TCA

inspiring_liskov

Príspevok od používateľa inspiring_liskov »

ja ti tvoj nazor neberiem. To co viem o TCA sem nemozem verejne pisat lebo by sa to zvrhlo do trestnopravnej roviny a na to nemam cas ani naladu, tak ostanem pri tom ze si budem popod fuzy frflat "blahoslaveni chudobni duchom".
Nastastie nie som odkazany na treningy so ziadnou z komercnych agentur na SK trhu tak si len popijam medovkovy cajik a bavim sa.
Naposledy upravil/-a inspiring_liskov v 02 Okt 2015, 22:33, upravené celkom 1 krát.
dantes
častý prispievateľ
Príspevky: 2125
Registered for: 12 years 1 month

Príspevok od používateľa dantes »

Co konkretne tam vidis ako problem?
inspiring_liskov

Príspevok od používateľa inspiring_liskov »

howgh, tymto povazujem temu TCA z mojej strany za vycerpanu

kludne tam chodte a ked vam niekto ustreli koleno alebo hlavu tak sa nestazujte
Machead
častý prispievateľ
Príspevky: 996
Registered for: 8 years 8 months

Príspevok od používateľa Machead »

Dnes som tam bol. Kurz Pistol 1. Chystam sa na zbrojak, z „velkej“ pistole som strielal prvy krat. Pre mna nova skusenost. Nedokazem posudit, ci to bolo dobre ci zle, ani som nie vyskajuci nadsenim co som sa vsetko naucil (po par hodinach sa to ani neda).

Chcem preto poprosit, kde sa zaciatocnik uplne sa neorientujuci v ponukach moze nieco naucit, bez ohrozovania atd.
Tym netvrdim, ze som s TCA nespokojny, ani spokojny. SKUTOCNE to nedokazem zhodnotit. Len poviem, ze tam nikto z nas „operatorov“ nerobil, ucili sme sa zaklady, bezpecnost, nabijanie, vybitie, zaklady strelby. Nic viac, nic menej.

Viete, pripada mi to tu ako na kazdom inom fore. Skuseni budu kritizovat a nadavat (ale neodskusali, neboli) ale nedokazu zaciatocnikovi povedat, preco je to zle, co by mal, kde by to mal skusit, kde nie.

A tym myslim realne, kriticky to zhodnotit, nie nieco/niekoho ponukat len na zaklade sympatii/antipatii voci osobam ci sluzbam. Netuzim po hadkach, chcem poradit.

Dakujem za odpoved.
Používateľov profilový obrázok
canis lupus
prispievateľ
Príspevky: 455
Registered for: 12 years 3 months

Príspevok od používateľa canis lupus »

Ja ti poradím milé rád. Si dospelý svojpravny človek, tak sa riad svojou hlavou... Kto iný ti vie poradiť čo sa ti páči a nepáči, čo je zrovna lepšie pre teba. Určite sú aj lepšie aj horšie kurzy, takže si vyskúšaj a máš pokoj.
polucias
častý prispievateľ
Príspevky: 612
Registered for: 16 years 2 months

Príspevok od používateľa polucias »

Machead

ja by som si dovolil ti poradiť,
na prvom mieste je otázka prečo sa chceš v tejto oblasti vzdelávať, chceš nosiť, alebo len občas nosiť na strelnicu pre "zábavu" a mať doma "keby niečo"

od tohoto by som sa odrazil

potom k téme TCA, a ďalší

sú mraky bojovníkov ktorý prešli skutočným bojom, niekoľko krát im išlo o krk či už so zbraňou v ruke alebo holými rukami bojovali o svoj život alebo o cudzí,
ale neznamená to automaticky, že sú to tý najlepší aby ťa učili... ( tým samozrejme nemyslím konkrétne teraz TCA )

som jednoznačne za to aby ľudia pokiaľ majú zbrane s nimi trénovali čo najviac, a to tieto kurzy ponúkajú
časom však zistíš ako mnohý ktorých som stretol, že je veľký rozdiel v tom koľko kde dostaneš, za koľko a akým spôsobom

