Mala zalozna zbran - aka ?

Používateľov profilový obrázok
Rudo
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 2 months

Príspevok od používateľa Rudo »

Keby ste sa riadili radami prastarych mam a za podvazkovymi pasmi nosili deringery so striebornou gulkou, nemuseli by ste travit tolko casu zdlhavymi odpovedami a argumentaciou :twisted:
revino
prispievateľ
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa revino »

Prasata sa bezne zabijaju jatocnym zariadenim. Znamena to snad, ze to je ucinny nastroj na sebaobranu? Ked niekto niekomu prilozi k hlave malorazku a stlaci spust,tak ho s velkou pravdepodobnostou vypne. To ale nie je sposob pouzitia malej zaloznej. Pani akademici, spominate si na pripad sbs-kara z malaciek? Kolko vypalil a ako skoncil? Alebo na miami shootout?
Vidim,ze este stale je kopec ludi, ktory nechapu rozdiel medzi zabitim a zastavenim utocnika.
inspiring_austin

Príspevok od používateľa inspiring_austin »

Apelujem na diskuterov aby udrzali uroven. Poznamky o vrazdeni verejnych cinitelov miesane s domacimi zabijackami mi pridu dost nevhodne a znizujuce odbornu uroven fora.
inspiring_ganguly

Príspevok od používateľa inspiring_ganguly »

revino napísal:Pani akademici, spominate si na pripad sbs-kara z malaciek? Kolko vypalil a ako skoncil?
No ten bol dobrý strelec v jeho prípade by mu možno nepomohla ani 9ka. Ale aspoň viem kam s 7,65 sa neoplatí triafať.
floyd
prispievateľ
Registered for: 13 years 10 months

Príspevok od používateľa floyd »

Revino, :D
nechcel som Ťa nasrďiť, ani Ťa poučovať a už vôbec Ti neprajem zažiť akýkoľvek útok na Tvoju osobu - o tom Ťa ubezpečujem. A keďže je mi už zrejmé, čo chceš, prajem Ti aby sa Ti Tvoj „100 kilový fešák, čo sa ti pred tvárou oháňa kuchyňakom“ zďaleka vyhýbal. Ja sám mám cez 110 kíl ale tiež som rád, že som toho Tvojho „fešáka“ doteraz nestretol. Debatu so mnou skús brať v rámci srandy, som už raz taký, mám rád vedu okolo zbraní, veľa čítam, hlavne zahraničné zdroje a tiež rád argumentujem, ale nerád sa nekonštruktívne hádam. Taktiež sa nebránim dozvedieť sa niečo nové a svoju prípadnú argumentačnú prehru akceptujem s eleganciou – vždy ma to totiž niekde posunie.
V kontexte Tvojej odpovede by som však rád vniesol trochu svetla do našej debaty:

1) Ja som si 6,35 na sebeobranu NEVYBRAL. Ja som si na sebaobranu NEVYBRAL NIČ, nakoľko nechodím na návštevu k príbuzným do Letanoviec, ani sa nezdržiavam v prostredí, kde by si to snáď okolnosti vyžadovali. TP-čko vlastním len preto, lebo sa mi zdalo v danej kategórii niečím výnimočné, dá sa s ním nastrieľať presnejšie ako s inými „pidi-zbraňami“ a teda som ho chcel. Nakoľko som presvedčený, že väčšina „notorických nosičov zbraní“ je na tom čo sa týka bezpečnostného rizika asi tak ako ja, domnievam, sa že permanentné nosenie zbrane je ich koníčkom a teda bohumilou činnosťou, ktorú treba jednoducho rešpektovať. :)

2) Ak by som chcel niečo na sebaobranu, otvorím doma trezory s krátkymi zbraňami a môžem si vybrať podľa aktuálnej nálady, módy, farby kravaty, či náhodne z nasledovných kalibrov (a dúfam, že pribudnú ďalšie):

.22 Short,
.22 LR,
.22 WMR,
6,35 Browning,
7,62 Tokarev,
7,65 Browning,
9 Browning,
9 Makarov,
.38 Špeciál,
9 Luger,
.357 Sig,
.357 Magnum,
.40 S&W,
.44 Špeciál,
.44 Winchester Magnum,
.45 ACP.

3) ÁNO UZNÁVAM, UZNÁVAM UZNÁVAM, že snáď s výnimkou .22 Short a dajme tomu rovnocennej .22 LR sú všetky ostatné horeuvedené kalibre VHODNEJŠIE na sebeobranu ako 6,35 Br.

