy policie vozidlo, musi ratat s tym, ze sa ho hliadka bude snazit zastavit za kazdu cenu (tak to ma byt). Ved kam by sme prisli, keby s tym policia nic nerobila, ved by nezastavilo kazde 5 vozidlo. Ti grazli si musia uvedomit, ze klast odpor policii nieje ta spravna cesta a ze maju velmi malu pravdepodobnost im uniknut. Tak to ma byt.
Nechcem nikoho podcenovat, ale len malo kto si uvedomuje, ze ked spi doma kludnym spankom, na uliciach sa pohybuju grazli o akych sa vam ani nesniva, ktori su ochotni riskovsat, aby ich nechytili vsetko aj to, ze proti hliadke pouziju zbrane.
Taky PPUckari s respektom nemaju problem. Pokial posluchnes ich vyzvy, nic sa ti nestane, ale skus co i len nepatrnym pohybom urobit to, o co ta neziadaju...
Pani uvedomte si jednu vec... Nezijeme v state s 0% kriminalitou
presne ako pise Igoros. Media si hladaju vatu do sprav a chytaju sa kazdej kvapky krvy na uliciach. Policajti pokym sa nic neobjavi v novinach su neschopny a kriminalita obrovska. Ak sa nieco stane su brutalny a zase neschopny.
Mozno by pomohla taka relacia aku som sledoval v nemecku. Nieco podobne bolo svojho casu aj na Slovensku. Televizny stab chodil s policajtami a nakrucali priebeh ich sluzby. A mozem povedat policajti sa vobec nenudili aj ked to obcas boli len drobnosti bolo vidno ze maju co robit.
K tym rodicom ako citoval dole Gunslinger:
Rodicia su za konanie svojich deti zodpovedny vzdy aj ked maju nieco viac ako 18 rokov. Matka zabudla na svoj podiel viny. Ako je to mozne ze si jej synacikovia [iste dobre vychovany] sadli do auta nejakemu magorovi co pocas dna dvakrat utecie policajtom. Otazka by bola kolkokrat to urobili predtym - kedze sa nic nestalo sa to nikto nedozvie.
Na druhej strane suhlasim s tym, ze policia mala dost casu zmapovat situaciu, prelustrovat majitela auta a mozno by sa to neskoncilo tragediou.
Mozno by pomohla taka relacia aku som sledoval v nemecku. Nieco podobne bolo svojho casu aj na Slovensku. Televizny stab chodil s policajtami a nakrucali priebeh ich sluzby. A mozem povedat policajti sa vobec nenudili aj ked to obcas boli len drobnosti bolo vidno ze maju co robit.
K tym rodicom ako citoval dole Gunslinger:
Rodicia su za konanie svojich deti zodpovedny vzdy aj ked maju nieco viac ako 18 rokov. Matka zabudla na svoj podiel viny. Ako je to mozne ze si jej synacikovia [iste dobre vychovany] sadli do auta nejakemu magorovi co pocas dna dvakrat utecie policajtom. Otazka by bola kolkokrat to urobili predtym - kedze sa nic nestalo sa to nikto nedozvie.
Na druhej strane suhlasim s tym, ze policia mala dost casu zmapovat situaciu, prelustrovat majitela auta a mozno by sa to neskoncilo tragediou.
Jack, AKI:
Najvacsim problemom pri zastavovani auta strelbou su podla mna prave spolujazdci.
Jack, mame prezumpciu neviny, aplikovat na nich automaticky spoluvinu je myslim dost mimo.
Nikdy ste nikto (napr. v mladosti) nesedeli v aute, ktore sofer neviedol podla vasich predstav? Ako ma tomu zabranit spolujazdec, ked sofer na slovo nereaguje? Vystupit za jazdy alebo zakryt soferovi oci?
Nastupit k takemu soferovi do auta je samozrejme zivotna chyba (*) a za tie sa plati, ale nemalo by sa podla mna platit strelou do chrbta od policajta.
Cize - nie som proti strelbe na nebezpecne vozidla, ale pri spolujazdcoch v aute (prip. okoloiducich) je to velmi prekerna situacia a tak s nou treba aj narabat.
Pri unose, ak nie je dokazane, ze obet je len fingovana, tiez sniper umyselne nezlozi unoscu headshotom cez hlavu uneseneho. Plny skolsky autobus tiez nikto zozadu hlava-nehlava neostreluje automatom, i ked je jasne, ze ho riadi seriovy vrah.
