TCA

Používateľov profilový obrázok
peterson
expert
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa peterson »

púzdrenie zbrane bez vizuálnej kontroly patrí do bojového drilu, nakoľko oči neustále sledujú a kontrolujú okolie. Za dodržania bezpečnostných pravidiel tomu neni čo vytknúť. Človek ale musí mať istotu, že prst zostane, kde má, textil ani iná vec sa nedostane do lúčika.
Stále ale nechápem, načo sa úplny začiatočníci učia bojový dril, ktorý môže byť nadstavbou klasického bezpečneho manipulovania?
Mladí, nevybúrení a často zbraňovo neskúsení ľudia skočia na lákavý marketing " staň sa bojovníkom". Na takomto kurze nadobudnú pocit, že sú borci a ich ego je o level vyššie. Nevedia, že nácvik na strelnici je dialmetrálne odlišný od situácie na ulici. A tu by som si dovolil povedať, že i mnohí inštruktori majú veľmi málo praktických skúseností z riešenia kritických uličných situácií.
Mnohí majú za sebou iba zopár vojenských misií, kde trénovali v kempe, vozili sa v kolónach, prípadne opätovali paľbu nejakých mudžahedínov.
O meste a uličnej kriminalite maximálne počuli od kamošov policajtov z ulice.

Dodnes sa mi neozval veľký to inštruktor zo super tajnej akadémie(OZAEM), ktorá tu ponúkala zdravotnícke kurzy. Oháňali sa skúsenosťami " z právo hájacich zložiek"
Napísal som mu môj kontakt a pracovisko, aby sa zastavil na osobný pokec, kedže odmietal diskusiu cez internet...

(tu je o tom téma: http://webforum.sk/viewtopic.php?f=67&t=11696 )
Naposledy upravil/-a peterson v 07 Jún 2015, 14:47, upravené celkom 2 krát.
inspiring_liskov

Príspevok od používateľa inspiring_liskov »

Peterson: myslel si " skusenosti ziskane bojom na Lesti?"
Lebo dalej sa mnohi tito instruktori nedostali
peterson
expert

ja sa snažím vyjadrovať diplomaticky a v kontexte mojich poznatkov 8)
matus69
častý prispievateľ
Registered for: 14 years 1 month

Príspevok od používateľa matus69 »

peterson napísal:púzdrenie zbrane bez vizuálnej kontroly patrí do bojového drilu, nakoľko oči neustále sledujú a kontrolujú okolie. Za dodržania bezpečnostných pravidiel tomu neni čo vytknúť. Človek ale musí mať istotu, že prst zostane, kde má, textil ani iná vec sa nedostane do lúčika.
Lenze kedy mas tu istotu pri puzdre pri skrytom noseni? Nemusi byt ani iwb, cez zbran nosis oblecenie...
A ak z bezpecnostnych dovodov nemozes na sekundu odvratit od situacie zrak, asi nie je ten pravy cas na zapuzdrenie.

Ps: tym chcem vyjadrit suhlas s tym co napisal Abakan
peterson
expert

tango: dobre vieš, kam mieri táto diskusia a o kom je. Ty, ja + x ďalších príslušníkov OZ- to je o inom, čo sa týka tréningu+ reálneho použitia zbrane.

Diskusia je o tom, že tréningy niektorých firiem v krátkom čase "míľovými" krokmi vedú účastníkov-civilov k veciam, ktoré nemajú ani v ruke a ani v hlave. A tak došlo aj k postreleniu. Nebudem sa už opakovať, čo všetko okolo toho bolo. Je to už tu popísané.
calvin
prispievateľ
Registered for: 11 years 10 months

Príspevok od používateľa calvin »

peterson napísal:tému som oživil ja potom, čo som sa dozvedel, že sa im v kurze nedávno postrelil účastník. Reagoval som preto, lebo všade stretávam reklamy na TCA, akí sú perfektní- avšak pri incidente sa zachovali zbabelo.
2peterson: moja poznamka nesmerovala na teba, je fajn, ze si posunul informaciu. mna zaujal rozsah diskusie potom, ako sa udial incident. skoda, ze postrehy a skusenosti s TCA neprisli aj skor, mna osobne velmi zaujimali. kazdopadne vdaka vsetkym za nazor, posuva nas to dalej.