4) NIE, NEMYSLÍM SI, že by trebárs .44 Magnum bolo 10x ÚČINNEJŠIE ako .22 LR. Je iba 10x VÝKONNEJŠIE a to je PODSTATNÝ rozdiel, (nižšie vysvetlím prečo).

5) Z vyššie uvedených kalibrov som už čo-to nastrieľal, takže približnú predstavu o tom, čo dokážu mám. Takisto mám určitú predstavu o tom, čo dokáže vysokorýchlostné puškové strelivo (napr. u strelenej zveri). Ubezpečujem Ťa že sa to nedá zrovnať. Zatiaľ čo terminálny výkon bežného pištoľového/revolverového streliva je veľmi závislý na umiestnení zásahu, pričom pri zlom umiestnení zásahu hrá rolu viac-menej percentuálna miera mechanického poškodenia tkaniva a psychický stav zasiahnutého, u puškového streliva dochádza k iným fyzikálnym javom a pravdepodobnosť vyradenia útočníka štatisticky exponenciálne rastie (blíži sa pomaly k 100%). V dôsledku hydrodynamického efektu vysokorýchlostnej strely a vzniku dočasnej strelnej dutiny je ranivosť strely RÁDOVO vyššia a tomu zodpovedajúce množstvo nekrotického tkaniva je NEPOROVNATEĽNÉ s množstvom tkaniva poškodeného bežnou krátkou strelnou zbraňou. Upozorňujem, že hydrodynamický efekt sa začína uplatňovať až u striel s DOPADOVOU (NIE ÚSŤOVOU!!!) rýchlosťou nad cca 750-800m/s, čo dáva tušiť, že bežné pištoľové/revolverové strelivo do tejto kategórie jednoducho nespadá (obzvlášť, keď si uvedomíš, že energia strely klesá so štvorcom vzdialenosti). Ak teda očakávaš, že v súvislosti s nárastom priemeru projektilu a energie pištoľového/revolverového streliva priamo úmerne stúpa aj jeho účinnosť, môžeš sa dožiť prekvapenia. Účinnosť síce stúpa, ale nie priamo úmerne – neočakávaj teda účinok puškového streliva u krátkej strelnej zbrane a nespoliehaj sa na ňu! Obzvlášť pri použití zákonom povoleného streliva FMJ, je zrovnanie účinku jednotlivých kalibrov prinajmenšom diskutabilné! Z tohto pohľadu sa napr. strelivo .223 Remington (a teda priemer cca malorážky) javí NEPOROVNATEĽNE účinnejšie ako trebárs .45 ACP, alebo .44 Magnum, hoci sa jedná o „malorážkový“ priemer. Pri zásahu puškovým vysokorýchlostným projektilom, sú na ľudské telo aplikovateľné skôr fyzikálne zákony hydrodynamiky kvapalín, ako zákony mechaniky pevných telies (krátke zbrane), i keď presnú hranicu je vďaka množstve komplikovaných premenných, ktoré sa podieľajú na konečnom efekte problém určiť. Svojim spôsobom sa na tom podieľa napr. dĺžka hlavne, hmotnosť a teplota prachovej náplne, hmotnosť a tvarový súčiniteľ strely, prierezové zaťaženie strely, vplyv prechodu strely vonkajším prostredím , dopadová energia a rýchlosť, konkrétna oblasť zásahu, ale napr. aj predchádzajúce vrstvy oblečenia, dverí auta, atď, atď, ... Pre spresnenie ešte dodám, že určitý hydrodynamický efekt a s tým spojený vznik dočasnej strelnej dutiny existuje aj u striel s nižšou dopadovou rýchlosťou, každopádne zrovnanie s puškou nebudem ani komentovať.

6) Nemám rád Tebou používaný termín „zastavovací účinok“. Evokuje to v človeku predstavu, že útočník, ktorý oproti Tebe beží, je snáď po zásahu projektilom zrazený jeho energiou k zemi a čím vyššia energia a silnejšie strelivo, tým viac ho to zrazí k zemi, či čo... Pritom zo záznamov napr. policajných a bezpečnostných kamier jasne vyplýva, že potom, čo je človek zasiahnutý strelou, pokračuje (či padá) ďalej v smere svojej chôdze/behu a teda záleží len na miere poranenia, či sa zmôže na pokračovanie v útoku. Ako som už spomenul, je to skôr záležitosťou umiestnenia zásahu a momentálneho psychického stavu zasiahnutého človeka. Ak by tomu tak nebolo, bol by aj strelec pri výstrele zrazený k zemi vlastnou zbraňou (Tretí Newtonov pohybový zákon, alebo ak chceš Zákon akcie a reakcie zatiaľ nikto nezrušil). K pojmu „zastavovací účinok“ sme sa dopracovali nepresným prekladom anglického „stopping power“, pričom slovenský význam by som videl skôr v rovine „schopnosť vyradiť“, alebo „schopnosť odvrátiť útok“ (prosím, necepuj ma za voľný preklad). :D