(*) urobit to opakovane uz hranici s idiociou a tu uz sa samozrejme da diskutovat o spoluvine
Najvacsim problemom pri zastavovani auta strelbou su podla mna prave spolujazdci.
Jack, mame prezumpciu neviny, aplikovat na nich automaticky spoluvinu je myslim dost mimo.
Nikdy ste nikto (napr. v mladosti) nesedeli v aute, ktore sofer neviedol podla vasich predstav? Ako ma tomu zabranit spolujazdec, ked sofer na slovo nereaguje? Vystupit za jazdy alebo zakryt soferovi oci?
Nastupit k takemu soferovi do auta je samozrejme zivotna chyba (*) a za tie sa plati, ale nemalo by sa podla mna platit strelou do chrbta od policajta.
Cize - nie som proti strelbe na nebezpecne vozidla, ale pri spolujazdcoch v aute (prip. okoloiducich) je to velmi prekerna situacia a tak s nou treba aj narabat.
Pri unose, ak nie je dokazane, ze obet je len fingovana, tiez sniper umyselne nezlozi unoscu headshotom cez hlavu uneseneho. Plny skolsky autobus tiez nikto zozadu hlava-nehlava neostreluje automatom, i ked je jasne, ze ho riadi seriovy vrah.
(*) urobit to opakovane uz hranici s idiociou a tu uz sa samozrejme da diskutovat o spoluvine
- Gunslinger
- moderátor
- Registered for: 17 years 11 months
igoros: V pohode, pochop ze ja som na strane policie, len hovorim ze strelba mi nepripada ako ucinny sposob zastavenia auta, a akakolvek strelba v meste je vseobecnym ohrozenim ktoremu by sa malo vyhybat ako sa len da.
Par prikladov pre ilustraciu:
28.12.2000 Stupava:
Vysledok - Auto (vodic + 3 spolujazdci) zastavilo az ked bol jeden zo spolujazdcov streleny do chrbta
4.7.2006 Nitra:
Motorka (vodic a spolujazdec) zastavila, az ked mal vodic tri rany v tele, spolujazdec dve, strelba na Mostnej ulici v Nitre
05.06.2007 Banska Bystrica
Auto (vodic a dvaja spolujazdci) zastavilo az ked bol spolujazdec streleny do chrbta
26.9.2007 Nitra:
Napriek vystrelom, z dvoch aut jedno uslo, a z toho druheho usli
vodic aj spolujazdci a nechali len prazdne auto
14.08.2007 Kostolna
Auto (len vodic) zastalo az ked bol vodic zasiahnuty do hlavy (strelba hned vedla futbaloveho ihriska kde v tom case bolo cca 200 ludi)
29.01.2008 Banska Bystrica:
Auto (len vodic) zastavilo az ked vodica trafili do ramena (vystrely trafili kufor, motor, a kabinu)
Ale nasiel som aj par 'uspesnych':
6.9.1999 Prievidza:
Auto (vodic+3 spolujazdci) zastavilo az po prestreleni troch pneumatik (poznamka: stara Skoda 100, na kolesa sa strielalo od Pazite az do Prievidze... celkovy pocet vystrelov neznamy...)
17.1.2005 Bratislava:
Vozidlo zastalo az po prestreleni troch pneumatik (poznamka: priamo v BA na Svantnerovej v Dubravke...), pricom len v lavom prednom narazniku naratali 10 dier...
Co mi z toho vychadza je ze na uspesne zastavenie vozidla strelbou je potrebne trafit aspon 3 pneumatiky alebo zasiahnut vodica a spolujazdcov (pricom sa ale neda vylucit moznost ze niektori z tych spolujazdcov su vlastne nevinnymi ludmi).
Nezastavenie hliadke je rozhodne vazny priestupok (toboz ak pri tom dojde k ohrozeniu prislusnika), a myslim ze vsetci sa tu zhodneme ze vodic takehoto vozidla si zasluzi primerany trest (nehovoriac o tom ze zvycajne clovek ktory nezastavi hliadke toho ma na rovasi viac), ale urcite treba nasledovat protokol (lustracia vozidla, zavolanie posil, zorganizovanie akcie / zablokovanie cesty, atd.) a az v tom poslednom pripade zvazit primeranost pouzitia strelby (hlavne v zastavanych oblastiach, atd.).
