Medzirezortné pripomienkovanie novely zákona / r. 2018

d-s
častý prispievateľ
Registered for: 10 years 6 months

Príspevok od používateľa d-s »

Stryko Walter, na rozdiel od prispevku nado mnou plne suhlasim.
Ono Liga Libe sice nie je zdaleka idealna (je ako to povedat - populisticka?), nie vsetko co pisu je k veci, overovanie clankov co zdielaju by nebolo zle, ale pri vsetkych tychto chybach sa im podarilo sa aktivizovat kopu ludi, co je super. U nas sice mame Legis Telum (obdobu LEXu) ale zapojenie verejnosti chyba.
Aj ked to obcas medzi LL (Cernym) a LEXom skripe, IMHO zmysel maju obe.

Len sa obavam ze by to narazilo na dva problemy:
- ludia u nas by sa nezapajali, predsa len mentalita je ina (tak ako je vidno aj tu na fore)
- na podporu respektivne leaderstvo zo strany (byvalych) ludi zo silovych zloziek mozeme zabudnut (tak ako je vidno aj tu na fore)

Ono v Cechach to nie je len Cerny.
Su to aj (resp. hlavne) ludia zo silovych zloziek ktori sa snazia presadit aktivne zalohy, vyvijaju Gladiatora, ..., ... .
Na rozdiel od Cerneho nejdu po popularite ale snazia sa nieco zmenit k lepsiemu.
U nas sa podobni ludia tesia ze samopaly budu zakazane.
Naposledy upravil/-a d-s v 01 Dec 2018, 10:56, upravené celkom 1 krát.
erebos
expert
Registered for: 15 years 3 months

Príspevok od používateľa erebos »

Jedei, Raitems :
Ja sa na otazku trezora pozeram ako na zakladnu povinnost a zodpovednost drzitela zbrane. Opakovane upozornujem na fakt, ze sa nam utocne posky valaju v deckych izbach pod postelou, alebo ako spravne spomenul Raitems staci plechova skrina za stovku. Ja sa pytam aka je bezpecnost takto ulozenej zbrane??? Ta "plechova skrina za stovku" ma bezpecnost na urovni postovej schranky. Velmi casto sa tu spomina ako je komunita drzitelov ZP zodpovedna. Aj stupen zabezpecenia zbrane je vizitka tejto zodpovednosti.
Prave v pripomienkovom konani vidim priestor ako presunut utocne pusky z "postovych schranok" do riadnych trezorov.
Ak raz mam utocnu pusku tak ju mam mat riadne ulozenu v trezore min. kat I, alebo ako je v Nemecku kat. S1,S2. To je to minimum co ako zodpovedny drzitel ZP mozem pre zabezpecenie svojej zbrane urobit. Pokial niekto neni schopny si takyto trezor zaobstarat, je na zvazenie ci mu vobec nejaku vynimku vydavat...
Používateľov profilový obrázok
jedei105
prispievateľ
Registered for: 12 years

Príspevok od používateľa jedei105 »

Ja si dovolim s tebou nesuhlasit. zbran mozem mat dobre zabezpecenu aj bez trezora. uz len to ze mam bezpecnostne dvere na byte je dostatocne zabezpecenie.
erebos
expert

Jedei to mas uplnu pravdu pokial mas od tych dveri kluc len ty...
Samozrejme trezorova miestnost, alebo riadne zabezpeceny priestor plne nahradza trezor...
strýko Walther
občasný prispievateľ
Registered for: 8 years 6 months

Príspevok od používateľa strýko Walther »

Nechcel som "prudit" diskusiu (keby som to chcel tak sa budem odbavovat na tom,ze niekto pise "decka izba" namiesto "detska izba", ako taky moze mat zbran). Skor som naozaj mal na mysli vacsie zapojenie verejnosti, resp. tych ktorých sa to tyka. Ukazat nejaku silu, potencial. Mnohi ani netusia co sa pripravuje. Vsetko prijmame s pokorou.
strýko Walther
občasný prispievateľ