7) Tvoj pohľad na účinnosť kalibrov podľa mňa trpí niekoľkými ehm... „kozmetickými nedostatkami“, takže pohodlne sa usaď, opri sa, otvor myseľ a pozorne si prečítaj nasledujúce slová. Skusim to napisať zrozumiteľne (a možno sa mi podarí ťa presvedčiť, že priemer a energia tvojho streliva v pištoli/revolvere nie sú až také rozhodujúce, i keď nepopieram, že sa na celkovom účinku svojou mierou a určitým spôsobom podiaľajú). Takže:

Krátka zbraň, nízkorýchlostné strelivo (bežne cca 100-1000J, výnimočne viac, bežné rýchlosti do cca 500 m/s):

- Smrteľný zásah, zásah vitálnych orgánov, zásah centrálnej nervovej sústavy - nie je o čom špekulovať, nastáva okamžité vyradenie, prípadne vyradenie do pár sekúnd, keď pokles tlaku krvi spôsobí odkrvenie mozgu a teda mdloby a následne odpadnutie. Z tohto pohľadu a trochu nadnesene .22 Short = trebárs .44 Magnum, alebo .50 BMG (opäť ma prosím nechytaj za slovo). Viem ale napr. aj o tragickom slovenskom prípade - nechcenom zásahu vzduchovkou do srdca (projektil 4.5 mm, energia cca 15 J!) a následnom úmrtí obete - mám to stále, stále, stále napamäti, preto NEPODCEŇUJEM !!! :?
- Pravdepodobnosť, že útočníka okamžite vyradím nie je až taká vysoká ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať a mimo iného je tiež silne závislá na umiestnení zásahu, fyzickom a psychickom stave útočníka, skutočnosti, či požil drogy, alkohol, sedatíva, či nie je v dôsledku vypätej situácie vybudený vlastným adrenalínom a teda nevníma bolesť tak intenzívne atď... Môže sa stať, že 100 kilový fešák s kuchyňákom v ruke si po zásahu do tej ruky z .22 sadne na zadok a je po probléme (lebo to tak trebárs videl v telke a myslí si že to tak má byť), rovnako sa môže stať, že 70 kilový chlapík sa po zásahu .45 do trupu iba viac vytočí. Zhrnul by som to tak, že niekedy to kľudne môže byť viac na nich, ako na Tvojom strelive.
- So zvyšujúcou sa energiou, rýchlosťou a priemerom strely narastá aj schopnosť daného streliva odvrátiť útok, AVŠAK TOTO SA NEDEJE PRIAMOU ÚMEROU. Inak by podľa niektorých skôr publikovaných výpočtov napríklad vykopnutá futbalová lopta mala fatálnejšie následky ako .45 ACP (takže žiadne jednoduché rýchlosť x hmotnosť x priemer = účinok). :shock: :o
- Často je nutné viacerých zásahov na úplné vyradenie útočníka (tvrdenie je platné rovnako pri použití mega kalibrov ako pri použití .22).

Dlhá zbraň, vysokorýchlostné strelivo (bežné energie vysoko nad 1000 J, bežné rýchlosti nad 750 m/s):

