Medzirezortné pripomienkovanie novely zákona / r. 2018

inspiring_newton

Príspevok od používateľa inspiring_newton »

jedei105
presne tak,bude potrebny trezor
sniper_in_training
občasný prispievateľ
Registered for: 7 years 9 months

Príspevok od používateľa sniper_in_training »

Naco chcete otvarat v MPK otazku ulozenia zbrani (§ 55), ktora nikoho nepali a ktora aj tak vyplyva z nespravneho pochopenia zakona.
Podla § 15 ods. 1 ZP je verejná listina, ktorá fyzickú osobu oprávňuje držať alebo nosiť zbraň a strelivo v rozsahu ustanovenom....
aj z dalsej dikcie zakona je zrejme, ze fyzickou osobou je myslena fyzicka osoba - nepodnikatel
ak chce zbran drzat FO-podnikatel alebo pravnicka osoba, musi ma zbrojnu licenciu (§ 29 ods. 1)
vzhladom na dost rozdielny charakter (a z toho vyplyvajuce prava a povinnosti drzitelov) ZP a ZL je myslim zbytocne riesit, preco drzitelia ZP maju stanoveny sposob ulozenia zbrani odlisne ako drzitelia ZL

v navrhovanom zneni novely zakona su ovela dolezitejsie veci, ktory je v MPK potrebne venovat pozornost, uvadzam len par veci, ktore ma narychlo napadaju:

1) vyrazne skomplikovnie dovozu zbrane, napr. ze by som si chcel nieco kupit v CZUB priamo v Uh.Brode - doteraz mi stacilo vybavit si podla § 42 na OR PZ zbrojny sprievodny list, ziskat vyvozne povolenie v CR a potom uz postupovat ako pri nakupe zbrane u nas, po novom by som musel ziadat predchadzajuce suhlasne stanovisko ministerstva

2) podla navrhovaneho § 28 ods. 1 písm. h) musím oznámiť policajnému útvaru, ktorý vydal preukaz zbrane, zmenu kalibru zbrane, zmenu výrobného čísla zbrane, výmenu hlavne, skrátenie alebo úpravu vývrtu hlavne, opravu alebo úpravu zbrane na zbraň inej kategórie alebo podkategórie do siedmich pracovných dní od tejto úpravy alebo opravy; pred vykonaním takejto úpravy alebo opravy je povinný predložiť zbraň policajnému útvaru na vykonanie jej kriminalisticko-expertízneho skúmania - to akoze, ak si kupim napr. konverziu z compactu na full size (alebo konverziu na .22), budem musiet pri kazdej vymene zaveru a hlavne (t.j. pri kazdom prehodeni z compact size na full size - ked na telo, resp. ram zbrane (po novom hlavna cast zbrane) nasadim inu hlavnu cast zbrane) hlasit policajtom a posielat zbran na KEU

3) v ustanoveniach upravujucich udelenie vynimky zmenit, ze pri splneni stanovenych podmienok ministerstvo vyda vynimku (tolko slubovana narokovatelna vynimka), nie ze ministerstvo moze (ale nemusi) vynimku vydat

ked budem mat cas, sadnem si na to a vypisem sem vsetky body navrhu, ktore povazujem za problematicke a ku ktorym by LT malo podat pripomienku
Filip
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 2 months

Príspevok od používateľa Filip »

