Medzirezortné pripomienkovanie novely zákona / r. 2018

Používateľov profilový obrázok
dirty harry
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 11 months

Príspevok od používateľa dirty harry »

Uistujem ta , ze nerypem, prosto to myslim vazne.
To ze sme strcili hlavu do EU opratky je iste, no nie je nikde napisane, ze sa ten laviciarsky cirkus udrzi pokope, a nie je ani iste, ze nam " salamovou metodou" napokon vsetky zbrane poberu. Dnes je treba brat veci ako su, o rok o dva ci o styri mozno EU nebude stat na tak silnych kranflekoch ako stoji dnes, iste signaly to naznacuju. Potom sa bude opat vsetko menit.
Pre mna osobne je podstatne, ze dnes mozem nosit a strielat ked sa mi zachce, ked sa bude situacia menit, zaujmem k nej vcas svoj postoj a zariadim sa ako som sa vzdy za kazdej zivotnej situacie zariadit vedel.
No dnes urcite nebudem fnukat nad tym ze mi na pieskovisku niekto pristupil hracku, mam doma este dalsie styri, pat ci kolko dalsich ich mate?
inspiring_newton

Príspevok od používateľa inspiring_newton »

skoncite politicke okienko

ak to bude pretrvavat temu zamknem
ander
občasný prispievateľ
Registered for: 10 years 4 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa ander »

Mňa viac ako politika zaujíma čo bude s mojou SA58 keď nedostanem výnimku. Kúpil som ju legálne. Kto mi vráti peniaze?
d-s
častý prispievateľ
Registered for: 10 years 6 months

Príspevok od používateľa d-s »

Mozes poziadat o znehodnotenie, dat do uschovy policii alebo poziadat o prevedenie do vlastnictva statu.
Tj nikto ti nic nasilu neberie (bud zostane tvoja len v uschove na policii alebo ty poziadas o prevedenie na stat) => nikto ti nic neda ;)
Super vymyslene, ze?
fotograf
častý prispievateľ
Registered for: 11 years 4 months

Príspevok od používateľa fotograf »

Alebo ju predáš za štvrtinovú cenu..., pokiaľ práve takú istú nebudú ďalší traja predávať za pätinovú cenu... :?
Igrlik
častý prispievateľ
Registered for: 22 years 7 months

Príspevok od používateľa Igrlik »

ander napísal:... čo bude s mojou SA58 keď nedostanem výnimku. Kúpil som ju legálne.
...
Ako právoplatný vlastník zbrane nadobudnutej v súlade s platným zákonom by si ju mal aj naďalej vlastniť bez akejkoľvek výnimky (respektíve výnimku by si mal obdržať automaticky). To deklaruje smernica ako "grandfathering" a v súlade so smernicou by to malo byť implementované aj do novely nášho zákona. Aspoň v Bruseli to tak mienili... ale smernica definuje minimálne požiadavky a národná legislatíva ich smie sprísniť bez postihu!
peterson
expert
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa peterson »

ander napísal:Mňa viac ako politika zaujíma čo bude s mojou SA58 keď nedostanem výnimku. Kúpil som ju legálne. Kto mi vráti peniaze?
keď v autoškole nespravíš záverečné skúšky, tiež sa budeš pýtať kto ti vráti peniaze? Alebo na skúškach na zbroják?
R
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa R »

Peterson: Krívajúca analógia. Lepšia je o strate spôsobilosti viesť mv (vek, chlast atď.), ale aj v tom prípade ti majetok ostáva a môžeš ho užívať alebo bez obmedzení predať/darovať. On skúšky zrobil, na ich základe nadobudol, otázka je na mieste. Výkup by ju riešil.
ipa
občasný prispievateľ
Registered for: 10 years 1 month

Príspevok od používateľa ipa »

