Nadobudaju sa zbrane na konkretnu skupinu ZP?

Používateľov profilový obrázok
Mesi
moderátor
Registered for: 17 years 7 months

Príspevok od používateľa Mesi »

Samozrejme, staci ti F ak chces zbran doma len drzat. Co si tym chcel povedat? :shock:

Potom prichadza velmi dobre znama dilema, ze ci s nou by si mohol strielat na strelnici.
Zlomizub
častý prispievateľ
Registered for: 12 years 7 months

Príspevok od používateľa Zlomizub »

Igrlik pisal na prvej strane ze ma zapisane v PZ "na zberatelske ucely". Tym padom znej nesmie strielat.
Mesi
moderátor

Sme hodne dlho mimo temy. Bud sa mozeme presunut, alebo to tu ukoncit.
gereta
prispievateľ
Registered for: 12 years 3 months

Príspevok od používateľa gereta »

Mesi, v tvojom pripade je to chyba prislusnikov...
Ked ides kupovat zbran, tak do nakupneho povolenia pises (paragraf 11 ods 2 pism. d)
skupinu ZP , ktoru mas a ktora ti umoznuje nadobudnut zbran danej kategorie.
Tato skupina je potom uvedena aj v preukaze zbrane a reflektuje skutocnost na zaklade ktorej skupiny tvojho ZP si danu zbran nadobudol. Snad mi nechces povedat, ze si v nakupku uviedol sk.A, lebo podla paragrafu 27 nemozes nadobudnut 58-icku ak mas skupinu A alebo B. Takze si tam musel mat skupinu E a zbran si nadobudol na zaklade vlastnictva tejto skupiny a tato skupina mala byt uvedena aj v preukaze zbrane. To, ze sudruhovia na policii ti tam dali vsetky tvoje skupiny je len ich ludova tvorivost.
yarco
moderátor
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

Gereta:
Rovnako je ľudovou tvorivosťou to, čo píšeš ty.
Odkazuješ sa na konkrétny bod zákona a ešte v tej istej vete napíšeš niečo, čo daný bod vôbec neobsahuje.

ZAlex, strelec122, aparapi a spol:
Než tu všetkých presvedčíte o vlastnej pravde, čo tak sa najprv zamyslieť nad odpoveďou na túto trefnú otázku?
Zlomizub napísal:... Predstav si, ze si policajt a chytis ma. Zaco ma potrestas ak budem mat pri sebe kratku zbran s vyznacenou sk.E v preukaze zbrane a zaroven som drzitelom zbrojneho preukazu zbrane sk.A?
Aky paragraf som porusil?
Mesi
moderátor

Asi ako Jaro napisal.

Doplnim ten tvoj paragraf (zas pre lenivych):
§ 11 ods. (2) napísal: d)
skupinu zbrojného preukazu (§ 15 ods. 2) alebo zbrojnej licencie (§ 29 ods. 2), číslo zbrojného preukazu alebo zbrojnej licencie a názov policajného útvaru, ktorý zbrojný preukaz alebo zbrojnú licenciu vydal, ak je žiadateľom držiteľ zbrojného preukazu alebo zbrojnej licencie,
Zase.... ziadna zmienka o tom ze sa do ziadosti pise skupina na zaklade ktorej mozes nadobudnut danu kat. zbrane a uz vobec nic o tom, ze sa zapisuje do PZ. Takze teraz si ty ten sudruh? 8)
theplaky
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 1 month

Príspevok od používateľa theplaky »

Mesi:
§ 37 ods. (2) píše:
Dokladom o zaevidovaní zbrane je preukaz zbrane, ktorý je verejnou listinou. Vzor preukazu zbrane je uvedený v prílohe č. 4.
.. ja by som to az tak jednoznacne nevidel:
- keby tam bol ten slovosled prehodeny a bolo by tam napisane ze "PZ je dokladom o zaevidovani zbrane" tak by bol ten tvoj vyklad pripustny
- nakolko tam je slovosled tak ako tam je "Doklad o zaevidovani zbrane je PZ" nevylucuje sa ze PZ je vydavany aj za inym ucelom nez ten jeden ktory je v zakone odcitovany.

Napada ma jeden (mozno zly) priklad v suvislosti s vodicskym preukazom:
- si drzitel VP = mozes soferovat
- zastavi Ta policajt, chce vidiet vodicak a technicak
= ak mas vodicak len na osobne auto a sedis v kombajne mas problem (aj ak mas od toho kombajnu technicak)
Naposledy upravil/-a theplaky v 22 Feb 2016, 16:06, upravené celkom 1 krát.
Mesi
moderátor

Nepouzivajme prirovnania. To je pre tych, ktori nevedia opodstantnit svoje tvrdenie v danej teme.

Tvoj priklad je zly, lebo vo vodicaku sa pise presne ake auta mozes soferovat. Analogia je ZP, kde sa pise ake zbrane mozes nadobudat. Paralelu k PZ nevidim.