Kazdopadne defektove pasy asi do vybavy tak skoro nepribudnu, namiesto toho sa teraz kupuju tie motorky, a pod., cize skoda hovorit a teoretizovat...
Par prikladov pre ilustraciu:
28.12.2000 Stupava:
Vysledok - Auto (vodic + 3 spolujazdci) zastavilo az ked bol jeden zo spolujazdcov streleny do chrbta
4.7.2006 Nitra:
Motorka (vodic a spolujazdec) zastavila, az ked mal vodic tri rany v tele, spolujazdec dve, strelba na Mostnej ulici v Nitre
05.06.2007 Banska Bystrica
Auto (vodic a dvaja spolujazdci) zastavilo az ked bol spolujazdec streleny do chrbta
26.9.2007 Nitra:
Napriek vystrelom, z dvoch aut jedno uslo, a z toho druheho usli
vodic aj spolujazdci a nechali len prazdne auto
14.08.2007 Kostolna
Auto (len vodic) zastalo az ked bol vodic zasiahnuty do hlavy (strelba hned vedla futbaloveho ihriska kde v tom case bolo cca 200 ludi)
29.01.2008 Banska Bystrica:
Auto (len vodic) zastavilo az ked vodica trafili do ramena (vystrely trafili kufor, motor, a kabinu)
Ale nasiel som aj par 'uspesnych':
6.9.1999 Prievidza:
Auto (vodic+3 spolujazdci) zastavilo az po prestreleni troch pneumatik (poznamka: stara Skoda 100, na kolesa sa strielalo od Pazite az do Prievidze... celkovy pocet vystrelov neznamy...)
17.1.2005 Bratislava:
Vozidlo zastalo az po prestreleni troch pneumatik (poznamka: priamo v BA na Svantnerovej v Dubravke...), pricom len v lavom prednom narazniku naratali 10 dier...
Co mi z toho vychadza je ze na uspesne zastavenie vozidla strelbou je potrebne trafit aspon 3 pneumatiky alebo zasiahnut vodica a spolujazdcov (pricom sa ale neda vylucit moznost ze niektori z tych spolujazdcov su vlastne nevinnymi ludmi).
Nezastavenie hliadke je rozhodne vazny priestupok (toboz ak pri tom dojde k ohrozeniu prislusnika), a myslim ze vsetci sa tu zhodneme ze vodic takehoto vozidla si zasluzi primerany trest (nehovoriac o tom ze zvycajne clovek ktory nezastavi hliadke toho ma na rovasi viac), ale urcite treba nasledovat protokol (lustracia vozidla, zavolanie posil, zorganizovanie akcie / zablokovanie cesty, atd.) a az v tom poslednom pripade zvazit primeranost pouzitia strelby (hlavne v zastavanych oblastiach, atd.).
Kazdopadne defektove pasy asi do vybavy tak skoro nepribudnu, namiesto toho sa teraz kupuju tie motorky, a pod., cize skoda hovorit a teoretizovat...
Gunslinger, presne tak - v tomto vlákne si protirečím niektorými tvrdeniami. Myslím, že som to sám zdôraznil, že za iných okolností by som možno vyslovil čosi iné. Nie preto, že by som bol "názorovo nekonzistentný", ale preto lebo som skĺzol do diskusie, v ktorej sa viac ako o presadenie vlastných názorov snažím o objektívny pohľad a pripúšťam, že v tomto prípade môj názor nie je ten jediný správny.

Yarco, nezamieňaj si prosím pojem zavinenie v trestnoprávnej rovine a v bežnom jazyku, kde znamená faktický podiel na nejakom negatívne vnímanom konaní. A navyše, predtým som nehovoril nič o vinníkoch, či prezumpcii neviny. To sú tvoje slová a tvoje myšlienky, ktoré mi vkladáš do úst. Hovoril som spolujazdcoch, ktorí si sami môžu za to, že si sadli do auta s idiotom a/alebo že tohto idiota v jeho bezohľadnej jazde nestopli (ako býva u pripitých puberťákov zvykom ešte viac ho hecovali). Potom nie sú bez viny ani oni a za následky si do určitej miery (nechcem posudzovať do akej) môžu sami.
