Účinnosť pištolových kalibrov proti zvieratám

Používateľov profilový obrázok
fotograf
častý prispievateľ
Registered for: 11 years 4 months

Príspevok od používateľa fotograf »

Žiaľ, asi máš pravdu... :cry:
dantes
častý prispievateľ
Registered for: 13 years 11 months

Príspevok od používateľa dantes »

Bolo v SR zaznamenane usmrtenie cloveka medvedom? Nejako sa tym nezaoberam, ale neviem si na taky pripad spomenut.
RomanDiamond
prispievateľ
Registered for: 8 years 7 months

Príspevok od používateľa RomanDiamond »

Tusim za sto rokov ziadna smrt. Len zranenia... ale tusim tento rok bolo nieco, ze niekto zahynul, bud padom alebo utokom medveda, neviem ako dopadlo vysetrovanie... tych sto rokov som cital niekde minuly rok.
arminius
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 2 months

Príspevok od používateľa arminius »

RomanDiamond napísal:tento rok bolo nieco, ze niekto zahynul, bud padom alebo utokom medveda
Podľa vyšetrovania oboje...teda pravdepodobne.
http://www.tvnoviny.sk/domace/1918819_s ... dol-medved

--------------------------
Skončil sa nejaký útok smrťou?

Vysoké percento v štatistikách útokov medveďa pripadá práve útokom na turistov, lesných robotníkov, zhodárov, hubárov a zberačov ostatných lesných plodov. K zabitiu človeka medveďom na Slovensku po 2 sv. vojne zatiaľ nedošlo, ale viaceré obete útokov si odniesli trvalé zdravotné následky.
https://ziar.dnes24.sk/utoky-medvedov-v ... vat-171408
theplaky
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 1 month

Príspevok od používateľa theplaky »

..vieceri polovnici mi tvrdili ze medved je "makky na ranu" - neviem ci som vyznam toho slova pochopil spravne, ale udajne ho po zasahu (puskou) zmoze nejaka "sebalutost" ci co a ze sa "schuli" (pasivita?).
.. nechem tu sirit famy, tak ako to je?
(streleneho diviaka som videl - to je o inom .. vraj plati "kym zmurka, treba do neho bit")

BTW vcera som si na zaver vyletu nevedomky sadol do mraveniska - len na dve minutky (viac mi domaci nedopriali) - ona ta sebeobrana v lese asi naozaj nebude o grainoch, jouloch a inchoch ale skor o tom citani clankov o tom ako by sa mal clovek v lese chovat :wink:
Prílohy
m.jpg
m.jpg (52.2 KiB) 3109 zobrazení
Ubik
častý prispievateľ
Registered for: 11 years 3 months

Príspevok od používateľa Ubik »

Znamy bol kdesi v Brazilii a tam ho sekol do malicka jeden takyto mravcek a pol dna nosil ruku v uvaze :)
bujny
častý prispievateľ
Registered for: 13 years 6 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bujny »

arminius napísal: ...na turistov, lesných robotníkov, zhodárov, hubárov a zberačov ostatných lesných plodov...
Pridaj do zoznamu aj rybárov. Inak medveďa oddfotili aj pri Kelči na Domaši.

https://www.noviny.sk/krimi/351253-nebe ... -do-stehna
fotograf
častý prispievateľ
Registered for: 11 years 4 months

Príspevok od používateľa fotograf »

theplaky napísal:... - ona ta sebeobrana v lese asi naozaj nebude o grainoch, jouloch a inchoch ale skor o tom citani clankov o tom ako by sa mal clovek v lese chovat :wink:
Tak nejako..., vždy keď sa dá, dodržujem pravidlo, že "prúserom" treba predchádzať ich predvídaním - a radšej sa im vyhnúť... :idea:
Viem, ľahko sa to hovorí a ťažšie dodržuje, ale mnohí ľudia sa správajú v prírode ako blázni..., alebo lepšie povedané: ako vo virtuálnej realite, kde je možné použiť klávesu "esc" či "backspace". :?
inspiring_wiles

Príspevok od používateľa inspiring_wiles »

Gunslinger napísal:medonos: Suhlas, jedna vec je tasit pod sekundu pri IPSC alebo LOS, a uplne ina je tasit v hore, kde sa niekedy veci udeju ozaj rychlo.

