Chcem začať prebíjať...ako na to?
Kúp si v potrebách pre rybárov olovené závažie 8 mm priemer. Je to mäkké olovo. Pretlač hlavňou, zmeraj mikrometrom. Na presnosť treba strely s priemerom o 0.001´´väčším. Plášťované môžu byť aj v nameranom kalibri.
pozri, kľudne tam môže byť tá predchádzajúca verzia laufu v .308 , ak nemáš po ruke 8mm rybárske olovo, odlej si zo sádry blok do ktorého po jeho dokonalom vyschnutí ( 3 dni na kúrení) vyvŕtaj osmičkou dieru a nalej tam mäkke olovo. Potom postupuj podľa videa. Ak do .312 vopcháš menší priemer projektilu dopracuješ sa k zhoršeniu presnosti, napr iž18 v .308win rusáci osadzovali laufami pre 7.62x54 iba rezli komoru 308 a výsledok je tragický.
Scandium: Ruger mini 30 ma vyvrt na strely s priemerom .311" (viem to, tu pusku som niekolko rokov vlastnil). Na rozdiel od 58micky ten vyvrt nieje chromovany a ma 5drazok (58ma ma len styri). Stupanie je u oboch rovnake, mini 30 ma vsak dlhsiu hlaven.
- 308mickove strely ti to vystreli, ale presnost aku dosahujes s 311tkovymi neocakavaj. V tejto razi u nas zozenies strely od SB, PP, Lapua a 165 a 195gr strely od Aresu. S tymi tazkymi strelami je uz na 100m nastrel mimo rozsah nastavitelnosti mechanickych mieridiel (mal som tam dioptricky cielnik z Garanda)
Ak do tej pusky budes pchat jadrovane vojenske strelivo odpises si vyvrt. Ja som z nej strielal tovarenske 123gr od SB, PP a Barnaulu.
- na tychto rugroch lubia praskat uderniky (aj mne sa to stalo). Puskar mi to nadpajkoval striebrom-vydrzalo mi to asi tri navstevy na strelnici. Novy udernik zozenies od MPI CZ (u nas robi ruger BW Arms ale ND moc nerobia)
(..sorry za OT)
- 308mickove strely ti to vystreli, ale presnost aku dosahujes s 311tkovymi neocakavaj. V tejto razi u nas zozenies strely od SB, PP, Lapua a 165 a 195gr strely od Aresu. S tymi tazkymi strelami je uz na 100m nastrel mimo rozsah nastavitelnosti mechanickych mieridiel (mal som tam dioptricky cielnik z Garanda)
Ak do tej pusky budes pchat jadrovane vojenske strelivo odpises si vyvrt. Ja som z nej strielal tovarenske 123gr od SB, PP a Barnaulu.
- na tychto rugroch lubia praskat uderniky (aj mne sa to stalo). Puskar mi to nadpajkoval striebrom-vydrzalo mi to asi tri navstevy na strelnici. Novy udernik zozenies od MPI CZ (u nas robi ruger BW Arms ale ND moc nerobia)
(..sorry za OT)
V Mosin-Nagant som meral hlaven za pomoci 9mm strely ... odlupol som plášť a strela s jemnym naklepnutim vosla dnu. Ak teda prebijas 9mm, mozes si usetrit jednu cestu k rybarom 
ja len dúfam že som si nedodrbal hlaveň. Dal som z nej cca 1000 striel z vojenského náboja (či už komplet náboj, či len strelu). Začala mi nepochopitelne rozhadzovať po terči. A ja neviem či je to strelivom, či puškohľad sa dodrbal či hlaveň.
Máš predstavu po akom počte vystrelených vojenských jadrovaných by mohlo prísť k poškodeniu hlavne?
Do témy Ruger Mini 30 som dal nejaké fotky terčou. Nechcem to tu špiniť OT
Máš predstavu po akom počte vystrelených vojenských jadrovaných by mohlo prísť k poškodeniu hlavne?