Ale plati co si napisal. PZ je dokladom o zaevidovani, teda doklad, ze zbran, ktoru mas je zaevidovana. Bodka.
gereta
prispievateľ
Registered for: 12 years 3 months

Príspevok od používateľa gereta »

Zlomizub píše:... Predstav si, ze si policajt a chytis ma. Zaco ma potrestas ak budem mat pri sebe kratku zbran s vyznacenou sk.E v preukaze zbrane a zaroven som drzitelom zbrojneho preukazu zbrane sk.A?
Aky paragraf som porusil?

Toto je dosť teoretická otázka ale celkom ma to zaujíma, takže:
1. Ak máš zbroják AE - nie je čo riešiť - ideš na strelnicu...
2. Ak máš zbroják len A :
Máš v preukaze zbrane uvedené číslo zbrojáku a skupinu ku ktorému bol preukaz zbrane vydaný.
Ako si sa dostal k zbrojáku bez E-čka, keď máš v preukaze zbrane E ? Jedine tak, že si to Éčko niekedy mal a si oň prišiel... strata členstva... ale medzitým si získal A.
Tu musíš: odovzdať neplatný zbrojný preukaz a preukaz zbrane policajnému útvaru, ktorý zbrojný preukaz vydal, do siedmich dní odo dňa zániku jeho platnosti podľa § 25 ods. 1 písm. a), c) až f),
Nakoľko si stratil spôsobilosť pre sk E, tak tvoj zbroják je neplatný - lebo obsahuje údaje nezodpovedajúce skutočnosti a policajti ti vydajú nový.
Neviem ako je to pri výmene zbrojáku - či sa mení aj číslo, lebo ak áno a vrátili ti preukaz zbrane a vydali ti zbroják s novým číslom tak máš prúser.... lebo máš preukaz zbrane na iný zbroják!
Ak ti zostalo číslo zbrojáku rovnaké a vydali nový len s Á-čkom, tak ti mali vymeniť aj preukaz zbrane - lebo obsahuje údaje nezodpovedajúce skutočnosti - je na ňom uvedené číslo zbrojáku a skupina E, ale tento zbroják skupinu E nemá!
Neviem či je toto prípad z praxe, ale každopádne takto nejako tento bordel vzniknúť mohol...
A odpoveď na otázku podľa mňa je, že na to paragraf asi nieje - ale asi by som tak po meste s kvérom pre spokojnosť svojej duše nechodil...
inspiring_liskov

Príspevok od používateľa inspiring_liskov »

toolko filozofie...
jednotlive skupiny ZP nas opravnuju nadobudat urcite zbrane zaradene do kategorii A, B a C dalej delene podla pismen a) az ...xx
Viacero roznych skupin moze opravnit drzitela ZP na nadobudnutie nejakej konkretnej zbrane kat A, B alebo C.
Tato zbran je v majetku a drzani majitelom, ktory je drzitelom ZP jednej alebo viacerych skupin.
Tam kde zakon 190/2203 hovori o pravach drzitela ZP vo vztahu ku skupine ZP, vztahuju sa jeho prava (a povinnosti) na tie skupiny ZP ktore mu boli vydane.
Nejake vyznacene policka na karticke na tom pramalo zmenia
Mesi
moderátor

Ano, Roman a napriek tomu vidis kolko zmatku v tom maju ludia. Ani neviem z coho to prameni.
jedei105
prispievateľ
Registered for: 12 years

Príspevok od používateľa jedei105 »

:D neskutocna debata, Mesi mas pevne nervy :)
vanto
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 7 months

Príspevok od používateľa vanto »

mesi: tak napriklad u nas to beru tak, ze zapisuju vylucne len jednu skupinu do karty zbrane, to cloveka potom matie ked pristup prislusnikov je taky aky je.
ZAlex
prispievateľ
Registered for: 10 years 2 months

Príspevok od používateľa ZAlex »

Uvediem este jeden priklad. Pred casom som mal SVT 40 , kde v karticke bolo uvedene ako skupina ZP pismeno D-na polovne ucely. Po case ked som obnovoval zbrojak mi policajti povedali, ze uvedenu zbran nemozem pouzivat na polovne ucely a povodnu karticku mi vymenili za novu, kde bolo uvedene miesto D , pismeno E! Otazka na mieste je :preco teda menili karticku, ked podla toho co sa tu pise je uplne jedno co tam je uvedene? A to mam ZP skupiny D aj E? Osobne si myslim, ze PZ na Slovensku to nema moc ujednotene.
Mesi
moderátor

V tom, ze jednotlive utvary ZaS PZ postupuju odlisne a nie vzdy v sulade so zakonom sa nemusime hadat.

Ani to nevytvara istotu u drzitelov ani to nevytvada dovy imidz odbornosti Pol. Zboru.

ZAlex: spravna otazka. Pytas sa ju ale zlych ludi. Treba sa ju pytat tych, co ti preukazy menili.

A tu narazame na nezanedbatelnu edukativnu zlozku uvedomelych drzitelov ZP, ktori by mali trvat na tom, aby policajti nekonali vramci tradicii ale vramci zakona. To okrem ineho znamena vyhradit si ten cas nielen na nastudovanie zakona ale aj na navstevu useku ZaS a neocakavat ze 'vsak za 15minut zmenim folklor'.
Zamknuté

Návrat na "Zákon o zbraniach"