- Zásah vitálnych orgánov, zásah centrálnej nervovej sústavy - nie je o čom špekulovať, nastáva okamžité vyradenie, prípadne vyradenie do pár sekúnd, keď pokles tlaku krvi spôsobí odkrvenie mozgu a teda mdloby a následne odpadnutie.
- Z dôvodu uplatnenia hydrodynamického efektu a s tým súvisiacim extrémnym podráždením nervovej sústavy v dôsledku vzniku výraznej dočasnej strelnej dutiny, je možné počítať s následným dostavením sa traumatického šoku (a to aj aj pri zásahu do život neohrozujúcich častí tela). Vyradenie protivníka je viac-menej isté, pričom nie je vylúčené, že sa v súvislosti s mohutným traumatickým šokom u raneného dostaví smrť (a to aj aj pri zásahu do život neohrozujúcich častí tela).
- Pri zásahu týmto strelivom dochádza k masívnemu krvácaniu v dôsledku popraskania tepien, žíl a vlásočníc v priestore dočasnej dutiny, čo opäť výrazne skracuje čas na inkapacitáciu protivníka (za daných podmienok naadrenalínované srdce dokáže vypumpovať obehový obsah do cca 15 s a je mu jedno, či sa jedná o vnútorné , alebo vonkajšie krvácanie, následok je vždy rovnaký = smrť).
- Aj pokiaľ nedôjde k smrti, je štatisticky vysoká pravdepodobnosť účinného vyradenia protivníka prvou ranou.

Takže naposledy, nespoliehaj sa príliš na svoje "delo" :wink: ale ani nepodceňuj prckov trebárs 6,35 :o ! Inak úprimne Ti prajem iba všetko dobré :D :D :D
Naposledy upravil/-a floyd v 03 Okt 2012, 20:20, upravené celkom 7 krát.
revino
prispievateľ
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa revino »

toto nema cenu.
pan si vybera zbran na obranu podla farby kravaty... :roll:
inspiring_ganguly

floyd
Možno si si sam všimol že pri zásahu stojaceho alebo ležiaceho zvieratá to niekedy zhasne na mieste pripadne vstane a odbehne par metrov . A keď ho zasiahneš v behu z tej istej zbrane na rovnaké miesto kľudne odbehne aj niekoľko 100m a dohladavaniu sa nevyhneš.

Myslím že aj s krátkou zbraňou pri sebaobrane sa prejavy že útočník je napumpovany adrenalínom a tak reaguje na zasah inač ako naraz prekvapená obeť sediaca napríklad na stoličke zasiahnuta tou istou zbraňou.
floyd
prispievateľ

Bum:

100 percentný súhlas...
floyd
prispievateľ

Revino, :D

Naposledy... Ja si žiadnu zbraň na sebaobranu podľa žiadneho kritéria nevyberám... Ja sa necítim ohrozený a keďže mi našťastie Zákon ozbraniach a strelive neukladá povinnosť ako držiteľovi "A-čka" nosiť zbraň, :D užívam si to "privilégium" a chodím bez nej. :lol: :lol: :lol: Budeš sa s tým musieť vysporiadať (alebo keď nechceš, tak aj nemusíš - ja na Teba netlačím) :lol:.
yarco
moderátor
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

floyd:
Dovolím si v dobrom úmysle jednu poznámku:

Z tvojich vyjadrení na margo ľudí nosiacich v SR zbraň (sú ich (desať)tisíce, väčšinu z nich určite nepoznáš) je cítiť vcelku dosť irónie a mierny dešpekt. A to ako zo samotných formulácií („notorický nosiči zbraní“) ako aj z rôznych úvodzoviek a smajlíkov okolo.

Neviem, ako to skutočne myslíš, do hlavy ti nevidím, je mi to vcelku jedno, ale takto to pôsobí na mňa a podľa všetkého nie som sám. Máš na to samozrejme právo, to bez diskusie.

Pointa tejto poznámky je len a len v tom, že ak veci v skutočnosti myslíš trocha inak než vyznievajú, chcelo by to asi dať nejako najavo.
Howgh.

A držme sa témy prosím, účinok puškových kalibrov a hydrodynamický efekt sú už dosť mimo misu.
Igrlik
častý prispievateľ
Registered for: 22 years 8 months

Príspevok od používateľa Igrlik »

Zoidberg37 napísal:floyd: podľa toho že ma nepoznáš, sám netrénuješ, ale "ubezpečuješ ma", že určite niečo urobíš rýchlejšie ako ja začínam mať pocit, že ty budeš jeden z tých cenných nováčikov. Aj podľa príspevkov mám pocit, že si všade bol a všetko si skúsil (minimálne dvakrát) a že to fórum pre teba nebude ani tak diskusné ako skôr na vedenie monológov :wink:

PS: mnohí tu nosíme bez pocitu tajného agenta.
Mám taký pocit, že to bola vtedy trefa do čierneho! :lol:
floyd napísal: ... by som však rád vniesol trochu svetla do našej debaty:
...
... (obzvlášť, keď si uvedomíš, že energia strely klesá so štvorcom vzdialenosti). ...
:D
Toto na ktorej fyzike učia??? :roll:
floyd
prispievateľ