Do témy Ruger Mini 30 som dal nejaké fotky terčou. Nechcem to tu špiniť OT
Dá sa to urobiť aj strelou z mäkšieho olova, ale: rybárske olovo je mäkké, ide to ľahšie. A pomôže hlaveň ľahko naolejovať. Raz pretlačiť, zmerať dobrým mikrometrom a vývrt individuálnej hlavne je jasný. Netreba sa potom spoliehať na "overené" zdroje.
Mám záujem o prebíjanie 9mm luger , ale potrebujem poradiť nájde sa niekto z BB resp. okolia čo poradí čo a kde nakúpiť ?
Potrebujem len cca 800 +- /mes. ako bude chuť
.
Zatiaľ mám vyhliadnuté : Lee Classic Turret Pres Kit ,resp. load master.
A ešte otázka rozpočet cca 400 € .
ďakujem
Potrebujem len cca 800 +- /mes. ako bude chuť
ďakujem
Predmet: Chcem začať prebíjať...ako na to?
http://cs.strobl.cz/komplet-lee-classic ... ro-1-razi/ (ceski bratia za to chcu ~ 353 EUR). Akurat si zisti kde ti to predaju co najlepsie na Slovensku, sice posielaju aj na Slovensko ale lepsie je podporit domacu ekonomiku
.
Na pistolove / revolverove raze je Lee Classic Turret a Lee Matrice uplne postacujuci, ked sa rozbehnes tak tych 150+ nabojov za hodinu das bez problemov aj s kontrolami.
Strely - zober slovenske Ares - neviem co mas za zbran, na 9mm Luger doma pouzivame 125gr a 135gr EPRX. Prach - prejdi nejake vlakna o prebijani, moznosti je viacej (ja pouzivam Lovex S011). Zapalky su bezne SP. Na nejake pripravky na pranie sa zatial vykasli, uplne v pohode sa zacat da s lavorom, jarou, octom a kuchynskou sodou - pripadne si na susenie kup lacnu susicku na ovocie. Ked tak pripadne hod SZ ak chces vediet nieco konkretne.
Ahoj krajan, momentalne som v BB sice cca raz za 3 mesiace ale pekne dane dokopy to mas napr. tu v tejto sade :izzy napísal:Mám záujem o prebíjanie 9mm luger , ale potrebujem poradiť nájde sa niekto z BB resp. okolia čo poradí čo a kde nakúpiť ?
Potrebujem len cca 800 +- /mes. ako bude chuť.
ďakujem
http://cs.strobl.cz/komplet-lee-classic ... ro-1-razi/ (ceski bratia za to chcu ~ 353 EUR). Akurat si zisti kde ti to predaju co najlepsie na Slovensku, sice posielaju aj na Slovensko ale lepsie je podporit domacu ekonomiku
Na pistolove / revolverove raze je Lee Classic Turret a Lee Matrice uplne postacujuci, ked sa rozbehnes tak tych 150+ nabojov za hodinu das bez problemov aj s kontrolami.
Strely - zober slovenske Ares - neviem co mas za zbran, na 9mm Luger doma pouzivame 125gr a 135gr EPRX. Prach - prejdi nejake vlakna o prebijani, moznosti je viacej (ja pouzivam Lovex S011). Zapalky su bezne SP. Na nejake pripravky na pranie sa zatial vykasli, uplne v pohode sa zacat da s lavorom, jarou, octom a kuchynskou sodou - pripadne si na susenie kup lacnu susicku na ovocie. Ked tak pripadne hod SZ ak chces vediet nieco konkretne.
Urcite by som pri prebijani zvazil trochu dosetrit a kupit Dillon xl 550, ktory sa sem tam vyskytne aj z druhej ruky. Usetri to kopec casu, jedine zeby clovek bol nezamestnany a nemal co robit - potom v pohode odporucim aj jednooperak
Cas je dost limitujuci faktor, ktory v zviote mame a moc sa kupit neda.
