Keď už tasiť, vystreliť?

Používateľov profilový obrázok
arminius
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years 2 months

Príspevok od používateľa arminius »

Panzer napísal:luke

Na čom fičíš? :D
Keď niečo berie , tak by mali vrátiť prachy , nakoľko to asi nefunguje :wink:
Gunslinger
moderátor
Dátum registrácie: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Nechcel som sa do tohto zapajat, ale neda mi to:
Blade napísal:Takze ak ti na ulici dam facku, zastrelis ma? A co ak k tebe pride na ulici chlapik a da facku tvojej priatelke (zene) zastrelis jeho?
Blade: OK, co v takej situacii spravis ty?

Ako tu uz par ludi spomenulo, fyzicka priprava a bojove umenia nie su vhodne/mozne pre kazdeho. Plus je tam x dalsich veci na zvazenie - napr. to ze utocnik (ci uz vyholena hlava co si chce len buchnut, lupic, alebo ktokolvek iny) je zvycajne pripraveny (ma pri sebe nejaku zbran alebo nieco co sa ako zbran da pouzit), zvycajne nebyva sam, a zvycajne on vybera miesto/cas utoku. Mozes byt viacnasobny majster sveta x bojovych umeni, je vela situacii kde tahas za kratsi koniec, nehovoriac o tom ak si s manzelkou/detmi/priatelkou, atd.

V tej situacii co spominas - povedzme ze sa s nim das do bitky a podari sa ti ho povedzme dostat na zem bez toho ze by si mu nejak vazne ublizil (aj ked i tak mozes cakat ze ta da na sud kvoli ublizeniu na zdravi, atd.), ale co potom ? Nasadis mu nejaku paku a budes ho tam drzat na zemi 15 minut nez dorazi policia ? Co ak bude mat naokolo kamosov ?

A aj keby si zrovna bol sam, plne pripraveny a vo forme, a utocnik bol neozbrojeny a sam, malokedy byva v takej situacii cas rozmyslat - hmmm, skusim na neho par chvatov, ak to nezaberie vytiahnem kaser, potom teleskopa, a potom asi skusim tasit strelnu zbran ? Obranu clovek zvycajne voli podla moznosti co najefektivnejsiu, malokedy je cas skusat nieco menej ucinne, potom nieco ucinnejsie, a ak ani to nepomaha tak potom sa uchylit k strelnej zbrani. Zakladom obrany je aj tak v prvom rade prevencia, ako druhe ustup/utek, a priamy fyzicky kontakt je az ta posledna alternativa... A zatial co ustupovat/utekat so zbranou v ruke a pritom kricat 'stoj lebo strelim' sa da, na druhej strane ustupovat a pritom predvadzat nejake kata cvicenie, alebo ukazovat chvaty a kricat 'stoj lebo ta zmlatim a dobijem' asi moc fungovat nebude - jednako to utocnika pravdepodobne este viac vyprovokuje (zakladna psychologia), a jednako ak tam nemas svedkov alebo on predtym nevykrikoval nieco podobneho, na sude sa to moze lahko otocit a za utocnika/agresora mozes byt povazovany ty...

A aby to nebolo brane nespravne - moj nazor nie je tasit a strielat pri kazdej prilezitosti, ale nepodcenovat podobne situacie v zmysle 'naco tasit, som v lepsej forme ako Brock Lesnar (alebo Bruce Lee :-) a na toto mi budu stacit ruky a nohy...' A nehovorim ze fyzicka priprava/trening sa cloveku nezide, ale ulica nema rozhodcu a nepozna pravidla, a ako uz na tomto fore bolo mnohokrat spomenute - je lepsie byt sudeny dvanastimi, nez neseny siestimi... :roll:

Gunslinger
arminius
častý prispievateľ

Gunslinger

Nechcel som sa do tohto zapajat, ale neda mi to:
Asi takto :?:
Si vis pacem, para bellum... ak chces mier, priprav sa na vojnu.
http://en.wikipedia.org/wiki/Si_vis_pacem,_para_bellum

"Therefore, he who wishes peace, should prepare war; he who desires victory, should carefully train his soldiers; he who wants favorable results, should fight relying on skill, not on chance."