jedei105 napísal:Inac ked tak citam ten paragraf 55, tak mi pride diskriminacny. Preco by podnikatel (zivnostnik, konatel sro) mal zabezpecit zbrane inym sposobom (trezor), ako fyz. osoba nepodnikatel?
Suhlasim, toto by bolo na pripomienku. Zbran ako zbran, pocty ako pocty. 10 bude vzdy 10. Pise sa tam pravnicka osoba alebo podnikatel. Podla mna je pravnicka osoba s.r.o. a podnikatel je zivnostnik. Zamontoval si tam aj konatela. Konatel moze jednat v mene s.r.o.,ale inak s tym nema nic (nemusi byt majitelom danej s.r.o.). Myslim, ze tam sleduju to ci je zbran pisana "na firmu" s predpokladom vacsieho poctu ludi, avsak co s "jednoosobovymi sro"?
jedei105
prispievateľ

niekde som vycital ze pod pojmom podnikatel sa rozumie osoba zapisana v zivnostenskom alebo obchodnom registri. Definicia slova podnikatel nie je nikde zakonne vyspecifikovana. aspon o tom neviem.
peterson
expert
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa peterson »

d-s napísal:
Len sa obavam ze by to narazilo na dva problemy:
- ludia u nas by sa nezapajali, predsa len mentalita je ina (tak ako je vidno aj tu na fore)
- na podporu respektivne leaderstvo zo strany (byvalych) ludi zo silovych zloziek mozeme zabudnut (tak ako je vidno aj tu na fore)
3x hádaj- prečo aj na tomto fore ochladla napr. moja podpora subjektov, ktoré sa tvária, že ochraňujú držbu zbraní ?
Excesy držiteľov zbraní a niektorých tunajších foristov k určitej zdržanlivosti prispeli.
a táto pikoška tiež:
https://otvorenesudy.sk/hearings?case_n ... 3%ADm&l=sk
strýko Walther
občasný prispievateľ

Ide mi skor o toho konatela. pretoze naozaj nemusi byt majitelom s.r.o., tym padom ako je brany? Alebo majitel / konatel jednoosobovej s.ro.? Takyto clovek tym padom vôbec nemoze ziskat zbran ako fyzicka osoba?
inspiring_liskov

Príspevok od používateľa inspiring_liskov »

len detail, povinnosti drzitela zbrojnej licencie ohladom ulozenia zbrani ( §55) nie su v navrhu novely nijako menene, takze odporucam debatu viest niekde inde , tu je to offtopic
strýko Walther
občasný prispievateľ

Rozumiem, ale ked uz sa ide pripomienkovat zakon, tak by bolo mozne uviest do poriadku aj ine veci. Alebo nie? Kedy sa potom bude znova "otvarat" zmena zakona?
inspiring_liskov

Príspevok od používateľa inspiring_liskov »

tento bod nikoho nesvrbi, tak ho nebudeme skriabat.
Drzitelia licencii maju trezory nakupene su s tym OK.
Nie je co riesit.
peterson
expert
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa peterson »

samotné uloženie zbrane bude posudzované pri vydávaní výnimky. Určite neni na škodu nespoliehať sa, že nebude potrebný trezor (skutočný).
Ono pri pripomienke je vhodné formulovať ju s takým odôvodnením, ktoré nebude v rozpore s cieľom, ktorý sleduje legislatívna potreba. Je totiž pravdou, že mnohé návrhy partnerov v diskusií na PPZ mali slabú až nepodloženú argumentáciu. Nikto z partnerov(okrem LT) však nemôže povedať, že by na PPZ nemali záujem konštruktívne pristupovať k chystanej úprave zákona.
erebos
expert

stryko Walther : dame do pripomienkoveho ako podmienku ziskania ZP aj test zo slovenciny???? Staci povedat... :wink:

Mas ale pravdu s tym, ze by bolo vhodne ulozenie zbrani ujednotit. Na jednej strane mame pravnicke osoby, ozbrojene zbory a ine subjekty kde zakonodarca vyzaduje prisne pravidla ulozenia zbrani /trezory, chranene priestory, ostraha, zabezpecenie/. Na druhej strane tu mame fyzicke osoby vlastniace rovnaku kategoriu zbrani kde tato povinnost absentuje... Myslim, ze to bude v MPK spomenute...
jedei105
prispievateľ

Podla mna je to problem pretoze vsetky semi 58cky /prerobene z automatickej/ prechadzaju do kat. A automaticky a tym padom trezor?
Na toto sa pytam. A ta nova kategoria A z B uz ma platit od Maja 2019...

(3) Ručná zbraň kategórie A a viac než 10 držaných zbraní kategórie B alebo zbraní kategórie C alebo viac než 10 000 kusov streliva musia byť zabezpečené v uzamykateľnom skriňovom trezore.
Zamknuté

Návrat na "Zákon o zbraniach"