Pridam teda aj svoj nazor (tato tema ma uz 18 stran takze budem strucny :wink: :lol:

Podla mna debata o ucinnosti pistolovych kalibrov voci zvieratam je trochu zbytocna. Pokial zver neodradi/neodstrasi hluk vystrelu (akehokolvek), fyziologicky - ako uz spomenul 3500k a ini - pokiaľ sa nezasiahnú motorické oblasti mozgu ako mozoček a predĺžená miecha utok zvierata (medved, diviak, ...) moze pretrvavat az kym nevykrvaca (= aspon niekolko minut, s minimalnym ohladom na to aky bol pouzity kaliber a pocet zasahov).

Lebku medveda ci diviaka prerazi (ci neprerazi - pod uhlom ci pri inych nepriaznivych podmienkach) rovnako .44magnum ako aj obycajna .22lr (ktora sa v zamori na bitunkoch pouziva na ranu do hlavy/usmrcovanie tisickilovych bykov).

Ak teda nehovorime o loveckych puskach ci brokovniciach so slugmi, logicky cloveku vyplyva ze v podstate je jedno aky pistolovy kaliber na obranu pouzije - najdolezitejsie je aby z neho dokazal strielat presne (= vacsia sanca zasiahnut hlavu), a rychlo/opakovane/co najviac (= vacsia sanca zasiahnut aspon niektorou z ran hlavu alebo predlzenu miechu a pod.).

Cize aj ked psychologicky ma clovek dojem ze nejaky balisticky vykonnejsi kaliber by mu zabezpecil vyhodu (napr. ze nejaky velky par-ranovy revolver v .44 alebo .50ke by bol proti medvedovi idealny lebo medved je tiez velky... :roll:, v skutocnosti by som sa napriklad ja urcite radsej spoliehal na akukolvek spolahlivu 9nu alebo .40ku s co najviac vcelickami v zasobniku (pokial by som v pripade utoku medveda zbran vobec stihol vytiahnut, pochybujem ze by som mal cas prebijat).

Pridam este par vseobecnych odporucani (co sa tyka medvedov):

- spominany spev alebo akykovek hluk znacne znizuje moznost stretu s medvedom, zvoncek na opasku znie smiesne, ale funguje (dobri polovnici vedia ze zver dokaze odplasit uz len cinkajuci zips alebo nezapnuty cvocek na bunde)

- ak sa medved postavi na zadne, znamena to ze je zvedavy/analyzuje situaciu - vtedy sa odporuca zdvihnut ruky a prihovarat sa mu normalnym hlasom (medvede nemaju radi piskanie ci vyskanie)

- spreje na medvedov z bezprostrednej blizkosti funguju, ale neodporuca sa napriklad nastriekanie okolia kempu, pretoze capsicum a ine zlozky spreja v znacne rozriedenej forme budu medveda skor privolavat svojou 'vonou'

- ak uz k utoku dojde, utek sa neodporuca (na kratku vzdialenost medved cloveka hravo presprintuje/dobehne) a skor sa odporuca hrat mrtveho (ruky spojene za hlavou aspon trochu kryju krk)

- beef jerky alebo udene maso ci ryby 'vonaju' nasiroko nadaleko, na akukolvek potravu alebo jej zvysky sa odporuca pouzivat vzduchotesne sacky (medved ma vyborny cuch a lahko najde aj zakopanu potravu ci zvysky/odpad)
atd.

Gunslinger
To si myslel tento? Spred tých 7 rokov? Uf! Tak to by si teda názor zmeniť mal. Chce tam byť povedané všetko, ale nie je povedané nič! Nie je jedno, aký kaliber použiješ! A ak ti v jedno splýva 9 mm Luger (či dokonca .22 lr) a .44 Rem. Mag., uf, tak potom, uf!!! ..., nemá zmysel asi nič naviac písať a "zasypávať" ťa číslami a výpočtami terminálnej balistiky bude hodne moc zbytočné ... Prosto zmätok, od začiatku do konca! Teda do konca nie, tie praktické rady "k" medveďom, ok. Zvyšok dezinformácia, absolútna! Aspoň jedna oprava - na bitúnkoch, resp. na usmrcovanie zvierat, resp. ako "veterinárny" kaliber sa používa 7.65 Browning! Isto nie .22 lr. Ak by si mal porobené testy penetrácie, vedel by si, že .22 lr vystrelený z krátkej neprerazí 18 mm bukovú dosku! Nieto osu "frontále" u grizlyho! Resp. teda iných divých zvierat spadajúcich do kategórie "Big Game Animals". Všetko! Moderátor!
Ubik
častý prispievateľ
Registered for: 11 years 3 months

