§ 26 Tr. zákona - použitie zbrane vo svojom obydlí.

Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 9 months

Príspevok od používateľa Jack »

BKSL, ja mám pocit (zdôrazňujem, že ide o pocit, neviem, koľko judikátov za tých necelých osem rokov máme, z ktorých by som mohol čerpať), že zákon ti umožňuje proti nemu použiť zbraň. Teoreticky. Ale prakticky? Tvoje riešenie je správne. A buď ho vyvedieš, alebo začne klásť aktívny odpor, teda sa do teba pustí a už bavíme o NO.
:wink:
Priznám sa, že sa teším, keď príde Panzer a prispeje so svojim názorom. Dokonca uvažujem, že oslovím jedného môjho pedagóga - prokurátora. Lebo toto je podľa mňa veľmi zaujímavá a v konečnom dôsledku aj dôležitá debata.
matus69
častý prispievateľ
Registered for: 14 years 5 months

Príspevok od používateľa matus69 »

my nepravnici sme nauceni, ze zbran je vsetko co utok robi doraznejsim.
Dnes som sa vsak dozvedel, ze v komentaroch ku trestnemu zakonu je napisane (ku §26):

Zbraňou sa všeobecne rozumie zbraň v technickom slova zmysle, tak ako to vyplýva z príslušných zákonov. Ide najmä o zbraň strelnú, napríklad puška, pištoľ, zbraň hromadnej účinnosti, napríklad guľomet alebo bodnú zbraň. V jednotlivých zákonoch je tento pojem vymedzený užšie než v § 122 ods. 3, ktorý ustanovuje, kedy je trestný čin spáchaný so zbraňou.

znamena to, ze ked na utocnika v byte pouzijem baseballovu palicu, hrable, alebo kutac, tak sa na to §26 nevztahuje a budem mat opletacky so zakonom? A ked mu ublizim holymi rukami?
Zlomizub
častý prispievateľ
Registered for: 13 years

Príspevok od používateľa Zlomizub »

Stale plati § 25 Nutná obrana
Do detailov nema zmysel ist. To co je v spise na desiatkach (sem tam stovkach) stran nerozoberies v prispevku na diskusii.
inspiring_pare

Príspevok od používateľa inspiring_pare »

lenochod napísal:Nie je v tom zakone nahodou ...ak do obydlia neopravnene vnikne ALEBO v nom neopravnene zotrva? To alebo je tam dost dolezite, cize ak tam len stoji a vyzvu na opustenie ignoruje, je mozne v sulade so zakonom pouzit zbran. V reali je ale takato situacia idealna na zavolanie policie. Ak tam len pasivne kempi, naco zbytocne hrotit situaciu.
Policia pride a chlapa vyvedie z pozemku.
Nasledne chlap poda trestne oznamenie, ze bol nalakany Vami do Vasho domu pod zamienkou pohostenia. Tam ste na neho vytiahli zbran a obmedzili v pohybe, aby to vyzeralo, ze neopravnene zotrvava vo vasom obydli.
Co s tym?
Zlomizub
častý prispievateľ

:?:
Nic stym. Bude sa vysetrovat aby sa zistilo kde je pravda.
Edit: zmazanie OT casti ...
Naposledy upravil/-a Zlomizub v 08 Feb 2015, 02:50, upravené celkom 2 krát.
canis lupus
prispievateľ
Registered for: 14 years 6 months

Príspevok od používateľa canis lupus »

Zlomizub, máš aj nejaké osobné skúsenosti s vyšetrovaním? Pretože v takomto prípade by sa na 99%nic nezistilo pokiaľ by bolo tvrdenie proti tvrdeniu. Tak isto ako niekto podáva na mňa trestné oznámenie, ja urobím to isté. Snažil by som sa skôr. Aj keď mám negatívnu skúsenosť a nie jednu.
Zlomizub
častý prispievateľ

Nemam osobne skusenosti a plne stebou suhlasim :)
Lenze to sme znova pri detailoch, kde niekto prida jeden detail a mas uplne inu situaciu.
Celkovo ta otazka "Co stym" je podla mna mimo. No co uz mozes potom ... Zavolat pravnika ked tak.
bus driver
častý prispievateľ
Registered for: 14 years 10 months

Príspevok od používateľa bus driver »

Tak zase vysetrovatelia nie su hlupaci a taky detail, ze ten "pozvany" Jozko Rigo uz bol 10x sudne trestany za roznu majetkovu trestnu cinnost, im urcite neunikne. Moze on im potom tvrdit co chce.
peterson
expert
Registered for: 16 years 6 months

