Účinnosť pištolových kalibrov proti zvieratám
čoskoro sa lupary presúvajú späť do svojich pôvodných kategorií.
Podpisujem - veľmi dobre napísané.theplaky napísal: Co sa tyka obrany pri napadnuti lesnou zverou, ako clovek by som sa skor spoliehal na to koli comu sa nas vacsina zvierat boji: rozum. V kombinacii s predvidavostou a zdravou davkou pokory pred tymi ktori v lese ziju by to malo postacovat na bezpecny navrat domov.
Nechcem podceňovať prechádzky po lese cez deň, ale skúste v lese prenocovať - to budete žasnúť, ako je tam v noci živo!
A garantujem vám, že slabšie povahy naozaj iba prenocujú, ale neprespia ani hodinku...
Keď nebudete mať "nočné videnie", tak možno ani nebudete tušiť, čo to funí, hrabe, ryje, fučí, krochká, vrčí, vyje, šuchoce, dupe, ... okolo vás.
....väčšinou myši a iné drobné hlodavce. Kým sa uráčia diviaky, tak to už obvykle chrápem ja. 
A proti myšiam nosíš čo a v akom kalibri? 
.44 Remington Magnum s nábojom Fiocchi SJSP 240gr.
Nosil som aj 9mm Luger kŕmený so Sellier&Bellot Subsonic 140gr., ale potom ako tento náboj nedokázal zastaviť čelne útočiaceho škrečka poľného (Cricetus cricetus), tak som pochopil, že nemôžem ďalej takto hazardovať so svojím zdravím a zaobstaral som si úmerne výkonnú zbraň.

Nosil som aj 9mm Luger kŕmený so Sellier&Bellot Subsonic 140gr., ale potom ako tento náboj nedokázal zastaviť čelne útočiaceho škrečka poľného (Cricetus cricetus), tak som pochopil, že nemôžem ďalej takto hazardovať so svojím zdravím a zaobstaral som si úmerne výkonnú zbraň.
No, myslim, ze toto je na vynimku na A.:

To by som videl na plameňomet. Minimálne.
-
inspiring_wiles
Potvrdzujem.peterson napísal: bolí každý náboj.
-
inspiring_cori
Sperky, asi sme videli ine video. Alebo ty vidis utociacich diviakov, na ktorych treba zelezo? Inak mas pravdu, na tych z videa treba pas, alebo plienku...
Ps: mne je uprimne jedno co kto nosi. Sam nosim. Ale nosim napr. aj casti lekarnicky, ked usudim, ze maju zmysel. Byt dosrany z diviakov ci zombikov proste zmysel nema.
Osobne som v suvislosti s diviakmi zacitil potrebu mat zbran raz v zivote, ked som nasiel choreho slepeho lanstiaka. Mal pravdepodobne mor a ja prazdne ruky, tak som odisiel a nahlasil ho hospodarovi. O utociacom diviakovi som pocul vzdy len rozpravky. A statistiky zraneni zverou potvrdzuju, ze slo len o famy. Tych napadnuti je v nasich koncinach tak malo, ze statisticky pravdive tvrdenie potom znie: diva zver na sk ludi nenapada.
Ps: mne je uprimne jedno co kto nosi. Sam nosim. Ale nosim napr. aj casti lekarnicky, ked usudim, ze maju zmysel. Byt dosrany z diviakov ci zombikov proste zmysel nema.
Osobne som v suvislosti s diviakmi zacitil potrebu mat zbran raz v zivote, ked som nasiel choreho slepeho lanstiaka. Mal pravdepodobne mor a ja prazdne ruky, tak som odisiel a nahlasil ho hospodarovi. O utociacom diviakovi som pocul vzdy len rozpravky. A statistiky zraneni zverou potvrdzuju, ze slo len o famy. Tych napadnuti je v nasich koncinach tak malo, ze statisticky pravdive tvrdenie potom znie: diva zver na sk ludi nenapada.
A ja som videl dieru v prepytujem zadku kolegu v pohone a mala 12cm a hlbku 6cm. Doktor sa smial ze jedine miesto na tele cloveka kde nejde ziadna dolezita cieva, slacha.... 
A ano, bol to diviak.
A ano, bol to diviak.
Ešte raz - ak to náhodou ani teraz nebolo jasné, tak je reč o medveďovi hnedom, ktorého máme na Slovensku podľa tejto jedinej solídnej správy celkom slušné množstvo, nie o prasatách - tie sú ako vidno vo videu vyššie akurát sprestrením života na sídlisku...
Ak už niekoho medveď na SK napadol, tak vo väčšine prípadov to nebolo celkom ľahké zranenie. Osobne v tých lokalitách, kde sa chlpáč zdržuje zbraň nosím vždy. Medveďa som stretol x-krát, nikdy však nie na takú vzdialenosť, ktorú by som považoval za neprimeranú. Jedenkrát som nevedel, že to bude medveď, ale aj to som už mal guľovnicu založenú v ramene a ak by z toho porastu vtedy vyšiel, mal by smolu. Myslel som, že to bude diviak a až keď "to" odišlo, tak som podľa stôp zistil, že to bol macko. Kdekoľvek a kedykoľvek sa držím zásady, že ak medveď podlezie vzdialenosť, ktorú v tom momente uznám za neprimeranú a nezareaguje na môj hlas, tak v tom zlomku sekundy strieľam.