Príspevok od používateľa Ubik »

Nieco podobne, co pise Gunslinger, som kedysi cital o diviakoch na zahranicnych forach. Hodne sa odporucali revolvery v kalibroch .44 a podobne, ale tiez v podstate dosli k tomu, ze velkokapacitna pistol v 9mm a FMJ strelivo je ideal.
theplaky
častý prispievateľ

..k tej. 22ke:

Asi to nebude ten uplne typicky priklad scenara obrany pred utokom medveda, ale:

Na jar v roku 1953 sa v Kanadskej Alberte vybrala vtedy 63 rocna Bella Twin spolu s priatelom na lov drobnej zveri. Dvojicu si vsimol miestny grizzly a zacal sa k nim priblizovat. Ked od nich bol cca na 10m pani Twinova zdvihla svoju jednorannu malorazku (Cooey Ace 1 v razi .22 Long) a po starostlivom zamiereni poslala grizzlimu 29 grainovy pozdrav z boku priamo do lebky. Ako kanadsky lovec vedela kam mierit. Maco sa po prvej rane zvalil na bok a zostal lezat. Pani Twinova vsak nezavahala a na to iste miesto v lebke poslala aj zvysok zasob malorazkoveho streliva ktore si so sebou priniesla.
- medved ktoreho zastrelila svojou MALORAZKOU bol v tej dobe najvacsim exemplarom medveda Grizzly akeho clovek ulovil (nie, nebavime sa o medvedovi hnedom ani ciernom - ta pani picla grizzlyho).

Clanok s mnozstvom dalsich podrobnosti k tomuto kurioznemu pripadu je dostupny na odkaze nizsie:
https://www.ammoland.com/2017/06/bella- ... z5LXWUErln

..do pozornosti davam najma fotografie medveda, pusky, deravej lebky a v neposlednom rade i samotnej Belly Twinovej.

Tak ako by sa vykon akehokolvek streliva nemal precenovat, nemal by sa ani podcenovat.
#shotplacement
bujny
častý prispievateľ
Registered for: 13 years 6 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bujny »

Konečne ucelený článok o tomto skutku. Dávnejšie som čítal o indiánke čo zastrelila medveďa malorážkou, ale konečne viem aj podrobnosti. Vďaka theplaky.
theplaky
častý prispievateľ

nz :wink:
peterson
expert
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa peterson »

sperky: cyklicky sa ti stáva, že utočíš na argumenty ludí, ktorí vedia čo píšu(gunslinger)
inspiring_wiles

Príspevok od používateľa inspiring_wiles »

theplaky napísal:..k tej. 22ke:

Asi to nebude ten uplne typicky priklad scenara obrany pred utokom medveda, ale:

Na jar v roku 1953 sa v Kanadskej Alberte vybrala vtedy 63 rocna Bella Twin spolu s priatelom na lov drobnej zveri. Dvojicu si vsimol miestny grizzly a zacal sa k nim priblizovat. Ked od nich bol cca na 10m pani Twinova zdvihla svoju jednorannu malorazku (Cooey Ace 1 v razi .22 Long) a po starostlivom zamiereni poslala grizzlimu 29 grainovy pozdrav z boku priamo do lebky. Ako kanadsky lovec vedela kam mierit. Maco sa po prvej rane zvalil na bok a zostal lezat. Pani Twinova vsak nezavahala a na to iste miesto v lebke poslala aj zvysok zasob malorazkoveho streliva ktore si so sebou priniesla.
- medved ktoreho zastrelila svojou MALORAZKOU bol v tej dobe najvacsim exemplarom medveda Grizzly akeho clovek ulovil (nie, nebavime sa o medvedovi hnedom ani ciernom - ta pani picla grizzlyho).

