tango: Dik, ale pozeram ze to je len do 300m, cize s 338mou tam nema velky vyznam ist

navyse teraz mame nasu 3-dnovu taktiku. A celkovo - strelbu na 300m kruhovy terc by som ja osobne za nejaku extra-speci-odstrelovacsku disciplinu nepovazoval, tym skor ked tam davaju aj nastrel a pod.

Pre mna je skutocna strelba z odstrelovacky ked musim 5 minut robit balisticky prepocet, a samotny vystrel je uz len ceresnickou na torte, a ked vidim ako sa ten gong na 1500m rozkyve uz po prvej rane (ako sa mi podarilo v piatok), mam z toho stonasobne vacsiu radost nez nastrielat 30 desin na nejakych 300 ci 200m.
Turbi: Pre mna je akakolvek HPBT strela letiaca nad 880ms 'nadupana na uroven magnumu', a ci to Alesovi lieta 890, 940, alebo Mach 1 je len a len na nom. Je uplne jedno aky prach mu tam Balda laboruje a ako sa im to podarilo, kazdy ma tuto moznost, a zaroven treba uznat ze Ales je aj vyborny strelec, pretoze keby nim nebol tak tak nenastriela ani keby mu to lietalo Mach2

Inak, sam vies ze z hladiska balistiky je kaliber ci hmotnost strely vcelku nepodstatna, hlavne dva faktory su rychlost a BC, pricom clovek by kludne mohol valit z hlavne aj plysovych medvedikov s B.C.-ckom 0,1 a pokial by ich hnal dostatocne rychlo na kilaku by spravil jednu krasnu (i ked velku) dieru v strede terca...
veritas: Ciste teoreticky tomu zabranit nemozeme (aj ked ako pise AKI je to v rozpore s podstatou danej discipliny), ale toto sa da tiez riesit dalsim znizovanim casov (ak sa napr. do 5 sekund stihnes nastrelit niekde na piesku a hned potom dat uz korigovanu ranu na stred terca, klobuk dole a kludne ti odpustime ze si v podstate tu naozaj 'studenu' ranu dal na piesok
To ze sa dalo na majstrovstvach nastrelovat na val som ja osobne tiez nevedel/neuvedomil som si to, a tu kanonadu na rozbitych holubov som si vsimol az ked som na terci hladal moje prve dve rany (boli uplne vlavo hore, a celkove skore som nasledne mal daleko nizsie nez bezne mavam). V podstate ale AKI ma pravdu, a namiesto snahy zabranit par ludom co fixluju to teda radsej umoznime vsetkym (teda pokial budu stihat casovy limit). Urcite radsej ist touto cestou, nez (ako v polsku) kontrolovat strelcovi pocet nabojov co ma na ciare a potom pocet vystrelenych hilzni... A tak ako AKI uz napisal, v klucovych disciplinach sa na taktike fixlovat aj tak neda.
Co sa tyka kilaku a tych kategorii tam, ak vravime o strelbe cez 800m, podla mna to rozdelenie vyznam ma, zrovna som pozeral vysledky kilometrov za posledne dva roky a ten trend je jednoznacny - za dobrych podmienok kalibre v standarde niekedy magnumy bodovo prestrielaju, ale akonahle podmienky nie su idealne, magnum ma navrch.
Rovnako ak sa clovek pozrie naokolo po svete (ako sa to robi inde kde nad tym uz premyslalo x inych hlav), to rozdelenie je priblizne podobne vsade. Najhlavnejsie ale podla mna je to ako to chce spravit organizator (v pripade kilaku je to I.), ak sa komukolvek nieco nezda alebo by chcel zmenit, treba to prebrat s nim, alebo potom zorganizovat vlastnu sutaz.
Inak, este dva postrehy k tejto poslednej sutazi - ak by v Magnume strielalo tolko dobrych strelcov kolko strielalo v Standarde, mozno ze aj tie vysledky by vyzerali inak, ale zasa ked pozriem ze napriklad Laszlo strielal Standard (s 308mou) aj Magnum (7WSM), a v Standarde nastrielal o 52 bodov

viac nez v Magnume, je to uplne proti logike aj zdravemu rozumu, a jasne to ukazuje ze magnumova smena mala znacne horsie podmienky (aj ked casovy rozdiel bol menej nez 2 hodiny).
Kazdopadne debata je toto zaujimava, nechajme sa prekvapit ako to dopadne na poslednom kilaku (uz o mesiac
Gunslinger