ono totiž ten kto má najblikavejšiu reklamu a najprsatejšie heslá ešte nerovná sa najlepší
tý skúsenejší čo tu komentujú už majú vybraný svôj "štýl" a nemajú chuť absolvovať len pre zvedavosť napr. TCA len pre to aby si potvrdili, že tonie je pre nich, pretože sú tu ľudia ktorý to opisujú veľmi podrobne a dá sa z toho + referencie odovzdané osobne + ako môj kamarát z CZ hovorí, po ovoci poznáš strom
vytvoriť názor na ich postupy

je už trochu pokročilá doba, neprišli s ničím novým, veľa ľudí tu už má za sebou najrôznejšie kurzy tu i v zahraničí, tak je tá kritika proste na mieste

z komentov si ťažko niečo vezmeš keď tých ľudí nepoznáš osobne,

tá najlepšia cesta je dostať sa do komunity strelcov v nejakom klube a získavať priateľskou formou informácie a referencie na tú ktorú výcvikovku.
keby si mal všetky obehať bude ťa to stáť dosť času aj peňazí a každý ti povie my to robíme lepšie ako ostatný
:-D

preto je najhlavnejšie položiť si tú otázku na začiatku
držím ti palce

a čo mne tak vadí /nevadí na TCA
počul som veľmi dobré referencie na ich členov v zmysle ich služby a osobnosti,
ale to ako maju postavené kurzy mne ako už náročnejšiemu zákazníkovi vadí je to, že sú za 3h sľubované skoro zázraky, všetko je postavené maximálne komerčne aby sa človek ani nespotil, premrštené až populistické heslá sľubujúce po absovovaní hrdinov ( tu ma vždy napadne že ich je plný cintorín ako sa hovorieva).
pritom práve ľudia s takým služ. záznamom najlepšie vedia, že tá cesta stať sa platným v boji so zbraňou alebo bez nej, nie je zďaleka taká blesková
to mi vadí asi úplne najviac
bavil som sa aj s ľudmi ktorý boli na ich kurzoch a metodicky mi vadilo aj to , že za 2 dni streľby z krátkej zbrane sa vystrielalo skoro 800-900 nábojov na papier, bez záťaže, v podstate zo základných a občas nejakých neštandardných polôh, čo mi príde plytvanie strelivom bez zjavného efektu a spätnaj väzby pre študenta

to len aby som bol konkrétny,
dúfam, že sa ti niečo z toho hodí do konštruktívnejšej kritiky toho a onoho
Machead
častý prispievateľ
Príspevky: 996
Registered for: 8 years 8 months

Príspevok od používateľa Machead »

polucias: dakujem za konstruktivny a informativny prispevok.

Co sa tyka mojho zaujmu o zbrane: dokym neziskam skusenosti a istotu, nechcem nosit, aj ked chcem jednoznacne ZP A (podla overenych informacii ktore mam by to nemal byt v mojom kraji tak velky problem).

Urcite sa chcem vytrenovat, naucit a az po tom, po troche nosit tam, kde by mohlo casom nieco hrozit.

Aby ste ma nechapali zle ako militantneho paranoika: na strelbu som sa dal preto, lebo nedoverujem smeru, ktorym sa Europa ubera. Obavam sa privalu nevzdelanych ludi z radikalne inej kultury, ktori si nevazia nicoho, co tu mame.

To je moj dovod. Stastie praje pripravenym. Som inak velmi zodpovedny clovek, ktory nema agresivne sklony (naposledy som sa pobil na zakladke v sebaobrane pre sikanujucim).

Preto je mi jasne, ze ZIADNY kurz zo mna (ani nikoho) neurobi bojovnika. To je nezmysel. Naucit konat reflexivne? Mozno, ak clovek prezije prvy utok a neodpadne od strachu. Co sa tyka mojho konania pri krajnych situaciach (autonehody, 2x dost skarede, agresivne slovne vypady inej partie) – myslim, ze som vzdy zachoval chladnu hlavu, sice so strachom, ale konajuc co najrozumnejsie, ako sa dalo, bez paniky. Isto, nikdy neslo doslova o zivot.

Jasne, ze strelba na staticky terc (su vobec u nas niekde pohyblive), v klude, v relativne normalnych poziciach je nieco ine, nez realita, kde ma clovek par sekund a furu adrenalinu, aby stihol konat. Urcite je tiez ine strielat takisto v pripade paniky ludi naokolo.Tolko na margo, co by som od kurzov ocakaval.