sniper_in_training napísal:Podla § 15 ods. 1 ZP je verejná listina, ktorá fyzickú osobu oprávňuje držať alebo nosiť zbraň a strelivo v rozsahu ustanovenom....
aj z dalsej dikcie zakona je zrejme, ze fyzickou osobou je myslena fyzicka osoba - nepodnikatel
ak chce zbran drzat FO-podnikatel alebo pravnicka osoba, musi ma zbrojnu licenciu (§ 29 ods. 1)
Neviem ako si na toto prisiel - zakon jasne hovori "fyzicka osoba", nikde neriesi ci ta osoba je podnikatelom alebo nie, a z nicoho urcite nie je zrejme, ze by malo ist o nepodnikatela. Ucel zbrojnej licencie a zbrojneho preukazu je uplne iny (staci si poriadne precitat kategorie). FO-podnikatel nemoze ziadat o zbrojnu licenciu na ochranu osoby/majetku, alebo na polovnicku cinnost a pod, na to mu sluzi zbrojny preukaz, ktory ho k tomuto opravnuje. Ak by chcela ta ista osoba vyrabat alebo predavat zbrane, tak si moze vybavit ZL, a potom sa bude riadit prislusnymi paragrafmi, trebars aj o ulozeni zbrani... (ostatne, aj majitel/konatel sro-cky bude v mnohych zakonoch vystupovat ako obycajna FO, presne tak isto ako je to u FO-podnikatela)
Používateľov profilový obrázok
jedei105
prispievateľ
Registered for: 12 years

Príspevok od používateľa jedei105 »

Sniper_in_trainng: a odkial beries tu istotu ze ty to vykladas spravne? a ze to nikoho "nepali" ?
to akoby som ja povedal ze tebou citovane znenia nikoho nepalia....

A za dalsie: Psychotesty. Ti co boli na psychoteste v roku 2014 a skor, mozu ist na test znova...lebo od Maja 2019 nesmie byt test starsi ako 5r :evil:
sniper_in_training
občasný prispievateľ
Registered for: 7 years 9 months

Príspevok od používateľa sniper_in_training »

Filip: precitaj si este raz poriadne §15 ods. 1 a § 29 ods. 1 - mozno potom pochopis...
v zmysle uvednych zakonnhch ustanoveni FO - podnikatel ani nemoze dostat ZP...
Steyr_H5
častý prispievateľ
Registered for: 12 years 9 months

Príspevok od používateľa Steyr_H5 »

Pri uložení zbrane “Doma” a vo “firme” vidím dosť dôležitý zozdiel v tom kto ma možnosť pristupovať k chránenému predmetu a akým spôsobom. Doma ma prístup rodina a ta je pod “drobnohľadom” aké vo firme kde niesom 100% času a sú aj možnosti prekonať prekážku ... Tieto podmienky uloženia nie sú rovnaké pretože sa mení premenná prekonania prekazky. Teda je na mieste že doma to môže byt soft ale akonáhle si, a je jedno či jednoosobova sro, živnostník alebo mega korporácia, treba to sprísniť a je to OK. Tu to netreba posudzovať cez diskrimináciu ale dopad pre možné zneužitie uloženej zbrane.
Romadur
občasný prispievateľ
Registered for: 8 years 3 months

Príspevok od používateľa Romadur »

