Účinnosť pištolových kalibrov proti zvieratám

inspiring_cori

Príspevok od používateľa inspiring_cori »

Arminius - Aj aj. Moja pointa bola, ze by si mal kazdy zabezpecit svoj majetok a svoju ochranu v prvom rade sam.
Pretoze sa tu riesi vsetko a vsetci, iba toto nie. Medved moze byt velky a silny a pomerne inteligentny, ale stale je to len "blbe" zviera s obmedzenymi schopnostami. Na betonovu stenu len smutne pozera, 20tku roxor nerozzuje, o 4ku plech si moze len skrabkat...
Co je rozdiel voci cloveku, ktory s vhodnym nastrojom a dostatkom casu prejde cez cokolvek. Zviera NIE.
Cize zabezpecit ul pred medvedom je rovnaky gordicka uzol, ako zabezpecit kontajnery v Tatrach. Tatrancom ho trvalo rozseknut iba par desatroci, vcelari sa snad nedaju zahanbit.
Obdobne to plati pre vlky a psy, ktore neviem naco tahas do debaty.
Ja viem, ze dnes je strasne moderne nechavat si notebook v aute, bicykel na dvore a kabelku v nakupnom kosiku. Ale na tomto fore by som cakal, ze dilema zabezpecenia cohokolvek sa bude riesit aspon trochu prakticky a realne a nie spoliehanim sa na inych.

Lovec- tak zatial nazor nemenim
Používateľov profilový obrázok
peterson
expert
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa peterson »

quest: trošku som sa rozosmial. Kedže som zo včelárskej rodiny, tak trochu mám predstavu ako vyzerajú úle, ako kočovná vlečka, či iné upravené vozidlo a aké sú možnosti ochrany.
Podľa tvojich predstáv by mali včelári pomaly už pancierovať svoje kočovné vozy,aby ochránili včelstvá? Alebo by mali vyrobiť oceľový úľ? Alebo zváranú ohradu a dať do nej elektriku? :D
Sorry, ale asi nevieš o čom píšeš.
inspiring_cori

Áno, presne tak to tí, čo sa reálne chcú chrániť aj robia.
istockphoto-174824292-1024x1024.jpg
wlds49_beesbears_dscn1397_ds_2400.jpg
maxresdefault.jpg
46248_original.jpg
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Quest, ja nie som včelár, ale vzhľadom na to, že viem, aká sviňa vie byť náš medveď hnedý, asi by som neveril ani jednému z tých skvelých riešení na obrázkoch. Je možné, že viaceré, ako napríklad to posledné, by mu mohli zabrániť, aby sa dostal k medu. Ale neviem, či by mu zabránili, aby sa trocha "pohral" a napáchal škody v snahe dostať sa k úľom.
:wink:
tomas120
častý prispievateľ
Registered for: 9 years 7 months

Príspevok od používateľa tomas120 »

Quest: čo si ty predstavuješ pod pojmom zabezpečenie .. Je ti zrejme jasné že nič niekde v lese, na lúke , či na poli nevieš zabezpečiť, tak aby to bolo na 100% chránené. Skús si prečítať o dve strany dozadu kde som písal o zabezpečení včelnice ,kde medveď rozlúskol nosnú konštrukciu z bukového dreva na kočovnom voze.
Ak mi dá štát peniaze, ja ich rozhodne a rád investujem keď aj do mínového poľa, či SBS nonstop. Nie su to moje medvede a že to je ako je, je vizitka štátu. Ja negenerujem zisk z podnikania aby som následne tisíce vrážal do niečoho čo sa dá vyriešiť krabičkou - dvoma, účinného streliva..
Treba si doštudovať veci okolo včiel a hlavne medveďov. Medveď nie je teľa, ktoré keď dostane kopanec od el. ohradníka, viac sa k nemu nepriblíži. To sú vychcané a prefíkané tvory s perfektnou orientáciou a čuchom.

