Kúpil som opakovaciu brokovnicu Deyra CRX200 (to isté ako SPX-101). Bolo to kupované cez p. Draxlera zo svetpušiek.sk. Pán Draxler mi tvrdil, že zbraň šla na expertízne posúdenie, kde odobrili zápis na skupinu ZP "A", vzhľadom na to, že celková dĺžka nepresahuje 600mm. Na expertízu šla vraj na podnet PZ, keďže sa rozšírilo, že sa začali hromadne takéto brokovnice zapisovať na Áčko a údajne prišlo nariadenie "zhora", aby sa obmedzil počet takýchto zápisov, kým nevstúpi do platnosti novela zákona o zbraniach a strelive, ktorá toto znemožní.
Nebudem vysvetľovať, prečo chcem krátku brokovnicu na sk. A, myslím, že tu je to mnohým jasné, akurát poznamenám, že si ju neplánujem strkať denne do nohavíc a vyhovárať sa, že ma obdarila príroda
Moja dnešná skúsenosť bola nasledovná:
Chcel som zbraň prihlásiť na sk. A, na to mi povedali, že do dvoch týždňov je tu novela zákona, ktorá ma donúti znova prísť a vymeniť si preukaz zbrane na sk. E. Argumentoval som, že je to môj problém a napriek tomu chcem využiť svoje zákonné právo zbraň zapísať podľa aktuálne platného znenia zákona.
Po chvíli presviedčania o tom, že budem musieť zbytočne behať a vymieňať preukaz zbrane začali príslušníci s inou taktikou.
Zbraň vraj pošlú na expertízu, pretože nemá hlaveň do 300mm, alebo mi ju zapíšu na sk. E.
Znenie zákona však obsahuje slovo "alebo".
"dĺžka hlavne nesmie presiahnuť 300mm ALEBO celková dĺžka zbrane nesmie presiahnuť 600mm".
Presne toto znenie som preberal s právnikom a bolo mi povedané, že je to jednoznačné znenie, ktoré hovorí o tom, že musí spĺňať jednu z uvedených podmienok, nie obe súčasne.
Týmto som samozrejme aj argumentoval. Na to policajt zobral meter a začal merať zbraň DIAGONÁLNE, čiže od spodného konca rúčky po ústie hlavne. Samozrejme, že mu vyšlo 605mm.
Na to som sa ohradil a povedal som mu, že dĺžka sa meria medzi dvoma pomyselnými zvislicami, ako keď sa robia kóty v technickom výkrese. Policajt sa mi vysmial, že ktorý zákon určuje, akým spôsobom má on merať zbraň.
Konečný verdikt je, že zbraň buď zapíšu na E, alebo ju pošlú na expertízu, ktorá vraj trvá 2 mesiace a medzitým už vstúpi do platnosti zákon, ktorý mi aj tak znemožní prihlásenie na sk. A. Alebo mám doniesť overenú kópiu expertízneho posudku. Na zapísanie zbrane mám ešte 2 dni takže je to dosť bez šance, keďže p. Draxler je momentálne mimo SR a nemôže mi tento dokument poskytnúť.
Je mi úplne jasné, že sú na dotyčných policajtov vyvíjané tlaky z hora a hrajú o čas, no príde mi smutné, aby takto nelogicky šli proti slušným, bezúhonným, spoľahlivým a psychicky a zdravotne spôsobilým občanom, ktorí ich platia zo svojho vrecka a ešte smutnejšie je, že týmto bránia stále platným zákonným právam.
Ak by mi niekto vedel poradiť, budem veľmi vďačný.