Asociacia Presnej Strelby SR (APSS)

inspiring_meninsky

Príspevok od používateľa inspiring_meninsky »

Nazdar snyperi a snyperky

Prave som ich hodil na www.Apss.sk
Nabuduce si urcite prebijem dost nabojov a nebudu mi chybat do sutaze :)

http://www.apss.sk/apss%20new/vysledky_ ... er2012.xls

tu su vysledky .
Používateľov profilový obrázok
AKI
expert
Registered for: 22 years 8 months

Príspevok od používateľa AKI »

Hroch ty len slubujes... Musis si najprv narobit deti a tie budu potom vyrabat naboje..

Pekne pocasie pekna sutaz, konecne som aj trafil terc. Naboje na buducu 1000m sutaz uz mam prebite z jednej serie komponentov tak snad to bude lietat na jedno miesto. :roll: Uz jedine ten medzikus co to stale kazi vymenit... :twisted:
Gunslinger
moderátor
Registered for: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

tango: Kedy/kde to bude?

AKI: To je az trestuhodna nedbalost... :roll: :lol: Snura vitazstiev Alesovej nadupanej Mach1 .223ky teda pokracuje, i ked ak by hroch-sniperovi nechybali naboje bolo by to natesno.

Ale mali by sme zapracovat na rozsireni clenskej zakladne, pozeram ze slovaci boli v Standarde len styria (z 23 strelcov), a v Magnume som bol jediny (aspon jedna medaila teda zostala doma, vsetky ostatne isli bratom z Ciech).

Kazdopadne sutaz bola dobra, trochu skodoradostne ma tesi ze som vitaza LongShotu nechal daleko za sebou pricom som v podstate len skusal prvu navazku (so Savage som s nou mal o polovicu lepsi rozptyl, takze musim hladat dalej), a uz teraz tesim na dalsie kolo (s novou optikou a presnejsimi nabojmi by to malo byt este lepsie :twisted:

Gunslinger
AKI
expert

Zaujimave, ze vaecsina slovakov chodi na taktiku a kilometer je skor domenou bratov z ciech. Ja som si slubil, ze v buducej paetrocnici budem na kazdom kile. Kilo je skor relax proti taktike, kde pri organizovani este treba strielat.
AKI
expert

Jednu poznamku si este neodpustim. Naco sa vobec vytvorila kategoria magnum?
Podla mna preto, aby si aj chlapci s magnumovymi puskami skrtli. podla poslednych vysledkov by bol na bedne len tesne jedem magnum a zvysok by sa prepadol pod 5-te miesto. :lol:
TURBIAK
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 4 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TURBIAK »

AKI: Ja to hovorim uz roky :lol: :lol:
veritas
prispievateľ

Príspevok od používateľa veritas »

este ked sa zakladala kategoria magnum (a mal som 338) tak som sa v tejto teme vyjadroval ze to je blbost (pred rokom a pol?). vtedy mi oponovali, ze magnum ma vyhodu mensieho ovplyvnenia vetrom, poklesu a podobne kraviny. ze ma ovela vacsiu nevyhodu v spatnom raze pri vystrele to nikto nechcel pocut. som rad ze doslo na moje slova a faktom je aj pocet dosiahnutych bodov "magnumarov" ako aj ich umiestnovanie na taktickych sutaziach..... ze Guns.....
eager_clarke

Príspevok od používateľa eager_clarke »

Gunslinger napísal:

AKI: To je az trestuhodna nedbalost... :roll: :lol: Snura vitazstiev Alesovej nadupanej Mach1 .223ky teda pokracuje .....
223rem. s 80gr. Bergrem je už docela sranda , tak sem toto kolo střílel s Lapua 77gr. / 304m/s na 960metrech. (papírove terče)
Alešovi náboje vyrabim já , tak že jestli nechcete aby vyhrá poslední kolo ,tak se to dá zaříídit .. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :P

Ahoj na taktice za týýýden

:D
Gunslinger
moderátor
Registered for: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Mno, k tym kategoriam, pozeram nasu debatu v tomto vlakne spred dvoch rokov (okolo strany 18 :) kde som este strielal Standard, a nazor som zatial stale nezmenil. Ano, rozdiel v balistike pre 'magnumove' kalibre a 'standardne' kalibre ktore ale pouzivaju nadupane (nazvime ho 'magnumove' :wink: strelivo nie je az taky velky. To vsetci vieme z vlastnych skusenosti. Do cca 800 metrov je dokonca skoro zanedbatelny (preto aj pri 'taktike', ktora sa striela len do 530 metrov nedelime strelcov/zbrane na kategorie ale strielame vsetci spolu). Na taktike az prilis casto rozhoduju dve discipliny - sniper duel (kde zalezi na schopnosti rychlo strielat z kratkej, a nasledne presne strielat posediacky zo snajpy) a battlefield (kde zalezi na schopnosti rychlo prebijat a dobre naklikat ci preniest), cize tam na razi naozaj nezalezi, ci dokonca mensia/slabsia raz ma vyhodu (pri rychlej strelbe ci strelbe v sede je spatny raz magnumu znevyhodnujuci). Ak by som sucasnu verziu taktiky strielaval s Oberlandom, myslim ze by viacero ludi zacalo frflat a sam by som mal zly pocit z toho ze mi presne semi-cko dava znacnu vyhodu voci ostatnym, takze to nerobim (a to ze vyhravam aj s opakovackou/338mou je skor vecou schopnosti rychleho prebijania, spravneho naklikania, a streleckeho stastia :wink:

Nad 800m uz ale ten rozdiel citelny je, ale magnum zostava znevyhodneny poradim (magnum striela bodovane terce ako posledny) takze sa to vykompenzuje (vid vysledky). Aj tuto sutaz nez odstrielali 3 smeny standardu a nastupil magnum, uz bola 'miraaaz jak svina' (povedane slovami ceskeho kolegu :lol: a ten mierny rovnomerny vetrik co fukal zrana medzitym 'z.ujovel' (povedane slovami slovenskeho kolegu :lol: = zosilnel a zacal sa pri tercoch tocit. Bolo to velmi dobre badatelne pri strelbe na gongy, kde sa standard uz na 1000 a 900m moc nechytal a skoroval velmi slabo, ale magnum strielal stale rovnako dobre/zle (staci pozriet percentualnu uspesnost strelcov Standardu a Magnumu na tieto vzdialenosti).

Ak clovek skusi strielat zaroven to i to (ako som to niekedy robil ja, onevan, ci dalsi), zazije/uciti ten rozdiel na vlastnej kozi. Koniec koncov staci sa pozriet ako teraz strielal Ales s 223kou (nadupanou na uroven magnumu), a ako strielal s 7,62kou s minimalnym casovym rozdielom - je spickovy strelec a neverim ze ten rozdiel je sposobeny nejakymi streleckymi chybami, podla mna to jasne ukazuje ze ten rozdiel je sposobeny balistickym rozdielom medzi tymi puskami/strelivom, co len potvrdzuje nutnost minimalne dvoch kategorii.

Ze to nikdy nebude uplne fer je jasne - to by sme museli delit strelcov aj na tych co strielaju prebijanym a tych co strielaju tovarenskym strelivom (napr. vsetci rumuni co tam teraz boli), atd. a ak by to bolo len na mne kludne by som to vsetko zlucil do jednej kategorie, ale myslim ze akonahle by bol kilak strielany za nie prilis idealnych podmienok vacsina z prvej desiatky by boli magnumove kalibre a ostatnych standardistov by to rychlo prestalo bavit.

Inak, ak by sme to chceli objektivne skusit, mozem prehovorit I. aby sa najblizsi kilak strielal bez nastrelu, a strelci budu strielat po jednej rane (aby nikto nefixloval - vid tie rozpraskane zvysky holubov na vale na majstrovstvach :roll: a dovolim si tvrdit ze potom bude ten rozdiel vo vysledkoch medzi standardom a magnumom priepastny.

Inak, poliaci na LongShote tohto roku dokonca pridali aj tretiu kategoriu, i ked podla mna mali 'standardne vojenske raze' zaroven obmedzit tovarenskym strelivom, tak by vzniklo:
1. Standard (.223/.308/.7,62x54R vsetci len s tovarenskym strelivom)
2. Magnum (300WM a vyssie)
3. Open (vsetko ostatne = 6mm/6,5mm/7mm/308my s prebijanym strelivom/atd.)
a toto by uz bolo v ramci moznosti asi najferovejsie, ale zasa zavadzat tretiu kategoriu na nasom kilaku kde je zvycajne len okolo 30 ludi sa aj mne zda prehnane.

U nas ale s tovarenskym strelivom z 308my nestriela skoro nikto, cize tak ako sa to striela teraz je asi najlepsi system v ramci nasich moznosti.

Tolko moj nazor,

Gunslinger
lovec
častý prispievateľ
Registered for: 20 years 8 months

Príspevok od používateľa lovec »

Suhlasim, rozdelenie je dobre.....a aspon je aj o com debatovat :lol:
AKI
expert

nooo ja som chcel len trochu podpichnut a co sa to tu rozbehlo. :roll: :wink:
veritas
prispievateľ

Príspevok od používateľa veritas »

Nooooooo, tak teda.....

Osobne pokladam odstrelovacku za kralovsku disciplinu a jedna z top kras tejto triedy strielania je ze nie su skoro ziadne OBMEDZENIA. Preto to aj volakedy bolo rozdelene na standard a OPEN. Teda kategoria otvorena bez obmedzenia (jasne kaliber). A tak to malo aj zostat. Zacalo sa to rozdelenim podla kalibrov, potom po poliakoch skopirujeme aj pouzity naboj, po cechoch vahove obmedzenie, po XY zvacsenie optiky, po XXY pouzitie tretej nohy, po .... A co nam nakoniec zostane?