Ako som povedal, toto je môj subjektívny pohľad, pretože sa cítim byť na ceste ohrozovaný blbečkovcami v pubertálnom veku, ktorí raz za čas spôsobia naozaj škaredú nehodu. Preto mi tak nejak chýba súcit, keď po nich policajti strieľajú, lebo inak by ich v ich jazde nezastavili a oni by si ten adrenalín išli vyskúšať pokojne aj o týždeň. Takže tak... Byť rodičom takého nepodarka, alebo byť v ohrození strielajúcimi policajtmi, možno by som hovoril, čosi iné. Ale takto to vidím dnes. Huh, len dúfam, že som to dosť obajsnil a nebudem to musieť ďalej obkecávať.
Ako som povedal, toto je môj subjektívny pohľad, pretože sa cítim byť na ceste ohrozovaný blbečkovcami v pubertálnom veku, ktorí raz za čas spôsobia naozaj škaredú nehodu. Preto mi tak nejak chýba súcit, keď po nich policajti strieľajú, lebo inak by ich v ich jazde nezastavili a oni by si ten adrenalín išli vyskúšať pokojne aj o týždeň. Takže tak... Byť rodičom takého nepodarka, alebo byť v ohrození strielajúcimi policajtmi, možno by som hovoril, čosi iné. Ale takto to vidím dnes. Huh, len dúfam, že som to dosť obajsnil a nebudem to musieť ďalej obkecávať.
Jack:
Ako pises, su to moje slova, nic ti do ust nevkladam. Normalne diskutujeme.
Chcel som len pri tom spomenuti vinnych/nevinnych podotknut, ze branit vodicovi v protipravnom konani moze v praxi lahko znamenat, ze spolujazdec nemoze robit v podstate nic.
Gunslingerove priklady z praxe pekne ukazuju, ze ak je v aute spolujazdec, odnesie si to velmi casto aj/iba on.
Co sa tyka Gunslingerom spominaneho nezastavenia hliadke, suhlasim s nim. Je to vazny priestupok, ale ja ako slusny obcan by som chcel mat moznost ho spachat a nasledne v plnej miere znasat pravne nasledky na spravnom konani prip. sude. Ale bez toho, aby po mne niekto strielal.
Dovod je jednoduchy - osobne som pripraveny za urcitych okolnosti hliadke nezastavit (cesta do nemocnice, nejasne oznacenie auta prip. uniformy, v noci hocico podozrive na hliadke alebo okolnostiach), nastastie k tomu este nedoslo. Nasledne by som to asi hned riesil cez 158, coho by som sa ale rad dozil bez gulky v chrbte.
Ako som uz spominal - nemam nic proti strelbe na nebezpecnych vodicov, ale musia byt ozaj nebezpecni. S maximalnym ohladom na 3-tie osoby vratane spolujazdcov.
Nieco ako pri KN - nasledok odvracania hrozby nesmie byt horsi, ako realne hroziaca hrozba.
igoros:
Policiu ako mocensku organizaciu ja prilis nemusim, co je asi z niektorych prispevkov citit. O to viac si vazim policajtov, ktori sa snazia tu robotu za danych podmienok robit poctivo a so zdravym rozumom.
Zatial sa mne osobne pri policajtoch vzdy vyplatilo slusne, korektne a nekorupcne jednanie, dufam, ze pri tom aj zostane. Treba ale poznat aspon svoje zakladne povinnosti a prava, inak casto na cloveka vselico skusaju, potvory
Ako pises, su to moje slova, nic ti do ust nevkladam. Normalne diskutujeme.
Chcel som len pri tom spomenuti vinnych/nevinnych podotknut, ze branit vodicovi v protipravnom konani moze v praxi lahko znamenat, ze spolujazdec nemoze robit v podstate nic.
Gunslingerove priklady z praxe pekne ukazuju, ze ak je v aute spolujazdec, odnesie si to velmi casto aj/iba on.
Co sa tyka Gunslingerom spominaneho nezastavenia hliadke, suhlasim s nim. Je to vazny priestupok, ale ja ako slusny obcan by som chcel mat moznost ho spachat a nasledne v plnej miere znasat pravne nasledky na spravnom konani prip. sude. Ale bez toho, aby po mne niekto strielal.
Dovod je jednoduchy - osobne som pripraveny za urcitych okolnosti hliadke nezastavit (cesta do nemocnice, nejasne oznacenie auta prip. uniformy, v noci hocico podozrive na hliadke alebo okolnostiach), nastastie k tomu este nedoslo. Nasledne by som to asi hned riesil cez 158, coho by som sa ale rad dozil bez gulky v chrbte.