Príspevok od používateľa peterson »

matus69 napísal:my nepravnici sme nauceni, ze zbran je vsetko co utok robi doraznejsim.
Dnes som sa vsak dozvedel, ze v komentaroch ku trestnemu zakonu je napisane (ku §26):

Zbraňou sa všeobecne rozumie zbraň v technickom slova zmysle, tak ako to vyplýva z príslušných zákonov. Ide najmä o zbraň strelnú, napríklad puška, pištoľ, zbraň hromadnej účinnosti, napríklad guľomet alebo bodnú zbraň. V jednotlivých zákonoch je tento pojem vymedzený užšie než v § 122 ods. 3, ktorý ustanovuje, kedy je trestný čin spáchaný so zbraňou.

znamena to, ze ked na utocnika v byte pouzijem baseballovu palicu, hrable, alebo kutac, tak sa na to §26 nevztahuje a budem mat opletacky so zakonom? A ked mu ublizim holymi rukami?
Matus: ustanovenie §26 je určené predovšetkým na oprávnené použitie strelnej zbrane. V ustanovení o NO- môže obranca použiť čokolvek(vrámci dodržania primeranosti)- tam patrí aj bejzbalka
canis lupus
prispievateľ
Registered for: 14 years 6 months

Príspevok od používateľa canis lupus »

Zlomizub ale tak vždy je to o detailoch a na to je fórum aby sa tu o takých veciach diskutovalo. Keby nebol každý prípad iný, a každá zbraň iná tak sa tu už diskutuje iba v téme mimo témy. Jasne ze nie je dobre keď sa tu jedna vec premiela sto krát, ale radšej budem diskutovať o niečom takom ako o ukrajinskej kríze ktorá má x strán :D
matus69
častý prispievateľ
Registered for: 14 years 5 months

Príspevok od používateľa matus69 »

peterson napísal: Matus: ustanovenie §26 je určené predovšetkým na oprávnené použitie strelnej zbrane. V ustanovení o NO- môže obranca použiť čokolvek(vrámci dodržania primeranosti)- tam patrí aj bejzbalka
Vychadzal som s toho, ze par.26 ta opravnuje zahajit "obranu utokom" aj ked nie su splnene podmienky NO, tj vtedy, ked sa zdrzuje v tvojom obydli a nechce ho opustit.
crossbowhunter
prispievateľ
Registered for: 12 years 2 months

Príspevok od používateľa crossbowhunter »

neviem matus... úprimne ak by sa nedajboze stalo že doma nájdem niekoho kto tam nemá čo robiť a nemám možnosť opustiť byt bez toho aby o mne ten človek vedel a počkať si na policajtov, potom toho človeka zaistím čo najrýchlejšie tak aby nepredstavoval hrozbu a začnem s prepátravaním bytu, kvôli prípadnému odhaleniu inej potenciálnej hrozby. akonáhle bude byt prezretý, volám policajtov a čakám na nich. ak pri tom budem musieť strielať, budem sa brániť tvrdením že aby sa tam človek dostal musel prekonať dvere na bytovke a vchodové dvere do bytu. tam si myslím že by to nemal byť problém vysvetliť, pretože sa tam človek omylom nedostane. problém vidím ale ak by niekto chcel takto postupovať na neoplotenom a neoznačenom pozemku.
Mesi
moderátor
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa Mesi »

pri neoplotenom pozemku/pozemku, ktory je sice oploteny, ale sa neda povazovat za obydlie sa tento paragraf zakona neda pouzit. To len aby debata nesklzla niekam mimo.
peterson
expert
Registered for: 16 years 6 months

Príspevok od používateľa peterson »

asi tak. Pán strelec z Vydran sa zrejme bude chcieť schovať i za toto ustanovenie.
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 9 months

Príspevok od používateľa Jack »

peterson napísal:
matus69 napísal:my nepravnici sme nauceni, ze zbran je vsetko co utok robi doraznejsim.

Matus: ustanovenie §26 je určené predovšetkým na oprávnené použitie strelnej zbrane. V ustanovení o NO- môže obranca použiť čokolvek(vrámci dodržania primeranosti)- tam patrí aj bejzbalka
Presne ako píše Peterson. Uvedený komentár by bol laikovi určite zrozumiteľnejší, keby pripomenul, že použitím strelnej zbrane je aj hrozba použitím strelnej zbrane. Upozorňujem, že aj autor komentáru pri enumerácii správne uvádza, že ide "najmä o zbraň strelnú" a nie, že ide výlučne o zbraň strelnú. To len na okraj, pre lepšie pochopenie uvedeného komentára.
Napísať odpoveď

Návrat na "Nutná obrana - krajná núdza"