"Preto ten, kto si želá mier, by sa mal pripraviť na vojnu, kto si želá víťazstvo, by sa mal starostlivo tak , ako jeho vojaci , kto chce priaznivé výsledky , by sa spoliehať na kvalifikačné boje , nie na šance."
Gunslinger
moderátor

arminius: :-) Sice ktovie ako presne to Publius myslel, ale zakladny vyznam zostava. A 'bellum' nie je len 'vojna', ale moze referovat aj 'ozbrojeny konflikt medzi dvoma stranami ktorych zaujmy su v protiklade'. Kazdopadne, trochu poopravim ten slovensky preklad na konci:

"Preto ten kto si želá mier by sa mal pripraviť na boj; ten kto si želá víťazstvo by mal starostlivo pripravit svojich vojakov; a ten kto chce priaznivé výsledky by sa mal v boji spoliehať na svoje schopnosti a nie na priaznive okolnosti."

Gunslinger :wink:
inspiring_kepler

Príspevok od používateľa inspiring_kepler »

Blade napísal: BKSL: Takze ak ti na ulici dam facku, zastrelis ma? A co ak k tebe pride na ulici chlapik a da facku tvojej priatelke (zene) zastrelis jeho?
Nikto nema pravo davat niekomu facku len tak bezdovodne.
Facka moze byt zacinajuci utok a mozno tou jednou fackou aj ten utok konci. Ale moze znamenat aj nasledujucu este vacsiu agresiu.

Mam take dva pripady pouzitia zbrane pri "facke" napr. vlastnej zene.

1. Zena soferuje po sidlisku 30-40 km/h, ja som spolujazdec. Nase auto zacina obiehat asi 7-10 rocne dieta na bicykli. Dieta na bicykli sa nahodou zakyva, vyboci trochu zo smeru a pada pod kolesa auta. Zena hned brzdi. Dieta v bezvedomi ihned odvezie ine auto do nemocnice. Ihned na to prichadza z vchodu roztraseny rodic na ulicu zistit co sa stalo. Ludia mu povedia co sa stalo a kto bol sofer. Samozrejme nenavistne a zaroven zufalo pozera na moju zenu.
Nema ziadnu tendenciu k nej ist nieco presadzovat. Je viac zufaly ako nahnevany. Zena chce sama pred rodicom seba obhajit, podide k nemu ale zvoli nevhodne slova a povie toto: "Ja zato vobec nemozem. Ked sa to dieta nevie bicyklovat nemali ste ho pustat na cestu.". V tom jej rodic "vlepi" reflexne jednu vychovnu facku. Zena sa zlakne. Rodic sa na nu len zufalo pozera.

V tomto pripade by som zbran asi nepouzil pokial by rodic neprepadol do sialeneho vrazedneho amoku.

2. Opekame spekacky na okraji frekventovanej rekreacnej oblasti.
Sme tam styria. Moja tehotna zena, jej brat, jeho priatelka a ja.
Idem sam po drevo do lesa ked pocujem ako niekto "rype" do brata mojej zeny. Hned sa vraciam a uz vidim ako ho partia troch vyholenych pod vplyvom pivo+borovica "rekreacne" kope schuleneho na zemi po celom tele.
Do toho moja zena vykrikne nech ho nechaju tak ze zavola policiu a vytahuje v strese telefon.
Jeden z tych troch dementov ju chyti za ruku, treskne jej facku ze skoro odpadne a "privetivo" sa jej opyta:"Mam ti je.nut este jednu ?!"

V tomto pripade "facky" by som zbran asi pouzil.

