Konkretne príklady nutnej obrany a krajnej núdze
- NASTY
- častý prispievateľ
- Dátum registrácie: 17 years 2 months
- Kontaktovať používateľa:
čo sa týka toho že odhrniem kabát a ukážem zbraň nejakému votrelcovi neviem ako by to vyzeralo keby on hneď ustúpil a každý si išiel svojou cestou a o chvíľu vás zastaví hliadka akčných chlapcov z PMJ a povie že majú nahlásené ako ste sa niekomu vyhrážali zbraňou a kedže ju u vás nájdu môže to byť dosť na dlho pokec. Ja som názoru buď vytiahnuť a byť odhodlaný použiť alebo zdrhnúť a nikomu nič neukazovať na opasku
to nepatrné poodkrytie bundy bude taktický varovný krok pred možným použitím zbrane. Ak bol hajzlík sám- bude to tvrdenie proti tvrdeniu. Považujem to za právne čisté jednanie ozbrojeného obrancu.
Rovnako by som sa nebránil slovnému varovaniu skupinky grázlov, že im nedoporučujem útok na mňa, nakoľko sa budem presile primerane brániť svojou zbraňou. Ak situácia dovolí- vytočím 158 a oznámim, že mám problém so skupinou grázlov, ktorí hrozia útokom. Podotknem do telefónu, že mám legálnu zbraň a ak to hliadka PZ nestihne- budem sa chrániť sám.
Rovnako by som sa nebránil slovnému varovaniu skupinky grázlov, že im nedoporučujem útok na mňa, nakoľko sa budem presile primerane brániť svojou zbraňou. Ak situácia dovolí- vytočím 158 a oznámim, že mám problém so skupinou grázlov, ktorí hrozia útokom. Podotknem do telefónu, že mám legálnu zbraň a ak to hliadka PZ nestihne- budem sa chrániť sám.
Ja mám dobrú skúsenosť s ukázaním zbrane, nevyťahovaním, len "náhodným" ukázaním v púzdre. Uvoľní to situáciu a ak sa dobre manéver vydarí, na konci všetci zúčastnení zostanú zdraví.
Chyba číslo 1 je v tom, že v dobe početných plynovkárov nefunguje práve preto, že páchateľ môže reagovať: "Co s tým poplašniakom chceš."
Chyba číslo 2 je v tom, že z frustrácie a depresií obyvateľov SR si už mnohí páchatelia nevážia ani svoj život a výkrik: "Tak ma zastreľ, mne je to jedno ! " som zažil. K tejto chybe obrany priraďujem aj alkoholom a drogami potužených páchateľov, ktorým chýba inštikt sebazáchovy.
Chyba číslo 1 je v tom, že v dobe početných plynovkárov nefunguje práve preto, že páchateľ môže reagovať: "Co s tým poplašniakom chceš."
Chyba číslo 2 je v tom, že z frustrácie a depresií obyvateľov SR si už mnohí páchatelia nevážia ani svoj život a výkrik: "Tak ma zastreľ, mne je to jedno ! " som zažil. K tejto chybe obrany priraďujem aj alkoholom a drogami potužených páchateľov, ktorým chýba inštikt sebazáchovy.
Takze podla tvojho myslenia, niekto co trenuje karate,box,judo... by sa mal nechat na ulici kopat do zadku? A kedy by sa brala bitka takeho cloveka ako ozbrojena? Po roku treningu? Po dvoch rokoch? Troch? Ci hned ako zacne trenovat?lubor napísal:Tak na sude som nebol ale som videl zaber kamery obvineneho lutujuceho (s arogantnym usklabkom) ako opusta sudnu miestnost. Videl som vela ludi ktorych trapil ich cin ale tento k nim nepatri. Je rozdiel ak chce 70kg typek dostat po papuli a rypne do 100kg a ked 100kg mlati 70kg.MRBLUE napísal:Lubor,bol si na tom sude? Pocul si ake dokazy boli predlozene? Pocul si znalecke posudky? Len na zaklade toho ze sa ti niekto nepaci,tak ho odsudis. Si uz ako novinari. Mne sa ten chalan tiez moc nepacil,to ako sa tvaril. Ale bol som v situacii ked do mna skocilo par pripitych fesakov aj napriek tomu ze mam skoro 100 kil. Skludnili sa az potom co jeden z nich dostal facku. Vela z nas sa v zivote niekedy pobilo,len sme mali to stastie ze neostali vazne nasledky.