Super ďakujem idem zisťovať.
Ešte otázka pri strelách :
posledne som bol v Dubnici a tam sypané lugre už po 0,17 € :
a strely FMJ za 66€/1000
v arese je napr. : 9 - 125 RN CN BB - EPROX a je možnosť kalibrácie nikde som nenašiel ktorú zvoliť 356 alebo 355 ?
zbraň je HK SFP9 ?
Ešte mi treba veľa čítať .
ďakujem.
Ešte otázka pri strelách :
posledne som bol v Dubnici a tam sypané lugre už po 0,17 € :
v arese je napr. : 9 - 125 RN CN BB - EPROX a je možnosť kalibrácie nikde som nenašiel ktorú zvoliť 356 alebo 355 ?
zbraň je HK SFP9 ?
Ešte mi treba veľa čítať .
ďakujem.
Pouzivam olovo (resp. EPRX) kalibracia .356. Vaha strely - treba otestovat co jej bude viacej chutit, ja pouzivam 135gr lebo moj SW MP9 s nimi ma vyrazne lepsiu presnost, ale napr. do synovho PPQcka davame 125gr. FMJ - to nech ti poradi niekto iny, osobne na strelnicu nepouzivam ale pokial to mas na robenie dier do papiera resp. na popre / gongy (tam ta s tym vyhodia
) tak naco.
Ja som za klasicke RNBB EPRX, vyrazne menej to spini nez hole olovo, mame ich zatial prebitych zo 10.000 (3/4 z toho .38/.357cky, zvysok 9mm Luger) a spokojnost.
Ja som za klasicke RNBB EPRX, vyrazne menej to spini nez hole olovo, mame ich zatial prebitych zo 10.000 (3/4 z toho .38/.357cky, zvysok 9mm Luger) a spokojnost.
tak neviem ale vsetky rady ohladom prebijacieho lisu akosi neobsahuju vsetky ostatne veci ktore k tomu treba ak clovek nechce prist k urazu... prebijat 150+ na turrete kde na kazdy naboj treba 4 tahy pakou + ten uzasny zapalkovac bude urcite pohodova pracicka ked normalne lisy s podavacmi robia 600-800 za hodinu. len jednoduchym pozretim na web je rozpocet 400 eciek malo ak sa nejedna o osobu s neobmedzenym volnym casom... srat sa s mokrym pranim nabojnic a ich susenim ked sa pracka da kupit za 60 eciek mi tiez pride ako setrenie na vlastnom pohodli a volnom case...M M napísal:Predmet: Chcem začať prebíjať...ako na to?
Lee Safety Scale 39,95
Lee Deluxe Pistol Die Set 9mm Luger 66,00
Delaboračné kladivko 27,50
VIBRAČNÁ ČISTIČKA NÁBOJNÍC 62
Lee Load-Master 360
pri strielani 800 ran mesacne sa mu to zaplati za rok ak vezmem cenu normalneho naboja 18 centov. pri pridani sa k spolocnemu nakupu streliva sa to este vyrazne natiahne. do toho treba zaratat este cas a cenu na zhananie samotnych komponentov streliva...
Jednooperacny lis(Lee Clasic Cast) se vsim vsudy ma stal nieco malo cez 400€.
Prebijam tak cca 500-600 mesacne, periem v ultrazvuku a nakoniec v kukuricnej drti (kvoli lanolinu).
Cele mokre pranie mi zaberie tak 3 minuty casu(nasypat do cisticky a potom vyliat cez sitko) na 400 nabojnic (tj +- raz za mesiac).
100ks spravim na jednooperaku za cca 45 minut a skutocne ma to neobtazuje
Jasne, 550ka spravi 800 za hodinu ale robit z jednooperacneho uplneho strasiaka ...
Prebijam tak cca 500-600 mesacne, periem v ultrazvuku a nakoniec v kukuricnej drti (kvoli lanolinu).