Tiež som toho názoru, že pokiaľ držím zbrane ako fyzická osoba, nie podnikateľ, tak na podmienky uloženia nemý žiaden vplyv aj keby som bol konateľom v 10 s.r.o...
Ja osobne som rad, ze moja krátka brokovnica ma 28cm hlaveň, a podľa všetkého nebudem musieť ani po novele nič riešiť.
Samozrejme ma mrzí situácia s prerobenými vz. 58, skorpikmi atď.. Ak nič iné tak sa tým stratí pekný kus histórie, ktory mohol mať každý držiteľ príslušného oprávnenia v držbe... Pritom s nulovým výsledkom (môj názor)..
Ľudia ako ja, ktorí si to ešte len plánovali kúpiť, budú mať asi smolu..
To, že aj keď mam mat platný zbrojak ešte dosť dlho, a budem ho mat platný o dosť kratšie, sa radšej nevyjadrujem, bolo by to vulgárne.
Ďalej nechápem potrebu tohto
q) umožniť ministerstvu a policajnému útvaru vstup do obydlia za účelom kontroly zabezpečenia zbraní kategórie A, zbraní kategórie B alebo zbraní kategórie C.
Ved aj tak sa kontrola uloženia zbraní robila...
Ďalšia vec.. Namiesto ldhej definície streleckých organizácií, je teraz iba dvojslovne "športová organizácia".. To akože keď som profesionálny hokejista(nie ze by som bol) tak si to priložím k žiadosti o ZP a dostanem E? :D :D
Taktiež ošetrili (podľa môjho názoru) zmenu z B na A, ktorú veľa ľudí používalo ako cestu k získaniu A, úpravou odseku o rozšírení ZP...
Som zvedavý ako to bude to s tým označovaním.... Dúfam že sa to pre robí..
Ten dovoz je dosť na chuja, oplatí sa viac toho dotiahnuť napríklad z CZ, takto sa to zasa skomplikuje.
Otázka je, či by sa to nedalo napadnúť z hľadiska diskriminácie dovozu z krajín EÚ, co pokiaľ viem je proti reguláciam EÚ (kvôli tomu sa musela prerábať registračná daň na autá, a dali ju aj na autá zo SR)
No celkovo, je to na ****, ale mohlo byt aj horšie, aspoň sa nevrtsli do zbraní odvodených od vojenských
Zároveň by som chcel poďakovat spracovavatelovi toho zákona co tu bol postnuty, po dvoch hodinách s knihou v jednej a mobilom s novelou v druhej ruke som zistil, že som to vlastne robil zbytočne, lebo to už urobil za mňa :D :D
inspiring_liskov

Príspevok od používateľa inspiring_liskov »

romadur :
odporucam vela citat...
debata bola o povinnostiach podnikatela v oblasti zbrani (ergo drzitela Zbrojnej licencie), to ci si zaroven konatelom v 10 polnohospodarskych druzstvach alebo kaviarnach s tym absolutne nesuvisi...

Umoznit vstup dp obydlia na kontrolu ulozenia je podla mna OK, naco by bola pravna uprava ak by ju nebolo mozne kontrolovat

Definicia "sportova organizacia" je prevzata zo zakona 440/2015 (Zakon o sporte), ten hadam poznaju aj hokejisti (pokial nehravaju bez prilby) , v navrhu je aj definicia co je sportova strelba atd, staci citat s porozumenim

No a stou 28cm brokovnicou si v <i> jak lansky sneh...
§ 5 Zbraň kategórie B
(1) Zbraňou kategórie B je:
f) krátka palná zbraň na strelivo so stredovým zápalom s hladkým vývrtom hlavne,

a teraz pozor, drz si klobuk:
§ 27 Oprávnenia držiteľa zbrojného preukazu
(1) Držiteľ skupiny A a skupiny B zbrojného preukazu je oprávnený
a) nadobudnúť na základe nákupného povolenia do vlastníctva a držať zbraň kategórie B uvedenú v § 5 ods. 1 písm. a), b) alebo c);
dobre vidis, ziadne pismeno "f"

a ideme dalej...

(4) Držiteľ skupiny E zbrojného preukazu je oprávnený
a) na základe nákupného povolenia nadobudnúť do vlastníctva zbraň na športové účely kategórie A, na ktorú bola držiteľovi zbrojného preukazu udelená výnimka, na základe nákupného povolenia nadobudnúť do vlastníctva zbraň kategórie B, okrem zbrane uvedenej v § 5 ods. 1 písm. f) a g) alebo nadobudnúť do vlastníctva zbraň kategórie C,

takze si svoju luparu mozes zapisat na ZP sk F
romen3
častý prispievateľ
Registered for: 11 years 9 months

Príspevok od používateľa romen3 »

§28 (2) a) takze aj so zbrojakom sk. B bude moct zbran nosit ALE nie v stave umoznujucom okamzite pouzitie? alebo ju bude moct iba mat doma a nosit ju aj na strelnicu na trening a ine veci len na zaklade predchadzajuceho pisomneho suhlasu? alebo som si to nejak poplietol?
inspiring_liskov

nie, ty si nedoplietol nic...
Filip
častý prispievateľ

sniper_in_training napísal:v zmysle uvednych zakonnhch ustanoveni FO - podnikatel ani nemoze dostat ZP...
jasne, a preto si kazdy komu nedali Acko zakladal zivnost aby to zdovodnil :roll: v p15 odseku 1 sa nikde slovo podnikatel nespomina, nie je tam co viac riesit.