Predstav si mam 42r x krat som mal aj pod capicou a nikdy som nemal potrebu sa sniekym bit. Mna doticny nepresvedcil, ze mu je luto co urobil (bol to zapasnik a mal byt rieseny ako keby bol ozbrojeny) ale sudcu zrejme ano ked dostal 3r.
Co viem,tak udrel len raz. A ten mrtvy skocil do neho,lebo sa zastal nejakeho chalana,co mal s tym pachatelom spor. Ludia to tu dost preberali,stalo sa to asi 300 metrov do miesta kde byvam.
Podotykam ze toho mrtveho,ani toho pachatela nepoznam. A ten co to urobil mi v televizii tiez bol nesympaticky. Ale ziadat pre niekoho ovela prisnejsi trest ako uklada trestny zakon len za to ako vyzera je chore. A tiez niekoho prisnejsie postihovat za to ze sportuje je tiez chore.
P.S. Ked ziadas prisnejsi trest pre zapasnika,mal by zabit obet chvatom, lebo udery zapasnici netrenuju. Skor im tieto techniky boja robia problem... To len pre tvoju informovanost.
Keby takto umrel moj brat,alebo kamarat tiez by som nebol spokojny s rozsudkom. Ale sudca rozhoduje na zaklade faktov,dokazov a svedectiev. A tento pripad bol dost sledovany verejnostou na to aby sudca nieco zanedbal,hlavne ked ten pachatel nebol nejaka vyznamna osobnost.
Ja tiež zastávam názor, nohy na plecia a ustup. Ale ako som už písal predtým v príhode zpred obchodného domu KIKA, od auta na ktorom som mal nezabezpečenú detskú postieľku sa ustúpiť nedalo a v príbehu, čo tu popisuje miso243 tiež nemohol odísť z miesta dopravnej nehody.NASTY napísal:Bauer -- práve preto by som asi nič neukazoval len tak, samozrejme každá situácia je iná, ale ja som zástancom toho radšej nohy na plecia ako potom behať po súdoch, ale ako vravím každá situácia je iná
Asi som mal štastie, ale všetci kriminálnici si moju náhodnú zbraň na boku alebo v podpažnom vždy všimli a konflikt sa uvoľnil skôr ako sa zvrhol. Páchatelia ako tu už bolo písané preferujú neozbrojenú obeť a vrámci hodnotenia aby bola zachovaná ich telesná integrita, vedia veľmi dobre prezrieť svoju obeť. Už aj vloženie peňaženky do zadného vrecka nohavíc pomôže ak je na boku full size železo.
Naposledy upravil/-a Bauer v 24 Dec 2012, 15:13, upravené celkom 1 krát.
Veru Peterson, je dôležité vedieť zvládať stres, strach adrenalín a samozrejme aj hnev. Keď konflikt skončí a na zemi leží človek, nie je dôležité, čo bolo v zákone, či iné výhovorky. Je dôležité vedieť si povedať aj pred svojím vlastným svädomím, urobil som všetko preto, aby som ho nezranil, nezabil. "Pokúsil som sa ustúpiť, ujisť." "Varoval som páchateľa." (hrozba strelnou zbraňou, varovný výstrel) "Strieľal som po páchateľovi naozaj len preto aby som ho zastavil, ani jeden výstrel nebol navyše." Keď to urobím takto,"NEMAL" (nediskutujme prosím, či áno alebo nie) by som sa báť ohlásiť použitie zbrane PZ. V závere aj keby ma OČTK uznali za konajúceho v NO, keby som vedel, že som toho neprispôsobivého chudáka picol len preto, že som na to mal dnes vhodnú náladu, doživotne by som si vyčítal, čo všetko sa dalo urobiť ináč.