Yarco,

áno presne ako hovoríš, z vyjadrení niektorých ľudí som tu tiež pocítil "mierny dešpekt", ale v pohode som sa nad to preniesol. Skutočnosť, že má niekto na fóre iba pár príspevkov nedáva druhému automatické právo posudzovať ho ako "greenhorna" (nemyslím tým nič osobné a netýka sa to konkrétne len mňa a ľudi v tomto konkrétnom fóre). Ako som už napísal, mám rád VECNÚ ARGUMENTÁCIU, emočnú sféru nerád ťahám do debát. Keď som pritlačený, trochu sa bránim (zvyknem aj ironicky), ak to má ísť do extrémov, debatu zanechávam, skutočne sa nevyžívam v HÁDANÍ a myslím, že ani ostatní členovia fóra nie (na čo by nám potom boli manželky???). :D :D :D

(Sorry za smajlíky, nejako som sa neovládol)

Čo sa týka nosenia alebo nenosenia, už som to tu vysvetľoval... Ak niekto chce, prečo nie, nikoho za to neodsudzujem - kopa mojich super kámošov a známych stále chodí s búchačkou a kopa bez. Osobne som členom druhej skupiny, dôvody som uviedol. Keď sa budem cítiť ohrozený, prestupujem medzi "notorických nosičov". To, že sa tieto skupiny navzájom škádlia, by som nevidel ako nezdravé. Dúfam, že som dal najavo, že mám zbrane rád a to v oboch skupinách.

To že mi nevidíš do hlavy Ťa nemusí trápiť, ak sa ma spýtaš priamo, budem sa snažiť priamo odpovedať (niekedy mám, pocit, že mi známi do hlavy vidia celkom dobre).

A teraz späť ku kalibrom, "zastavovaniu", terminálnej balistike a ostatným veciam čo k tomu patria ale sem nepatria... Niekoľko kát som písal, že sa chcem tejto debate vyhnúť. Osobne som presvedčený, že sa jedná o komplexnú záležitosť a teda vyžaduje hlbšiu analýzu, nie len jednoduché konštatovanie, že trebárs .22 je na h.... a 9L je v porovnaní s ňou zbraňou hromadného ničenia. Nemusel som reagovať, ale to podcenenie niečoho, čo je tu cez 100 rokov a stále sa drží na trhu(prečo asi?) mi nedalo... Tak som reagoval... Dúfam, že som som tým moc neuškodil veci a zmyslu tohto fóra.

TAKŽE NAKOĽKO SI VÁS AKO PRISPIEVATEĽOV VÁŽIM, PROSÍM AKCEPTUJTE MOJE OSPRAVEDLNENIE VŠETCI, KTORÝCH SA MOJE PRÍSPEVKY AKOKOĽVEK DOTKLI. NEBOLO TO ROZHODNE ICH ÚČELOM !!!

(Teraz neviem, ktorý smajlík vyjadruje úprimnosť, tak tu pre istotu nedám nič, len upozorňujem, že tie posledné 2 vety v kapitálkach som nedal do úvodzoviek)
Naposledy upravil/-a floyd v 04 Okt 2012, 11:28, upravené celkom 1 krát.
gewehr
expert
Registered for: 21 years 4 months

Príspevok od používateľa gewehr »

teda riadna debata sa rozvinula, ale mna z toho zaujalo jedine... ten maly waltrik, toho by som rad vidiet nazivo
inspiring_ganguly

Mne by stačilo foto waltrika s nábojom v komore a zaisteneho ,fakt by ma zaujímalo ako takto pripravený vypadá. A najlepšie na preukaze zbrane nech mam predstavu o veľkosti.
Dam ti tu foto NAA pod preukazom a na preukaze je len z mobilu ale predstava o velkosti sa da spraviť ľahko :D
Obrázok
Obrázok
Naposledy upravil/-a inspiring_ganguly v 03 Okt 2012, 20:08, upravené celkom 1 krát.
floyd
prispievateľ

OK, no prob. Akurát som teraz v BA, takže zrealizujem to, až keď prídem na víkend domov. Inak nejaké detailné foto sú aj na nete:

http://www.littlegun.be/ma_collection/a ... p%20gb.htm

Foto na kartičke zbrane môžem kvôli predstave o veľkosti dať neskôr (prípadne aj s CZ 45).
Napísať odpoveď

Návrat na "Ostatní výrobcovia"