Ako som uz spominal - nemam nic proti strelbe na nebezpecnych vodicov, ale musia byt ozaj nebezpecni. S maximalnym ohladom na 3-tie osoby vratane spolujazdcov.
Nieco ako pri KN - nasledok odvracania hrozby nesmie byt horsi, ako realne hroziaca hrozba.
igoros:
Policiu ako mocensku organizaciu ja prilis nemusim, co je asi z niektorych prispevkov citit. O to viac si vazim policajtov, ktori sa snazia tu robotu za danych podmienok robit poctivo a so zdravym rozumom.
Zatial sa mne osobne pri policajtoch vzdy vyplatilo slusne, korektne a nekorupcne jednanie, dufam, ze pri tom aj zostane. Treba ale poznat aspon svoje zakladne povinnosti a prava, inak casto na cloveka vselico skusaju, potvory
-
inspiring_kepler
Kazdy vodic v akejkolvek situacii musi zastavit hliadke.
Pripad: Veziem niekoho do nemocnice. Zastavenie a objasnenie situacie ma bude stat do 15 sekund casu aj s brzdenim a rozbehom.
Ak stretnem policajta-spasitela tak rychlo prehodi poraneneho do auta policie kvoli rychlejsiemu transportu, popripade mi bude "razit" cestu majakom a hukackou. Prijem v nemocnici moze trvat aj 1-2 minuty.
Takze ten cas pre objasnenie situacie je relativne zanedbatelny.
A ak by sme mali policajnu podporu tak cas strateni objasnenim situacie sa dozenie, mozno aj skrati oproti casu nasej samostatnej "divokej" jazdy.
Pripad: Vodic alebo spolujazdec je pachatel alebo vodic alebo spolujazdec je rukojemnik. Policajt nevie kto je kto a preto strielat sa moze iba na urcite oblasti auta, pod urcitym uhlom a na miestach bez ludi. Nesmie byt pri tom ohrozeny zivot ludi sediacich v aute ani mimo neho. Auto musi zastavit kvoli vzniknutemu zlemu technickemu stavu, ktory uz neumoznuje dalsiu jazdu - ten zly TS ma byt sposobeny strelbou alebo inym vozidlom, popripade "klincami". Synchronizacia policajnych zloziek v takomto pripade musi byt samozrejmostou.
Ked som bol mlady vela krat som jazdil ako spolujazdec s ludmi "pod vplyvom". Ked sa mi situacia zdala neunosna (sialeny sposob jazdy), napomenul som vodica alebo som vystupil a isiel pesi.
Vacsinou som ale jazdil s ludmi co som poznal, ked mali vypite tak praveze chodili pomalsie. Ja som nikdy nesadol "za volant pod vlyvom"
a ani to neschvalujem. Je ale pravda ze niektori ludia maju 1,5 promile a jazdia zodpovednejsie ako ini uplne triezvi vodici.
Sialeny vodic sa ukaze na par zatackach, potom je to len otazka casu a to moze byt pri riadeni aj uplne triezvy.
Nastastie nikdy som nebol pri uspesnom alebo neuspesnom nezastaveni hliadke. A ani som nikdy nemal dovod a osobne by som to ani neriskoval.
Pripad: Veziem niekoho do nemocnice. Zastavenie a objasnenie situacie ma bude stat do 15 sekund casu aj s brzdenim a rozbehom.
Ak stretnem policajta-spasitela tak rychlo prehodi poraneneho do auta policie kvoli rychlejsiemu transportu, popripade mi bude "razit" cestu majakom a hukackou. Prijem v nemocnici moze trvat aj 1-2 minuty.
Takze ten cas pre objasnenie situacie je relativne zanedbatelny.
A ak by sme mali policajnu podporu tak cas strateni objasnenim situacie sa dozenie, mozno aj skrati oproti casu nasej samostatnej "divokej" jazdy.
Pripad: Vodic alebo spolujazdec je pachatel alebo vodic alebo spolujazdec je rukojemnik. Policajt nevie kto je kto a preto strielat sa moze iba na urcite oblasti auta, pod urcitym uhlom a na miestach bez ludi. Nesmie byt pri tom ohrozeny zivot ludi sediacich v aute ani mimo neho. Auto musi zastavit kvoli vzniknutemu zlemu technickemu stavu, ktory uz neumoznuje dalsiu jazdu - ten zly TS ma byt sposobeny strelbou alebo inym vozidlom, popripade "klincami". Synchronizacia policajnych zloziek v takomto pripade musi byt samozrejmostou.
