skúsim napísať môj pohľad na problém i skúsenosti s varovnými výstrelmi.
Mesi: podľa mňa svoje tvrdenia opieraš iba o svoj úsudok a nie reálne skúsenosti. Oprav ma, ak sa mýlim, ja som nezachytil, že by si tu v minulosti prezentoval nejakú závažnú skúsenosť s reálnym riešením kritickej situácie za pomoci zbrane. No a tiež nemám vedomosť o tom, že by si mal rizikové povolanie v bezpečnostnom smere.
Správne tu bolo poznamenané, že i varovný výstrel je použitím zbrane, ktorý treba hlásiť. Mesi varovný výstrel spomínal i v podmienkach §26 v obydlí ak niekto nechce opustiť byt, alebo použitie zbrane na utekajúceho páchatela s majetkom. Tam by sa mi hodil podrobnejší komentár, nakoľko tam môže nastať x variánt (a problémov).
Varovný výstrel je veľmi účinný prostriedok, ktorým dáva držiteľ zbrane alebo orgán najavo vážnosť situácie. Vďaka úspešnému varovnému výstrelu som v mojej kariére nemusel ani raz strieľať do osoby voči , ktorej som ho použil. Vždy som ho použil vtedy, keď som vyhodnotil, že bude vhodným riešením v danej situácií a bude úspešný.
Nemá význam zobudiť 12ranami celé sídlisko o tretej v noci, lebo šprintujúci fetoš nezastavil ani po druhom výstrele. Moja skúsenosť hovorí, že po varovnom osoba buď zaľahne alebo upustí od konania- alebo ešte pridá na rýchlosti. Závisí od psychického rozpoloženia a odolnosti osoby voči takej situácií. Osoby z kriminálneho prostredia, ktoré sú zvyknuté na zbrane, surovosť a násilie môžu zareagovať apaticky, či dokonca môžu provokovať k použitiu zbrane. Takéto osoby vedia dosť dobre čítať správanie a psychiku osoby, ktorá voči nim vystupuje. Voči takým osobám musia OZ zakročovať daleko tvrdšie ako proti bežným osobám.
Bez znevažovania si dovolím tvrdiť, že dosť veľa ľudí aj tuto z fora by zrejme zlyhalo pri strete s takýmto "hajzlíkom". Kto pochybuje o mojom tvrdení, tak zrejme málo pozná správanie a reakcie ozajstných kriminálnikov. Ono, cvičiť si niečo na strelnici, pokrikovať tam s úsmevom na kamoša je niečo iné ako stáť na ulici, kde jazdia autá, chodia ľudia, na budovách bežia kamery. Stres a psychika zohrávajú významnú úlohu. Prečítať situáciu, správne vyhodnotiť oprávnenosť tasenia a spôsobu použitia zbrane je otázkou individuálnej vyspelosti jednotlivca. Aplikácia právneho vedomia je hneď druhým dôležitým faktorom po zvládnutí prvého stresu. A tu sme pri schopnosti použiť varovný výstrel, ktorý si bude treba aj obhájiť. Strielal som ako do vzduchu, tak i do zeme- všetko bez následkov, a s úspešným koncom.
Často krát zaberie aj samotné natiahnutie zbrane pred útočníkom. To sa mi x krát potvrdilo a nebol som vždy v uniforme. (Neriešme prosím či náboj v komore alebo nie

)
Každá situácia bude jedinečná a bude vyžadovať ozaj chladnú hlavu, správny úsudok a ocelové gule.