Konkretne príklady nutnej obrany a krajnej núdze

miro285
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 6 months

Príspevok od používateľa miro285 »

Myslíš, že keby ti išlo o život, tak by si nad takými vecami rozmýšľal? Lebo ja nie.
Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 10 months

Príspevok od používateľa Jack »

Pôvodný post som si musel prečítať viackrát, lebo stále som mal taký blbý pocit, že mi niečo uniklo alebo som niečo nepochopil. Huh, ten pocit však nebol namieste. Skutočne sa tu niekto pýtal, či sa medzi nami nájde blázon/blb, ktorý bude hazardovať so svojim vlastným životom, ak ho s nožom nenapadne veľký ošklivý neoholený potetovaný recidivista, ale nejaká ujetá/zjetá ženština. Absurdnejšie tá otázka už ani nemohla byť postavená.
:roll:
Otázka: Ak ma niekto napadne nožom, ako sa budem brániť? Predsa tak razantne, aby som prežil bez ujmy (alebo len s minimálnou ujmou). Čo na tom zmení, či je ten nôž v rukách vyslúžilého živáňa, bláznivej ženskej alebo napríklad neplnoletého indiána? Absolútne nič! Namieste je rovnaká opatrnosť a obozretnosť (blbov, čo podcenili nôž v rukách nasratej ženskej, pravidelne ukazujú v TV a hovoria o nich spravidla v minulom čase) a namieste je aj rovnaká maximálna intenzita pri odvracaní útoku. Inak, úplne bezpredmetná debata...
cubitko
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 11 months

Príspevok od používateľa cubitko »

Nieje to az taka OT debata, aspon pre mna nie. Ked som si tak predstavil , ze na mna utoci 60 kilove , dajme tomu sfetovane ziena s kudlou, pri tej predstave som sa zhacil. Zatvoril oci predstavil si tu scenu predo mnou (ta baba bola samozrejme v predstave celkom pekna) a reakcia bola ustup stranou a snap kick a potom... zavahanie nad strelbou. Zrejme by som fakt vahal do poslednej moznej sekundy a mozno by to bolo pre mna fatalne.. Takze nie zla tema na zamyslenie.
canis lupus
prispievateľ
Dátum registrácie: 14 years 6 months

Príspevok od používateľa canis lupus »

Jack :lol: uz som ta ocakaval :lol: ak ti to pride az take absurdne tak ok, som rad ze si v danej veci nad vecou. No ja osobne zdielam podobny nazor ako cubitko. Mozno bohuzial, mozno nie... minimalne ta otazka stoji za zamyslenie... aspon pre mna :roll:
inspiring_liskov

Príspevok od používateľa inspiring_liskov »

Cubitko: tak a teraz naštartuj fantáziu :

ide oproti mladá pekná pipena, meter pred tebou ukáze ko*y , ty vypleštíš oči, kopne ťa do vajec, reflexívne dáš ruky na pytlík, predkloníš sa, ideš bradou dole a tam ťa čaká žabykláč.

Proti takejto situácii neexistuje obranná stratégia 8)
lubor
prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa lubor »

Roman ukaz mi niekoho co po pohlade na hole kozy tasi zbran. Tvoj priklad je uz terorizmus voci ktoremu sa neda branit. :D
MRBLUE
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 8 months

Príspevok od používateľa MRBLUE »

Podobnu otazku som dostal raz davno. Znela: "Dokazal by si udriet zenu?"
Moja odpoved: Pokial sa zena bude chovat ako zena,nikdy by som ju neudrel. Pokial sa ale bude chovat ako chlap,aj ja sa budem k nej chovat ako k chlapovi. :D
Ale tato otazka je namieste. Myslim ze dost ludi by malo zabrany jednat so zenou,alebo dietatom rovnako ako s chlapom,aj ked ohrozenie by bolo porovnatelne. Nasa sucastna superhumanna spolocnost a novinari by s cloveka co si branil zivot urobili stvanu zver,ak by v sebaobrane nedajboze usmrtil zenu alebo maloleteho vyrastke.
bujny
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 13 years 11 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bujny »

Pravda pravdúca, MRBLUE. V iných zemepisných šírkach by to však určite bolo nepodstatné, či je útočníkom žena alebo dieťa. Streliť 12-ročného výrastka s Ak-čkom v Sierra Leone alebo 20-ročnú kočku s pištoľou v slumoch Ria de Janeira by chlapovi prišlo úplne normálne ak by tam žil. V Európe, kde sme historicky naučený chrániť ženy a deti by to však mohlo skončiť pre chlapa tragicky, lebo by tam zafungoval istý morálny blok.
inspiring_liskov

