Prihlasenie zbrane

bus driver
častý prispievateľ
Registered for: 14 years 5 months

Príspevok od používateľa bus driver »

Podla mna budes musiet ist na prepis s povodnym majitelom zbrane aj Ty. Referent pri prepise kontroluje doklady predavajuceho aj kupujuceho. OP a ZP nemozes dat do ruk cudziemu cloveku.
50BMG
prispievateľ
Registered for: 17 years 1 month

Príspevok od používateľa 50BMG »

A zaklade kupno-predajnej zmluvy kde su vsetky udaje by to neslo?
Podla § 12
"Ten, kto previedol vlastníctvo zbrane kategórie C, je povinný písomne ohlásiť prevod vlastníctva zbrane do siedmich dní od jeho uskutočnenia policajnému útvaru, ktorý vydal zbrojný preukaz alebo zbrojnú licenciu nadobúdateľovi vlastníctva zbrane; písomné ohlásenie musí obsahovať údaje uvedené v § 9 ods. 2 písm. a) až c), výrobné číslo zbrane a dátum predaja."

podla zakona by to malo ist aj takto bez navstevy danneho oddelenia v mieste predaja. Ja uz po kupe musim to viem. Chcel som sa len spytat ci niekto s tym nema nejaku skusenost.
matus69
častý prispievateľ
Registered for: 14 years 1 month

Príspevok od používateľa matus69 »

mne na mojom oddeleni povedali, ze musim ist na oddelenie, kde je zbran v sucasnosti registrovana. A to som tam bol s majitelom zbrane a zbran sme mali so sebou.

Inak to vraj nejde.
Používateľov profilový obrázok
peterson
expert
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa peterson »

50BMG: musíš sa dostaviť na okres, ktorý eviduje zbraň, ktorú ideš kupovať. Tam podpisuješ ohlásenie zmeny držiteľa. Bodka.
50BMG
prispievateľ
Registered for: 17 years 1 month

Príspevok od používateľa 50BMG »

Ja som si to myslel len som sa chcel spytat.
Dakujem za odpovede.
yarco
moderátor
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

peterson napísal:musíš sa dostaviť na okres, ktorý eviduje zbraň, ktorú ideš kupovať. Tam podpisuješ ohlásenie zmeny držiteľa. Bodka.
Keďže §12 bod 3 hovorí čo hovorí, na základe čoho to funguje tak ako píšeš?
Lebo osobná návšteva je predsa len niečo iné než "písomné ohlásenie".
peterson
expert

Hovorí to prax.
arminius
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 2 months

Príspevok od používateľa arminius »

peterson napísal:50BMG: musíš sa dostaviť na okres, ktorý eviduje zbraň, ktorú ideš kupovať. Tam podpisuješ ohlásenie zmeny držiteľa. Bodka.
Tak veru ...

Nedávno som kupoval malorážku - flintu .
Obaja sme ( predajca a ja ) z jedného okresu , poznáme tých chlapov za okienkom ...
Aj tak sme sa museli obaja osobne unúvať , lajstrá podpísať - úradného šimľa absolvovať ...
peterson
expert

yarco napísal:[
Lebo osobná návšteva je predsa len niečo iné než "písomné ohlásenie".
-písomné ohlásenie bude zrejme myslené tak, že bude písomne vykonaná zmena držiteľov. Samozrejme tieto zmeny vykonáva oprávnený referent oddelenia evidencie zbraní, ktorý zároveň overuje a autentizuje proces zmeny- teda doklady a osoby držiteľov. A to sa dá pouze osobnou návštevou :wink:
yarco
moderátor

Ten smajlík sa predpokladám týkal celého príspevku.
Lebo vykladať "písomné ohlásenie" ako povinnosť osobnej návštevy, počas ktorej niekto iný písomne niečo zaeviduje, to by bola vcelku silná káva. :twisted:

Obávam sa, že ide o 'bežnú prax' asi rovnako podloženú zákonmi ako vydávanie A-čka len živnostníkom či nezapisovanie krátkej 22-ky na A-čko :roll:

Preto som sa na to aj pýtal - existuje nejaký konkrétny zákon/predpis, ktorý by dával nejaký podklad na to, aby "písomne ohlásiť" bolo zo strany PZ vykladané ako 'osobne ohlásiť'? Lebo inak je to čistý folklór, ktorému sa treba postaviť.