Takze nie je facka ako facka :-)

Ked niekoho bavi trenovat BU nech trenuje. Ale ked to niekoho nebavi, popripade nema cas tak si kupi zbran a nauci sa s nou bezpecne narabat ( luger vleti do kvadra asi 12 cm hlboko a po ceste este odrazi odvzdusnovaciu trubicku na radiatore :-) )
Ci odraza utok zbranou alebo BU je len na jeho uvazeni a schopnostiach.
Ale mysliet si ze ked neovladam BU tak by som sa nemal branit ani zbranou je scestne :-) Ked to ide bez namahy preco to tak neurobit.
luke
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years

Príspevok od používateľa luke »

arminius napísal:
Panzer napísal:luke

Na čom fičíš? :D
Keď niečo berie , tak by mali vrátiť prachy , nakoľko to asi nefunguje :wink:
nebite ma prosim. nikomu som neublizil, len som si skrikol do tmy.
yarco
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

BKSL napísal:a nauci sa s nou bezpecne narabat ( luger vleti do kvadra asi 12 cm hlboko a po ceste este odrazi odvzdusnovaciu trubicku na radiatore :-) )
Jasne, ze je lepsie sa ucit na cudzich chybach, ale tie vlastne sa nejako lepsie pamataju, vsak? :wink: Dobre som to pochopil?
Ale to nic, hlavne ze sa do pamate vryla skusenost a nie Luger 8)
Blade
prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 10 months

Príspevok od používateľa Blade »

Gunslinger: Ja netvrdim, ze zbran nemas pouzit nikdy, ale nebolo by asi spravne, ked by dotycny dal facku tvojej priatelke a ty vytiahnes kver a povies vypadni, lebo do teba vyprazdnim zasobnik. Som zastanca pouzitia zbrane v krajnom pripade, ale neviem neviem ci by toto sud uznal ako obranu primeranu utoku (aj ked svedectvo tvojej priatelky by isto zavazilo). Co ale v pripade, ze by hrozba zbranou nepomohla a utocnik by napr. prisiel k tebe a ty by si nemal kam ustupit. Strielal by si?Mal by ruky pri tele a zacal by vykrikovat aby zaujal vsetkych okolo, pre ktorych by bolo zjavne, ze ty si agresor a mieris zbranou na neozbrojeneho cloveka. Potom by svedectvo tvojej priatelky moc nezavazilo, kedze dalsich 20 ludi by povedalo, ze si ho chcel zastrelit.

Je jasne, ze existuju situacie, ktore vyriesi uz len pouzitie zbrane, ale su situacie ked je mozne konflikt vyriesit bez strelby, bez zranenych ci mrtvych a bez zdlhaveho sudneho procesu. Kazdu situaciu je treba subjektivne vyhodnotit, ale je lepsie ju hodnotit ak existuje moznost obrany bez tasenia z puzdra. BU nie su len o fyzickej aktivite, ale rozvijaju aj psychiku a mozu pripravit cloveka na taketo situacie. Opakujem, ze nanavadzam vsetkych na BU ani tu nie som na ich reklamu, len tvrdim, ze ten, kto sa spolieha len na svoju zbran neurobil pre svoju bezpecnost dost :!:
Ja som momentalne napriklad v krajine, kde nie je dovoleny doslova ziadny sposob obrany (zabudnite na noz, teleskop, obranny sprej aj zastruhanu ceruzku, podla zakona nesmiete mat pri sebe ziadny ostry predmet, o strelnej zbrani ani nehovorim). A to nie som daleko od SR. Ak u vas najdu noz, idete hned na sud.