Tento typ strelby ma byt o improvizacii jednotlivca a jeho schopnosti vysporiadat sa z jednotlivou disciplinou samostatne a za pouzitia jeho zbrane a optiky. Aku ma zbran, optiku, naboj, ake ma topanky a ci je dobre vykakany je len a len jeho vec. Bodka. Nefilozofujme o nejakych ferovostiach a pod. Mne osobne je uplne jedno z akou zbranou kto striela. Trh je otvoreny a nikto ti nebrani kupit si akekolvek vybavenie. Ked sa dame na cestu obmedzeni a rozdeleni tak to povedie iba do stratena. Co ak na buduci rok zavediem ze sa nesmie pouzivat remen pri strelbe v sede lebo mne sa to zda nesportove? No nie je to debilina? Nesnazme sa z odstrelovacky spravit benchrest alebo nieco podobne.

Ma byt proste kategoria OPEN a hotovo!

Skor sa pozrime na priebeh sutaze. Paci sa mi ze sutaze su rozdielne co sa tyka pouzitia tercov a disciplin - to je vlastne filozofia aj tohto druhu strelby. Nepaci sa mi snaha niektorych jednotlivcov ze pocas sutaze pouziju dva druhy zbrane, popripade svojvolne strielaju do ineho terca s odovodnenim ze nevidia zasahy v optike. Toto je podla mna konanie ktore je neferove!

AKI: tap tap tap, tlieskam, dobre si zarypol...
TURBIAK
častý prispievateľ
Kontaktovať používateľa:

Koniec koncov staci sa pozriet ako teraz strielal Ales s 223kou (nadupanou na uroven magnumu)

Guns 890 m/s ustovka a cca 320m/s na 1000m je nadupany magnum ??a to nehovorim o tom ze tam sype Lovex prach

Inak, ak by sme to chceli objektivne skusit, mozem prehovorit I. aby sa najblizsi kilak strielal bez nastrelu, a strelci budu strielat po jednej rane (aby nikto nefixloval - vid tie rozpraskane zvysky holubov na vale na majstrovstvach Rolling Eyes a dovolim si tvrdit ze potom bude ten rozdiel vo vysledkoch medzi standardom a magnumom priepastny.

Guns absolutny suhlas , nech sa zrusia vsetky nastrely - tak ako Polsko, proste bez nastrelu..a kludne sa moze zacinat gongom na 600 m a postupne zvacsovat vzdialenost- Ja osobne tam nemam chut chodit kedze su tam ludia co pocas sutaznych ran si strelia aj mimo do piesku a hned vedia aku maju urobit ci uz bocnu alebo vyskovu opravu - takze cela sutaz je nevypovedajuca vdaka urcitym jedincom
AKI
expert

K tomu priebehu sutaze:
Kedze som jeden z tvorcov pravidiel dovolim si k tomu nieco napisat.

Rozdelenie na Magnum a Standart ma zmysel hlavne v nepriaznivom pocasi, ako pise Guns. Kde sa to useklo (rychlost strely, vaha pusky, kaliber, velkost hlavy strelca, krasa pusky) je na organizatoroch preteku.

Otazka poctu vystrelov pocas sutaze alias nastrelovanie sa na vale.
V taktickej sutazi ktoru spoluorganizujem to nie je zakazane. Rovnako nie je zakazane pouzivanie pozorovaku, spotera, podavaca nabojov alebo ineho radcu.
Je to disciplina OPEN. Ciel je definovany a je definovany pocet zasahov v terci, vdialenost a cas. Ako sa strelec dopracuje k tomuto vysledku je OPENed. Pravidla pretekov sa tvoria vzhladom na urcite ramcove podmienky, ktore si vela pretekarov neuvedomuje.
1. Cim viac sa budeme snazit zabranit fixlovaniu umelymi pravidlami, tym sa budu ludia viac snazit to obchadzat.
2. Vela obmedzeni predlzuje cas preteku. Napr. Strelba na ciare po jednom, kde sa da odkontrolovat pocet ran.
3. Komplikovana praca s tercami, narocne terce na pripravu.
4. Pocet pretekarov - lahko kontrolovatelne male mnozstvo verzus rentabilita preteku. Je krasne robit sutaz s poctom pretekarov 10, ale aby organizator nemusel doplacat na konci preteku z vlastneho je treba 14-15 pretekarov.
Takto sa da pokracovat dalej....
TURBIAK
častý prispievateľ
Kontaktovať používateľa:

AKI: cize je dovolene pusku nastrelovat pocas sutaznych ran ?? ze mam strelit 10 ran na papierovy terc + mozem si strielat do piesku kolko chcem ??
Napísať odpoveď

Návrat na "Súťaže"