Skratka co najlepsiu (samozrejme, az po riadnom ovladnuti zbrane) simulaciu hranicnych situacii, do ktorych sa clovek v reale moze dostat. Lezat na zemi s bliziacim sa utocnikom, aktivny pohyb ciela a obrancu, vypatie a stres, simulacia vyradenej hornej koncatiny (primar, sekundar). Opakujem, az ked nieco zvladnem.

Co sa tyka streleckeho klubu, chapem viacerych a z hladiska aktivnych rad je to rozumne. Lenze ja som sa nikdy nemal chut niekde organizovat, zbrojak preto A a F skupina :). Asi to nebude najrozumnejsie, ale som raz taky – individualista (bacha, nie osamely sociopat, k tomu mam daleko).
polucias
častý prispievateľ
Príspevky: 612
Registered for: 16 years 2 months

Príspevok od používateľa polucias »

v poslednej dobe sa stretávam s týmto fenoménom čím ďalej tým častejšie,

že aj ľudia ktorých by napr. nikdy zbrane nelákali začínajú názor otáčať,

práve na podobný profil ako si ty (neber nijak hanlivo prosím) je práve zameraná stratégia veľkých mien a hesiel,
s bonusom minimálneho časového zaťaženia
bez nutnosti byť niekde v klube skúsiť aj športovú streľbu a podobne,

na to si treba dať pozor,
Machead
častý prispievateľ
Príspevky: 996
Registered for: 8 years 8 months

Príspevok od používateľa Machead »

Osobne som nikdy nic proti zbraniam nemal, niezeby ma nelakali, len som necitil potrebu ju vlastnit. Kolka to naivita z mojej strany, ked som sa zacal viac venovat historii a zistil smutnu skutocnost – ze proti zbraniam boli vzdy rezimy, ktore kruto potlacali vlastnych obcanov.

Co sa tyka vyuzivania ludi ako ja roznymi agenturami s velkou reklamou, na to si davam pozor, vo vsetkom. Mam silne vyvinute kriticke myslenie s velkou davkou racionalnej skepse :)

TCA som skusil preto, lebo to bolo relativne blizko, cenovo prijatelne. Ponukana Strelecka akademia ma sice vyhodu mensieho mnozstva ucastnikov na kurze, zial, cena a vo vyssich leveloch nutnost mat celu vybavu je nieco, co ma odradza.
Ubik
častý prispievateľ
Príspevky: 561
Registered for: 9 years 4 months

Príspevok od používateľa Ubik »

Neviem zhodnotit marketing TCA, ale reklama je vzdy tak trochu postavena na prehanani a evokacii nejakych emocii. Preto sa v reklamach na pivo toci dookola sport, chlapske kamaratstvo a kozy. Preto su soft drinky reklamovane az dementne veselo.

Takze ak si nejaka akademia, ktora tak ako vsetci podnikatelia od pekara az po zahradnika musi generovat zisk da nejake macho reklamy, tak je to na podobnej urovni. Tiez to chce rozumneho cloveka, aby vedel, ze sa z neho nestane superman. Nasa spolocnost coraz viac vidi za beznym clovekom debila ktoreho treba rozne navigovat, regulovat a monitorovat. Snad aspon tu by sme mohli skusit iny pohlad na vec.

Mna by zaujimali este aj ine veci, ktore ludom vadia na pristupe TCA k treningu. Dantes to pytal od romana, ten bez konkretnosti diskutovat prestal.

Tiez by ma normalne zaujimalo, co je v ich praci (okrem tych reklam) tak zle a nebezpecne a treba si na to dat pozor. Mozno by bolo vhodne to porovnat s inymi dostupnymi skolami.
Používateľov profilový obrázok
peterson
expert
Príspevky: 7848
Registered for: 14 years 2 months

Príspevok od používateľa peterson »

Ubik: prečítaj si celé vlákno TCA a dôvody nájdeš. Rozpísali sme sa potom, čo som sem dal informáciu o potrelení sa účastníka kurzu a firma sa z toho sprosto vyzula. Tým začni tvoje hľadanie dôvodov
Machead
častý prispievateľ
Príspevky: 996
Registered for: 8 years 8 months

Príspevok od používateľa Machead »

peterson napísal:Ubik: prečítaj si celé vlákno TCA a dôvody nájdeš. Rozpísali sme sa potom, čo som sem dal informáciu o potrelení sa účastníka kurzu a firma sa z toho sprosto vyzula. Tým začni tvoje hľadanie dôvodov
Neviem, ako k tomu doslo, kazdopadne za svoju bezpecnost (a bezpecnost inych ako osoba vykonavajuca strelbu) zodpoveda kazdy sam.