BKSL: Situacie, ktore si uviedol su skutocne specificke :D
Ja som to myslel jednoduchsie, bez akychkolvek inych okolnosti. V danych pripadoch by som reagoval rovnako.
(inak luger vleti do ytongu viac ako 30 cm :) )
yarco
moderátor

Blade napísal:... nebolo by asi spravne, ked by dotycny dal facku tvojej priatelke a ty vytiahnes kver a povies vypadni, lebo do teba vyprazdnim zasobnik ...
Ako vzdy - zavisi od situacie. Ak by napr. priatelka bola viditelne tehotna ako v BKSL-ovom priklade, mohlo by tasenie zbrane byt spravne aj primerane. Ak by priatelkou bola neboha Helena Ruzickova, chlapovi by mozno uznali aj NO. :wink:

Blade napísal:Co ale v pripade, ze by hrozba zbranou nepomohla a utocnik by napr. prisiel k tebe a ty by si nemal kam ustupit. Strielal by si? Mal by ruky pri tele a zacal by vykrikovat aby zaujal vsetkych okolo, pre ktorych by bolo zjavne, ze ty si agresor a mieris zbranou na neozbrojeneho cloveka.
Ak niekomu hrozis zbranou, pritom stojis alebo ustupujes, a on napriek tomu ide k tebe, podla mna jednoznacne utoci on. Navyse, ak ma ruky pri tele, zbran sa v nich moze objavit behom sekundy. Co sa tyka svedkov, musis kricat aj ty, aby bolo jasne, ze si sa ho najprv snazil zastavit a utocil on.

Netvrdim, ze by to na sude bolo jednoduche, ale poznas to o dvanastich a siestich. Moj nazor je ten, ze ak aj pri hrozbe zbranou ide niekto k tebe, rozhodne to nie je standardna reakcia "obete" a situacia je vazna. Na detailny 'psycho-socialny' rozbor jeho pohnutok obvykle nie je prilis cas.
Gunslinger
moderátor

Blade: Stale si ale nenapisal ako by si v takejto situacii reagoval ty?

Vo vseobecnosti s tebou suhlasim, ALE - pozri napriklad thread 'obrana proti neozbrojenemu pachatelovi'. Fyzicky utok na tvoju priatelku (a je jedno ci to je facka, uder, atd.) uz nastastie dava aj moznost obrany strelnou zbranou v ramci KN/NO. Plus nikdy nemozes vediet ci ten utocnik je naozaj sam a ci je neozbrojeny... To ze ma v prvom momente prazdne ruky vobec neznamena ze nieco nevytiahne. Navyse sa mi zda, ze to beries z pohladu ze tu fyzicku potycku bezpodmienecne vyhras ty, akoby to bola samozrejmost, to ale vobec nemusi tak byt. V poulicnom 'boji' je jedno ako si natrenovany, ci mas o 30kg viac a si o hlavu vyssi, alebo je to naopak, tam neexistuju pravidla a nikdy nevies co dokaze utocnik alebo co ma pri sebe, a ci nema naokolo komplicov. A ak vytiahne uz len noz (co je uplne minimum co mozes od takychto ludi cakat), staci jedno nestastne porezanie na predlakti/ruke aby ti pretal slachy a si v koncoch, atd.

Pises tiez: 'konflikt vyriesit bez strelby, bez zranenych ci mrtvych a bez zdlhaveho sudneho procesu', lenze uz tym ze tvoja priatelka dostala facku je pravdepodobne ze utrpela urcitu fyzicku ujmu (nehovoriac o psychickej), a naozaj neviem ako by si takehoto agresora chcel zpacifikovat bez toho aby si mu akokolvek ublizil (pokial nemas pohlad Chucka Norrisa :shock: :lol: Aj keby bol utocnik sam a uplne drevo, a jednal si s nim 'v rukavickach', pokial sa to dostane na sud a on vytiahne dobreho pravnika, lahko sa moze stat ze sa budu preberat jeho zdravotne tazkosti od astmy a bronchitidy z detstva az po praceneschopnost a dlhodobe nasledky ktore mu tvoja paka ci uder sposobili...