2roman: pred rokom ma nastvala moja uroven streleckych schopnosti, tak som sa do toho trochen obul...TCA sa tesi, ja sa tesim :wink:

k zapuzdreniu: TCA vramci kurzu uci zapuzdrovat tak, ze vzdy pred zapuzdrenim spravit kontrolu nabojovej komory kratkym poodtiahnutim zaveru a nasledne zapuzdrit s tym, ze palec je na konci zaveru - aby nedoslo k mimovolnemu natiahnutiu zaveru napr. mieridlami o opasok, puzdro. palec samozrejme mimo spuste. ano, strelec popri tom vizualne kontroluje situaciu, ale postup sa mi ako laikovi zda bezpecny. ak konci strelecka situacia, vzdy nasleduje safety drill, na mojich kurzoch na to Gabo daval pozor.

drilujem to aj na mojich treningoch, takze zapuzdrim vzdy az po kontrole nabojovej komory, prst mimo spuste, palec na konci zaveru.
vizualna kontrola zapuzdrenia - priznam sa, ze pocujem prvy raz, ale asi pre nas civilov ma zmysel, zacnem to trenovat.
matus69
častý prispievateľ

kde beries istotu, ze vzdy budes puzdrit iba vybitu zbran?
Rasto
expert
Registered for: 16 years 10 months

Príspevok od používateľa Rasto »

Napiste si mozne krizove situacie a k nim step by step postupy vratane manipulacie.
Potom si to drilujte a budete viac menej pripraveny v ramci moznosti.
Pozor na prvky oblecenia (napr aretacne prkotiny na stahovanie bundy), ktore vam mozu inicializovat zbran bez poistky pri puzdreni!
Mesi
moderátor
Registered for: 17 years 7 months

Príspevok od používateľa Mesi »

Trenovat puzdrenie vybitej je dobre akurat tak na sutaz. Avsak postup ktory popisoval calvin (kontrola nabojovej komory) myslel skor kontrolu, ci je naboj v naobjovej komore. Nie vsetky zbrane maju vonkajsi ukazovatel plnej komory. Tento postup taktiez aplikujem pri kazdom zapuzdreni mimo zapuzdrovania s prazdnou.

Opat vsak odbacame znacne od temy treningov v TCA.
peterson
expert

Vybiť zbraň môžeš, ak si to situácia vyžaduje. Ak trvá nejaká hrozba, alebo si sa úspešne bránil so zbraňou, zbraň dáš do púzdra so spusteným kladivom alebo u Glocka hoci aj nabitú a ideš riešiť , čo je treba. Prvá pomoc, zabezpečenie miesta streľby a podobne.
V prípade použitia zbrane, čakáš na príchod hliadky PZ, doporučoval by som mať už zbraň v púzdre, nakoľko hliadka nemusí mať jasno, kto bol "zlý" a kto v práve. Ako sa písalo už inde, od príchodu hliadky plníš ich pokyny. Pokiaľ budú chcieť skontrolovať alebo zaistiť tvoju zbraň- povieš v akom stave ju máš a buď si ju vypýtajú, alebo si ju policajt zoberie sám.

Odbiehame už ale od témy.

edit: tú kontrolu komory- to učia ako TCA, tak i RDA. Všímam si to u ich absolventov
Gabo.45
prispievateľ
Registered for: 12 years 6 months

Príspevok od používateľa Gabo.45 »

calvin napísal: spravit kontrolu nabojovej komory kratkym poodtiahnutim zaveru
sranda, asi pred rokom na pistoli 1 na otazku ucastnika ci si moze skontrolovat komoru vyssie popisanym postupom, dostal odpoved - "je to zbytocne".
inspiring_austin

Príspevok od používateľa inspiring_austin »

Rasto napísal: Pozor na prvky oblecenia (napr aretacne prkotiny na stahovanie bundy), ktore vam mozu inicializovat zbran bez poistky pri puzdreni!
Uz su odrezane :D
HS ci XDm ale neiniciuje ak drzis zbran pri zasuvani do puzdra s palcom na zadnej ploske zaveru, kde je ukazovatel napnutia bicieho kladiva): vivat dlanova poistka.
calvin
prispievateľ
Registered for: 11 years 10 months

Príspevok od používateľa calvin »

matus69 napísal:kde beries istotu, ze vzdy budes puzdrit iba vybitu zbran?
nepisal som o tom, ze puzdrim vybitu zbran - popisoval som postup, ako ma ucili ukoncenie streleckej situacie a zapuzdrenie v TCA. vzdy predpokladam, ze zbran je nabita. preto (samozrejme podla situacie) po zapuzdreni nasleduje safety drill (SD). SD robim vzdy aj pred dalsou manipulaciou so zbranou, VZDY vychadzam z predpokladu, ze mam natiahnuty zaver a naboj v komore. radsej spravim SD aj dvakrat, na ukazovatele XDcka sa nespolieham, "safety first".
matus69
častý prispievateľ

diky, Mesi mi to uz vysvetlil v PM.
yarco
moderátor
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

<edit: s MordReport-om sme si vzájomné nepochopenie textu vyjasnili cez PM>

calvin napísal:vizualna kontrola zapuzdrenia - priznam sa, ze pocujem prvy raz
Po sérii piatich kurzov "pre verejnosť" vrátane tých úvodných pre úplných začiatočníkov toto ja pokladám za tragédiu. Resp. za úplné nepochopenie toho, kto vlastne je 'CCW verejnosť' a aké sú jej potreby. Víťazstvo formy nad obsahom :(
Toto samozrejme nie je kritika smerovaná na teba, Calvin.
Napísať odpoveď

Návrat na "Tréning"