Blazer Brass 9x19mm

Používateľov profilový obrázok
mrzo
častý prispievateľ
Registered for: 12 years

Blazer Brass 9x19mm

Príspevok od používateľa mrzo »

Na vyskusanie som kupil aj toto strelivo, prekvapili ma vacsie vyslahy z hlavne, dokonca aj na stoliku zostavalo vacsie tmave rezidum po nich, s cim som sa este nestretol. Zbran nebola pri cisteni viac spinava, jedina vacsia spina tam bola asi iba od tych 15 ZVS co som na zaciatku dopukal.

Druha vec co ma prekvapila, bol citelne slabsi kopanec pri 115gr strele oproti 124gr strelam (aj Blazer Brass, aj ZVS aj Geco, co som spolu s nim strielal. Cakal som, ze cim lahsia strela, tym vacsi spatny raz. Bolo to slabsou navazkou, alebo som cakal zle? :)

Keby nestala krabicka 15€, celkom fajn strelivo.
BALISTIK
moderátor
Registered for: 18 years 4 months

Príspevok od používateľa BALISTIK »

To strelivo je olovo potiahnute medov,pomedene.Preto ti to nekope,naboj je silny ale cez hlaven ide pomerne lahko.Ked veznes noz,klieste a zarezes do strely zistis ze to nieje celoplast,ked som ich mal boli velmi presne.
mrzo
častý prispievateľ

Vsetky FMJ su olovene strely potiahnute tvrdsim materialom nie? Ci je taky rozdiel ci to je med, alebo nieco ine? Ale je to v podstate jedno, lebo som strielal aj to iste strelivo - Blazer Brass - v 124gr aj 115gr, neporovnaval som to len s tymi Gecami a ZVS, teda predpokladam, ze konstrukcne bolo riesene rovnako. Nepotrebujem to nejako extra riesit, len ma zaujimalo preco sa tie lahsie strely spravali tak ako sa… Davnejsie som strielal, tiez pre porovnanie 124 a 115gr strely, vtedy to bol tiez Blazer, ale s hlinikovymi nabojnicami, a tie lahsie strely kopali riadne. Tak som ako novacik zistoval a zistil, ze nizsia hmotnost strely = vyssia ustova rychlost = vacsi spatny raz, co dava logiku. A teraz strielam 115gr strelivo a uplny luxus, najmensi spatny raz zo vsetkeho co som doteraz strielal. Tak som len spekuloval, ci to bolo slabsou navazskou alebo cim. Lebo papierovo by mali mat aj podla vyrobcu skutocne vyssiu ustovu rychlost (o cca 100 ft/s).
Igrlik
častý prispievateľ
Registered for: 22 years 7 months

Príspevok od používateľa Igrlik »

Rozdiel je v technológii výroby strely. Klasické FMJ sa obvykle vyrábajú zalisovaním oloveného jadra do predtvoreného kalíšku z tvrdšieho materiálu - plášťa. Tento môže byť z tombaku, ocele, poniklovanej ocele, ocele pokrytej (plátovanej) tombakom a pod. Tieto FMJ strely sa vyrábajú nanesením medeného povlaku na hotovú olovenú strelu. To je to, čo tu vyššie povedal BALISTIK. :idea:
BALISTIK
moderátor

Asi sa nechapeme.strela FMJ celoplast je plast strely obaleny do materialu ako ocel, chyta ti nato magnet alebo mosadz a povrchovo osetrene naterom,vo vnutri plasťa je olovo.Na fore je toho popísané dost.Tieto strely co popisujes je strela cela olovena v plnom priemere len galvanicky alebo aký vyraz mam pouzit pomedana,nieco take ako keby si olovenu strelu nastriekal.Ako som pisal vezni nož zarež do blazerov a zarež priklad do zvs,uvidis.Teda celoplast vyvinie v hlavni vačši tlak pokial je ovsem nový naboj nie prebijany na danu zbran-trenie ako len obyčajne olovena strela pomedena preto sa ti javi ze nekopu ale su silne.Keby blazery nebolo pomedene a olovo by bolo makšie mohlo by ti ich aj strhnut v drazkach a ist na plocho.Je to uspora vyrobcu za dost drahe naboje u nás.Tie strely su ako na linku tie malorazkove strelivo.FMJ-Fuul metal jacket a pomedena strela je rozdiel.
http://www.legistelum.sk/slovnik-pojmov/46-strely
BALISTIK
moderátor

Igrlik ma predbehol :wink:
mrzo
častý prispievateľ

Je to zaujimavy poznatok, a asi pravdivy, aj ked si to nemozem teraz overit (nie, ze by som mal tu potrebu si overovat vase tvrdenie), vsetky tie Blazery co som mal, som vystrielal, ale moze byt, strely vyzerali inak ako ostatne, viac matne a miestami akoby spinave, akoby to olovo presvitalo, alebo ako by som to opisal, proste to nebol homogenny, leskly povrch ako u inych nabojov.

Len to stale nevysvetluje to, co ma "trapilo" - preco tie lahsie Blazery kopali menej ako tie tazsie Blazery. Vysvetluje to potencialne len to, preco tie Blazery kopali menej ako tie ine znacky (ZVS, Geco) rovnakej hmotnosti.

Este poopravim, resp. doplnim info o cene. Tych 15€ bolo za tie 124gr - 0,31€/ks. Tie 115gr stali 0,19€/ks, 9,50€ krabicka.

Ked sa mi este dostanu pod ruku, par krabiciek na dalsie "testovanie" urcite zoberiem.
BALISTIK
moderátor

Neviem či som ja magor alebo som napisal niečo neprečitatelne,moj nazor preco? som uviedol.
mrzo
častý prispievateľ

Problem je skor vo mne, ja som si stale myslel, ze ked si hovoril o konstrukcne inak riesenej strele u BB, ze to porovnavas potom voci "standardne" riesenym FMJ strelam inych znaciek a strely rovnakej konstrukcie len odlisnej vahy, by sa mali spravat tak ako som si myslel (lahsia kopat viac, tazsia menej - pricom sa to chovalo opacne, tazsia BB kopala "normalne", lahsia ovela menej). Nechcel som to tu takto technicky rozoberat, v podstate som len chcel napisat, sa sa nimi strielalo fajn. Ale dik za trpezlivost so mnou…
Napísať odpoveď

Návrat na "Náboje"