Ja viem, že väčšina z nás nad tým mávne rukou, keďže jedna návšteva OZ im za to nestojí. Ale sú aj takí, čo kvôli osobnej návšteve do 7 dní musia precestovať stovky kilometrov, a to by mňa osobne už celkom naštvalo.
peterson
expert

nadhodil si zaujímavú myšlienku- len neviem ako by si to presadil v praxi?
arminius
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 2 months

Príspevok od používateľa arminius »

50BMG napísal:A zaklade kupno-predajnej zmluvy kde su vsetky udaje by to neslo?
Podla § 12
"Ten, kto previedol vlastníctvo zbrane kategórie C, je povinný písomne ohlásiť prevod vlastníctva zbrane do siedmich dní od jeho uskutočnenia policajnému útvaru, ktorý vydal zbrojný preukaz alebo zbrojnú licenciu nadobúdateľovi vlastníctva zbrane; písomné ohlásenie musí obsahovať údaje uvedené v § 9 ods. 2 písm. a) až c), výrobné číslo zbrane a dátum predaja."

podla zakona by to malo ist aj takto bez navstevy danneho oddelenia v mieste predaja. Ja uz po kupe musim to viem. Chcel som sa len spytat ci niekto s tym nema nejaku skusenost.
Neblázni .....

Vezmi inú prax - pri predaji auta je povinný starý majiteľ auto odhlásiť a nový majiteľ následne prihlásiť auto do 15 dní .
Vieš Ty ale , že koľko kupcov si danú povinnosť nesplnilo a veselo si behá po cestách a tú zmluvu majú de facto a aj de jure poriadne niekde hlboko ...
Keď spôsobí dopravnú nehodu , kto je potom preplatí poistku ???

Vezmi , že na základe podobnej zmluvy by sa aj zbrane dali previesť na nového majiteľa ...
Radšej nejdem do dôsledkov , to by už hraničilo s paranojou...:roll:

Myslím si , som presvedčený , že je zbytočne o tom polemiku viesť ...
yarco
moderátor

Nejako to motáš.
Čo je bláznivé na tom, že nejakú skutočnosť oznámim písomne namiesto osobnej návštevy?

Otázka neznie, či predaj ohlasovať alebo nie, ale akou formou.
Resp. prečo je v praxi vyžadovaná forma, ktorú zákon nepožaduje.

Peterson:
Napr. zaslať na oddelenie oznam o predaji poštou. Samozrejme so všetkými náležitosťami, ktoré §12 od tohto oznamu požaduje.
A ak sa objaví nejaká reakcia, tú následne riešiť.
LtTT
prispievateľ
Registered for: 17 years 6 months

Príspevok od používateľa LtTT »

No pár týždňov dozadu som riešil obdobnú záležitosť a akurát som sa vytočil. Zákon ukladá pre predávajúceho povinnosť zbraň do 7 dní odhlásiť a pre kupujúceho do 7 dní prihlásiť. Lenže super evidenčný systém zbraní u PZ nedokáže pri prihlásení zbrane zároveň aj odhlásiť predchádzajúceho majiteľa a došlo by teda k vytvoreniu duplicitnej zbrane v systéme, alebo by policajti museli zavolať na okres z ktorého zbraň pochádza a dohodnúť sa s nimi o odhláške (čo je samozrejme práca navyše). Tá "bežná prax" je šikan občana v tej podobe, že sa musia obaja dostaviť na políciu odkiaľ je predávajúci, kde sa urobí odhlásenie a nový majiteľ si ju môže potom následne ísť zaevidovať na svoj okres. To, že niekto si kvôli tomu musí brať dovolenku v práci a cestovať zbytočne stovky km nejak strážci zákona neriešia. Kocúrkovo ? Samozrejme.
Tento nonsens som odmietol ale s ohľadom na zachovanie "vzťahov" pána (čo bol predávajúci) na jeho oddelení evidencie som sa s ním dohodol, že počkám kým to odhlási a následne to prihlásim ja.
peterson
expert

LtTT: trochu ťa poopravím. Každý referent ma oprávnenie vkladať údaje a teda môže robiť zmenu už na okrese odkiaľ sa zbraň odhlasuje. Zopár krát už tak urobili, že zbraň na mňa rovno prehlásili. Na mojom okrese už len vydali kartu zbrane. Taktiež sa robí pri každej zmene držiteľa aktualizácia evidencie zbrane. Pôvodné jedno výrobné číslo sa doplňa v.č.: telo zbrane, záver, hlaveň (ak tak ešte neni vykonané)

Ja si myslím, že osobné vykonávanie zmien držiteľa má aj ten význam, že sa priebežne kontrolujú evidenčné položky u držiteľov.
Ja chápem, že mnohých obťažujú náklady ako cestovanie a časové hladisko- ale pokiaľ viem- ide o slobodné rozhodnutie kupca, kam pôjde za zbraňou. Ak nechce cestovať, buď nekúpi, alebo kúpi v regione.
Napísať odpoveď

Návrat na "Zákon o zbraniach"