Príspevok od používateľa inspiring_liskov »

Ak si dobre spomínam v povinnostiach strážneho sme recitovali formulku :
"strážny nesmie použiť strelnú zbraň, bodák , úder pažbou , chvaty a hmaty sebaobrany voči zjavne neplnoletej osobe, tehotnej žene a osobe zjavne chorej.." či taknejako to bolo

našťastie nám cez plot muničáku nikdy žiadna tehotná žena ani decko nepreliezlo
agger
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 7 months

Príspevok od používateľa agger »

Tehotné liezli až od vás? :lol:
peterson
expert
Dátum registrácie: 16 years 6 months

Príspevok od používateľa peterson »

niekedy v r.99 sme zakrocovali v krcme pri velkej bitke anarchisti vs.zvysok krcmy. Jedna "zhulinda"mi skocila po pistoli ako som sputaval jej kamosa-vyfasovala odomna laket na ksicht-padla KO. Nebol cas riesit pohlavie,chranili sme si zivot a zdravie. (boli sme 2 PZ a 2 MsP- pomoc meskala) Na kolegu tam jeden vytiahol kudlu,preslo to do malej verzie MMA, rvali sme sa bez pravidiel,vybil som zopar zubov a ťal obuchom hlava-hlava. V takej situacii pozeras na seba a kolegu- ide o prezitie. Vzdy !
Jack
moderátor

cubitko napísal:Nieje to az taka OT debata, aspon pre mna nie. Ked som si tak predstavil , ze na mna utoci 60 kilove , dajme tomu sfetovane ziena s kudlou, pri tej predstave som sa zhacil. Zatvoril oci predstavil si tu scenu predo mnou (ta baba bola samozrejme v predstave celkom pekna) a reakcia bola ustup stranou a snap kick a potom... zavahanie nad strelbou. Zrejme by som fakt vahal do poslednej moznej sekundy a mozno by to bolo pre mna fatalne.. Takze nie zla tema na zamyslenie.
Problém je, že o zbrani (v rukách obrancu) hovoríš až ty. Martin/Canis postavil otázku tak, či by tu niekto mal morálne zábrany brániť sa proti útočiacej žene, dokonca spomínal, že ak tá má nôž... Takto postavená otázka je skutočne absurdná. Ak niekto odpovie, že by s tým problém mal, tak mu gratulujem, raz sa možno stane laureátom Darwinovej ceny.
:roll:
Aby nevznikali ďalšie a ďalšie nedorozumenia, aj ja som kedysi musel sparovať proti holkám a áno, šetril som ich. Ale vzťahovať podobné vzorce správania na kritické situácie, keď nám ide o zdravie alebo rovno o život môže len osoba, ktorá nemá tieto veci (aspoň zatiaľ) v hlave poriadne zrovnané. A takých sa ja obávam, lebo v kritickom momente sa môžu správať prudko iracionálne, možno hystericky a môžu narobiť kopu škôd. Zvlášť, ak nosia zbraň.
:P
Perfektne to zhrnul Mr. Blue a s vlastnou skúsenosťou z praxe prispel Peterson, preto považujem za zbytočné ešte niečo k tomu dodávať. Sotva by som napísal niečo také hutné...
canis lupus
prispievateľ
Dátum registrácie: 14 years 6 months

Príspevok od používateľa canis lupus »

Kto sa nepyta, umrie hlupy. A tak ma zaujmal vas nazor... dokonca sa mi aj potvrdila urcita zaujatost :wink:
Jack
moderátor

:D Uvažujem, o kom si asi tak myslíš, že je voči tebe zaujatý... Ak tipujem správne, tak ťa môžem ubezpečiť, že si vedľa. :wink:
BALISTIK
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 8 months

Príspevok od používateľa BALISTIK »

Roman-zabudol si este formulku :lol: Nesmies pouzit zbran voci tehotnej zene ktorej tehotenstvo je očividne,osoby vysokeho veku,osoby s telesnou chybou,mladsej ako 15 rokov??? s vinimkou pripadou ak ohrozuje zdravie tvoje,inych osob,alebo ak hrozi velka skoda a nemozno to inym sposobom odvratit,ale to ovsem plati v objekotoch ako si spominal vojenskych.Ale ked nas bude ohrozovat niekto taky aj civile daš sa zabit?Hadam nie :wink: Momentalne ma dana tema dost zaujima,nakolko budem sporiadicky dost ohrozovany indianmy rozneho pohlavia :roll:
Napísať odpoveď

Návrat na "Nutná obrana - krajná núdza"