Clanok s mnozstvom dalsich podrobnosti k tomuto kurioznemu pripadu je dostupny na odkaze nizsie:
https://www.ammoland.com/2017/06/bella- ... z5LXWUErln

..do pozornosti davam najma fotografie medveda, pusky, deravej lebky a v neposlednom rade i samotnej Belly Twinovej.

Tak ako by sa vykon akehokolvek streliva nemal precenovat, nemal by sa ani podcenovat.
#shotplacement

Theplaky, článok veľmi zaujímavý, bezpochyby, ďakujem za info. Celá táto téma je veľmi poučná a interesantná na čítanie, len teraz sa bavíme dosť konkrétne a o konkrétnych veciach - o účinnosti pištoľových kalibrov proti zvieratám. Ak by tá puška, ktorú pani v článku použila bola pištoľ, tak pani je už možno zjedená. Si športový strelec, rýchlosť strely .22 lr vypálenej z krátkej hlavne (3.5 ") Walthera P22 dosahuje cca 1000 fps, teda cca 305 m/s. Ide o strelu s hmotnosťou 40 gr. a o strelivo CCI CPHP Velocitor z kategórie "hyper-rýchlych" striel, takže to je max. čo z krátkej hlavne "vydusíš". Testoval som penetráciu do bukového dreva, .380 Auto 94 gr. fmj PPU z SS P232 z troch metrov - prieraz cca 30 mm, jednu dosku hr. 18 mm prerazilo, druhú tak do polovice, ďalej strela nevládala, ale dosku prelomila. Rýchlosť strely 280 m/s. 9 mm Luger Geco, 330 m/s, prieraz 70 mm, strieľané z Glocka 17 Gen. 4, z 9 metrov. Koľko prerazí ľahučká 40 gr. strela letiaca rýchlosťou cca 305 m/s? No asi sa zhodneme v tom, že menej ako .380 Auto. A ďalšia úvaha, aby sme si uvedomili, čo dávame do rovnosti, .44 Rem. Mag. v plnej laborácii zo 7.5 " hlavne 1480 - 1530 fps, teda 451.104, resp. 466.34 m/s pri strele s hmotnosťou 240 grainov!!! To nám vážne toto "splýva" v jedno?! To hádam nie!! .44 Rem. Mag. je 10-ročiami overený lovecký kaliber pre kategóriu "Big Game Animals", o tom niet pochýb. Tak ako je 10-ročiami overený kaliber .22 lr pre športovú a rekreačnú streľbu. Prípad jednej dámy, ktorá mala o hodne viacej šťastia ako rozumu, z neho .44 Rem. Mag. nespraví ...

K samotnej téme: Gunslingerov príspevok, ten písaný anglicky len ďalej "dokresľuje" to, k čomu sme v predchádzajúcej debate na mnohých stranách dospeli už skôr - pištoľové kalibre SÚ účinné pri obrane voči divým zvieratám, do akej miery je už vec druhá, principiálna informácia je ale tá, že ich použitie môže znamenať záchranu života a pokiaľ ich máme, je lepšie ich do lesa nosiť ako nenosiť, pretože je vždy lepšie mať a nepotrebovať, ako potrebovať a nemať ... A to je nám známe všetkým.

Peterson! Prepáč, zabudol som na teba. Tebe sa asi každý môj príspevok javí ako útok, ale takto to vôbec nie je. Len sa snažím dať veci na pravú mieru, keďže mi nešlo do hlavy, že na Gunslingera nikto relevantne nereagoval a keď som si prečítal konštatácie "o rovnosti" istých kalibrov, tak som prosto musel reagovať, je 17.7.2018 a nezmysli spred 7 rokov by sa na tomto fóre už vyskytovať nemali. Resp. Gunslinger by už mal zmeniť na tieto veci dávno názor. Nuž ale zmena názoru prichádza vždy len ako dôsledok gnózy - poznania. Nieto poznania, nieto zmeny ..., zmeny názoru, náhľadu, pohľadu, stanoviska. Čoho ešte? Ak by si disponoval poznaním človeka, nielen jeho priezviska, tiež by si sa možno zdržal súdov: "...cyklicky sa ti stáva, ...".
Napísať odpoveď

Návrat na "Náboje"