Ked som bol mlady vela krat som jazdil ako spolujazdec s ludmi "pod vplyvom". Ked sa mi situacia zdala neunosna (sialeny sposob jazdy), napomenul som vodica alebo som vystupil a isiel pesi.
Vacsinou som ale jazdil s ludmi co som poznal, ked mali vypite tak praveze chodili pomalsie. Ja som nikdy nesadol "za volant pod vlyvom"
a ani to neschvalujem. Je ale pravda ze niektori ludia maju 1,5 promile a jazdia zodpovednejsie ako ini uplne triezvi vodici.
Sialeny vodic sa ukaze na par zatackach, potom je to len otazka casu a to moze byt pri riadeni aj uplne triezvy.
Nastastie nikdy som nebol pri uspesnom alebo neuspesnom nezastaveni hliadke. A ani som nikdy nemal dovod a osobne by som to ani neriskoval.
Veru tak. Lenže problém je v spomalených reflexoch a teda dlhšom reakčnom čase. Problém s nepresným odhadom (keď už je vodič pod vplyvom) sa dá zmenšiť opatrnosťou, no rýchly reflex nenahradíš ničím. Pohárik a volant nejdú dohromady, rovnako ako nejdú dohromady pohárik a kvér.ani to neschvalujem. Je ale pravda ze niektori ludia maju 1,5 promile a jazdia zodpovednejsie ako ini uplne triezvi vodici
Nemusi. Nikto nie je povinny riskovat zivot a majetok seba/blizkych/neblizkych, ak napr. hliadka zastavuje nebezpecnym sposobom (*) alebo je niecim podozriva (miesto, vybavenie, spravanie, ...). Svoje konanie by samozrejme mal byt pripraveny obhajovat pred prislusnou autoritou.BKSL napísal:Kazdy vodic v akejkolvek situacii musi zastavit hliadke
Da sa to brat aj tak, ze si mal stastie a vzdy narazil na vodica sice "sialeneho", ktory sa ale vzdy nechal napomenut alebo ti aspon umoznil bezpecne vystupit. Nie vzdy ma clovek take stastie.BKSL napísal:Ked sa mi situacia zdala neunosna (sialeny sposob jazdy), napomenul som vodica alebo som vystupil a isiel pesi.
(*) Konkretny priklad - odpocivadlo Dechtare, smer ZA, par rokov dozadu. Auto dopravnej hliadky spolu s autami zastavenych "obeti" natolko zablokovali vyjazd z odpocivadla, ze odchadzajucemu auto zostavalo na rozbeh a pripojenie sa na dialnicu hadam 10-15 metrov pripajacieho pruhu. V mierne pravotocivej zakrute navyse znacne blokovali vyhlad.
V tomto pripade neslo ani tak o ohrozenie zastavovanych aut, skor tych ostatnych, ale pointa zostava rovnaka - absolutny nezaujem o bezpecnost obcanov pri "vykone sluzobnych povinnosti".
Dodnes lutujem (a sypem si popol na hlavu
Niečo podobné sa mi stalo v lete na Jantárovej pri malej stanici , Košičania vedia . Merali , hliadka odchytila autobus a odstavila do odbočovacieho pruhu vpravo . Moja mama ma len umravňovala(*) Konkretny priklad - odpocivadlo Dechtare, smer ZA, par rokov dozadu. Auto dopravnej hliadky spolu s autami zastavenych "obeti" natolko zablokovali vyjazd z odpocivadla, ze odchadzajucemu auto zostavalo na rozbeh a pripojenie sa na dialnicu hadam 10-15 metrov pripajacieho pruhu. V mierne pravotocivej zakrute navyse znacne blokovali vyhlad.
V tomto pripade neslo ani tak o ohrozenie zastavovanych aut, skor tych ostatnych, ale pointa zostava rovnaka - absolutny nezaujem o bezpecnost obcanov pri "vykone sluzobnych povinnosti".
Dodnes lutujem (a sypem si popol na hlavu ), ze som vtedy nevolal 158-ku.
No a ja som len otvoril dvere , vystúpil , rozhodil ruky jak v talianskom filme a poklopal si na čelo .