Peterson: viem, co si chcel svojim prispevkom povedat, ale priklad nebol vhodne zvoleny. Ak neuspejes na skuske na vodicak alebo zbrojak, neprides o ziaden svoj legalne nadobudnuty majetok. V pripade, ze stat zakaze zakonom vlastnit zbran, ktoru si v minulosti nadobudol v sulade s platnymi zakonmi, tak ide prakticky o vyvlastnenie Tvojho majetku. Ustava SR nam garantuje pravo vlastnit majetok a vyvlastnenie pripusta len za primeranu nahradu.
Ja by som osobne tiez privital, keby grandfathering bol sucastou novely, resp. aby boli vynimky narokovatelne.
peterson
expert

neviem o tom, že by v práve platilo, ak raz niečo platí od roku X, bude to platiť do nekonečna. O tom sú žiaľ zákony a ich nekonečné úpravy. Kto si nato ešte nezvykol, či si dokonca nevšimol, že legislatíva sa dosť často mení z rôznych dôvodov- tak už fakt nerozumiem takýmto myšlienkovým pochodom.
Ja si najviac všímam náreky, že bude obmedzená držba Sa vz.58 a historických zbraní. Všetci vieme, prečo sa to deje.
Fňukať tu nepomôže. Užitočnejšie je nájsť relevantné argumenty, ktoré by boli použiteľné v pripomienkach.
Faktom však zostáva, že držba zbraní ako takých je vec, ktorá stojí peniaze a vyžaduje si splnenie konkrétnych podmienok.
Kto chce zbraňou chrániť seba, rodinu či majetok- neviem o žiadnej prekážke, ktorá by tomu bránila, ak človek splňa predpísané zákonné požiadavky. U samopalov sa budú meniť kritériá. A rovnako tak u iných druhov zbraní, KTORÉ neslúžia na ochranu najvyšších chránených záujmov - ktorými sú život a zdravie.

Tak by som poprosil, aby sa táto diskusia obmedzila na racionálnu argumentáciu/diskusiu a nie pubertálne vyplakávačky, ktoré nikoho nezaujímajú, nakoľko príbuzné témy sú ich už beztak plné.
d-s
častý prispievateľ
Registered for: 10 years 6 months

Príspevok od používateľa d-s »

Lepsia analogia je:
Ked urobim vodicak podla teraz platiacich kriterii a o rok sa kriteria sprisnia, nemusim ist znova na skusky, vodicak mi zostava.
ander
občasný prispievateľ
Registered for: 10 years 4 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa ander »

Peterson:Predstav si,že od roku1980 mám vodičák na všetky skupiny. V istom čase začalo platiť,že na skupinu C D treba ďalšie školenie.Urobil som a vodičák plati ďalej. Nikto mi nezobral čo som už raz získal,len som musel splniť nejaké podmienky.Ak mi nariadia uzamknúť zbraň v osobitnej skrini nech sa páči splním to.Ale nech mi nikto nesiaha na môj legálne nadobudnutý majetok.
Rasto
expert
Registered for: 16 years 10 months

Príspevok od používateľa Rasto »

Ander nikto ti na nic nesiahne pokial splnis ich podmienky.
Zatial su splnitelne a vies o ake sa bude jednat, tak sa treba zariadit.
Uz davnejsie sme hovorili, ze ta bublina s 58kami a ich kupovanim na sportove ucely bez sportoveho vyuzitia praskne a tu to mas.
Strielaj sportovo a nemusis sa nicoho obavat.
peterson
expert

ander: držanie samopalu je upravené legislatívou, ktoru zakonodarca môže podla potreby upraviť. Ústava pozná upravovanie konkretnych práv zákonmi. Potiaľto chápeš?
Sú ľudia, ktorí by chceli vlastniť ponorku, lebo sa im neskutočne páči. Len nadobudnutie ponorky a jej držba tiež neni ako ked si kúpiš v obchode flašu
Mesi
moderátor
Registered for: 17 years 7 months

Príspevok od používateľa Mesi »

Som si nieco nevsimol, alebo ludia nechapu to, ze na majetok im niekto nesiaha? Ked nesplnite podmienky, tak nebudete mat pravo zbrane drzat, nie vlastnit. Samozrejme uzitok je pre vas potom takmer ziaden. :wink:
Zamknuté

Návrat na "Zákon o zbraniach"