Keďže sme pozastavili diskusiu v sekcii "Udalosti", je mi jasné, že niekde musíte podebatiť o podobných prípadoch. Nedá sa povedať, že by sa mi to páčilo, ale chápem to. A do tejto debaty sa dokonca chcem zapojiť, lebo mám pocit, že Lubor aj Bauer v princípe zmýšľajú o tomto prípade podobne ako ja, no ich argumentácia možno trochu nešťastne posúva ich myšlienky, o kúsok inam, než by oni sami chceli.MRBLUE napísal:Takze podla tvojho myslenia, niekto co trenuje karate,box,judo... by sa mal nechat na ulici kopat do zadku? A kedy by sa brala bitka takeho cloveka ako ozbrojena? Po roku treningu? Po dvoch rokoch? Troch? Ci hned ako zacne trenovat?lubor napísal:Tak na sude som nebol ale som videl zaber kamery obvineneho lutujuceho (s arogantnym usklabkom) ako opusta sudnu miestnost. Videl som vela ludi ktorych trapil ich cin ale tento k nim nepatri. Je rozdiel ak chce 70kg typek dostat po papuli a rypne do 100kg a ked 100kg mlati 70kg.MRBLUE napísal:Lubor,bol si na tom sude? Pocul si ake dokazy boli predlozene? Pocul si znalecke posudky? Len na zaklade toho ze sa ti niekto nepaci,tak ho odsudis. Si uz ako novinari. Mne sa ten chalan tiez moc nepacil,to ako sa tvaril. Ale bol som v situacii ked do mna skocilo par pripitych fesakov aj napriek tomu ze mam skoro 100 kil. Skludnili sa az potom co jeden z nich dostal facku. Vela z nas sa v zivote niekedy pobilo,len sme mali to stastie ze neostali vazne nasledky.
Predstav si mam 42r x krat som mal aj pod capicou a nikdy som nemal potrebu sa sniekym bit. Mna doticny nepresvedcil, ze mu je luto co urobil (bol to zapasnik a mal byt rieseny ako keby bol ozbrojeny) ale sudcu zrejme ano ked dostal 3r.
Co viem,tak udrel len raz. A ten mrtvy skocil do neho,lebo sa zastal nejakeho chalana,co mal s tym pachatelom spor. Ludia to tu dost preberali,stalo sa to asi 300 metrov do miesta kde byvam.
Podotykam ze toho mrtveho,ani toho pachatela nepoznam. A ten co to urobil mi v televizii tiez bol nesympaticky. Ale ziadat pre niekoho ovela prisnejsi trest ako uklada trestny zakon len za to ako vyzera je chore. A tiez niekoho prisnejsie postihovat za to ze sportuje je tiez chore.
P.S. Ked ziadas prisnejsi trest pre zapasnika,mal by zabit obet chvatom, lebo udery zapasnici netrenuju. Skor im tieto techniky boja robia problem... To len pre tvoju informovanost.
Keby takto umrel moj brat,alebo kamarat tiez by som nebol spokojny s rozsudkom. Ale sudca rozhoduje na zaklade faktov,dokazov a svedectiev. A tento pripad bol dost sledovany verejnostou na to aby sudca nieco zanedbal,hlavne ked ten pachatel nebol nejaka vyznamna osobnost.
Takže v prvom rade, treba brať do úvahy, že pachoš nemal zrovna dobrú povesť. A rozhodne to nebolo preto, že by trénoval BU. Poškodený sa mal zastať svojho známeho. Zrejme len verbálne. To mi nepríde ako akt agresie, na ktorý treba reagovať fyzickým násilím. Či je to pre vás dostatočný dôvod na duňu do hlavy, neviem. Pre mňa nie. Ale OK, poďme ďalej: pachoš robí BU, je v dobrej forme. Mal by byť preto schopný regulovať svoju silu (to nás učí trestnoprávna kazuistika). Či je vypínačka, po ktorej poškodený padne bezvládne na zem a roztrepe si hlavu o asfalt, naozaj optimálnym riešením verbálneho konfliktu, už nechám na vaše posúdenie. Trénovaný borec vie podobné situácie riešiť aj "ekonomickejšie". Pravda, ak chce. Alebo inak povedané: ak sa skutočne iba bráni (odvracia útok/hrozbu útoku) a nesnaží sa o vulgárnu manifestáciu svojej sily a zápasníckych kvalít.
