Účinnosť pištolových kalibrov proti zvieratám

inspiring_lederberg

Príspevok od používateľa inspiring_lederberg »

Zbran na obranu... doporucujem kaliber 700 H&H NITRO EXPRES, .416 RIGBY, .577 TYRANNOSAURUS a teraz vazne :wink:
Ked do hory tak stehenne puzdro, poloplastove strelivo a dva zasobniky. Predsa len pri poloplastoch je vacsia sanca ze sa naboj otvori a nesklzne po kosti ako pri celoplastoch. Darmo mate kanon na opasku ak ho nestihnete pouzit preto stehenne puzdro. Jedina istota ako zastavit zver je chrbtica ale ja az taky dobry strelec nie som a preto dva zasobniky :roll:
Tento rok som sa stretol s diviakom 4 krat ale vzdy sme sa dohodli bez vystrelu. Dvakrat som cuval ja dvakrat on. Predsa len je to dive zviera a pokial ma tu moznost vyhne sa stretu.
Este jedna rada ktoru som "radsej" neskusal...
Stavba tela diviakovi neumoznuje za behu prudko menit smer takze uskok v spravny cas... ale tuto moznost si necham ako poslednu :lol:
Používateľov profilový obrázok
AKI
expert
Registered for: 22 years 8 months

Príspevok od používateľa AKI »

stehenne puzdto je pekna vec. Zbran by si vsak mal nosit skryto aj v lese.
inspiring_lederberg

Co sa tyka zakona AKI ma pravdu. Nerobil som vyskum a teda neviem povedat co stretnete v hore (nemyslim prechadzku po luke alebo polnej ceste) skor. Ci muza zakona co skontroluje skrytost vasej zbrane alebo divu zver...
inspiring_newton

Príspevok od používateľa inspiring_newton »

tak to vyskusaj a daj vediet
Namiesto SP by som pouzil klasicky celoplast-aby sa tak skoro nedeformoval a vnikol do zvierata co najhlbsie .
majac
častý prispievateľ
Registered for: 19 years 3 months

Príspevok od používateľa majac »

musim dat za pravdu electronovi. na nebezpecnu divu zver treba dostat gulu co najhlbsie k vitalnym zonam. cize celoplast v 9mmL alebo 40SW alebo 10mmA alebo 357Magnum a viac. a pokial mozno co najviac poruke.
spherixis
častý prispievateľ
Registered for: 19 years 2 months

Príspevok od používateľa spherixis »

AKI napísal:stehenne puzdto je pekna vec. Zbran by si vsak mal nosit skryto aj v lese.
Kde nie je oko, nieje zbran :)
yarco
moderátor
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

noacoak, spherixis:
Nielen muzi zakona (*) maju oci :wink:
Pri neskrytom noseni zbrane sa mozu podla mna o dost problemov postarat aj okoloiduci turisti, polovnici a pod., ktorych zase nie je problem stretnut v lese.
Tazko sa bude branit svedectvu 2-3 ludi, ktory zhodne vedia popisat zbran, o ktorej by nemali mat ani potuchu.

A (pre mna) to najdolezitejsie:
"kde je oko a zbran, moze byt aj chut na zbran" :)
Co spravit, ked sa za chrbtom ozve: "Neotacaj sa, ruky za hlavu, klaknut/lahnut"? Risknut otocenie, prip. rovno s tasenim?
Podla toho, co som pocul, nejeden polovnik uz takto prisiel o zbran na pleci, pritom pachatel mohol byt aj neozbrojeny.
"Zbran, o ktorej nevedia, mi nezoberu."

(*) Btw. Nema u nas lesna straz pravomoc kontrolovat identitu? Svojim sposobom sa asi tiez daju chapat ako muzi zakona.
AKI
expert
Registered for: 22 years 8 months

Príspevok od používateľa AKI »

k tym ociam zakona.
Kamos mi rozpraval prihodu co sa mu stala nedavno v karpatoch.
Na turistike ked prechadzal riadne oznacenym tur. chodnikom ho "napadli" dvaja duncovia z blizkej usadlosti. Vytiahol zbran namieril, ale duncovia nemali dost odvahy a len si zastekali. Bez vystrelu pokracoval dalej a asi za 20min ho dobehla policajna hliadka na NIVE. Dostali hlasku s popisom na magora co sa ohanal zbranou.
inspiring_lederberg

Nech si kazdy nosi zbran kde uzna za vhodne napriklad v pravej ponozke je to na kazdom...

electron,majac
ked ma zver napumpovanu krv vo svaloch mozete jej prestrelit vsetky organy ale to ju nezastavi. To ze pride o zivot je viac nez iste ale ci ju to poskodenie ako uvadzate vitalnych funkcii odstavi dost rychlo aby uz nestihla dobehnut k vam... Vlozim sem text ktory som si teraz "narychlo vymyslel" a kazdy si moze urobit vlastny nazor 8)