Roman - ako bude posudzovane, ak ta zbran spadne do viacerych kategorii? Lebo potom vznika pri tej kratkej brokovnici zaujimavy stav
"a) nadobudnúť na základe nákupného povolenia do vlastníctva a držať zbraň kategórie B uvedenú v § 5 ods. 1 písm. a), b) alebo c);"

Ta zbran je kratka opakovacia, co by znamenalo ze spada pod ods 1a) a teda by to na to A malo ist (o inych odsekoch nie je rec), ale zaroven neskor je pouzita formulacia "okrem zbrane uvedenej v § 5 ods. 1 písm. f) a g)" a tam by som povedal ze ta logika je opacna, lebo explicitne povedali ze to 1f nejde.. Ale mozno sa mylim, len proste taketo oznacovanie je dost gulas ^^;
inspiring_liskov

§ 5 Zbraň kategórie B
(1) Zbraňou kategórie B je
a) krátka opakovacia palná zbraň alebo krátka samonabíjacia palná zbraň, ktorá nie je uvedená
v písmene f)

b) krátka jednovýstrelová alebo viacvýstrelová palná zbraň na strelivo so stredovým zápalom, ktorá nie je uvedená v písmene f)

takze kratke brokovnice su explicitne vynate z §5 ods 1 pism "a" aj pism "b"
inspiring_liskov

Filip napísal:
sniper_in_training napísal:v zmysle uvednych zakonnhch ustanoveni FO - podnikatel ani nemoze dostat ZP...
jasne, a preto si kazdy komu nedali Acko zakladal zivnost aby to zdovodnil :roll: v p15 odseku 1 sa nikde slovo podnikatel nespomina, nie je tam co viac riesit.
tym bolo IMHO myslene to, ze podnikatel na useku zbrani a streliva nedostane zbrojny preukaz ale Zbrojnu licenciu...
Filip
častý prispievateľ

roman napísal:takze kratke brokovnice su explicitne vynate z §5 ods 1 pism "a" aj pism "b"
To som si nevsimol, holt, fabarm martial pistola 11" je zrazu omnoho menej atraktivna.

Ad k tym podnikatelom - ja fakt nerozumiem precov tom zneni hlada niekto problem. Poznam X ludi co su zivnostnici a maju normalne vydany zbrojak, takze to ze to nejde je naozaj blbost. Ak si poziadam o ZL v ramci toho podnikania tak mi ho daju, ak si poziadam o ZP ako obycajny obcan tak v zakone nie je ziaden dovod to nevydat. Ako som uz pisal, ZL na ochranu zivota a majetku alebo take polovnictvo ani neexistuje, tak isto ako neexistuje dovod preco by zivnostnik nemohol polovat alebo sa branit.
Romadur
občasný prispievateľ
Registered for: 8 years 3 months

Príspevok od používateľa Romadur »

Roman:
Možno by si mal čítať s porozumením lepšie ty, napísal si to isté čo ja ohľadom uloženia zbraní. Písal som to lebo vyššie si niekto stále myslel ze to ci je v nejakej s.r.o. bude mať vplyv na to ako má mat doma uložené zbrane.
No s tou pumpou máš bohužiaľ pravdu, budem to musieť napísať na inú skupinu, respektíve rozšíriť ZP o skupinu F. Toto som nejak prehliadol
No a v návrhu je síce písané co je športová streľba, ale v tom konkrétnom odseku napríklad o prílohách k žiadosti o ZP sa nepíše o potvrdení športovej organizácie usporadúvajúcdj športovú streľbu, malo by sa to podľa mňa doplnit, takto je to celkom mätúce podľa môjho názoru.
Zamknuté

Návrat na "Zákon o zbraniach"