Neviem, ako presne bol skutok kvalifikovaný, neviem, ako si OČTK odviedli svoju robotu, vlastne je možné, že nepoznám celý rad okolností, z nich niektoré môžu byť dosť podstatné, ale aj tá obmedzená suma poznatkov, ktoré o prípade mám a tiež všeobecných poznatkov (viď vyššie), ma vedie k znechuteniu pri zistení, že za zlikvidovanie človeka dostane nejaký zmrd srandovné tri roky. Schválne, koľko dostanete napríklad za pár kvetináčov trávy, alebo jednu neregistrovanú flintu po dedovi?!. A je mi divne od žalúdka, že u nás vládne prax, pri ktorej ako poľahčujúcu okolnosť (samozrejme v zmysle ustanovení TP) berú súdy do úvahy chladný kalkul s verbálnym oľutovaním TČ.
Tí, ktorí ste tu dlhšie, ste už zrejme postrehli, že nie som fanúšik zásady "oko za oko, zub za zub". Ani teraz nevolám po ničom podobnom, ale tri roky mi za takýto akt násilia, ktorý sa skončil smrťou (hoci úmysel zabiť podľa všetkého chýbal), navyše pre človeka, ktorého povesť nie je zrovna najlepšia, mi príde ako paródia spravodlivosti...
Jack
Mne sa tiez nejedna zrovna o tento konkretny pripad,ale skor o to ako ludia reaguju. V tomto pripade bol pachatel velky,skaredy,tak mu treba naparit 100 rokov. V pripade strelby na psov v Petrzalke to bolo obdobne. Najprv bol vinny sialeny pistolnok,ale hned ako sa objavila informacia ze ten psickar ma 100 kil a je futbalovy fanusik,zrazu bol nazor opacny.
Ja nechcem sudit,ani urcovat mieru zavinenia,ale chcem len upozornit na fakt,ako lahko sa z nas stane stado ktore urcuje vinu a trest podla sympatii,nie podla skutkoveho stavu.
A to ze je kazdemu pachatelovi na sude luto co sa stalo,k tomu je myslim komentar zbytocny.
Ale lutuju vsetci. Aj tento bitkar,ale aj 40kg uctovnik,co okradol stat na daniach...
Mne sa tiez nejedna zrovna o tento konkretny pripad,ale skor o to ako ludia reaguju. V tomto pripade bol pachatel velky,skaredy,tak mu treba naparit 100 rokov. V pripade strelby na psov v Petrzalke to bolo obdobne. Najprv bol vinny sialeny pistolnok,ale hned ako sa objavila informacia ze ten psickar ma 100 kil a je futbalovy fanusik,zrazu bol nazor opacny.
Ja nechcem sudit,ani urcovat mieru zavinenia,ale chcem len upozornit na fakt,ako lahko sa z nas stane stado ktore urcuje vinu a trest podla sympatii,nie podla skutkoveho stavu.
A to ze je kazdemu pachatelovi na sude luto co sa stalo,k tomu je myslim komentar zbytocny.
Jack ma pochopil, MRBLUE zjavne nie. Je mi uplne jedno kto ma kolko kil a aky ma ksicht. Podla mna treba kazdeho nasilnika potrestat podla zavaznosti jeho skutku a za zabitie pre napr. urazku ega dostat 3 r. je podla mna malo. Ja naozaj nemozem za to, ze len ludia nad urcity vahovy limit sa nevedia kontrolovat. Aj clovek co napadne rodinu s malymi detmi to zjavne nema v hlave v poriadku a tiez ma byt adekvatne potrestany.
luborlubor napísal:Jack ma pochopil, MRBLUE zjavne nie. Je mi uplne jedno kto ma kolko kil a aky ma ksicht. Podla mna treba kazdeho nasilnika potrestat podla zavaznosti jeho skutku a za zabitie pre napr. urazku ega dostat 3 r. je podla mna malo. Ja naozaj nemozem za to, ze len ludia nad urcity vahovy limit sa nevedia kontrolovat. Aj clovek co napadne rodinu s malymi detmi to zjavne nema v hlave v poriadku a tiez ma byt adekvatne potrestany.
Ja chapem co chces povedat. Ale s tym nesuhlasim. Mame jedny z najprisnejsich trestov v Europe a ty este volas po ich sprisneni.