Konstrukce střely je jeden z nejvýznamnějších faktorů ovlivňujících ranivost náboje. Zatímco celoplášťová střela způsobuje pouze hladký průstřel a nepředává tělu zvěře dostatečné množství energie ke způsobení okamžitého smrtícího efektu, střely poloplášťové a zejména speciální s dvojitým nebo i trojitým jádrem prodělávají po dopadu tzv. řízený rozklad, cíleně se do určitého stupně deformují, předávají organizmu zvěře svoji energii a tím způsobují výrazné ranivé a šokové efekty.
kriznik
prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa kriznik »

Problem je v tom, ze ak k riadenej deformacii strely dojde v tukovej vrstve alebo svalovej hmote diviaka ci medveda a neprenikne k dolezitym organom, tak ucinok moze byt mensi ako pri FMJ.
inspiring_jackson

Príspevok od používateľa inspiring_jackson »

Myslím, že noacoak má celkom pravdu... je dosť problém zastaviť valiaceho sa poltonového macka. Ak je čas uskočiť tak treba uskočit, ak nie, tak sa asi len nechať prevalcovať... Ale na pokračovanie útoku by už snáď nemusel mať silu, s pár strelami v žalúdku.

Či poloplášť alebo celoplášť nechávam na posúdení väčších odborníkov, ale ako vás tu počúvam (čítam), tak uvažujem, že si ich asi do zásobníka napchám na striedačku :)
inspiring_lederberg

Sulasim s tebou kriznik ale musis mi to trochu objasnit :roll:

Podme zaradom: prva vec do coho strela narazi je koza potom nejaky ten tuk ak je svina prezrana potom sval teda masko a ked mame stastie kosti najcastejsie rebra a tak dalej...

Otazka znie: co presne sposobi deformaciu strely uz v tukovej alebo svalovej vrstve?

PS: kolko zastrelenych diviakov si videl a kolko pitval a mal teda moznost skutocne vidiet ako to vyzera z "vnutra" po zasahu?
inspiring_lederberg

Rychlost pronikání střely živým organismem má tedy dva efekty. První spočívá v nejpodstatnějším podílu rychlosti na tvorbě energie střely a druhý aspekt spočívá ve fyziologických účincích tlakových vln. Čím je rychlost pronikání střely organizmem vyšší, tím více rostou vlivy tlakových vln vyvolaných střelou a šokové účinky jsou rozsáhlejší a hlubší. Uvádí se, že významný hydroefekt vzniká při pronikání střely organizmem až při rychlosti vyšší než 650 až 700 m/s.

Tak sa pytam ktore celoplastove pistolove strelivo ma 700 m/s ???
Sem snim... :D
majac
častý prispievateľ
Registered for: 19 years 3 months

Príspevok od používateľa majac »

to noacoak:

myslim si, ze si nie uplne uvedomujes dve rozdielne poziadavky na pouzitie zbrane v pripade strelby na nebezpecnu zver. ine je ked strielas na diviaka z posedu a nevadi ti ze ubehne 20 metrov. a neverim ani tomu, ze ked diviaka trafis strelou vytvarajucou hydroefekt(logicky nemoze byt expanzna) tak padne ako podtaty. verim tomu, ze takeho diviaka si "pitval". to ti vsak o pripadnom ucinku strely urcenej na sebeobranu nepovie nic.

a druhy pripad je, ze na teba vybehne maco z desiatich metrov a ty ho musis idealne zastavit na mieste a menej idealne ho spomalit tak aby si mal moznost uniku. tam som sa mozno nevyjadril presne ale idealne je trafit hlavu alebo velke kosti. stehenne alebo chrbticu. lenze len trafit nestaci, je potrebne aby ich strela co najviac poskodila a tak znemoznila zveri dalsi pohyb.

je to len moj nazor, nikdy som nic nezastrelil.
kriznik
prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa kriznik »

Otazka znie: co presne sposobi deformaciu strely uz v tukovej alebo svalovej vrstve?
mnozstvo premenlivych faktorov ako je odpor prostredia (hrubka svalovej a tukovej vrstvy), energia, hmotnost a rychlost strely.

K deformacii expanznej strely dochadza iba pri naraze na kost :?: inak preleti tkanivom ako FMJ :?:

Zatial som nemal moznost testovat ucinok roznych typov striel na zivej ci mrtvej svinke :roll:
Ak mas ty skusenost, tak sa podel. :wink:
Napísať odpoveď

Návrat na "Náboje"