Kvitujem poznámku o lekárničke, tipujem, že patrím k malému zlomku slovenských poľovníkov, ktorí niečo také v batohu nosia...
Zranenia od diviakov na poľovačke sú iná kapitola. Samozrejme, vždy sa nájde výnimka - pred asi 10 rokmi som poľoval na srnca u štátnych lesov, revír v katastri obce Figa. Bol tam vtedy taký mladý chalan lesník, tuším sa volal Robo, na Nive jazdil ako Ari Vatanen a poľoval s nejakým väčším kalibrom (tuším 45-70 alebo 444 Marlin). V skratke, jedného krásneho dňa vyznačoval stromy na ťažbu a popritom vyrušil mladého kančeka, alebo dokonca ešte len lanštiaka, už si presne nepamätám. Tento sa rozbehol jeho smerom, ale aj keď chalan odskočil bokom, tak milý kanček len tak ledabolo mykol hlavou na bok a štrajchol ho klom na stehne. Bola z toho hlboká rezná rana, ktorá sa veľmi zle liečila a trvalo to vyše pol roka. Mladý kúsok, plný sily, energie a hormónov, také najčastejšie aj dokaličia psov na poľovačke - diviačí teenager. Starý kus sa skôr vždy vyparí "zadným východom".
Ak už niekoho medveď na SK napadol, tak vo väčšine prípadov to nebolo celkom ľahké zranenie. Osobne v tých lokalitách, kde sa chlpáč zdržuje zbraň nosím vždy. Medveďa som stretol x-krát, nikdy však nie na takú vzdialenosť, ktorú by som považoval za neprimeranú. Jedenkrát som nevedel, že to bude medveď, ale aj to som už mal guľovnicu založenú v ramene a ak by z toho porastu vtedy vyšiel, mal by smolu. Myslel som, že to bude diviak a až keď "to" odišlo, tak som podľa stôp zistil, že to bol macko. Kdekoľvek a kedykoľvek sa držím zásady, že ak medveď podlezie vzdialenosť, ktorú v tom momente uznám za neprimeranú a nezareaguje na môj hlas, tak v tom zlomku sekundy strieľam.
Kvitujem poznámku o lekárničke, tipujem, že patrím k malému zlomku slovenských poľovníkov, ktorí niečo také v batohu nosia...
Zranenia od diviakov na poľovačke sú iná kapitola. Samozrejme, vždy sa nájde výnimka - pred asi 10 rokmi som poľoval na srnca u štátnych lesov, revír v katastri obce Figa. Bol tam vtedy taký mladý chalan lesník, tuším sa volal Robo, na Nive jazdil ako Ari Vatanen a poľoval s nejakým väčším kalibrom (tuším 45-70 alebo 444 Marlin). V skratke, jedného krásneho dňa vyznačoval stromy na ťažbu a popritom vyrušil mladého kančeka, alebo dokonca ešte len lanštiaka, už si presne nepamätám. Tento sa rozbehol jeho smerom, ale aj keď chalan odskočil bokom, tak milý kanček len tak ledabolo mykol hlavou na bok a štrajchol ho klom na stehne. Bola z toho hlboká rezná rana, ktorá sa veľmi zle liečila a trvalo to vyše pol roka. Mladý kúsok, plný sily, energie a hormónov, také najčastejšie aj dokaličia psov na poľovačke - diviačí teenager. Starý kus sa skôr vždy vyparí "zadným východom".
Z kade mas take statistiky? Nuze sa o ne podel, som nevedel, ze take existuje. Tvoje zavery mi pripominaju jedno video kde chlapci hovoria "na slovensku sa neda stratit".quest1 napísal:... O utociacom diviakovi som pocul vzdy len rozpravky. A statistiky zraneni zverou potvrdzuju, ze slo len o famy. Tych napadnuti je v nasich koncinach tak malo, ze statisticky pravdive tvrdenie potom znie: diva zver na sk ludi nenapada.
To ze si to nezazil, neznamena, ze sa to nedeje, aj ked urcite sa neda povedat, ze napadanie zverou je casta zalezitost. Potom aby ti niekto nezacal argumentovat na vlastnenie zbrane, ze ono ti je nanic na obranu, lebo vsetky prepady co o nich pocul boli vlastne nepotvrdene.
Potom kolegyna co sla do lesa a skoncila so skrabancom na mesiac v nemocnici to tiez len simulovala.
Vďaka za linku.lovec napísal:o medveďovi hnedom, ktorého máme na Slovensku podľa tejto jedinej solídnej správy celkom slušné množstvo
Nevieš náhodou o podobnom článku, ktorý by rozumne a bez emócií popisoval, nakoľko je podobný počet primeraný nášmu regiónu a ak nie je, čo a ako sa s tým dá robiť?