Dalsia vec je to, ze ak trenujes BU a si povedzme clenom nejakeho klubu, na sude to moze byt pre teba pritazujuca okolnost (minimalne obhajoba to bude tlacit tymto smerom).

A co sa tyka svedkov, na tych naozaj nezaujatych sa spoliehat moc nemozes - jednako sa zvycajne hned rozprchnu a nikto nic nevidel a nepocul, a na tvojej strane bude len priatelka, zatial co na jeho strane moze byt x kamaratov (z ktorych viaceri mozu vystupovat ako neznami/nezaujati svedkovia). A ako som spomenul - zatial co vyzva 'stoj lebo strelim' je uplne jasna a jej neuposluchnutie ti uz dava aku taku pravnu oporu, vyzva 'stoj lebo ta zbijem' robi agresora z teba, a utocnik (a jeho svedkovia) moze kludne povedat ze on pocul ze sa mu vyhrazas zabitim...

Inak, kedysi som si tiez myslel ze BU sa do takychto situacii hodi lepsie nez strelna zbran, lenze zivot nie je hollywoodsky film a nas pravny system tiez nie je uplne dokonaly. Nastastie zakony sa odvtedy uz aspon trochu zmenili k lepsiemu (napr. ta poziadavka primeranosti obrany k utoku a pod.), ale v realnom svete bohuzial slusny a cestny clovek zvycajne i tak taha za kratsi koniec (nebude sa opierat o falosne vypovede na sude, potvrdenia od podplateneho doktora, a pod.).

Preto je moj nazor ze v kritickej situacii by sa mala podla moznosti pouzit co najefektivnejsia obrana hned zo zaciatku, aj za riziko ze bude treba par hodin spisovat zapisnicu alebo absolvovat sud, ako moznost ze clovek skonci na vozicku, alebo bude na pohrebe priatelky vysvetlovat rodine ze ano, mal pri sebe zbran, ale myslel si ze toho utocnika zmakne bez toho aby mu ublizil...

Tolko moj nazor,

Gunslinger
Jack
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Gunslinger, do bodky súhlasím. Preto za tú najzásadnejšiu dilemu nepovažujem otázku z názvu tohto threadu, ale otázku, kedy to ešte nechať len na prázdne ruky, prípadne kaser alebo teleskop. Niektorí ste na ňu už odpovedali a ja súhlasím s názorom, že keď už sa brániť, tak hneď od začiatku efektívne. Aj keď zase nedávam automaticky k tomu znamenienko rovná sa výlučne vždy len so zbraňou.
yarco
moderátor

Gunslinger napísal:Preto je moj nazor ze v kritickej situacii by sa mala podla moznosti pouzit co najefektivnejsia obrana hned zo zaciatku, aj za riziko ze bude treba par hodin spisovat zapisnicu alebo absolvovat sud, ako moznost ze clovek skonci na vozicku, alebo bude na pohrebe priatelky vysvetlovat rodine ze ano, mal pri sebe zbran, ale myslel si ze toho utocnika zmakne bez toho aby mu ublizil...
Amen! (povedal neveriaci pes :wink:)
arminius
častý prispievateľ

Panstvo vie , že si občas potrpím na citáty , takže ďaľší z mojej zbierky : :wink:

Lepšie je mať zbraň a nepotrebovať ju,

ako potrebovať zbraň a nemať ju.
inspiring_kepler

Blade napísal: (inak luger vleti do ytongu viac ako 30 cm :) )
To vies za sociku tie vonkajsie cinziakove kvadrove panely asi robili kvalitnejsie :-)
inspiring_kepler

arminius napísal:Panstvo vie , že si občas potrpím na citáty , takže ďaľší z mojej zbierky : :wink:

Lepšie je mať zbraň a nepotrebovať ju,

ako potrebovať zbraň a nemať ju.
arminius toto je najkomercnejsi citat aky si kedy napisal :-)
Napísať odpoveď

Návrat na "Nutná obrana - krajná núdza"