bum napísal:Motorový olej musí mazať hneď aj za studena. Nároky na neho na mazanie motora sú obrovské .Od zmeny teploty cez tlak , odstredivé sily ,priľnavosť ,hrúbku mazacieho filmu a pod...Niektoré nároky sú dosť protichodne výsledok je len kompromis. Technicky sú najlepšie minerálne oleje použivaju sa tam kde hrozy prehriatie oleja, synteticky olej po prehriati stráca mazaciu schopnosť musí sa vymeniť ,minerál vychladne a ide sa ďalej. Synteticky olej je namiešaný elixír presne podla potreby daného motora.Na mazanie zbrane je vhodný hocijaký motorový olej každý to zvládne ľavou zadnou.
Ale no tak, hádam nechceš tvrdiť, že minerálne oleje sú lepšie než plnesyntetické. Minerálne oleje sa nesmú používať do moderných, vysokovýkonných motorov a majú kratšiu životnosť (kratšie výmenné intervaly). Vzhľadom na to by som tvrdil presný opak toho čo ty: syntetika vydrží viac ako minerál. Vedel som už o tom predtým, pred časom som sa potreboval dozvedieť o olejoch trochu viac, ale ak to dáš do googla, tak ti vyhodí hneď článok o tom:
http://www.centrumkolies.sk/post/rozdie ... olejom-44/
Ináč, súhlasím s tým, že musí mazať hneď aj za studena, ale nejak neurčito som presvedčený, že po pár výstreloch už tam ani vôbec nebude, vzhľadom na jeho malé množstvo. Ale nakoniec to sa týka asi akýchkoľvek olejov, nielen motorových, nie? Takže za mňa zatiaľ motorový olej na mazanie pištole áno, ale určite (plne)syntetický, nie minerálny s čo najvyššou viskóznou špecifikáciou (SAE) letnej triedy. Ale nechám sa ešte poučiť/presvedčiť skúsenejšími, preto som napísal, že zatiaľ

.