To myslíš vážne? Za prvé, tá päťka roxor medveďa nezastaví.. Videl som na vlastné oči ako paprčami cez to medveď roztrepal úle. To čo si vyvesil je určené na kočovanie so včelami, ja nekočujem.. Mám aktuálne vyše 160 rodín, vieš čo by to stálo? ďalej by som musel riešiť nákladné auto s hydraulickou rukou, ďalšie tisíce v predeli. Externé vozidlo - manipulačné priestory na včelárský vercajg atď atď..
Sorry ale nemáš šajnu o čom píšeš.
skemro
častý prispievateľ
Registered for: 20 years 8 months

Príspevok od používateľa skemro »

Toto si neviem predstavit pri vcelstvach co kocuju. To musi byt tazke ako svina a po troche dazda sa z tym z pola nedostane.
tomas120
častý prispievateľ
Registered for: 9 years 7 months

Príspevok od používateľa tomas120 »

Naklada sa to na valníkové 7,5 tonky, tie viac kapacitné .. Sú aj také paletové voliery ktoré majú teleskopické nohy, poprípade varianty, kde nohy len domontuješ na mieste. Heverom zdvihneš a vytiahneš valník z pod toho.. Je s tým oštara a hlavne ľahko sa tak dá ukradnúť naraz viac včelstiev...
inspiring_cori

Ach jaj. Je rok 2019, ale ešte stále sa nič nedá, neviem, neverím, nechcem nie nie a nie. A hlavne nech je to zadarmo.
Tomáš medvede sú štátne, tak ako sú štátni aj všetci zlodeji. Ale včely sú TVOJE. Svoje úspory tiež predsa neskladuješ na kôpke na ulici, lebo veď o TVOJ majetok sa má postarať štát. Či? Nepostará. Nikto sa o teba a tvoje včely nepostará, len ty. A bude to stáť peniaze. Ale kua nie je to neriešiteľné.
Mal si ten ohradník? Ako bol spravený? Prešiel ti cezeň? Prečo?
Prečo niekto dáva mreže tak, aby cez ne medveď dočiahol na úle?
Prečo stále spomínaš bukový hranol, keď ten je nepodstatný a nikto nespochybňuje, že medveď ho roztrhá?
Rôzne EZSky dnes stoja zopár eur, prečo nepripraviť macovi poriadnu diskotéku?
skemro
častý prispievateľ

Príspevok od používateľa skemro »

Vies, ked bude menej mackov, nic sa nestane. No ak bude menej a menej vciel, tak sme v prdeli. Jedine ze by sme sa zacali past. :wink:
theplaky
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 1 month

Príspevok od používateľa theplaky »

quest1: ..aj voda v rieke je statna, ale protipovodnove opatrenia si obcan z vlastneho vrecka financovat nemusi
lovec
častý prispievateľ

Príspevok od používateľa lovec »

theplaky
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 1 month

Príspevok od používateľa theplaky »

Vcera v noci v obci Hrabovo (pri RK):
https://www.facebook.com/rudy.rudkodoba ... 610087358/
fotograf
častý prispievateľ
Registered for: 11 years 4 months

Príspevok od používateľa fotograf »

A pritom klietky na "smaťáky" v Tatrách stáli 1000000 € (slovom: milión eur)!!! :shock: :P :roll: :oops: :mrgreen:
lovec
častý prispievateľ

Príspevok od používateľa lovec »

To je tak, keď sa rieši následok a nie príčina = enormne vysoké stavy chlpáčov (nielen) v Tatrách. Možno dospejeme tam, kam Rumuni, ľudia začnú medvede tráviť, lebo štát zväzuje ruky poľovníkom.
mabo
častý prispievateľ
Registered for: 13 years 4 months

Príspevok od používateľa mabo »

quest1 napísal:.... Na betonovu stenu len smutne pozera, 20tku roxor nerozzuje, o 4ku plech si moze len skrabkat...
...
Myslíš, že na betónové a podobné zabezpečenia nepotrebuješ povolenie...
Osobne nie som včelár, ale viem aká byrokracia ťa čaká pri vybavovaní stavebného povolenia na "svojom vlastnom" pozemku.
Neviem si len tak ľahko predstaviť, ako by boli realizované "tvoje" návrhy bez povolenie a ešte k tomu nie na vlastnom pozemku....

To je ale iba môj pohľad na vec....

Osobne si myslím, že takéto problémy je potrebné riešiť systémovo (čo v prípade komediantov z VLK-ku nie je....). Je to to isté, ako keď zo zákona je poľovné združenie povinné uhradiť škodu spôsobenú zverou vo svojom revíry, ale ak si ju ideš uplatniť, tak oni zamávajú papierom, že žiadali o povolenie na odstrel (a je to jedno či medveď alebo diviak alebo vysoká...) čo im bolo zamietnuté a tým pádom "sú za vodou" a škodu neuhradia... A takto je to stále dookola....

A nezabudni teraz poradiť, že si mám obohnať betónovým múrom cca 30ha...
Napísať odpoveď

Návrat na "Náboje"