5,56x45 / 223 rem. Svietiace
5,56x45 / 223 rem. Svietiace
Zdravím, uz som to tu písal ale bolo to off topic nakolko som sa pytav v teme na 7,62.
Chcel by som sa spytat na dostupnost 5,56/223 rem svietiacich, lebo sa mi ich vobec nikde neda najst na nete. A ci vobec sa o takom dacom uvazuje, lebo 7,62 svietiace jsou k mání a presne to ma doviedlo k takejto otazke, co s 5,56?
Dakujem
Chcel by som sa spytat na dostupnost 5,56/223 rem svietiacich, lebo sa mi ich vobec nikde neda najst na nete. A ci vobec sa o takom dacom uvazuje, lebo 7,62 svietiace jsou k mání a presne to ma doviedlo k takejto otazke, co s 5,56?
Dakujem
Je to nelegalne, doteraz nechapem ako sa im podarilo dostat cipovane svietiace do 58 na pulty, ked to je vojenske a zapalne podla zakona.
Ked bude niekto oponovat, tak nech mi vysvetli rozdiel medzi "svietiacim" a zapalnym aspon neumrem sprosty
Ked bude niekto oponovat, tak nech mi vysvetli rozdiel medzi "svietiacim" a zapalnym aspon neumrem sprosty
-
inspiring_jennings
Svietiace podľa nich asi nehorí dosť dlho a jasne
Asi si myslia, že to fosforeskuje 
Je svietiace a priebojno-zapalne a to je ten rozdiel. Nakolko zakon uz nedefinuje vojenske strelivo ako zakazane, iba to s priebojnym ucinkom. Preto svietiace ano a priebojno-zapalne nie.
Svietiace strelivo je určené na označovanie cieľa, opravu streľby, signalizáciu, kontrolu zásahov. Strela pozostáva z plášťa, oloveného jadra a kalíšku so svietiacou a zážehovou zmesou. Tie sa zapália od prachových plynov výstrelu, ktoré prepália kryciu fóliu. Zážehová zmes po vzplanutí v čase výstrelu zapáli svietiacu zmes, to už je strela vo vzdialenosti cca 100-150m, a tá horí do vzdialenosti cca 800m s jasne viditeľným červeným plameňom. Pri dopade do ľahko horľavých materiálov - seno, slama - ich MôŽE zapálíť.Rasto napísal:... nech mi vysvetli rozdiel medzi "svietiacim" a zapalnym aspon neumrem sprosty
Zápalné strelivo JE URČENÉ na zapaľovanie horľavých cieľov, priebojno-zápalné aj na ničenie ľahko opancierovaných cieľov na menšie vzdialenosti (do cca 300m).
Zápalná strela obsahuje plášť, zápalnú zmes v prednej časti plášťa, kalené oceľové jadro a svietiacu a zážehovú zmes. Po výstrele zanecháva svetelnú stopu ako svietiace strelivo, po náraze na cieľ vybuchne zápalná nálož v hrote strely a zapaľuje cieľ.
Priebojno-zápalná strela nemá svietiacu a zážehovú zmes, v plášti je oceľové kalené jadro a zápalná nálož je v dne strely. Vybuchuje až pri prerážaní cieľa, príčom plameň sa dostáva dovnútra prerazeným otvorom a zapaľuje vnútrajšok cieľa.
Vyššie uvedené sa týka našich (najobvyklejších) nábojov vz. 43
No podla vsetkeho svietiace zakazane niesu a sluzia len ma oznacenie ciela. A vrta mi hlavou preco 7,62 ano a 5,56 nie? Chcu mi pokazit radost? :/
Zrejme sa nikde v skladoch nepovaľujú zbytočné milióny takých nábojov inak už nepoužiteľných... 
Edit:
(preto ich balistika zodpovedá v rozsahu mierenej streľby balistike obyčajnej strely)
Edit:
...no, ony mali slúžiť aj na "normálne" (predpisové) "...ničenie živej sily nepriateľa mierenou streľbou..."Ranger666 napísal:No podla vsetkeho svietiace zakazane niesu a sluzia len ma oznacenie ciela. ...
(preto ich balistika zodpovedá v rozsahu mierenej streľby balistike obyčajnej strely)