Na stranu TCA musim povedat, ze bezpecnost bola prebrata riadne, prst mimo spuste sa prizvukoval neustale, ako aj bezpecnostna kontrola zbrane po kazdom ukonceni strelby.

Druha vec je, ze sa naslo par expertov, ktori prst na spust davali pravidelne aj pri zapuzdreni. Instruktori sa nieco navrieskali. Bohuzial, v takomto pripade ked je niekto gramblavy sa urazu zabranit neda. Tu by som zase nevinil nikoho len cloveka, ktory si svojim konanim sposobil uraz sam.
Používateľov profilový obrázok
peterson
expert
Príspevky: 7848
Registered for: 14 years 2 months

Príspevok od používateľa peterson »

zrejme ti uniká podstata kritiky. Jedna vec je snažiť sa dodržať bezpečnostné zásady a vec druhá je v prípade incidentu - zbavenie sa celej zodpovednosti. To sa už ale opakujem. Všetko tu už je napísané, dokonca i s plytkým komentom TCA.
Ak tomu stále nechápeš, potom si asi jeden z tých mladých chalanov na ich fotkách. :wink:
Machead
častý prispievateľ
Príspevky: 996
Registered for: 8 years 8 months

Príspevok od používateľa Machead »

Podstata mi neunika, len nechapem, ako sa k tomu mali postavit. Ano, instruktor ma zodpovednost za ludi, lenze je to rovnake, ako ked sa niekto poreze pri kurze varenia. Preco by mal zobrat na seba zodpovednost instruktor za niekoho ineho?

Ine by bolo, ak by ten clovek postrelil niekoho ineho a bolo by uz z par predoslych nacvikov jasne, ze nie je schopny drzat v ruke ani nasadu od lopaty. Suhlasim, v takom pripade bud vylucit alebo niest plnu zodpovednost za to, co urobi.

Nevieme, co tomu predchadzalo. Ak robil opakovane blbosti a napriek upozorneniam ze ma spomalit, viac dbat na to co robi a TCA napriek tomu nezakrocilo, snaha vykrutit sa je zla. Ak tak spravil nedopatrenim jediny krat, je tazke to ukontrolovat a este tazsie povedat - to my, nasa vina, nasa prevelika vina.

Sme dospeli ludia, nemozeme sa tvarit, ze niekto za nas bude niest nejaku zodpovednost. Ja skratka nehodnotim nieco len na zaklade pocutia a nebudem ukazovat prstom ze ty - ty si vinny a nemal si sa vykrutit.

Mimochodom, mam 35, tudiz od mladicka pekne daleko.
Používateľov profilový obrázok
angelus1987
občasný prispievateľ
Príspevky: 84
Registered for: 10 years 3 months

Príspevok od používateľa angelus1987 »

V súvislosti s postrelením chýbajú viaceré informácie, konkrétne ako k tomu postreleniu došlo, či išlo o chybu daného jedinca, zlyhanie inštruktora atď.

Jednoducho čo je dôležité je to, že pokiaľ mal človek, ktorý sa postrelil platný zbrojný preukaz a nedodržal pokyny inštruktora, resp. správu strelnice, podľa môjho názoru je zodpovedný za seba ten človek sám, bez ohľadu na to, či bol, alebo nebol účastníkom kurzu - ale ako hovorím - chýbajú presné informácie o tom, ako k postreleniu došlo, čiže myslím si, že s hodnoteniami a hanením by bolo treba byť trochu opatrnejší. Každý človek, ktorý strieľa zo zbrane si má byť vedomý toho, že to nie je hračka, a pokiaľ je majiteľom zbrojného preukazu, mal by poznať spôsoby a zásady bezpečnej manipulácie so zbraňou.

Vzhľadom na to, že som dosť zmätený z toho, čo sa tu na fóre píše o TCA, rozhodol som sa u nich tento kurz vyskúšať. Po absolvovaní napíšem moje dojmy a pocity.
Napísať odpoveď

Návrat na "Tréning"