Cele mokre pranie mi zaberie tak 3 minuty casu(nasypat do cisticky a potom vyliat cez sitko) na 400 nabojnic (tj +- raz za mesiac).
100ks spravim na jednooperaku za cca 45 minut a skutocne ma to neobtazuje
Jasne, 550ka spravi 800 za hodinu ale robit z jednooperacneho uplneho strasiaka ...
-
Peter Elektro
- častý prispievateľ
- Dátum registrácie: 16 years 1 month
- Kontaktovať používateľa:
Len pre poriadok 550 ma možno teoreticku rychlost 800/ hod.
Prakticku max 400 pokial nemaš otroka na pripravu komponentov a prsty
ako gynekolog
( 550 som mal dva roky).
Teraz mam 650 ktora ma teor.rychlost ešte ovela vyššiu, prakticky na nej robim
do 500 ks. Ratam čas aj s doplnanim komponentov. Samotne tahanie za paku je z celeho
procesu cca polovica času.Jednooperak odporučam ludom ktory maju času na rozdavanie
Prakticku max 400 pokial nemaš otroka na pripravu komponentov a prsty
ako gynekolog
Teraz mam 650 ktora ma teor.rychlost ešte ovela vyššiu, prakticky na nej robim
do 500 ks. Ratam čas aj s doplnanim komponentov. Samotne tahanie za paku je z celeho
procesu cca polovica času.Jednooperak odporučam ludom ktory maju času na rozdavanie
Naposledy upravil/-a Peter Elektro v 11 Jún 2016, 21:31, upravené celkom 1 krát.
Moj sucasny rozpocet bez komponentov:
Dillon XL650 z druhej ruky: 400 €
Lee sada matric deluxe set 9 mm: 65 €
Digitalna suplera z eBay: 11 €
Lee Powder Scale vaha: 34 €
Digitalna vaha z ebay (lee je pre overenie, moc cine neverim): 14 €
Delaboracne kladivko: 18 €
Lyman nabojovy kaliber: 22 €
Montaz riadneho stola pre lis a prebijanie:
Riadna drevotrieskova kuchynska doska na format: zdarma, zvysok od kamarata
2x hranoly na masivne nohy: zdarma
Ocelove konzoly, jokle, metricke sroby, matice – v predrazenom Hornbachu 30 €, inde vyrazne lacnejsie
Tudiz len na zakladne potreby si priprav tych 500 eur minimalne, ono ani Lee Classic Turret press cela sada nejde pod 360 € a to bez matric.
Komponenty ako strely, zapalky a prach pre cca 10 000 ks na zaciatok nieco nad 1000 € ak mas stastie na cenu.
Vseho vsudy na zaciatok tych 1500 eur clovek musi pocitat. Najviac je cena komponentov, ak niekto hned nehupsne do noveho Dillona.
Dillon XL650 z druhej ruky: 400 €
Lee sada matric deluxe set 9 mm: 65 €
Digitalna suplera z eBay: 11 €
Lee Powder Scale vaha: 34 €
Digitalna vaha z ebay (lee je pre overenie, moc cine neverim): 14 €
Delaboracne kladivko: 18 €
Lyman nabojovy kaliber: 22 €
Montaz riadneho stola pre lis a prebijanie:
Riadna drevotrieskova kuchynska doska na format: zdarma, zvysok od kamarata
2x hranoly na masivne nohy: zdarma
Ocelove konzoly, jokle, metricke sroby, matice – v predrazenom Hornbachu 30 €, inde vyrazne lacnejsie
Tudiz len na zakladne potreby si priprav tych 500 eur minimalne, ono ani Lee Classic Turret press cela sada nejde pod 360 € a to bez matric.
Komponenty ako strely, zapalky a prach pre cca 10 000 ks na zaciatok nieco nad 1000 € ak mas stastie na cenu.
Vseho vsudy na zaciatok tych 1500 eur clovek musi pocitat. Najviac je cena komponentov, ak niekto hned nehupsne do noveho Dillona.